Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Nataša píše:
Jde spíš než o nařízení o označování o to, aby česká republika hnula zadkem a vydala nějaký předpis upravující obsah transmastných kyselin v potravinách, stanovit jejich max. hranici. To, že je to tam značené, ještě nic neznamená, v tabulce výživových hodnot se jedná o průměrné hodnoty. lepší..
Jasně, ale víš, kdo sedí jako premiér ve vládě? Pan Babiš, kterému tady patří značná část potravinářského a zemědělského průmyslu. To by byl logicky sám proti sobě, aby si zpřísňoval předpisy. Nechci strašit, ale tuším, že bude ještě hůř. To píšu jako pozdrav těm, co nám ho zvolili.
@Gorgeous oni nikdy nemuseli. Mohli. V tabulce kde jsou Uveden tuky bílkoviny a tak. Tzv výživové hodnoty. Ta dostává standardni podobu a nesmí tento údaj obsahovat.
@MartinaIrena píše:
Jasně, ale víš, kdo sedí jako premiér ve vládě? Pan Babiš, kterému tady patří značná část potravinářského a zemědělského průmyslu. To by byl logicky sám proti sobě, aby si zpřísňoval předpisy. Nechci strašit, ale tuším, že bude ještě hůř. To píšu jako pozdrav těm, co nám ho zvolili.
Vím. Je to humus. Ale přát si to můžu. Hih. A doufám že se to jednou stane. I proto že zrovna babiš a jeho firmy nemají extrémní potíže s trans kyselinami.. A taky proto že by to mohlo u voličů hezky vypadat. A on si předpisy umí obejít tak co. ![]()
@Rolin píše:
Jen jestli zase nejsme papežštější než papež, v nařízení jsem se nic o ZÁKAZU nedočetla. Pokud je nějaký údaj v nařízení označen jako „povinný“, neznamená to, že nemůžu na obale uvést i jiné údaje. Vyjádření pracovníka Ministerstva zemědělství je přinejmenším zarážející.
Tak on je to hlubší problém.
Povinné to nebylo nikdy. Jak píšu výše. Mohli to být součástí výživové tabulky. Teď nově nesmí.
Jenže existuje nařízení EU o tzv výživových tvrzenich které stanovuje co výrobce a za jakých podmínek uvést může.
Ten ved odboru jen řekl že uvedení obsahu. Trasnkyselin je tzv nespecifické zdravotní tvrzení, tj nepovolené nařízením, tj zakázané.
Já to vidím jinak. Ale fakticky uvidíme po 13/12co SZPI na to.
Podle mého velcí výrobci dobrých tuku Pozadaji o schválení vyzivoveho tvrzení.. Pak bude definované za jakých podmínek se smí napsat kupříkladu bez transkyselin…
Podle mého je možnost napsat to pod tabulku jako výsledek analýzy. Ale mohu se mýlit. Už mě na pár info dostali.. Jako právě na nespecifické zdravotní tvrzení.. A byly to větší blbosti..
@Gorgeous p. S. Glutaman Sodny se musí označit takto nebo e kódem. Plus slovy látka zvýrazňujíci chuť a vůni. jakých 10nazvu? Dle nařízení EU.
Souhlas aspartam nesnáším a vůbec sladidla. Nekupuji.
Látky zlepšující mouku nejsou jen v rozmrazenem pečivu. Jisté velkopekarny míchají mouku s těmihle látkami už v silech. Tj všechno i chleba. Taky mi to leze krkem.
Třeba Lidl po tom tedka jde chce chleba a běžné pečivo bez a uvidíme zda bude úspěšný..
Některé přídatné látky jsou v pohodě. Bez některých by byla potravina riziková. Někdy to technologicky nelze jinak. Ve velké výrobě. ale někdy je to maskování málo kvalitní suroviny a tak. Jenže bohužel to průměrný spotřebitel nepozná.
Pořád se mi ale zdá že se vybrat dá. I když to dá sakra práci..
Třeba matjes. Ten růžový alá losos obsahuje azobarviva. Jinak to nelze obarvit. Ale existuje stejný výrobek bez nich. Akorát je šedý a jmenuje se matjes v oleji. Dle mého i chuťově lepší. Hůře sehnatelny. Protože lidi pry chtějí ten růžový. Nechápu.
