Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@leryl píše:
Super přístup, lhát. Jen aby si to zapisovala, co komu řekla ne? Já bych taky nelhala, ať se třeba staví na hlavu.
Ono to někdy jinak nejde. Někdy se stává, že má podobný přístup i vlastní rodina a nemusí to být jenom kvůli penězům, ale prostě v primárním přístupu k životu, který se skládá z toho, že člověk má chodit jenom do práce a z práce a všechno co dělá navíc je na ho*no. Takže pak skutečně nezbývá než lhát, lhát a lhát.
@Anonymní píše:
Dekuji za názory, ráda bych jen uvedla že přitelova matka byla hrozně zvědavá, co pro malou máme a přítel se jí v dobré víře pochlubil fotkami, jak jsme zařídili pokojík atd. Prostě jsme nějak brali že má zájem o to jak se bude vnoučeti dařit. O cenách se s ní vůbec nebavil, ty si zjistila sama. Ono přece jen není tak těžké si najít názvy kočárku atd… možná se přítel někdy zmínil že jsme byli tam a tam.. Ale opravdu jsme si mysleli že jde o zájem… Co se týče financí - asi takhle je jim kolem 40, pracují oba dva, neřeknu kdyby byli nemouhoucí či staří člověk rád pomůže. Ale přijde mi smutný abychom s přítelem každý měsíc měli zprávy typu - že nemají na naftu, a jestli bychom rovnou nemohli přispět i bratrovi od přitele. Atd.. a když přítel minule půjčil svému otci, tak dostal od mámy vynadáno proč jako nepůjčí i svému bratrovi… Ale potom vidíme fotky z hospody, nezapomenou se nám pochlubit za co celý měsíc utráceli atd. Jinak co se týče monitoru dechu, tak jsem nevěděla že se dá půjčit a navíc jsme ho koupili v kombinaci s chůvičkou tak jsme mysleli že jde o dobrou investici. A jak říkám nechtěli jsme nic podcenit..
V takovychto rodinach vzdycky vsichni parazituji na tom nejzodpovednejsim. Budes muset byt „ta svine“, jinak je budes financovat i ty
Nemate penize na naftu? A kolikpak staly nalepky na auto? To sis je asi nemel kupovat, ze?
a tecka, konec debaty.
Souhlasim s tou rodinou, ze monitor dechu je kravina stejne jako vsechny podobne „nezbytnosti“. Drahy novy kocarek je podle me taky zbytecnost. Jen kvalitni autosedacka je otazkou bezpeci.
Ale jejich snahu o vypujcovani si penez bych (po dohode s muzem) razne odmitla s tim, ze to nedela v rodinnych vztazich dobrotu a pujcovat nebudeme. At ziji v ramci svych moznosti a nemusi si pujcovat. Stejne tak bych razne odmitla jejich pokusy nam „radit“.
Pokud bych s touto rodinou vylozene neukoncila veskery kontakt, tak bych jim vymezila jasne hranice. Jednou by pindali o tom, co mame nebo nemame delat a kupovat, a hned bych je upozornila, ze nemam zajem o nevyzadane rady a zeptala bych se jich, zda mam teda taky hodnotit jejich zivot a to, co kupuji atd. Zkusili by to znovu a hned bych jim skocila do reci, ze jsem je uz jednou upozornila, ze me jejich nevyzadane rady nezajimaji a co na tom nepochopili, ze je to neslusne a zda takto otravuji napriklad i sousedy atd. Ale omezit kontakty s temito zebrajicimi a vydirajicimi primitivy asi bude nejlepsi.
@fera21 píše:
Ono to někdy jinak nejde. Někdy se stává, že má podobný přístup i vlastní rodina a nemusí to být jenom kvůli penězům, ale prostě v primárním přístupu k životu, který se skládá z toho, že člověk má chodit jenom do práce a z práce a všechno co dělá navíc je na ho*no. Takže pak skutečně nezbývá než lhát, lhát a lhát.
Neni to pravda. Nikdy neni nutne lhat. Asi bych sama o sobe nemohla mit vysoke mineni, kdybych byla zbabela lharka.
