Poradna duly
Jana Čurdová
@Niky.91 ano, ten podrobnejsi morfologicky, ktery si musis platit ma delat pouze certifikovany lekar.
@ajju já jsem myslela, že 2.trim screening hradí už pojišťovna…? Nebo alespoň jsem to četla. 1.trim. jsem platila byl s certifikovaným doktorem a už ho mam za sebou. Jde mi o to, že mě čeká 2.trim screening který bych chtěla u jineho Mudr. tento doktor nemá certifikát na 1.trim. proto jsem ho absolvovala u jineho doktora. Jde mi o to jestli na 2.trimest. screening musí být také atestace?
@Niky.91
Screening ve 20tt je stejne dulezity a pojistovna ho hradi, resi se vyvojove vady atd… kdyby cokoliv je to posledni moznost prerusit tehu… podle me by dr mel mit atestaci/certifikaci na tento screening, ale uvazuju. Minule tehu me sledovala nemocnice a genetika primo, takze jsem byla u certifik. A moje dr dela oba i 12t i 20t 🤷♀️ Ted babo rad. Hlavne at vse dobre dopadne nam vsem 🙏🏼 🤞
@Aaarchie děkuju moc za radu. Jj přesně jak píšeš, hlavně ať je vše v pořádku a dočkáme se zdravých vytoužených miminek
!!!
@Aaarchie úplně to není pravda, jak píšeš.. jsou dva typy… buď si připlatíš 1500,– a utz dělá dr. s certifikátem nebo nemusíš platit nic a utz není tak podrobný a dělá ho kdokoliv…
@Aaarchie tusim od lonskeho roku se podrobny morfologicky screening v 20-22tt taky hradi a nejde z verejneho pojisteni. Pojistovnou hrazeny je jen obycejny utz, kde miminko zkontrolujoi, zmeri a zvazi, ale nebudou detailne zkoumat organy a pripadne vyvojove vady.
Viz web vzp:
Těhotná žena by dle doporučených postupů, kromě jiného, měla být svým ošetřujícím gynekologem informována o možnostech a dalších metodách screeningu, poskytovatelích a formě úhrady nad rámec výše uvedených tří hrazených doporučených ultrazvukových vyšetření. Takto mohou být těhotné ženě nabídnuta z veřejného zdravotního pojištění nehrazená vyšetření, jako je kombinovaný screening v I. trimestru těhotenství (tzv. prvotrimestrální biochemický a ultrazvukový screening), podrobné hodnocení morfologie plodu ve 20.–22. týdnu těhotenství nebo ultrazvukový screening růstové restrikce plodu ve 36.–37. týdnu těhotenství. Tato vyšetření jsou poskytována po dohodě mezi těhotnou ženou a lékařem a jsou přímo hrazena pacientkou na základě nabídnuté ceny. Je možno na ně získat příspěvek z fondu prevence VZP.
Ja si platim sluzby extra u gyndy, tak v tom vse mam a tudiz to neresim a nehradim
proto to nevim ![]()
Ahoj holky, k tomu screeningu ve 20tt…Jsou dva druhy. První, hrazený pojišťovnou je opravdu základní. Info od mojí lékařky k hrazenému UZ - základní sonoanatomie plodu, kontrola velikosti, uložení plodu a placenty, množství plodové vody. Obecně je doporučován v tomto stádiu těhotenství podrobný morfologický screening plodu. Toto je časové náročné vyšetření, které detailněji zhodnotí anatomii srdce a dalších orgánů plodu. U fyziologické gravidity jej pojišťovny nehradí, vyšetřuje lékař s certifitikátem, ceny se liší dle pracoviště, není třeba vystavit žádanku.
Prakticky lze u morf. screeningu proplatit u VZP částka max. 1500,– (z celkového těhu balíčku 3000,–)
Více info a odkaz na seznam lékařů s certifikací na screeningy zde: https://www.vzp.cz/…ny-a-maminky
Snad jsem pomohla ![]()
A holky, jak poznám pohyby miminka? Je to šimrání a lechtání? To někdy cítím ![]()
Ahojte, mě dal doktor toto (poučení), preba někomu pomůže.
jinak co se týče placení tak například v mém případě mam pojišťovnu 211, který tech 1200 Kč nedoplací, ale prý VZP ano
![]()
Jinak pohyby jsem poznala hned jsem prvorodička uz v 16 tt a to bylo jen takové malé dloubaní. Teď jsem 19 tt a občas citim pěkný tlak na břicho, jak kdby se malej vzepřel a tlačil nohama nebo hlavou do mého břicha
je to krásný to pozorovat. A tak od 18 tt citim i přes ruku na bříšku ale vždy jen malé lehtani, rozhodně to nejsou žádné kopance (zatím teda)
jinak posílám na ukázku svoje břucho
![]()
Přeji všem krásné těhulkování
![]()
Mate pravdu v te “ extra karte to mam”
Pak mi neco proplati VZP, ale mam tu extra kartu a v tom mam vse vc i lampy proti striim, 3D fota atd… ![]()
Na ten druhy jdu 4.3.
Mala kope obcas to citim a zacina mi opet tvrdnout bricho i u syna to zacalo kolem 18t takze jsem si opet nasadila horcik. Jinak se citim dobre 👍 taham malyho ted i bobujeme a manzel me musi obcas upozornit, ze jsem tehu at se zklidnim, zapominam na to😂 bricho posilam a zitra zacinam 19t
Příspěvek upraven 10.02.21 v 18:40
@MamkaDenča já jsem dnes 20+1 dle utz nebo 19+3 dle PM.. myslím, že to cítíš pohyby..střeva by si poznala
já pohyby cítím cca od 16tt
Ahoj, dnes jsem byla na utz ve 20.týdnu a čekáme na 99 % holčičku. ![]()
Ahoj holky tak já dnes 17+1tt pohyby citim maličko jen v nějaké poloze tak uvidíme kdy začne o sobe více dávat vědět
na 2 screening jdu 9.3. do specializovaného centra jak na první a budu také platit cca 1.300 Kč… u nás zatím 2× odhad na holčičku tak snad
Přeju všem zdravicko
Zdravim holky, ocekavame s muzem prvniho potomka a uz vime, ze to bude kluk, termin 11.7.. Jmeno zatim zadne nemame, nejak se nemuzeme shodnout. Neni tu nektera z vas z PH 4? Bylo by fajn si s nekym popovidat, moje kamaradky bud maji uz odrostle deti nebo zadne zatim neplanuji.
Preji vsem hodne zdravi v teto covidove dobe