Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když on člověk vždycky u druhých mnohem líp vidí ty chyby než u sebe…
Ale já taky znám vyložené extrémy, ne že ne…kamarádku, která běží přes celé město v neděli do cukrárny, protože si čtyřletý kluk vzpomene, že chce k obědu nanuka (z několika normálních jídel si nevybral), nechá ho nadávat dětem do imbecilů, protože je ještě malej apod. A taky znám holku, co nechá půroční miminko brečet dvě hodiny, protože ho nechce chováním rozmazlit…
To je mi pak líto dětí i rodičů, ale většinou se hodně snažím nesoudit moc rychle.
Já teda zatím nemám moc co mluvit, páč netuším, jak to u nás bude, ale nějak cítím velký rozdíl mezi domlouváním a tím, že si rodič nechá od dítěte s prominutím … na hlavu.
Moc sama nemám ráda, když mi někdo řekne „udělej to a to, prostě protože jsem to řekla“, takže bych takové věci říkala velmi nerada - radši bych vysvětlila proč něco dítko dělat nemá. Samozřejmě dítěti, které bude rozumět co mu říkám, ne teď našemu Samíkovi ![]()
Taky vidím rozdíl v domluvě, když je klid a nic se neděje a budu vysvětlovat, proč nechci, aby běhal k silnici, než když se bude řítit pod auto a já budu s úsměvem volat „miláčku, neutíkej mi na tu cestu, přejede tě autíčko“ ![]()
Já myslím, že když je člověk i v domlouvací výchově důsledný, tzn. co řekne, to platí, může mít výsledky i tak - u větších dětí. U těch malých, co ještě nemají moc rozumu je samozřejmě symbolické plácnutí přes ruku nebo plenku lepší řešení - lepší, než když na sebe třeba shodí horkou žehličku…
A ještě myšlenka - jako dítě jsem měla celkem problémy s tím, že jsem bila ostatní děti - jak mě někdo vytočil, tak jsem mu lištila
S odstupem času si myslím, že to bylo proto, že jsem to viděla doma - když jsem rozčílila mamku, taky jsem dostala, tak jsem to jenom aplikovala jako normální věc ![]()
No, ale třeba zjistím, že je všecko jinak a naše děti budou bity jak žito ![]()
Judycum,taky dělám chyby,určitě okolí nějaké vidí,ale nenechám Lukáše,aby ubližoval lidem nebo zvířatům.
Lesino, tak kousnutí už jsem taky zažila, Míša už má zuby.
Zatím stačí zařvat jau, on se lekne a pustí. Kdybych ho plácla, tak to příště udělá stejně znova, zas takovou paměť ještě nemá. Nebo tvejm holkám stačilo jedno plesknutí a nikdy už to neudělaly? Míša to dělá někdy z nudy, když už je najezený a jen tak si hraje. Jako prevence stačí prso včas zabavit, ale těžko to odhadnout (moc často to teda nedělá, za ten zubatý měsíc a půl mne hryzl snad třikrát) když zabavím dřív, to je řevu ![]()
Fyzikarko , já to napsala, že to vypadalo jako reakce na tvůj příspěvek, ale nebylo to tak míněné, jen jsem to konstatovala (sama u sebe to vnímám, že když něco dělá cizí dítě, vidím, kde je chyba, u vlastního je to mnohem složitější)…šlapat po kočce je věc, kterou bych taky netolerovala, to je bez debat…
Ahoj a hezké popolední přeju ![]()
Paradise-skvělé téma,fakt ![]()
Co já můžu k tomu říci?
Mám TŘI dcerky a každá potřebovala totéž:arrow: ‚BIČ A MED‘
![]()
Akorát to dávkování se lišilo dle povahy a temperamentu
![]()
Tím si myslím,že je řečeno vše -prostě,KAŽDÉ DÍTKO VYŽADUJE NĚCO JINÉHO!!!
Ovšem jednu věc mají děti potřebnou BEZ ROZDÍLU -
Jsou štastné,pokud mají jasně nastavené 'MANTINELY A HRANICE ANEBO CHCETE-LI MEZE ' …Nemyslím vědomě,ale podvědomě jim to dává pocit bezpečí a jak jsem četla ,tak také jim to ukazuje,že i ony stojí svým rodičům za to,aby jim ty hranice vymezovali a pote dbali na jejich dodržování…
Judy - to máš kliku, že se vztekal, Vojta dřív ty prsty ani nevytáhl (máme sice všude záslepky,ale stejně..).
