Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@vivianr Ahojda, ty jsi byla v Náchodě? a odkud jsi? já jsem tam byla taky a téžmě poslali domů, zítra jdu do poradny tak se dovím co a jak.
jinak holky dnes jsem byla ještě s dcerou u zubaře a hrůza. holka dobrý, krásně otevřela pusu ale já na prd. mám 4 kazy a z toho jeden na moudráku. ty 3 mi vyvrtá koncem měsíce, ale chce mi vytrhnout ten moudrák, že to moc nechce vrtat, aby nezajela moc do nervu, že je to pak ještě horší a stejně ty moudráci se trhají. jenže ona chce ještě teď v těhotenství, aby mi to nezačalo bolet, to by bylo horší. já nevím, mám z toho strach, nemůže mi udělat ani rtg, bojím se že tam mám blbý kořeny a pak budu trpět, ani na bolest si nemůžu nic vzít, max paralen, ale ten by mi asi moc nepomohl, ach jo ![]()
@vercik66 jenže to neoblbneš natolik, abys „schovala“ opravdovou cukrovku, můžeš to stáhnout o trošinku a o to jde. Nechat se drtit diabetologickou poradnou kvůli cukru třeba 5,5 nalačno je nesmysl. jednoduše proto, že to prostě cukrovka není - nikdy nebyla. jen posunuli hranice, aby měli více nemocných a více vydělali.
Tak proto ![]()
Já mívám cukr běžně 5,5, v práci nám berou glukozu každý rok a fakt to cukrovka není. A můj gyndař je rozumný, takže mne nechává v klidu - taky moc dobře ví, že se posunuly hranice:) Pokud by cukrovka byla, tak ji žádný ocet nezakryje:)
@Twettty V klidu, to dáš. Sice bych teda raději začla k stomatochirurgovi, abys byla klidná. Nechat si trhat zuby od vlastní zubařky nebývá moc dobrý nápad. RTG by ti čistě teoreticky udělat mohli taky, kdyby něco. Dost jsem si o tom četla a na ty zuby se používá velmi nízká dávka, navíc je to mířeno lokálně. ale samozřejmě, to by se třeba udělalo, až kdyby byl problém… Já byla od začátku u zubaře už víckrát, dělali mi i ořezávání dásní, novou korunku atd… Samozřejmě v lokální anestezii, ta se může po celou dobu těhotenství. tak se neboj
lepší to pořešit teď, než pak řešit zánět…
Ty hranice se posunuli proto, ze se rodilo hodne deti s vahou 4,5kg proste vic nez je norma a mely problemy, to neni aby vydelali; oni maji mzdu porad stejnou; pokud bych mela jen cukr mirne zvyseny, i tak bych si zacla davat pozor a proste nejakou lehci formu diety drzela, za to mi to stoji ty 3mesice vydrzet a porodit zdrave dite ![]()
@Twettty Do trhání moudráku bych tedy nešla, pokud tě nebolí. Je vedro a bude, nějaká infekce a může být problém větší než kaz o kterém nevíš. Kdyby byl problém tak ať ho vytrhne, ale teď…nebo zkus zavolat jinam a poprosit o názor jiného Dr. I to vrtání bych si klidně odpustila.
Holky, na jednu stranu je super, že se o nás tak krásně starají, potřebujeme všechna razítka, zubaře atd. Jsem za to ráda a moc! ALE třeba v Anglii nemají ani průkazky, UTZ 2×, ostatní kontroly jen přeměření pasu, váha a pokud vím ani test na cukr. Žádný stres, všichni happy. Neříkám, že je to správně, já si raději ty Dr. obejdu a vím na čem jsem, ale kolik lidí chodí poctivě přesně co půl roku k zubaři?!
