Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, vubec bych se nebala, nasi kluci mluvi cesky a anglicky, vi, ze ja rozumin oboum jazykum, tata jen anglicky
spolu se bavi vetsinou cesy, ale pokud si zacnou hrat na spidermany, supermany a podobne ulitlosti, tak prejdou do AJ. Neplete se jim nic, vi, ze pokud je s nima treba babicka a tata, musi proste vetu rict obema jazyky.
Ja na ne mluvila vetsinou cesky, ale treba anglickou knizku jsem cetla anglicky atd. Ted, kdyz se obcas zapomenou a reknou mi neco anglicky, reaguju nekdy cesky a nekdy anglicky. Chapou to ![]()
mimochodem neni pravda, ze dvojjazycne deti musi zacit mluvit pozde, oba kluci se uz v roce a pul domluvili obema jazyky ve vetach, vyslovnost obou skvela, cestina gramaticky bezchybna, v AJ obcas ujede slovosled, ale to je vsechno… ![]()
@Ali-Ali Jo v pubertě se to asi bude hodit
No fakt je ten, že já se v turečtině nechytam, takže to moc ani hrát nebudu muset ![]()
Holky, díky moc za reakce, je fajn si přečíst, jak to funguje jinde ![]()
@SandraS Určitě o tom nepochybuj, to by byla škoda, oni to zvládnou ![]()
Jinak náš kluk donedávna jen pár slov a teď se najednou docela rozjel. Rozumí všem jazykům, ikdyž nejlíp česky, mluví (můžu-li to tak nazvat) převážně anglicky. Taky odpoví v jiném jazyku, než se na něj mluví. Ale samozřejmě to mixuje, jak ho zrovna napadne, ikdyž tuhle jsem mu řekla něco turecky a on se po mně tak podíval, jako že co blbnu
, tak oni to možná v tý hlavě nějak srovnaný mají
My ještě znakujeme a to nám dost pomáhá v dorozumívání ![]()
Tak ať se nám ty dítka rozpovídají ![]()
Ahojte, ja som momentalne na konci 1. trimestra a tiez trochu rozmyslam, ze co a ako. Ja s manzelom zijeme v Nemecku. Manzel je Albanec, ale komunikujeme medzi sebou po grecky. Takze u nas to vyzera tak, ze sa bude musiet popasovat min. s 3 jazykmi (slovencina, albancina a nemcina - po grecky to nebudeme prehanat).
Mame 2,5 leteho syna, zijeme v Peru. Jelikoz jsem manzela poznala v Nemecku, kde zil temer 20 let, mluvi na syna vetsinou nemecky, ja komunikuji s manzelem rovnez v nemcine, ale na syna mluvim vyhradne cesky. Samozrejme ma kontakt i se spanelstinou, hlavne co se pohadek tyce. Jeho prvni slova jsou pouze ceska - dobry, caj, kapitan, mama, tata. Dale jsme se zatim nedostali. Rozumi ovsem vsem trem jazykum, vi co se po nem chce.
Ahoj devcata
Ozivuji diskusi o nasich trilingvistech
Uz jsem tu psala drive… mam 2 deti, jazyky cestina +madarstina+nemcina. Mluveni a porozumneni uz zvladly. Nejstarsi pujde v zari do skoly ( nemecke )… a tak se nabizi otazka na vas, ktere mate jiz starsi deti… kdy ci zda vubec jste ucili sve deti v nedominantnim jazyce cist a psat? Ucili jste je sami? Nebo jste navstevovali nejakou „sobotni“ skolu? Od kdy se vase deti zacaly ucit dalsi cizi jazyk?
Mam dcerku ve druhe tride recke skoly. Zaroven jsem ji zapsala i do ceske skoly, ucim ji doma cesky cist a psat normalne od sesti let. Vse zvlada, i kdyz ma rectina jinou abecedu a pismo. Ted jsme zrovna na navsteve v CR, tak chodi par dni do ceske skoly. Sama se z internetu (hlavne z you tube) naucila anglicky, normalne komunikuje. Kazde dite to ale nezvladne: zalezi na inteligenci, schopnosti soustredeni i trpelivosti matky nebo otce. Vsem, kdo dite doma ucite cesky a pritom zijete v cizine, drzim palce!
@Foteini Ja prave az tak moc vlastnim pedagogickym schopnostem neverim… a nevim co by bylo nejlepsi… jestli zacit soucasne s ceskou „sobotni“ skolou ( pry v Mnichove je - zijeme kousek od Mnichova) nebo jestli by stacilo zaplatit detem na leto az budou v CR u babicky - obvykle 2×2 tydny nejakou ceskou ucitelku ![]()
@Agrion zijeme v anglicky hovoriacej krajine. deti rozpravaju odkedy navstevuju skolu len po anglicky. doma s nimi rozpravame len - ja po slovensky, muz po nemecky. teraz som ich dala do sobotnajsej skoly na nemcinu. rozumeju vsetko po nemecky ale chcem aby sa naucili aj gramatiku a niekedy je jednoduchsie ak to dostanu od ineho ako ked ich to ja ucim doma.
uvidime ako im to pojde ale vraj ta skola ma velmi dobre vysledky ziakov.
neskor im chcem vysvetlit aj slovensku gramatiku a hlavne ze nech citaju knihy bud po nemecky alebo po slovensky.
