Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@edika85
Můžu se zeptat jaký přesně máte typ?
Taky na ně koukám, a už mám z toho hlavu jak pátrací balón. ![]()
My byly na poslední kontrole 16.12 malá měla 8,2 kg a 75cm. Jinak spodní zoubky má už dlouho a teď poslední týden ji rostou horní. Jinak leze už od začátku prosince a zvedá se okolo gauče/nábytku. Chvílemi se i nedrží a našlapuje na další krok. S jídlem jsme teď bojovaly, protože mezi svátky měla vysoký horečky, tak mi potom nechtěla moc jíst, ale teď se to pomalu vrací zase do normálu.
My máme kontrolu až 13.2. tak pak poreferuji.
Jinak kluci nelezou, plazí se. Jura teda obchází nábytek, už velmi zdatně a když chce být někde jinde tak plazí mega rychlostí. Samík plazí a snaží se vylézt jako brácha. Už se dostane na kolena a občas i na nohy, ale zatím to táhne hlavně rukama, takže je nestabilní, musí na to přijít. Na lezení mi kašlou. Ale to mají asi po mě.
Jak si Jura stoupl, tak bylo chvilku peklo. Pak jsem přestavěla celý byt tak, aby tam mohlo být stojící dítě relativně bez dozoru a je zase fajn.
Mě posledního končí rodičovská a prvního začíná manželovi, tak jsem v takovém obávajícím se očekávání.
S jídlem postupujeme pomalu, ale pokroky jsou vidět. Na to je zase šikovný víc Samík. Ráno snídají jogurt (řecký s kyblíku jako já
) s ovocem. Někdy se patlají sami a někdy je krmím. Podle toho jak moc hektické ráno máme. Protože sami znamená hodně úklidu potom.
Zavedli jsme příbory, ale zatím to drží v jedné ruce jako starověký artefakt a jí druhou. ![]()
Potom jsme se začali učit kapsičky. Samík se po dvou pokusech nají sám, Jura nechápe kdy mačkat.
No a jinak pořád blw. Ale už opravdové plnohodnotné jídlo jako my, pěkně s námi. Jen jsme přestali solit a snažíme se jíst trochu zdravější jídlo.
A já mám teď najednou energie a kondice jak dlouho ne. Naposledy jsem se cítila tak nabušená a zvládla celé dny fyzicky pracovat ještě než jsem nastoupila prvně do sedavého zaměstnání. Tak doufám, že si to teď udržím i přes práci. Ale asi je to i tím, že na mě přestávají fungovat hormony. Třeba kluci už se musí fakt snažit aby mě v noci vzbudili.
@Angry_birds máme tuhle, viz obrázek. Ale podle mě Britax Romer je dobrá značka, u nich nešlápneš vedle. U té naši se mi líbi, že roste s dítětem. Je od 9m až do 12 let. Takže vydrží, doufejme ![]()
Tak to je šikula, že už se nedrží. Bertík se občas poušti v ohrádce, ale hned padá.
@Ruxas ty jo, jsem úplně v šoku, co už ti všechno snědí. O to to je snažší pak, že nemusíš vařit zvlášť pro ně. Já malýmu teď už začínám dávat to, co staršímu a jen mu to pomačkám vidličkou, ale maso mi nechce jist, to musí mít pomlete třeba se zeleninou nebo s bramborou. Taky nemá rád advokádo, což nechápu, starší syn ho miloval, dělala jsem mu ho na sladko s ovocem nebo i třeba omáčku z avokáda a bazalky s těstovinama, ale Bertík mi teď avokádo prostě bojkotuje
kapsičky miluje, ale musím mu je dávat sama, on to vždycky zmáčkne tak, že půlka kapsicky hned výtečné ven a je to všude. Jogurt jak kdy, občas ho sní, občas ne. Nechutná mu samotný bílý, dávam mu do něj různé pyré z ovoce. Tak tvůj manžel už má v podstatě vychované děti, se sami nají, za chvilku se i sami oblečou, to bude mít doma pohodičku
tady taky pár fotek našeho mrňouse ![]()
@edika85
Jé, ty fotky s bráškou jsou boží.
S tou kapsičkou to má podobně Jura, chvilku to válí v puse a pak to vyndá a zmáčkne aby mi ukázal, že mu to nejde.
Pak to obvykle vzdám a zbytek ho dokrmím. Jednou to pochopí.
Oni kluci sice rádi vše a od všeho si dají. Ale zase třeba nemáme nahrazené jediné mléko. Pořád pijou jak hodinky co tři hodiny plnou dávku. A je jim úplně fuk, že předtím spásli tunu jogurtu. Už jsem i zkoušela jim dát menší dávku, že jim třeba nedochází, že se najedli. Ale ne. ![]()
Takže má to svoje pro i proti.
@Ruxas Tak mi máme opačný problém, u nás mléko už skoro úplně odpadlo. I když se mu snažím dávat ty tři dávky denně, většinou půlku z každého leju do kanálu. Docela mě to mrzí, protože u staršího nám několikrát mléko pomohlo se dostat přes nemoc, aniž by nějak zhubnul, protože i když jídlo do sebe nedostal, tak to mléko vždycky vypil a v tom mají vše potřebné, takže jsem byla víc v klidu. Kámošce dcera od 10 měsíců už mléko úplně odmítla a kdykoliv je nemocná a nejí, tak hned ztratí na váze.
