Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych tak staré dítě samotné ve vláčku jet nechala, ale za určitých podmínek.
Dítě by muselo souhlasit, že pojede samo a já bych musela vědět, že tam bude sedět až do té doby, než ten vlak dojede zpět.
Myslím si, že jsem rozhodně z těch méně opatrných matek a pokud já mám takové podmínky, které u vás splněny ani omylem nebyly, tak už je to hrubě přes čáru.
@Billi jj, to je přesně ten přístup, co se nám osvědčil (když si z hlouposti rozsedne koláč, tak dostane rohlík). Já to takhle s klukama dělala a fakt se to osvědčilo, jsou už velký, ale hrozně fajn
Akorát je potřeba hodně dobře rozlišovat, za co si může/co udělal schválně, a naopak co se mu stalo fakt omylem, aby zas člověk nebyl nespravedlivej, nebo aby neprošvihnul situaci, kdy bylo na místě trochu rozmazlovat.. je to těžký.. ![]()
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonimity. děkuji
Měla bych na vás maminky dotaz. S přítelem se neshodneme na výchově dítěte. Já jsem hodně citlivá, on absolutně bezcitnej a neumí se vcítit do duše dítěte.
Byli jsme v jednom obchodním době a v době mého nákupu, přítel hlídal naše dítě. holčička. 2 a půl roku, citlivá dušička, kterou hodně věcí rozhodí, již od miminka. Když jsem přišla po nákupu k nim, tak malá moc plakala. Dozvěděla jsem se, že v době mojí nepřítomnosti, ji přítel posadil na vláček do vagónu, kde nebyly žádné děti ani maminky, vágónky byly prázdné..A vláček cca na 8 minut odjel pryč. V rámci „osamostatňování“ ji tam nechal samotnou a malá celých 8 minut byla sama a bez dozoru. Jelikož na vláček nebylo vidět. Ani malá ho neviděla. Samozřejmě po příjezdu se rozplakala, plakala i ve vláčku a 3 dny o tom mluvila a byla smutná a vyšokovaná, že táta odešel a že tam nebyl, že ho hledala, že tam byla sama atd.
Proto se vás maminky ptám? připadá vám toho chování k takto malému dítěti normální? já bych to nikdy neudělala, ani by mě to nikdy nenapadlo. Udělali byste to vy-váš manžel?
Nejde jen o šok co malá zažila, ale i bezpečnost, nechat tak malé dítě bez dozoru? děkuji vám.
všechny reakce mu dám přečíst, protože mě přijde, že není v pořádku s hlavou a jemu zase naopak já. děkuji
popravde bych chlapa asi zabila. a ne, neudelal by to..nechci ani domyslet co se mohlo stat. Vyrid priteli, ze fakt prestrelil a at si samostatnost pigluje na nekom jinem starsim a samostatnem, chapajicim, ze vlacek se vrati, ze tam ceka tata a ze je to zabava.
@terinka4444 píše:
To my připomnělo tuhl ena lyžích, na svahu leží spadnutý chlapeček,3-4 roky, malinký byl, nemůže se zvednout, nešlo mu to, pláče, kus pod ním stojí tatínek a ječí na něj, ať přestane řvát a kouká se snažit zvednout, že chlapi neřvou. A tomu chlapečkovi to nešlo. Jsem tam dojel, zvedla ho, tatínek ječelna mě, že takhle bud epadavka, že jsem jak jeho manželka, že jsme všechny ženský blbý, co z nich jako vychováme, jen mamánky, co se bez maminky ani nezvednou na nohy. Tak jsem pomohla chlapečkovi, který se na mě s takovou vděčností zachráněného mláďátka koukal, schladila si žáhu na nějakém blbém sebestředném chlapovi, kterému můj výbuch zavřl ústa, jela dolů se spokojeným výrazem, že jsem jako šťastná žena, že mám doma normálního chlapa a né blba, abych to cestou nahoru povyprávěla mnaželovi na lanovce a dostala vynadáno, co se pletu do cizích lidí. Možná jsemneměla, to je na jinou diskuzi, chtěla jsem demonstrovat totální hlupotu chlapů potřebujících dělat z malinkých dětí tvrdé samostatné nemamánkovské bytosti.Příspěvek upraven 02.02.14 v 15:41
Tak to byl pěkný pablb, ten tatínek. Ale ne, nejsou všichni chlapi stejní. Vsadím boty, že můj manžel, kdyby se nachomýtl k téhle situaci, udělal by přesně to, co ty a kdyby si na něj ten hlupák otvíral papulu, tak jak se nerad hádá, řekl by mu něco peprného od plic. On takovéhle chování vůči dětem nesnáší a NIKDY by neudělal to, co partner zakladatelky. ![]()
@Petule030 nevím, co Čajkovskij a jeho chůva, ale můžeš si pustit známou písničku Runaway Train. Tohle není 100% bezpečný svět. Řidič lokomotivy za dítě zodpovědnost nemá (a ani ho nemusí hlídat, oči vzadu taky nemá a neví, kdo k němu přisedává nebo zda dítě neskáče ven).
http://www.youtube.com/watch?…
Spousta lidí není v pořádku, jsou pošahaní, paka.. Jsou i rodiče, kteří dělají mnohem horší věci, např. v mrazech nechají dítě čekat v autě před obchoďákem hodinu, dvě apod… Tyhle případy pak řeší policie.