@Nataša To jsem taky nepochopila. Podle me to je tah vyrobcu, aby zbozi vypadalo lakaveji.Viz barevne obaly.Ja zase v tehotenstvi dostala strasnou chut na jahodovy kompot a do vetsiny se dava cervene barvivo VYROBENE Z DEHTU
Pisou, ze je nevhodne pro deti, zpusobuje hyperaktivitu, podle me karcinogen. Ale proc sakra lidi chteji rudy jahodovy kompot. Vzdyt je jasne, ze varem se barva ztraci.Jo,vlastne uz vim, asi proto, ze to vypada lakave.
@Nataša Moc díky za vysvětlení, cokoliv ještě budeš blíž vědět, tak klidně napiš, ráda se něco víc dozvím. Na internetu si různé články dost protiřečí a pak si má člověk vybrat který je pravdivý ![]()
Jediné co mi na nákupech vadí je to, že musím vážně pečlivě vybírat, zabere mi to spoustu přemýšlení a času. Také vymýšlet jídla, aby se nesmažili na slunečnicovém oleji abych zeleninu moc dlouho nenapařovala a neztratila vitamíny atd…je to celkem peklo, pohodlnost těch co to neřeší chápu. Mají to jednodušší, jenomže já si nemůžu pomoct.
Pokud bych nato nedávala pozor, tak budu mít výčitky, že se špatně starám o děti a jejich zdraví. Kolem mě je tolik obézních dětí, co se cpou tatrankou ke svačině
Moje mají ovocné, zeleninové saláty, domácí pomazánky. Jak píšu, jsem otrok kuchyně, co nadělám, na našem zdraví mi záleží hodně. Pro někoho budu blázen, je mi to jasné ![]()
@Nataša Jinak musím říci, že se mi s tebou dobře diskutuje. Tvé příspěvky mají opravdu hlavu a patu. A řekla bych, že v dost věcech máš pravdu.
@Gorgeous
Určitě napíšu.
Smažit je lepší na repkovem oleji. Já používám k kuchyni dva olivový za studena a řepkový na teplou. Schváleno i prof. Dostálovou. Která mmj v tom TV spotu mluví. Tatranku pravda dítě dostane. Miluje je a jednu sladkost denně dovoluji a tatranka Opavia zrovna vyšla rel dobře… Ale není to dopolední svačina. To má starší chleba (on by řval nemít chléb máslo a syr:-)), a je fakt že ve třídě mají svačiny leckdy zvláštní… A k té odpolední mají ovoce/zeleninu a něco mňam..
Já hodně ráda italskou kuchyni. Přijde mi svým přístupem k jídlu taková.. No správná… ![]()
@MartinaIrena děkuji. Já jsem z oboru, takže mám pravda v teto oblasti hodně věcí rozmyslenych a taky mám možnost se osobně třeba bavit s lidmi v této oblasti velmi vzdělanými.. Což mě vždy posune dal.
Každopádně jsem velmi napnuta jak celá tato akce dopadne. A doufám že se už konečně některé věci změní.. Vím že asi za dlouho ale doufat tak nějak musím ![]()
@Nataša A co slunečnicový olej, je špatný? Používám 100% slunečnicový jednodruhový…
Jen mi vadí, že dnes už se neuvádí, jestli je vyroben z geneticky modifikovaných surovin nebo ne
ani nevím, jak to zjistit. Asi nijak.
@MartinaIrena píše:
@Nataša A co slunečnicový olej, je špatný? Používám 100% slunečnicový jednodruhový…
Jen mi vadí, že dnes už se neuvádí, jestli je vyroben z geneticky modifikovaných surovin nebo neani nevím, jak to zjistit. Asi nijak.
Za studena slunečnicový nevadí ale nesmí se na něm smažit např. řízky nebo cibulka, můžeš na něm jen rychle orestovat jinak uvolňuje nějaké škodlivé látky ![]()
@Gorgeous Ježiš my na něm někdy ty řízky smažíme. A řepkový teda nevadí?
