Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A proč tak drahé boty zimní? V Brně se dají sehnat i za méně. www.botickarna.cz Ale záleží na značce. Já kupuju Pegres značku a ty zas tak drahé nejsou. Ale záleží odkud jsi.
@Kote5 musela jsem se pousmát. Jestli bydlíš v Brně a máš přehled, tak víš, jaká tady situace s MŠ je. Velmi špatná. V části, kde bydlím já, tento rok bylo na 20 volných míst 120 zájemců. Ve všech okolních školkách. Z toho vyplívá, že se do ní dostanou děti 4 leté a starší, ty mladší mají pramalou šanci. A dovážet dítě někam do okrajové části, kde by ta šnace byla, strávit tím v MHD hodinové přesuny- dokážeš si to prakticky představit? ![]()
Já nejsem paní učitelka, která jezdí do práce na 7:30, jsem ta, co jim zajištuje stravu a musím v ní být už přeed 6 tou.
Jít do práce s tím, že tam vydělám to, co dám do soukromé je v podstatě antiproduktivní záležitost, já si nepotřebuji odpočinout od dítěte, nýbrž zajistit finančně rodinu. Ne se úplně zruinovat. ![]()
Kdybych měla alespoń jednu babičkou s volným časem dopoledne, tak se nezaobírám tím, co mě ASI čeká. To je snad jasné, ne? ![]()
K zájmům dětí - ne každé chce chodit do koružku šachistů, přírodovědného, či výtvarného, to baví děti max. do 4 té třídy a já nevím, jestli sonduješ zájmy těch starších, kde rodiče nebyli schopni jim vytvořit, třeba už jen z finančních důvodů prostorr tam, kde je to opravdu baví a dokáží tím zaplnit svůj volný čas- já to vidím dnes a dnenně. Ty skupinky kouřících pubescentů po parcích, kde to už pak nemá daleko k drogám a alkoholu…
K výdajům za školu se vyjadřovat nebudu, vím samaco každý rok za učebnice a potřeby vydám a to mám holku ZATÍM na ZŠ. Určitě to není to, co píšeš, ale mnohem víc.
Takže to vezmu takhle.
Mám skoro 14 ti letou pubescentku.
V obnošených hadrech mi určitě chodit nebude, ani já to nedopustím, sama jsem to zažila a s tím i posměch spolužáků, že jsem jak socka.
Holka roste, vytahuje se dost, takže je to každoročně obnova celého šatníku podle sezon.
Nohu má 41 ku, takže nejen problém vcelku sehnat číslo, ale taky to už něco stojí.
Co platím- krom obědů, tarifu za mobil měs. cca 1100 za dopravu a příspěvky v jezdeckém oddíle.
Dále každoročně asponˇ jeden tábor-4000, má astma a AE, takže jezdívala každoročně k moři, aby se jí ulevilo, cca 10 000. Na nás a naše dovolené nezbývalo.
K tomu nějaké výdaje, když jsme byli v práci a ona trávila někde volnočas, aby prázdniny neproseděla doma…
To je základ.
Ted´ nejí, ale mám pocit, že s prominutím žere jak kobylka, takže za stravu je to jak za chlapa.
Dříve ji bavil tanec (od MŠ), dělala ho závodně, ročně cca 20 000 plus cca 4000 za soustředění.
Ted´nějaký rok jezdí na koních, baví ji to moc, brát jí to nebudu, protože nemám pocit, že moje dítě by mělo být nějak omezované tím, že já jsem si ji udělala a nejsem schopna jí poskytnou alespoń trochu pěkné dětství a dospívání a cpát ji někam, kde ji to nebude bavit…
Ted´ v září dělala licence- zkoušky, aby mohla začít jezdit závodně. Celá tahle paráda nás vyšla na 15 000.
Ale tím to nekončí, na jaře začne jezdit závodně, bude potřebovat další výbavu, startovné a všechno kolem taky něco stojí, kolik, už raděj ani psát nebudu, protože sama přemýšlím, jak to všechno skoulíme.
Ted´dostane fixní rovnátka-4000 hned platit, zbytek průběžně během roku a půl, celkově se to vyšplhá na cca 10 000.
Nemyslím si, že bychom měli nějak finančně náročné dítko, nedostává ani kapesné, protože už na to prostě nezbývá, ale ona to chápe, je ráda, že má, co má a váží si toho.
Nemyslím si ani, že my to finančně přeháníme, alespoń co sleduji její vrstevnice, spolužačky, které se také naplno něčemu věnují, tak nás to v podstatě ještě vychází levně.