Vítám nové těhulky a hlásím, že jsem také z Prahy:-)
No právě, že to je normální hodnota, tak mi přijde nelogické při hodnotě 5,1 tvrdit, že je to těhotenská cukrovka, jako to nějaký doktor psal mamince na jednom webu. Tu cukrovku snad musí nějak prokázat a ne hned každého nad 5,1 prohlašovat za cukrovkáře i když jen po dobu těhotenství. Doufám, že moje doktorka bude rozumná. Má už x let praxe a tohle musí uznat i laik, že je to jen honění bodů.
Jo, v pondělí jsem byla v Náchodě a zítra jdu k doktorce. Tak jsem zvědavá. Jinak jsme od Nového Města
@vercik66 tak sestře se narodilo mimčo 4,6kg (přirozeně, bez nástřihu a krásně rychle) a cukrovku neměla a na testu byla:) Takže ono to nemusí být jen tím:) Kontrolovat se ano, ale všeho s mírou a rozumem a ne slepě věřit každému plácnutí dr… ![]()
Holky uz jsem to psala na rijnatka; protoze jsem na prelomu rijna a listopadu; ale budte rady za nase zdravotnictvi; ziju ve francii a des; kontrola co 6tydnu; zadny treti screening; na konzultaci jdu az nekdy v 34tydnu do porodnice; no o nicem; akorat mam strach; vsude se musim objednavat 2mesice dopredu
@mmartinaa28 dnes jsem narazila na toto;-) My klimatizujeme, takže pohoda, ale zatáhnout závěsy, zavřít okna a vyvětrat když se hýbe vítr a večer, spát na balkóně a venku používám Evian nebo jinou vodu na obličej. On by zafungoval stejně i rozprašovat s ledovou vodou, to ochladí na minutu, ale je to příjemné a člověka to probere.
@Kviiitko já jsem právě přešla k jiné doktorce, která je tu vyhlášená, ta moje byla na prd. a takhle to dopadlo, těch kazů se až tak nebojím, sama říkala že mi to opíchne, ale ten moudrák
, to bych šla někdy v září, takže by už nebylo takové teplo, ale bojím se bolesti, ikdyž to opíchne
@vercik66 Ale jo, to zas neříkám:) Péče tady je dobrá, když člověk nenarazí na blbce doktora… Ale i přesto jsem zvyklá s dr. diskutovat a nenechám si vše líbit. Sama ve zdravotnictví pracuju, tak to možná beru trochu jinak - že i ti doktoři jsou uplně stejní lidi, jak všichni ostatní… Ale někteří to špatně snáší
![]()
@Twettty Když to opíchne, bolet to nebude, uvidíš.
Ale stomatochirurg je na to prostě lepší, rychlejší, má víc zkušeností a obvykle to bývá i chlap a má větší sílu…
Mi trhali 3× zub stomatochirurg a to i špatně postavený a zub byl ihned venku. A 1× moje zubařka a jako taky dobré, ale trvalo to podstatně déle… A to byl dobře postavený, žádné problémové kořeny…
Já si myslím, že to zelí pomůže jen na tu první hodnotu. Pokud má člověk tu cukrovku, tak to nemůže snížit tak, aby to nebylo vidět. Co jsem četla, tak cukrovka je od hodnoty 7. Podle toho nového při hodnotě 5,1-6,9 je pouze špatně prokazatelná. Když pak člověk vypije tu vodu, tak je to takový nápor cukru, že to zelí nemůže ovlivnit. Pro mě by byla směrodatná ta křivka. Oblbnout to nepůjde, pouze ovlivnit první hodnotu, aby se dala udělat ta křivka. Rozhodně se s tím nebudu cpát schválně aniž bych měla chuť, ale oběd se zelím by se den před tím vymyslet dal
Ale koukám, že se opravdu trendy mění. U prvního se říkalo, že velké děti se rodí díky těhotenským vitamínům a teď kvůli cukrovce. Je pravda, že v téhle době člověk ani neví, co do sebe cpe, když ve všem jsou náhražky.
@loves Právě ta představa mě děsí, že se někdo rozhodne, že od dneška to bude tak a hotovo. Kdyby mi tu křivku udělali hned a vyšla třeba špatně, tak to vezmu, že je to prostě tak.