Teď jsem se dočetla:
Jak poznáte rozdíl? Ke smažení se hodí například olej označení jako slunečnicový FritoSlunka nebo řepkový FritoManka, které vyrábí firma Fabio, protože vydrží i teploty kolem dvou set stupňů, aniž by se měnila jejich struktura. Naproti tomu olej řepkový označený jako Manka se sice podle výrobce také hodí ke smažení, ale už se nedozvíte, že nikoli k tomu dlouhodobému.
http://www.vitalia.cz/…-na-smazeni/#…
Prý výrobci uvádí, že olej je třeba vhodný ke smažení a ve skutečnosti není. A pak se vyznejte ![]()
@MartinaIrena píše:
Jen mi vadí, že dnes už se neuvádí, jestli je vyroben z geneticky modifikovaných surovin nebo neani nevím, jak to zjistit. Asi nijak.
ono je to ještě trochu jinak,.. vezmu to široce..
slunečnicový olej není ani z hlediska výživových hodnot zrovna nejlepší: je problematický z hlediska poměrně vysokého obsahu nasycených mastných kyselin, vysokého obsahu omega 6 nenasycených, (je důležité přijímat omega 3 a 6 ve správném poměru, který je asi 5:1 ve prospěch omega 6. no a nynější poměr je 10-20:1 v populaci, což je špatně, a cokoliv, co má poměr lepší, je dobré..). obsahuje dále vysoké množství kys. linolové, která je dost náchylná na právě ty „oxidativní změny“ (tj. degradaci na ne úplně super produkty, mezi kterými mohou být transkyseliny, cyklické mastné kyseliny a mění se poloha dvojné vazby, vznikají krátké řetězce, a tak.., výživově to není dobře..)
řepkový olej proti tomu je výživově velmi příznivý. (uvádí se, že i příznivější, než olivový.. jenže ten se používá hlavně pro chuť..) z hlediska poměru omega 3:omega 6 kyselinám (2:1) je super, hodně pomůže udržet správný poměr těchto kyselin ve stravě. Příznivý je i vysoký obsah kyseliny olejové a jiných mononenasycených MK. obsahuje málo těch nasycených.
Oleje, které jsou vhodné pro tepelnou úpravu mají mít vysoké podíly olejové kyseliny. slunečnicový olej má cca 13_40 % (to jsem si musela najít… hihi). řepkový má 52-70% cca. Takže z těch dvou lepší řepkový.
a teď ještě k tomu smažení, - ono když usmažíš na pánvičce jakéhokoliv oleje 2 řízky, tak se absolutně nemá šanci nic stát. teploty dosahují max. 180 °C, a smažíš je tak max 10 minut.
Problematické je opakované smažení a fritování (to hlavně proto, že při fritování ten olej nevyměníš.. ten tam necháš.. při jednorázovém by se nic nestalo taky, teploty jsou poměrně stejné, doba také, cca. )
Takže suma je, že na fritování se hodí úplně jiné oleje, které vydrží vysoké teploty opakovaně. POkud smažíš doma, a olej měníš, je to vlastně docela jedno, protože se nestihne nic moc stát.
ještě další věc, která v tom pak udělá guláš, jsou speciálně šlechtěné odrůdy na oleje, třeba slunečnice na olej slunečnicový, s vysokým obsahem kyseliny olejové (tím se zákonitě poměrně sníží obsah jiných kyselin), a takové oleje jsou pak stabilnější při vyšších teplotách. ten speciální speciální slunečnicový musí mít min. 75 % olejové kyseliny z celkového obsahu MK..
označení „vhodné na smažení“ je problematické, jak ukázal třeba poslední dtest olejů, co jsem četla, označení mnohdy klamalo.. tím se moc neřídím. Tohle není upravenou předpisy, co tam smíte napsat. I když, když to vezmu do důsledku, podle mého soudu je to klamání spotřebitele, protože existují nějaké obecně přijímané teze o vhodnosti pro smažení, fritování, atd. a ty by měly být dodržovány.
Snad je to trochu srozumitelné, já někdy neumím být jednoduchá a stručná
teda, dost často to neumím, ![]()