A zdravotní problémy a ostatní - to prostě přijde, to si člověk nevybere, s tím se taky musí počítat.
Za bydlení dáváme měs 11 000. Zatím.
Takže snad to jako odpověd´stačí.
Máš pravdu, jsou drahé koníčky. A jezdectví či tancování je drahá záležitost. To ti věřím. Já taky chodila tancovat. Jsem ze 4 děti, tak vím co vše stojí
Ale neřekla bych, že jsme byly a jsme socky
Nosili jsme oblečení po sobě, zvlášť ven, do turisťáků apod. Do školy jsme měli vždy pěkné oblečení, ale ne poslední výstřelek mody a ne značkové. A abych pravdu řekla, je mi líto dát tolik prachů jen za to, že je to značka. Mě stačí obyč sukně a triko. Ale je pravda, že mám babičku švadlenu. Takže třeba do tanečních mi našila všechny šaty. Přešila mi mamčiny roby a věř, že jsem nebyla socka. Ale najít se daj i nové pěkné a nedrahé šaty. Ségra si takto sehnala vcellku pěkné a byla za pusu. Jen to chce hledat a najdeš. Zvlášť když člověk bydlí v Brně. Nemusím brát hned všechno z prvního obchodu. Jsem z městské části, kde se vystavělo další sídliště a staví se další. A momentálně jsem se dozvěděla, že brali do školky i 4leťáky. A to měli maminy na mateřké. Takže když se hledá, tak s enajde. Ale je pravda, že dostali místo až v říjnu, až se ujasnilo, kolik skutečně je míst. DOst často to vypadá katastrofálně a pak není.
Jinak já učím na ZŠ a pohybuju se ve školství a vím, jak to s učebnicema a pomůckama chodí
Vím že toho chtějí učitelé hodně, ale často zbytečně a dá se domluvit. Krom toho se dají odkládat penízky bokem a pak jsou i na toto. Já si vedu domácí účty od chvíle, kdy jsem se odstěhovala z domu. Zapisuju si vždy do kalendáře, kdy se mají platit jaké poplatky a můžu říct, že když člověk toto plánuje, tak s penězi vychází. Jen je potřeba myslet a promýšlet.
A nezlob se na mě, dají se najít alternativní komíčky, které baví a domácí rozpočet nezruinují. Já třeba chodila na klavír, co bylo dost drahé. Tak jsme měla jeden koníček takovýto a k tomu jsme si vybrala dva na finance nenáročné. Měla jsem Pionýra a hudební nauku, později tanec. A musím říct, že nás to zas tak neruinovalo. Ale je to o vhodném výběru. Bráška, je mu 16, tak ten má v CVČ sportovky, pinpong a do loňska měl i klavír. Teď je na gymplu a tak mu další koníčky moc času nevychází. Ale sportovky a pinpong pod Sokolem mu vychází na 1000 za půl roku. Což je solidní. A je to alternativa sportu k třeba fotbalu. Na ten by se prachy v rozpočtu nenašel. Ale vybral si tedy florbal a pinpong. A je spokojený.
Je to o volbě, aby dítě bylo spokojené a přitom jsme se finančně nezničili. A nemyslím si, že strádáme, nebo i on strádá. A to si vem, že rodiče žijí z učitelského platu a ničeho jiného. A žií středoškoláka a vysokoškolačku a zvládaj to. Mimochodem učitelský plat je baj oko 20 000. My teĎ z toho žijeme 3 doma z takového platu a plánujeme i druhé dítě. A pak možná i třetí.
A radši se uskromním, než bych měla jen jedno dítě, nebo šla na potrat.
Věř mi, že ty výčitky které můžou přijít po potratu mohou být na celý život. Je potřeba to pořádně zvážit.
Mě stačí ten pocit, kdy jsme přišla o miminko ve 20.tt Nikdy se bolest v srdci nezahojí. A je pravda, že po této zkušenosti už myslím jinak.
Ale je to na každém z vás. Jen jsme chtěka říct, že se dá finančně vyžít i z mnohemméně a žít slušně. Ne přežívat. Znám rodiny s 5 dětmi a žijí slušně. A děti maj kroužky a chodí do školy.
Ale je to na každém z nás. Já jen chtěla napsat svůj názor. Amohu říct, že si daleko více vážím peněz a koupených věcí, než mnohé mé spolužačky, které vše dostali a nemuseli nic pro to udělat. Já si vždy musela doplatit za něco jiného. Dostala jsem základ a když to bylo dražší, tak jsem si musela doplatit. Ale pak jsem si věci víc vážila.
