Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ddd25 já jsem vždycky ráda že v tom nejsem sama
ne že bych komukoliv přála aby trpěl, ale tak nějak mě to uklidňuje že nejsem nějaký ufnukany exot
ty MS bolesti jsou takové mírné, ne že bych se kroutila ale znervoznuje mě to ![]()
Já ještě musím vyprat sedačku, kočár a vyčistit matrace, jinak mám snad vše, i tašku zabalenou, vlastně by se dalo říct že vesměs mám vše no
tu sedačku a kočár asi udělám dneska, protože ta noc mě dost znervoznila, jen co mi to chlap donese z půdy protože tam bych nejspíš nedošla ![]()
Holky a máte tu taky některá plánovaného císaře? Já mám na 21.7 a nějak jsem pořád doufala, že bude nějaká naděje na normální porod, ale včera mi to na tuty potvrdili (kvůli mému zdraví, mimčo je naštěstí úplně v pořádku
..). Tak jsem z toho trošku špatná a asi potřebuji vědět, že nejsem jediná 🫣
Každopádně máte vyzkoušené nějaké krémy na jizvu, nebo cokoli, co nesmí chybět? ![]()
@el.leanor21 taky me to znervoznuje, prestoze ze zkusenosti kamosek vim, ze to nemusi vubec nic znamenat😃
uz jsem zacala i s malinikem teda 💪🏻 😃
A chlap je nervozni treba? Muj rika ze ne, ale tu tasku me vicemene donutil zabalit on, ze bude mit klidnejsi spani😂 😂
@Ddd25 maliník taky piju, ale pila jsem ho i minule a nevím no, jestli to k něčemu bylo ![]()
Chlap nervózní není, nebo aspoň to nedává najevo, ale minule byl taky vysmátý a pak po tom všem s ním nebyla řeč, ten byl tak v pr.. z toho všeho co viděl a zažil
![]()
@Kaksha jsem teď 4 dny po akutní sekci ale jelikož první porod byl plánovaná sekce …. Poradím
Jinak já mám jizvu velkou a T rez (akutní a ten je za mě bolestivější).
Koupila jsem si contratubex (mazat smíš až po vypadávání stehů), náplasti na jizvu po sekci (taky až po stehách - MomCare Silikonové náplasti na jizvy po císařském řezu S–M 3 ks ale vzhledem k jizvě přes pánev, jsem měla vzít větší)
Určitě kup podpůrný pas na podbřišek - to ti bude držet jizvu. Kup něco co dáš do mrazáku a budeš chladit jizvu (gelové pásky - klidně více..)
Vstávání ti řeknu - hlavně v noci, bolí. Musíš pres bok. První sekce mě bolela daleko méně. Ale prave tohle byl porod s komplikacemi, tak jsem rozbolavělá cela ….
Nechat poporodní kalhotky - více kusu a měnit -
Mam
Dvoje a peru. Jine kalhotky nedávám. Mam i stahovacky ale jizva musí dýchat. A mít u postele něco, o co se zapřeš až budeš vstávat.
Hlavně pomalé pohyby - prodychavat zhluboka do břicha. Počkat až se prokrví spodek….
Při čurání zkusit s výdechem, uvolnit. První den jsem byla v křečovitém sevření.
Jo a do lékárničky si kup více paralenu na bolest. Ja užila i nurofen.
Jsem hrdinka s vysokým prahem bolesti…. Ovšem bez prášku se neobejdu.
Jsem jinak s malou doma, 30.6 po půlnoci se narodila a 1.7 odpoledne jsme šli domu -
Doma je mi komfortněji. Dostala jsem 3 žádanky na návštěvy porodní asistentky v domácím prostředí.
Malá byla propuštěna s váhou 2230g, už 50g přibrala a já mam tolik mléka, že musím i odsávat, první noc se mi brutálně nalila a také podpazni uzlina - bolest jak kr…
Mam dvě odsávačky bezdrátové a pohoda. Navíc denně odsaju asi 200ml mléka, prcka kojím co 2-3 hodiny. V noci tak 2-3×. A budím spíše já ji. Je spavá a to moc nechceme - nízká porodní hmotnost - musí se kojit casto. A také žloutenka - díky kojení odbourává bilirubin. Plus sluníme
@Ája2026 moc děkuji za skvělou odpověď!
