Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
milé dámy, obracím se na Vás s prosbou.
Za týden mě čekají zkoušky na FCE. Bojím se, že to nedám. Učitelka mě ujišťuje, že to bude dobrý, myslí si, že na to mám, ale já o tom pochybuji. Některé testy mi vyjdou, někde dosáhnu i na C1 - nejslabší je poslech asi, ačkoliv i tak koukám na anglická videa a filmy a většinou rozumím, o čem lidé mluví.
Umím mluvit plynule, mluvím i dost rychle a nedělám ani nějak extra chyby, jenom menší… učitelka si je naprosto jistá, že budu mít aspoň B2, ale já se bojím, že bude B1. Maturitu z angličtiny mám za 1, umím v konverzaci používat podmínkové věty, spojovací výrazy, znám hodně frázových slovíček, používám podmínkové věty… přečetla jsem Farmu zvířat v originále, neměla jsem moc velké obtíže.
Co mě ale znepokojuje - dneska jsem si dělala další test, bylo to Use of English a poslech. Chyběl mi jeden bod do dosažení B2. Hodně jsem si to pokazila tím poslechem, hlavně jedním cvičením.
Po této zkušenosti se bojím, co tam vytvořím. Psaní mi docela jde, učitelka mě chválí, že píšu srozumitelně, používám linking words, třetí podmínkovou větu a sem tam i pokročilejší slovíčko.
Obávám se toho, že to nedám… ![]()
Co byste mi prosím poradily, abych dělala? Přijde mi, že jsem beznadějný případ tady v tom a určitě dostanu B1.
I když podle testů jsem mezi B2 - c1.
Tento týden budu dělat ještě testy, ale nevím…
Máte s tím někdo zkušenosti? Děkuji.
Věř učiteli, on to pozná, takže když říká, že se nemusíš stresovat, tak se nestresuj.
Je normální, že každý má nějakou silnější a slabší stránku - já to třeba vždycky měla naopak poslech bez chyby, vlastní produkce pokulhávala (hlavně ta ústní), vlastně se to nějak poddalo až v práci. FCE nemám, ale skoro před deseti lety jsem dělala CAE a nic děsného to nebylo, fakt to chce být v klidu, nepřehánět to s mock-testy, stejně tam bude něco jiného. A kdyby cokoli, můžeš si to zopakovat, na tom není špatného (já třeba opakovala zkoušky z japonštiny natřikrát, a taky žiju
). Ale držím palce. ![]()
@listento píše:
Věř učiteli, on to pozná, takže když říká, že se nemusíš stresovat, tak se nestresuj.Je normální, že každý má nějakou silnější a slabší stránku - já to třeba vždycky měla naopak poslech bez chyby, vlastní produkce pokulhávala (hlavně ta ústní), vlastně se to nějak poddalo až v práci. FCE nemám, ale skoro před deseti lety jsem dělala CAE a nic děsného to nebylo, fakt to chce být v klidu, nepřehánět to s mock-testy, stejně tam bude něco jiného. A kdyby cokoli, můžeš si to zopakovat, na tom není špatného (já třeba opakovala zkoušky z japonštiny natřikrát, a taky žiju
). Ale držím palce.
Moc Vám děkuji za podporu.
Bojím se toho. Učitelka mi jednou říkala, že bych měla na to, získat C1 level. Dneska jsem pro změnu nedala ani B2, chyběl mi jeden bod.
Mluvím sama se sebou, jde mi to docela plynule, ale bohužel neumím pracovat pod tlakem, stres mě vždycky převálcuje. Když mu podlehnu, je to hrůza, zpanikařím a všechno je v háji.
Děkuji.
Podle toho, co píšeš, to na mě působí, že jsi dobře připravená, spíš tě strašně válcuje ten strach…hlavu vzhůru. Já dělala FCE v roce 2007, taky mě děsil poslech a nakonec jsem nejvíc pokazila psaní, myslím, že to byl tenkrát nějaký dopis. Dala jsem to s odřenýma ušima, ale certifikát mám. Tobě přeji hodně štěstí a hlavně klidu, nervozita dokáže divy ![]()