Toť můj názor
@Kote5 já nevím, jestli si dokážeme rozumět.? ![]()
Já tu nepsala o značkových věcech, ale o tom, že nebudu dceru do školy oblíkat do sekáčových, nebo obnošených.
Já se na tebe nezlobím, akorát nechápu, proč mi tu stále vnucuješ nějaké alternativy? Žiješ můj život?
Nežiješ.
Každá máme jiné možnosti a taky priority.
Já přeci nebudu cpát moje dítě do klavíru, nebo něčeho takového, když k tomu vůbec nemá vztah jen proto, že mne to bude stát méně. ![]()
Nebo jí podbízet nějaký sportovní koružek, který ji v důsledku nebude bavit.
Já se snažím vyhovět svým dětem, baví ji koně, je v nich úspěšná, cítí se tam dobře, fajn, tak pro to udělám, co mohu. A ráda to udělám, dokud budu moci.
V podstatě její koníček je defacto už i budoucí volba povolání, ví, co chce, kam se chce směřovat, já to beru jako plus, jako motivaci pro její další vývoj. Je na tom něco špatného?
Já si nestěžuji.
Anonymka chtěla čísla, tak jsem je předložila tak, jak to je konkretně u nás.
Já vím, jak hospodařit, děkuji za rady, nevím jsetli jsi si už KONEČNĚ stačila všimnout, kolik a jak staré děti mám, u jen z toho důvodu laskavě pochop, že mám také víc zkušeností a neřídm se podle okolí, nýbrž podle svého rozumu a vlastních prožitků.
Ty máme každá jiné.
Měj si dětí, kolik chceš, já ti to neberu, každá máme jiné priority a náhled na svou životní úrovenˇ.
Ohledně potratu.
Každý máme úplně jiné potřeby a výdaje, nikdy nevíš, co se ti do života přimotá a kde budeš muset investovat víc, než by jsi chtěla.
Ono v dnešní době mít 3 děti a zvládat to z příjmů, o kterých píše zakladatelka je vcelku ekonomická sebevražda.
Já ji chápu, protože jsem kdysi před tímhle sama stála.
Nepopírám, že to nebolí- v duši moc. A dlouho.
Na druhou stranu - s odstupem času jsem věděla, že to tenkrát bylo to nejrozumnější, co jsem mohla v tu chvíli udělat.
Je to tak.
Malé děti, malé starosti. Velké děti, velké starosti. A hlavně kolikrát i výdaje.
Stačí nějaká nemoc, postižení a už se vezeš. Se vším se musí počítat. A v dnešní době, kdy nevíš, kdy přijdeš o práci, nebo se dostaneš finančně na horší úrovenˇ obvzlášt´.
Mám třetí dítko, ale taky vím, e to nebude jednoduché a upřímně- mít doma ještě tu třetí a finančně zvládat i její nároky, tak nežijem, živoříme.
Všichni.
Rozhodnutí je jen a jen na zakladatelce, my její život nežijem, ani žít nebudem.
Můžem jen nastínit, jak to vypadá, jak to cítíme z vlastních prožitků.
Totˇvše.
Já ti to nevnucuji, já to spíš psala pro zakladatelku. Jen jsem chtěla zdělit to, že zvládat se dá i se třemi dětmi. Záleží na ní. A taky jsem chtěla napsat pohled někoho, kdo před rozhodnutím s potratem stál a jak se cítil po něm. Mám to stále v živé paměti a vím jak to stále bolí. A to já věděla, že dítě je tak postižené, že pravděpodobně do konce těhotenství nepřežije. A to je to hlavní, co jsem chtěla zakladatelce předat. Že se má sama rozhodnotu, jak to ona cítí, ale ať taky počítá, že se může stát to, že v budoucnu nebud emoct mít děti či se psychycky složí. Ale nemusí. Může to brát jinak. Jsou ženy, které na interrupce chod každou chvilku a nevadí jim to.
A já nepsala o obnošených věcech, ale o značkových. My jsme po sobě oblečení dědili, ale nikd ynebyly obnošené. Ty šli vždy na hadru. Nevidím důvod, proč by dítě, jakékoliv mělo nosit obnošené věci. A věci v sekenhendech jsou mnohdy hezčí, než ty v obchodech. Často se tam najdou věci, které si někdo koupil zcela nové a nikdy na sobě neměl a za polovic prodává. A takto to je i na internetu. Já mám takto pro dceru plno věcí, které měli ještě cedulku a jsou za polovic. A to je druhá věc, kterou jsme chtěla zakladatelce zdělit. Že i toto se dá řešit a člověk nechodí jak socka. Ikdyž já tento pojem nemám ráda, protože pořádně nechápu, co tento pojem znamená. Zda je to to, že chodí v oblečení neznačkovém a nebo to, že má něco obnošeného. Protože různí lidé mají různý názor na význam tohoto slova. Měla jsem žáky, pro které byl někdo socka, když nejezdil do školy v super moderním bouráku a nebydlel v baráku.