a jinak gratuluji k narození a mrzí mě, že byli komplikace :/
Na ty náplasti na jizvu jsem taky koukala a právě jsem si říkala, jestli to není zbytečné, ale dám na radu a koupím
s tím kojením jsi mě taky hrozně uklidnila, mě vystrašila známá, že se po sekci nerozkojila a když koukám, co píšeš ty, tak se tím vůbec nebudu stresovat 😅
A chlap byl s tebou? Nevím, jestli ho mám nechat doma s malou, nebo jestli ho nechají semnou a pak bude dělat bonding, jestli to vůbec dovolí, když je to takhle plánované 😅
A když už doma prcka máš, jak to zvládáš? Já mám doma mazlíka co se ráda nosí… Vůbec nevím, jak ji vysvětlím, že už ji nebudu moct tahat.. trénujeme, ale stejně ji automaticky vždycky čapnu 😅
Oficiálně se dnes nechám přejmenovat na multifunkční hřiště. 35+2, doufám, že už brzy se prostě otočí a přestane tam trénovat bojové umění. Reálně mě dnes bolí celé břicho a záda, mám pocity jak před menstruaci… prcek kope a otáčí se tam, a já nemůžu nic dělat. Už ani nevím co víc dělat, teplá sprcha pomůže na chvilku a přítelova ruka, která ho většinou uklidní to dnes jenom zhoršuje… Když mi někdo řekne, že pohyby miminka jsou to nejhezčí co zažil, nepopírám ale asi v sobě neměl malé hříbě na steroidech… pardon, jen si musím ulevit a postěžovat, dnes je to fakt náročné… pokaždé, co začne nohama trénovat jízdu na rotopedu do zatáčky mám pocit, že ze mně vyleze všechno jídlo za celý den a to jsem toho ani moc nesnědla kvůli bolesti… ![]()
EDIT: 0:20 - nějaký magor na babetě se nám vozí před barákem 0:35 - chlap chrápe 0:45 - dítě v břiše se mi natlačilo někam pod žebra a začalo škytat ![]()
Třeba se to zachvilku zlepší, svět utichne a dítě po celém dni půjde spát ![]()
@Domin1k4 dokážu soucítit, protože naše miminko je taky hodně aktivní a není mi to příjemné, mrčím na to kolikrát fakt hodně. Je to pro mě spíš zpetná vazba, že je vše v pořádku.
Teď byla skoro 3 dny fakt “líná” a takovej strach co jsem měla 🫣 od včerejšího rána jede zas masakry, tak jsem vděčná a zakázala jsem si stěžování, ať mi třeba zlomí žebro😂 😂
@Kaksha otec má právo být u porodu miminka a můj partner byl i u akutní sekce a bonding mel 30 minut
. Takže ano. Bonding muže v klidu proběhnout.
Určitě si do lékárničky případně kup i homeopatika na rozkojeni, tu odsávačku (kdyby se ti mestnalo mléko a nebo budeš kojit z jednoho a jedno prso odsaješ do úlevy…. Hlavně pak střídat prsa. Předejdeš tím tomu, aby prsa byla jinak velká nebo zánětu z důvodu mestnani mléka).
https://www.drmax.cz/…communis-5ch?…(css)_dev-all_Cat-Zdrav%C3%AD-a-l%C3%A9ky_(bee)&utm_id=12492644129&gad_source=1&gad_campaignid=12492644129&gbraid=0AAAAADQWgQxa0wXV4mTW-hLhgLDIB064&gclid=CjwKCAjwgajSBhBEEiwASicJU2bnlAtz_sURbJho0hz9aEs3XqcBxUTYwHKe7iXTciXFpZPgQU-3EhoCR9IQAvD_BwE
Tohle jsem užívala po první sekci. Laktace se ustalovala celé první 3 měsíce …. Hodně je potřeba přikládat, skin to skin miminko, klidně nosit. Hormony by měly zařídit zbytek - laktace se tvoří, když tělo ví, že miminko je blízko. Tzv.4.trimestr.
Já mám doma už 3 děti
. Teď čtvrté - deti jsou skvěle, podrží mimco, hlídají abych se mohla vyčurat nebo tak. Ale malá spí zatím velmi dobře. Vědí, že nic tahat moc nesmím. A bohužel ani 4-6 týdnu řídit auto. Jsem aktivní řidič a trochu problém s autem na 5 míst, když potřebuju šoféra 🥹. Přítel chtěl kupovat větší, ovšem já do toho studuji soukromou VŠ a on mě podpoří s platbou školného, nemůžu mít tolik věcí naráz
.
Jinak si nech poradit v lékárně co se týče dávkování a gramáže!
Jinak tedy propuštěna byla s vahou 2230g, včera už měla 2440g. A to kojím … takže přibírá úplně ukázkově ![]()
@Domin1k4 @Ddd25 holky já nevím co je tohle za várku miminek, ale mám to úplně to samé
už jsem říkala že mám pocit že bude mít více párů ruk i nohou, podle toho co tam provádí. A poslední dobou už se přistihávám při myšlenkách že chci aby už byl konečně venku protože tohle je fakt umorne a začínám se cítit že mě to vysává víc než by mělo…
@el.leanor21 já v noci kňourala jak mi lokty a koleny jezdil přes pupek… chlap se mě zeptal, jak by mi mohl pomoct a já jenom přecedila přes zuby, že jestli chce pomáhat ať tam strčí ruku a začne tahat…
není to tak, že bych ho nechtěla „dopéct“, ale místy už nemám energii na to abych vydržela další den moderní gymnastiky v mé děloze ![]()
@Domin1k4 já nevím co s tím budeme dělat, ještě těch pár týdnů
už tak mi to přijde nekonečné, když začne skytat to mi vyloženě vadí… Už se mi kolikrát chce brečet ![]()