Trestní soud

Napsat příspěvek
Velikost písma:
670
4.11.14 15:17

Tak sem zkus hodit do diskuze, zda by ti nějaký právník nepomohl, nevím, zda může nahlížet kdokoliv, koho zmocníš, nebo jen tvůj advokát zapsaný v ČAK…?

Otázka pro místní právníky.

Předpokládám že účastníkem řízení jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.11.14 15:17
@Anonymní píše:
Ach jo, to už je tak zdlouhavé, říkala jsem to tomu kriminalistovi, že už to nevydržím, fakt jsem si nemyslela, že to bude takhle na dlouho, že to chci stáhnout, ale říkali mi, že to nejde, ono je to logické.
No blbá kráva jsem, měla jsem říct když mne našli, že jsem jenom spadla a že se nic nestalo, ach jo :(

tak ještě že jsi to neudělala a řekla pravdu. Bohužel u nás je vše zdlouhavé. Někdy se to bohužel stane, že se soud neshodne se státním zastupitelstvím. Pokud si st. zástupce myslí, že je tam vše od PČR doplněné, že udělaly vše co mohly, tak je dobře, že se proti rozhodnutí odvolal. Bohužel i potom samotné hlavní líčení je někdy na dlouho. Ale rozhodně je lepší vydržet, ať to tomu kdo ti to udělal rozhodně neprojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.11.14 15:23
@eva333 píše:
Tak sem zkus hodit do diskuze, zda by ti nějaký právník nepomohl, nevím, zda může nahlížet kdokoliv, koho zmocníš, nebo jen tvůj advokát zapsaný v ČAK…?

Otázka pro místní právníky.

Předpokládám že účastníkem řízení jsi.

jak říká eva, zkus nahodit do diskuze, nebo existují i různé organizace, např. bílý kruh bezpečí, kde poskytují práv. pomoc obětem tr. činů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.14 15:28

Holky, dík moc, asi mne přepadá hysterie, je to tak na dlouho. Už jsem se těšila, že to bude za mnou a po soudu udělám tlustou čáru a místo výročí, kdy se „to“ stalo začnu slavit druhé narozeniny, ale je to tak dlouhé. Jo, asi bych si vyčítala, kdybych to stáhla, protože při představě, že to udělá někomu jinému a ten nedejbože nepřežije :( Fakt by bylo asi lepší, kdyby mne dobil, to by se to tak netáhlo :(
Jo a zástupce nemusí být vůbec právník, ale neumím si představit, že řeknu třeba bráchovi nebo manželovi, ať jde nahlédnout do spisu. Když to proběhlo médiema, můj bratr jezdil po městě a hledal ho (na Primě, Nově a na netu ukázali jeho fotku z kamer). Neumím si představit, že by znali detaily.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.11.14 15:30

BKB jsem kontaktovala, když mne pustili ze špitálu kvůli psychologovi, to není marný nápad tam zavolat. díky

• Citovat
  • Upravit
168
4.11.14 16:35

Zkus zavolat na místní Probační a mediační službu ČR - kontakty najdeš na jejich webu. Pořádej o pomoc při řešení následků trestné činnosti, sděl jim, že si oběť a potřebuješ právní poradenství. Domluv si termín návštěvy. Je to zdarma, určitě ti pomůžou. Nevím odkud jsi, ale některé probačky mají v rámci projektu zřízenou poradnu pro oběti trestné činnosti, kdy se v určitém čase poškozeným a obětem věnuje proškolený probační pracovník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
4.11.14 16:43

Taky mají možnost se zkontaktovat se státním zástupcem a zjistit, co se teď se spisem děje. Dále ti řeknou, co se bude dál v trestní řízení dít, jak to bude při hlavním líčení, po odsouzení atd.. Rovněž ti mohou pomoci s odškodněním, pokud jsi se dosud nepřipojila s náhradou škody. Máš nárok i na nemajetkovou škodu - šok, trauma atd. A už jsou i případy, kdy soud v obdobných případech toto uznal, zatím to však nejsou příliš vysoké částky - řádově desetitisíce.
Letos začal platit nový zákon o obětech trestné činnosti a ten ti dává - jako zvlášť zranitelné oběti (znásilnění) - hodně možností a práv, které můžeš využít. Mohou dále pomoci při zajištění tvého doprovod k hlavnímu líčení, to abys byla vyslýchána v jiné místnosti než obžalovaný atd. Držím palce ať vše dobře zvládneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.14 17:02