A poslední věc. mě je jedno jaké koníčky mají tvoje děti. Klidně a´t je mají sebedražší a sebezajímavější. Ale chtěla jsem opět jen zakladatelce zdělit, že se dají dělat s dětmi kompromisy a vybírat takové koníčky, které budou bavit a přitom nezruinují rodinný rozpočet. Já třeba hrála 9 let na klavír a byly to soukromé hodiny, kde se dost platilo. Ale naši mi to zaplatili, pč jsem chtěla jednou být učitelka v mateřské školce. Nakonec jsem si to rozmyslela a učím na základní škole a na klavír už nehraji. Takže i rodiny, kde mají méně peněz najdou prachyna koníčky a záliby apod.
A vše bylo směřované k zakladatelce a jen názor někoho, kdo vidí situaci 4 dětí v rodině očima 30ti leté ženské, která z takové rodiny pocházela.
Je to zas jiný názor a pohled s odstupem x let.
Nemám zkušenosti s tolika dětmi, ale sama jsem v takové rodině vyrůstala. A musím říct, že situace se v rodině nezměnila, před a po revoluci. Spíš naopak, otec nepracuje od revoluce, páč práci nenašel. Vydělá pár korun na soukromo. Rodinu táhne mamka a to z učitelského platu, který není závratný.
Vše je směřováno k zakladatelce.
@berry4 @Kote5 moc děkuji za příspěvky. Když to tady čtu berry, tak smekám, co všechno jste schopní utáhnout z jednoho platu.
No také se toho do budoucna bojím, jak bychom to zvládali. Věřím tomu, že se dají ze dvou 20tis. platů uživit tři děti, ale asi dosti mizerně a skromě.
Už te´d mi přijde, že žijeme jen tak tak a to mám dvě malé děti, které ještě ani nechodí do školky. Zajímalo by mě jak to tedy dělají v rodinách s pěti dětmi, určitě mají mnohem větší příjem.
@Kote5 Věř mi, že jinak to šlo utáhnout před 20 ti-10 ti lety, jinak to jde dnes.
Ale o tom spolu můžeme polemizovat, až budeš mít ty 3 děti ve věku pubertálním.
A s pojmem socka se setkáš, až v něm budou na základce.
To pochopíš všechno. ![]()
Anonymko plus můj rodičák a přídavky, jinak bychom to nedali ![]()
to si piš, že mají jiné příjmy, halt někdo má, někdo nemá, podle toho žije.
Já na základce učím, bratr a švagrová mi tam chodí, takže vím co se tam děje. A já vím, co pojem socka znamená. Jen každý si to vykládá trošku jinak. Každý myslí pod pojmem socka něco trošku jiného. Jak jsem psala, tak některé děti si myslí, že socka je ten, kdo nejezdí do školy drahým bourákem a nebydlí v baráku. A někdo si to myslí jen o tom, kdo chodí v neznačkovém oblečení a někdo zas jen toho, kdo chodí v obnošeném oblečení, či smrdí.
Vím, že platy byly dřív jiné a náklady taky. Ale mamka má doma dva puberťáky, takže vím, jaké náklady jsou na ně. S tím, že jeden je VŠ a druhý gymnazista. A žijí tak s jedním platem z 20 000. Víc mamka dom nenosí. Takže 4členná rodina tak žít doveda a nepřežívá. Neřekla bych že si neužívají života. Jezdí na dovolený, mají koníčky, co chcou apod. A já tam jsem s dcerou vědnom kuse a to ina jídle. Takže v podstatě živí ještě mě a dceru. Občas dojde i brácha. A zvládaj to s 20 000. My máme doma o něco méně a splácíme k tomu byt a taky žijeme. Ale my jsme jen 3. A znám rodiny, kde jsou dva dospělí a 5 dětí. A nemaj extra příjmy. Většinou se pohybují dohromady kolem 20 000 max. 25 000.
Jak jsem psala, je to o prioritách, umění hospodařit s penězi.
Neznám rodinu, kde by měli plno dětí a topili se v prachách. Většinou taková žena do práce už nechodí, páč ji těch 5 dětí dost zaměstnává. A tak je živí chlap. A nejsou to socky. Jen nemaj nejdražší koníčky. A přesto jsou spokojení.