@Agrion pokud mate moznost navstevovat ceskou „sobotni“ skolu, tak bych toho urcite vyuzila! Myslim, ze je to lepsi prubezne nez jen narazove o prazdninach.
Ahoj holky, je tu někdo další, kdo se snaží vychovávat trilingvní dítě? Manžel je Brazilec, spolu mluvíme anglicky. Teď čekáme naše první dítko, chlapečka. Určitě půjdeme do tří jazyků, jinou možnost zatím ani nemáme, páč portugalštinu a češtinu se oba učíme. Podělil by se někdo další o své zkušenosti? Dík ![]()
@BramboraLD píše:
Ahoj holky, je tu někdo další, kdo se snaží vychovávat trilingvní dítě? Manžel je Brazilec, spolu mluvíme anglicky. Teď čekáme naše první dítko, chlapečka. Určitě půjdeme do tří jazyků, jinou možnost zatím ani nemáme, páč portugalštinu a češtinu se oba učíme. Podělil by se někdo další o své zkušenosti? Dík
Ahoj
no zkusenosti zatim bohuzel nemam, kazdopadne my ted s pritelem taky cekame dite a taktez ho/ji budem ucit trem jazykum
Mam z toho kazdopadne respekt a asi budeme muset byt hodne striktni a neplest vice jazyku dohromady, at ho to bobka mate co nejmene:)
jinak my budeme ucit Cesky, Recky, Anglicky.
Kdy mas termin?
@P-aulin-a Ahoj! Teda to nám všem držím pěsti s výchovou
Už sis něco načetla? Já docela jo - naposledy dost užitečnou knížku Growing up with three languages: birth to eleven - doporučuju
Manžel na malého bude mluvit jen portugalsky, já jen česky a my dva na sebe anglicky a vzájemně si budeme všechno překládat. Uvidíme, jak to půjde. Hádám, že vy podobně? Říkám si, že budu ráda, když malej začne mluvit do patnácti
Termín máme teď mezi 7.-15.9., ale vypadá to, že by to mohlo přijít už každou chvíli.
@BramboraLD píše:
@P-aulin-a Ahoj! Teda to nám všem držím pěsti s výchovouUž sis něco načetla? Já docela jo - naposledy dost užitečnou knížku Growing up with three languages: birth to eleven - doporučuju
Manžel na malého bude mluvit jen portugalsky, já jen česky a my dva na sebe anglicky a vzájemně si budeme všechno překládat. Uvidíme, jak to půjde. Hádám, že vy podobně? Říkám si, že budu ráda, když malej začne mluvit do patnácti
Termín máme teď mezi 7.-15.9., ale vypadá to, že by to mohlo přijít už každou chvíli.
no u nas je to taky tak, pritel bude mluvit recky, ja cesky a spolecne anglicky. Zaklay rectiny mam (a on cestiny), ta se aspon budem ucit s prckem. Spolecne budeme mluvit anglicky. Jinak diky za typ, na knizku urcite mrknu.
Kamaradka, ktera mela praxe ve skolkach me ale trochu strasila, ze ucitelky moc nevi co s bilingvnimi(trilingvnimi) detmi delat a tak casto konci ve „zvlastnich tridach“ :/, pokud si samozrejme nezaplatis specialni skolku zamerenou na zahranicni deti. Tak se trochu bojim..
no uvidime, ty budes vedet asi o neco drive nez ja ![]()
@P-aulin-a To máš bohužel pravdu s těmi učiteli. Platí to i na základních školách. Potom dál už se to prý srovná. Je to pak hodně o komunikaci s nimi, pokud se nenajde přímo nějaká „chytrá“ škola, jak píšeš.
Kde bydlíte a kdy máte termín vy? My jsme v Praze a já mám jinak rodinu v Olomouci.
@P-aulin-a Ahoj nevim co kamaradka myslela „zvlastni“ tridou ani co konkretne od ucitekek ve skolce ocekavas...... ja mam 3 trilingvni deti (cestina, madarstina, nemcina), nejstarsi prave absolvoval prvni tridu, mladsi jde v zari do prvni tridy a nejmladsi je jednoletak. Oba starsi mluvi plynne vsemi tremi jazyky ( bez jakehokoliv prizvuku - az na mekke nemecke R), ted pracujeme na tom, aby umeli i psat a cist bez chyb. Chodili do „klasicke“ nemecke skolky, kde nemeli zadne extra zachazeni a zamereni na jazyk, klasicka predskolni priprava v Montessori stylu. U nas byl vyvoj jazyku nekomplikovany, deti to zvladly super..... nijak jsme to nikde extra neresili a proste to nechali vyplynout…jsem zvedava jak se decka ve skole poperou s anglictinou a dalsim cizim jazykem ![]()