je pravda, že teď, když má teda náladu, už rozumí, když řeknu, že se něco nedělá, jde od toho. ale jakmile to mooc chce nebo má svoji chvilku, nedá se nijak, než odtáhnout a před zadek…
ale jinak je fakt zlatej, milej, mazlivej, akorát je to šídlo. moje máma měla dvě holky, tchýně dva kluky, a obě tvrdí, ež Vojta je teda echt drak, ..
spouhlasím i s tím, že je rozdíl, když mi dítě vykramuje zásuvku nebo když stojí a skáče po stole nebo se rozběhne pod auto. prostě u zásuvky má člověk čas, může vysvětlit, u stolu nebo auta jde o rychlou reakci, o rychlé poučení a v současnosti nic jiného než zadkovné nepomáhá…
a když jsme u toho, taky se bojím, aby mi nepřerostl přes hlavu, výstrahou jsou mi jedni máminý známí ve švédsku… nejsem moc dobrá v psaní, a tak se možná nevyjádřím dobře, ale myslím, ež rodiče musí mít a budovat autoritu už od počátku, v každém období samozřejmě trochu jinak. zpočátku jsou to holt výchovné zadkovné, pak následuje osobní příklad chování a rozvíjení názorů atd.
Duant - teda, tvýho bráchu bych jako dítě nechtěla
opravdu si s ním rodiče museli užít
uff. sprcha - rodičům to poradili na ségru, která měla záchvaty breku a apnoickýma pauzama … (někdy ze vzteku, někdy že si něco udělala..). a reakce tvýho bráchy mě opravdu pobavila
asi má rád vodu ![]()
jo a ubližování zvířátkům ? Vojta hooodně pokoušel našeho dobrosrdečného 11letého retrievra… nakonec ho praštil přes čumák a v tom momentě, kdy jsem chtěla zasáhnout to pejsek udělal za mě. ťafnul Vojťana do tváře a odešel. naštěstí, je to retriever, nekousne, jen škrábnul… a co myslíte? za 1/2 hodiny maminčina chování a desinfikování rány už zase lezl psovi na hřbet. to už dostal jednu i ode mně dřív, než se ožene pes… ![]()
Zajimava diskuze ![]()
Ja jsem presvedcena o tom, ze nasili plodi opravdu jen nasili. Nekdo to tu jiz zminoval - co vidim doma to delam taky. A take nechci, aby me deti neco nedelaly proto, aby nedostaly na zadek, ale pro to, ze vedi, ze je to nebezpecne nebo se to nedela.
Nemam doma zadneho andela. Ma dcerka je velmi divoka, ma energie za deset, a jak ucitelka ve skolce tak i ta ve skole brzo zjistily, ze u ni musi byt absolutne konsequentni (omlouvam se za asi spatne cesky napsane slovo). Ja to jsem, a funguje to na 100%, ale jak to nekdo neni (s nami zijici stryc), tak je to katastrofa. Ona vi, ze pokud se do skoly vcas neoblece, odvezem ji v pyzamu, ze kdyz bude delat nesmysly u jidla, nebude s nami jist, ze kdyz se v aute nepripouta nikam nejede…proste,ze vsechno ma - logicky -nasledek.
Mimochodem - bydlime v Nemecku, a nemam pocit, ze jsou zde deti hure vychovane (zadne hazejici si s micem v restauraci jsem jeste nevidela). Jen se tu na ne mene rve a mene se biji..
Dvacatero vzkazů rodičům od jejich dětí
1.Nerozmazlujte mě.Vím dobře,že bych neměl dostat vše oč si řeknu.Já vás jen zkouším.
2.Nebojte se být přísní a pevní,mám to raději,cítím se tak bezpečnější
3.Nedovolte,abych si vytvořil špatné návyky,musím spoléhat na vás,že je včas odhalíte.
4.Nedělejte ze mě menšího než jsem,nutí mě to,abych se choval nesmyslně jako velký.
5.Nehubujte,nenadávejte a nedomlouvejte mi na veřejnosti.Daleko víc na mě zapůsobí,když se mnou promluvíte v klidu a soukromí.
6.Nevnucujte mi,že mé chyby jsou těžké hříchy,nabourává to můj smysl pro hodnoty.
7.Nenechte se příliš vyvést z míry,když vám řeknu,že vás nemám rád.Nejste to vy,koho nenávidím,ale vaše moc,která mě ohrožuje.
8.Nechraňte měpřed všemi následky mého jednání.Potřebuji se někdy naučit snášet obtíže a bolest.
9.Nevěnujte přehnanou pozornost mým drobným poraněním a bolístkám,dokážu se s nimi vyrovnat.