@cernaselma píše:
Neni to pravda. Nikdy neni nutne lhat. Asi bych sama o sobe nemohla mit vysoke mineni, kdybych byla zbabela lharka.
Tak jistě, lepší je se s těma lidma vůbec nebavit a vymazat je ze života. I to je řešení.
Monitor dechu neni kravina, pokud jde o kvalitni. Ja mela pujceny z porodnice a az na par nehod typu, ze jsem ho zapomnela vypnout, tak fakt se ozyval kdyz bylo zle…
Obecne s rodinama partnera - ono je idealni poznat partnerovu rodinu driv nez se zamilujeme. Coz bohuzel udela malokdo. Ja podobnou chybu udelala minimalne jednou, a chci varovat co se dluhu tyce. Nekdy jablko nepada daleko od stromu, ackoli za dluhy kritizuje rodice a vypada „pouceny“. To same domaci nasili. Potomek to muze odsuzovat, ale ve vypjate situaci udela to same. Klidne i po letech, kdy sekal dobrotu a nerekly byste to do neho. Proste rodina je hodne dulezita. Zaklad do zivota. ![]()
A ted jak dal. Osobne bych cloveku z takove rodiny nikdy neverila na 100% a vzdy mela nejake uspory bokem, pokud to jde. Mluvim z vlastni neslavne zkusenosti.
A s tak toxickou rodinou bych se stykala minimalne.
Zakladatelko, v první řadě by si měl uvědomit Tvůj chlap, koho hodlá finančně podporovat do budoucna. Jestli svou rodinu, kterou bude tvořit s Tebou a děckem nebo jeho finančně negramotné rodiče, kteří s ním slušně výchc..vaji… A že je to jeho rodina? To by mě neomráčilo. Jsou oba vydělávající, takže peněz mají dost, a že s penězi neumí hospodařit je jejich boj. Uvědom si, že to dojení bude na úkor Tvých financí a financí pro dítě. Takže bych byla nekompromisní. Řekni svýmu chlapovi, že odmítáš nadále dotovat jeho rodinku a ať si rozmyslí bedlivě, jak to hodlá praktikovat dál, až bude dítě, že v tomhle žít s dítětem nebudeš. Musíš nastavit jasné mantinely a vůbec dál nevyjednávat. Lidi, co by mi řekli, že mám říct mým rodičům o peníze pro ně, bych poslala k ledu už dávno. Nechávaš si hodně líbit. Jak si to uděláš, tak to budeš mít. A pokud Ti tchýně bude psát o půjčku, řekni, že půjčovat se nebude, že mají dva platy, z kterých vyjdou v pohodě a že na podobné zprávy už nebudeš reagovat. Předpokládám, že oba tu 40tku mají měsíčně, a to chtějí ještě půjčovat?
Nenech si líbit nic.
@Anonymní píše:
Monitor dechu neni kravina, pokud jde o kvalitni. Ja mela pujceny z porodnice a az na par nehod typu, ze jsem ho zapomnela vypnout, tak fakt se ozyval kdyz bylo zle…Obecne s rodinama partnera - ono je idealni poznat partnerovu rodinu driv nez se zamilujeme. Coz bohuzel udela malokdo. Ja podobnou chybu udelala minimalne jednou, a chci varovat co se dluhu tyce. Nekdy jablko nepada daleko od stromu, ackoli za dluhy kritizuje rodice a vypada „pouceny“. To same domaci nasili. Potomek to muze odsuzovat, ale ve vypjate situaci udela to same. Klidne i po letech, kdy sekal dobrotu a nerekly byste to do neho. Proste rodina je hodne dulezita. Zaklad do zivota.
A ted jak dal. Osobne bych cloveku z takove rodiny nikdy neverila na 100% a vzdy mela nejake uspory bokem, pokud to jde. Mluvim z vlastni neslavne zkusenosti.
A s tak toxickou rodinou bych se stykala minimalne.
„Dobry den, ja jsem Anca, vsimla jsem si, ze mate pekneho syna, do ktereho bych se mohla zamilovat. Jste financne gramotni?“ ![]()
Je praca, ze ta rodina ho ke svemu ziv. stylu muze vzdycky „stahovat“. Na druhou stranu - kdo tu rodinu financne dodotovaval doted? Nejspis on.