Starší skoro 4letou bych nechala, jedině kdyby na ní bylo jasně vidět, že sama chce, žádná nejistota. Mladší s její náturou bych nenechala ani v pubertě
páč by to nejspíš dopadlo tak, že by se vláček vracel v čele s dcerunkou, ta šílený výraz v očích a strojvedoucí by se jen vykláněl ven blinkat ![]()
@madrianova píše:
Malá o tom mluvila 3 dny, a poplakávala, takže to asi negativní pocity zanechalo. a ten první den to pořád opakovala dokola. že tam byla sama, že se bála, atd.
už si to tvůj přítel přečetl? Uznal už že udělal dost velkou kravinu ![]()
@anubis25 píše:
už si to tvůj přítel přečetl? Uznal už že udělal dost velkou kravinu
Až si to přečte, tak usoudí, že všechny ženské jsou hysterické slepice. Nějak nevěřím, že by se chytnul za nos. A i kdyby jo, že by to po týdnu přiznal.
@zuzouš píše:
Starší skoro 4letou bych nechala, jedině kdyby na ní bylo jasně vidět, že sama chce, žádná nejistota. Mladší s její náturou bych nenechala ani v pubertěpáč by to nejspíš dopadlo tak, že by se vláček vracel v čele s dcerunkou, ta šílený výraz v očích a strojvedoucí by se jen vykláněl ven blinkat
to vazne bys bez dozoru nechala v obchodaku 4letou holcicku? jses normalni??? staci jeden uchyl a mas po holcicke… nechapu to jako ze das na pocity a rozumy 4 leteho ditete co se tyce jeho bezpecnosti??? supr… dalsi adept na clanek v novinach nebo v tv STALA SE TRAGEDIE.. a pak takove lidi maji vsichni litovat… ![]()
@nadus píše:
to vazne bys bez dozoru nechala v obchodaku 4letou holcicku? jses normalni??? staci jeden uchyl a mas po holcicke… nechapu to jako ze das na pocity a rozumy 4 leteho ditete co se tyce jeho bezpecnosti??? supr… dalsi adept na clanek v novinach nebo v tv STALA SE TRAGEDIE.. a pak takove lidi maji vsichni litovat…
Dej si sprchu, flákni si zleva zprava, znova sprchu a pak se zapoj, snad to bude protentokrát poněkud inteligentněji
Víš, jaký a jak máme dělaný v obchoďáku vláček? Nevíš, tak zmlkni. Psala jsem, že bych šla během jízdy trajdat po krámech? Nepsala, tak zmlkni. Víš, že u nás mít vláček na očích celou dobu představuje jen to, přemístit se pomalou chůzí cca 30m? Nevíš, tak zmlkni. Máš-li nějaký další otázky, použij postupu se sprchou.
Promiň, ale je to pako
Neudělala bych to já, natož můj partner, ten je ještě opatrnější. Jednak kvůli tomu, jak se chuděrka cítila a také kvůli její bezpečnosti! Tenhle „způsob výchovy“ nesnáším, i když jsem spíš přísnější a znám spoustu lidí, kteří mají v zásobě několik takových silných zážitků ze svého dětství a celý život si je pamatují ![]()
@zuzouš píše:
Dej si sprchu, flákni si zleva zprava, znova sprchu a pak se zapoj, snad to bude protentokrát poněkud inteligentnějiVíš, jaký a jak máme dělaný v obchoďáku vláček? Nevíš, tak zmlkni. Psala jsem, že bych šla během jízdy trajdat po krámech? Nepsala, tak zmlkni. Víš, že u nás mít vláček na očích celou dobu představuje jen to, přemístit se pomalou chůzí cca 30m? Nevíš, tak zmlkni. Máš-li nějaký další otázky, použij postupu se sprchou.
tady se bavime o tom ze vlacek trajda po celem obchodaku bez toho abys na to porad videla… nechapu proc si ja mam davat sprchu a mlcet kdyz tady napises pulku toho jak to mas a zamlcis pulku o tom, ze se jedna o vas vlacek ve vasem obchodaku…
tak se nediv ze se mi tva reakce nelibi. ale forma ZMLKNI a DEJ SI SPRCHU atd mne vubec nebavi takze timto opravdu mlcim s agresivni damou tveho formatu se vybavovat nehodlam, dej si dceru i do deseti vlacku…
![]()
@nadus píše:
tady se bavime o tom ze vlacek trajda po celem obchodaku bez toho abys na to porad videla… nechapu proc si ja mam davat sprchu a mlcet kdyz tady napises pulku toho jak to mas a zamlcis pulku o tom, ze se jedna o vas vlacek ve vasem obchodaku…tak se nediv ze se mi tva reakce nelibi. ale forma ZMLKNI a DEJ SI SPRCHU atd mne vubec nebavi takze timto opravdu mlcim s agresivni damou tveho formatu se vybavovat nehodlam, dej si dceru i do deseti vlacku…
![]()
Však já taky nebývám agresivní na normální a slušnou reakci na mojí osobu. Když na mě někdo zaútočí, jak hulvát, odpovím jak hulvátů deset ![]()
Mladšího nedal, to je hysterka, staršího v těch letech možná jo, nevim. Nedělal bych z toho tragédii, pokud se manžel poučil, tak jedině dobře a příště už to neudělá.
Hlavně nedělat scény a dramatická gesta, to to dítě jedině ještě víc vyděsí…
Mě by teda zajímalo, jestli dala všechny příspěvky zakladatelka přečíst tomu svýmu příteli a hlavně co na to říkal.