10.Nesekýrujte mě!Musel bych se bránit tím,že budu hluchý a budu dělat mrtvého brouka.
11.Nedávejte ukvapené sliby.Pamatujte,že se cítím mizerně,když se sliby nedodržují.
12.Nezapomínejte,že se nedokážu vždycky vyjádřit,tak jak bych chtěl.Nejsem proto někdy zcela přesný a nebývá mi rozumět.
13.Nepokoušejte nadměrně mou poctivost.Dostanu strach a pak lžu.
14.Nebuďte nedůslední,to mne úplně mate.
15.Neříkejte mi,že mě nemáte rádi,i když někdy dělám příšerné věci.
16.Neříkejte mi,že mé obavy a strach jsou hlouposti.Pro mě jsou hrozivě skutečné a hodně pro mě znamená ,že se mi snažíte porozumět.
17.Nesnažte se mi namluvit,že jste dokonalí a bezchybní.Hrozně mě šokuje,když zjistím,že to tak není.
18.Nikdy si nemyslete,že je pod vaši důstojnost,se mi omluvit.Po upřímné omluvě se můj vztah k vám stává ještě vřelejším.
19.Nezapomínejte,jak rychle dospívám.Je určitě těžké udržet se mnou krok,ale prosím snažte se.
20.Nezapomínejte,že nemohu dobře vyrůstat bez spousty lásky,laskavého porozumění,ale to vám nemusím říkat,že ne?
http://luciegroverova.sweb.cz/
A ještě tadyinspirativní: http://zdenka.psenickova.sweb.cz/maminky3.htm#…
Hellenko, to mi píšeš z duše a jsem docela ráda, že to píšeš jako matka sedmiletého děcka. Doufám, že tu budeš, ráda si k tobě někdy v budoucnu zajdu pro radu
Strašně ráda bych výchovu bez fyzických trestů praktikovala i v naší rodině, tak mám naději, že to někde opravdu jde. No vím, že teď se mi to kecá, uvidíme za pár let jak dopadnu ![]()
Ahoj, nečítala som celú diskusiu, tak snáď nebudem opakovať, čo už bolo napísané. ![]()
S telesnými trestami nesúhlasím, ale chápem, že občas je už matka na konci s nervami, tak po zadku plácne. (tiež sa mi to párkrát stalo, ale dobrý pocit z toho nemám, ani sa mi v danej chvíli neuľavilo.) Čo ale fakt nechápem, je plácanie (akékoľvek) miminka cca do roku.
Čo som čítala prvú stranu diskusie a dosť mi udrel do očí názor, že neplácanie = nevychovávanie. U nás je proste názor, že kto deti nebije, nedáva im hranice. Ale hranice sa dajú určiť aj inak, než telesnými trestami. Čím ale nehovorím, že každý, kto nebije, vychováva správne. Ono totiž v našich krajinách to ide občas z extrému do extrému - od drsnej autoritatívnej výchovy k totálnej volnosti až nezodpovednosti.
Hellenka píše:
Nemam doma zadneho andela. Ma dcerka je velmi divoka, ma energie za deset, a jak ucitelka ve skolce tak i ta ve skole brzo zjistily, ze u ni musi byt absolutne konsequentni (omlouvam se za asi spatne cesky napsane slovo). Ja to jsem, a funguje to na 100%, ale jak to nekdo neni (s nami zijici stryc), tak je to katastrofa. Ona vi, ze pokud se do skoly vcas neoblece, odvezem ji v pyzamu, ze kdyz bude delat nesmysly u jidla, nebude s nami jist, ze kdyz se v aute nepripouta nikam nejede…proste,ze vsechno ma - logicky -nasledek.
Tak přesně tohle se snažím praktikovat doma. Jen teda musím říct, že tohle může praktikovat člověk bez nervů. Nervák to nevydrží a většinou dítko jednu chytne.
No a pak teda je potřeba se vykašlat na reakce děsně chytrého okolí ![]()
Bambi--
totez visi u nasi dr detske,uz jsem na ta pravidla koukala a vcelku se DA SE VSEMI BODY SOUHLASIT ![]()
Paradise píše:
opravdu si myslíme,že vychováváme dobře?
Že váháš?!? Úplně nejlíp na světě ![]()
A jeste jedna rada
Mne se ohromne osvedcilo( a zjednodusilo zivot) pocitani,tzv.RAZ-DVA-TŘI-a jak se nesplni dany pozadavek a jsem nucena rict to TRI,dcerky vi,ze je ZLE a ze prestrelily…Ale byt dusledna je nekdy SAKRA tezka vec
![]()