Ahoj holky,
taky tedy něco napíšu☺️Podzim byl u nás těžký, onemocněla nám herpatickou encefalitidou a byly jsme měsíc v nemocnici🥺Ale zvládla to🙏
Je to šikula, sedí, na Vánoce se rozlezla a nyní už začíná tapkat kolem nábytku🫣
Chodime na cvicenicko a již druhy kurz plavání, to je super🤩Kojila jsem do konce 8 mesice, pak už sem tam na uspani a pak už nechtela.Ale papá pekne řekla bych, urco už má 10 kg🤣
Teprve před 14 dny tak vykoukly dvě spodní jednicky, ani jsme o tom nevěděli😵
To je asi v kostce vše. Mějte se pekne🤗
@Michaelavavra ou, chudinka. Tak hlavně že to zvládla a je v pořádku.
A je to šikovná holka, umí toho spoustu. ![]()
@Ruxas jednoduchý to nebylo a pak pomohla rehabilitace a tím ten měsíc doznala. Kluci jsou taky sikulove a za chvili budou papat vše a sami🤩
To už se vracíš na plný úvazek?
@Michaelavavra JJ, zítra mi to začíná. Mám po bytě dva pracovní koutky (Aby jsme se přesouvali podle potřeby, je to jen 3kk a nechci manžela a kluky omezovat o jeden pokoj na celý den) a představu, že ten HO půjde dobře. Tak snad. V nejhorším bych začala docházet do práce osobně, ale to se mi moc nechce.
No těším se a zároveň jsem z toho trochu vystrašená jak nám to půjde.
Ahoj holky, Emmi je divoška, na Štědrý den se začala plazit, to ji vydrzelodva dny a zacla lozit. Na Silvestra si stoupla a už je k nezadrzeni 😅 Obchazi v postýlce a u nábytku. Pred par dny si sedla, tak uu je to zase veselejší, ze si vydrží dele hrát.
Na 8m kontrole v prosinci mela 71cm a 7100g. Je drobek.
Co se jídla týče tak ji skoro všechno. Koji se už jen v noci, ale to je spis jen na uklidnění.
Zoubek zatim nema ani jeden. Starší mela v 9 mesicich, tak uz jsme v očekávání 😁
@Michaelavavra pane jo, to jste měli taky trápeníčko. Tak hlavně že to takhle zvládla. Je to šikulka.
@Ruxas tak pak napiš, jak vám to jde. Já právě přemýšlím, že si najdu nějaké distanční studium, ale taky se bojím, jak to budu u malého zvládat. Manžel teda pracuje a věčně je někde na cestách, ale mám na výpomoc chůvu, ta dopoledne bere kluky ven a odpoledne chodí se starším na kroužky, tak jsem s malým sama.
@Tinka 11 to je šikulka. Můj první syn měl taky zoubky až někdy kolem 9m, Bertík začal brzy a teď už mu roste i trojka, jako nechápu to.
Jinak my jsme byli minuly týden na kontrole a máme 78cm a vážíme 9,9kg ![]()
Tak máme za sebou prohlídku v 10m a půl měsíce výměny na RD. A Jura má cca týden helmičku na plagiocefalii.
Helmička je docela ok. Myslím, že nám to překáží více než jemu. Třeba, že mu nemůžeme dát pusu na hlavu. A teda Sami toho sprostě zneužívá a občas ho za ní tahá.
Kluci na prohlídce také ok, jeden má 10,5kg a 74,5cm a druhý 9kg a 71,5. A prý jsou krásní a jen vyrůst.
A Sami už si týden také stoupá. Na lezení se mi asi vykašlou oba.
S jídlem apod. od posledně žádné pokroky. Tatínek si zatím zvyká na to co už je a upgradovat ještě neměl sílu.
No a práce. Já mám občas hlavu někde, protože se kolikrát neumím přepnout. Tak asi budu muset občas pryč a do práce osobně, abych si trochu vyčistila hlavu. Příští týden to zkusím. A teda rozjezd trochu bolí, mozek si musí zvyknout. Ale každý den lepší a lepší.
Tatínek péči o děti zvládá skvěle. Nezvládne k tomu teda zatím nic dalšího. A to jsme dva. Takže se tu trochu kupí bordel. Dneska jsme si zavedli hodinu na úklid po tom co kluci jdou do postýlek a uvidíme jak to půjde.
Dobrý den milé maminky, ráda bych Vás požádala o pár minut Vašeho času k vyplnění krátkého dotazníku k mé bakalářské práci na téma „Náhlý neočekávaný postnatální kolaps novorozence (SUPC)“.
Cílem tohoto dotazníku je zmapovat povědomí žen o Náhlém neočekávaném postnatálním kolapsu a resuscitaci novorozence. Pokud se rozhodnete tento dotazník vyplnit, poprosím Vás o důkladné čtení otázek a informací pod otázkami s instrukcemi jak otázku vyplnit. Budu vděčná za každou odpověď. Moc Vám děkuji.
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat. Mala před mesicem prodělala 6. Nemoc kdy při ni v noci jak kdyby ji posedl nějaký démon
a začala ze spani hazet hlavu do práva a do levá třeba 15vterin a za minutu zase a udělala to takhle asi 3krat a spala dal. Teď to obcas dela u jidla po měsíci a dneska to udelaala vecer před spanim. Chtěla jsem se zeotat zda se nemám neceho bát
nebo popripadne kam s tím zajít? Ctu teď na netu hrozny scénáře, ze by to mohlo být Kazuistika 1 – kývání hlavou atp. Tak mám docela strach
nemá některá z Vas s tím zkušenosti prosím?
Můj čistě laický názor. Nejsem doktor, ani jiný odborník.
Ale podle mě ve spánku kroutila hlavou, protože měla noční můru a chtěla něčemu uniknout. A ve dne to občas dělá, protože jí to baví. Jak je pak svět rozmazanej a všechno je trochu divný. Stejný jako když jsme se jako děti hrozně zamotali na houpačce aby se to rychle točilo a největší sranda byla to točení hlavy a neschopnost jít rovně.