@Kote5 ale tady nejde o to, kolik ty koníčky stojí.
Tady jde o to, zda jsi potom schopna svým dětem umožnit se rozvíjet v tom, v čem se rozvíjet chtějí?
Ono je lehký je nacpat 4 x týdně do mimoškolních aktivit za pár facek, ale to mi ještě nezaručuje, že to moje dítě bude držet a bavit.
Takových mamin znám dost.
MMCHDM dost si protiřečíš. Njeprve píšeš, že OBA RODIČE MAJÍ 20 TIS- COŽ NENÍ DOHROMADY 20,ALE DVOJNÁSOBEK, podruhé tady hážeš cifrou 20 tis a započítáváš do toho pomalu i sebe.
On je taky rozdíl, kolik platí rodiče za bydlení, jestli mají úvěry, spoření atd atd, to, že mají doma vysokoškoláka, ještě neznamená, že jej musí živit, takoví lidé z drtivé většiny mají brigády.
Takže vcelku dokáží rozpočtu ulevit.
Sama píšeš, že manžel vydělá 20, ty nemáš rodičák? Nebo ten se nezapočítává? Dohromady na tříčlenou rodinu slušný příjem. To se ti zatím nedivím, že uvažujete dalším, zatím totiž nepocituješ ty nárůsty, které dříve, či později nevyhnutelně nastanou.
Psát o tom, že vyžije rodina s 5 ti dětmi z toho, co píšeš, je holý nesmysl.
To v dnešní době není na takový počet osob ani životní minimum ![]()
@Kote5 mamka je kouzelnice, či co?
Jak dokáže uživit dítko na SŠ a VŠ, zajistit jim vše potřebné, polatit bydlení a ještě jezdí na dovolené? Tak to já tedy sakra neumím hospodařit, máme dohromady v průměru kolem 30tis.na měsíc, nejsme zadlužení a přijde mi, že to máme, tak akorát se dvěmi malými děti. Pravda platím k tomu ještě staveb. spoření, pojištění, životka a penzijka.Ale stejně mi to mozek nebere, jak to mamka dělá. A že vyjde rodina s 5 dětmi s 25tis. měsíčně tomu opravdu nevěřím, to se na mě nezlob. ![]()
Ahoj, ty nechceš dítě? Jééé, já znám rodin, které by dítě chtěli. Že bych ti to domluvila. Ty ho donosíš a oni si ho adoptují a budete šťastní všichni. Říká ti něco náhradní matka? Stačí když daného tatínka, který chce dítě se napíše do rodného listu a ty se pak vdáš dítěte. Miminko se narodí, ty ho nebudeš muset živit a nová rodina ho bude mít ráda. A třeba z toho ještě něco kápne…
Tak nevěř. Ale vím to, že to lze. A u mamky to vím. Jenže nejezdí na luxusní dovolený. Ale na dovolený, kde stojí den pouhých 300 Kč na den. A to pak jde. A jedou jen tehdy, když dají nějakou částku bokem. A je pravda, že nemají žádné dluhy, byt je jejich, a neplatí žádné penzijko ani životní pojištění. Stavební spoření už ukončili a opravili si z toho byt. Ale oni nemaj žádné nároky na bydlení, ošacení a další potřeby.
Jinak musí jim to vystačit, taťka dom donese čas od času fart pár šupů. Už asi 5 let jeho firma nic nevydělává. Ale ani neprodělává. Jinak sourozenci fakt nestrádají. Ale brácha má kroužek v CVČ za 1000 na půl roku, ségra má taneční. Cenu nevím. Ale ona si to platí ze stýpka, co má. Ale nic moc velkého to není Jinak na brigády nechodí. Učení jim zabere hodně. Ségra studuje dvě vysoké školy.
A momentálně dost cpe prachy mamka do mojí dcerky. Koupila ji dvoje botky.
@Kote5 tak to před mamkou opravu smekám ![]()
Jak může rodina s 5 dězmi vyjít s 20tis.to mi tedy v hlavě vrtá. ![]()
@Anonymní píše:
@Kote5 tak to před mamkou opravu smekám
Jak může rodina s 5 dězmi vyjít s 20tis.to mi tedy v hlavě vrtá.
proč by nemohla vyjít? vždyť to není málo peněz
@Anonymní píše:
proč by nemohla vyjít? vždyť to není málo peněz
20tisíc není málo na rodinu s pěti dětmi???To si ze mě děláš srandu ne???