@Persefona Jé, děkuju moc za radu. Jsem z vesnice, ale stalo se to v Praze, proto je soud tam. O Probační a mediační službě jsem slyšela, jen jsem myslela, že je to zprostředkování kontaktu mezi pachsatelem a obětí třeba v neúmyslné trestné činnosti. Díky, píšu sio to a zkusím obvolat.
O tom, že budu vyslýchána jinde vím, odškodnění jsaem podávala, ale víc nevím, děkuju moc za tip, jsem ráda, že jsou nějaké možnosti, které mi mohou pomoci.

• Citovat
  • Upravit
168
4.11.14 17:21

Není vůbec zač. Je důležité, abys věděla, co se bude dít a aby tě někdo podpořil.

Jinak ty poradny jsou při PMS v rámci těchto měst: České Budějovice, Žďár nad Sázavou, Pelhřimov, Jihlava, Třebíč, Plzeň, Karlovy Vary, Rokycany, Mladá Boleslav, Kutná Hora, Ústí nad Labem, Děčín, Rumburk, Liberec, Most, Hradec Králové, Svitavy, Šumperk, Náchod, Pardubice, Brno, Uherské Hradiště, Zlín, Vsetín, Olomouc, Ostrava, Opava, Frýdek-Místek, Havířov, Karviná, Prachatice, Kolín, Českou Lípu, Nymburk, Kladno, Rakovník, Český Krumlov, Přerov, Chomutov a Bruntál - je to v rámci projektu Proč zrovna já? - pokud by sis chtěla na netu o ttom ještě něco přečíst.

Jo a tady je odkaz na adresář:
https://www.pmscr.cz/…_1401104.pdf
:hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
4.11.14 17:37

Ahoj, poradila bych ti využít výše zmiňovaného zákona o obětech trestných činů. Ten ti v § 5 umožňuje požádat o pomoc zvláštní subjekty, které jsou zapsány v registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů (seznam najdeš na internetu). Tito poskytují bezplatnou pomoc na základě žádosti zvlášť zranitelné oběti (tou ty dle tohoto zákona jsi).
Já osobně bych se v trestním řízení nechala zastoupit zmocněncem, může to být advokát, ale nemusí (to znamená, že to může být třeba kamarádka). Této udělíš písemnou plnou moc. Má právo účastnit se veškerých úkonů, kterých se můžeš, nebo budeš účasnit ty. Má právo vykonávat za tebe i tvoje práva jako je například právě nahlížen do spisu dle § 65 trestního řádu. Při tomto lze na vlastní náklady pořídit fotokopie (např. na fotoaparát). Požádat o nahlédnutí do spisu může poškozený kdykoliv po zahájení trestního stíhání a není to v žádném případě vázáno na to, zda jsi se k trestnímu řízení připojila s nárokem na náhradu škody. Toto má vliv pouze na to, že poškození, kteří se k trestnímu řízení připojili, budou před skončením vyšetřování policejním orgánem vyrozuměni a termínu, kdy jim bude umožněno prostudovat spis a navrhnout návrhy na doplnění vyšetřování (těžko říct, zda jsi o tomto úkonu byla vyrozuměna a nezúčastnila se ho, nebo tě nevyrozumívali).
Dále bych poslala písemný dotaz na příslušné státní zastupitelství, kde bych požádala o informace dle § 11 odst. 1, písm. b) zákona o obětech trestných činů, v jaké fázi, popřípadě v jakém stavu, se předmětné trestní řízení nachází. Potom by jsi měla písemně v ruce vyjádření a věděla bys lépe, na čem jsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.11.14 11:53

Holky děkuji vám ještě jednou moc. Dovolala jsem se zatám do toho Bílého kruhu a poradilik mi, ještě tam zajedu na osobní schůzku. A v těch Budějovicích zajdu k tomu mediátorovi. Myslela jsem, že to zvládnu bez zástupce, ale bude to asi lepší.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová