Úder do hlavy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3767
8.12.15 20:14
@Genovesa píše:
@Adrasteia Díky. Samo bych ji aspoň polechtala, jsetli se pohne, je mi jasné, že pohled nepomůže.

Já si vždycky říkám, že to bude v pohodě, ale prostě si to radši ohlídám, jsem už taková, za to člověk nic nedá. Někdo to třeba neřeší, ale to už je povahou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
8.12.15 20:31

@Genovesa ahojky bude to v pořádku uvidíš. Plakala, protože se polekala. Určo v noci budeš hlídat. Mě to taky nikdy nedalo. To špatné už přece máte vybráno.(S prstíkem) Dej zítra vědět. Jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
8.12.15 21:03

Tak tomu, kdo radi svitit v noci decku do oci, bych asi dlouho vymyslela pomstu :-) Co treba to dite polejt studenou vodou :-)
Vyhasla zornicova reakce je znamkou opravdu velmi zavazneho stavu, to by se rozhodne poznalo i jinak. U zornicek nas zajima spis symetrie, s baterkou potme nezjistitelna vec. U decka, ktere usilovne place, protoze chtelo spinkat a maminka mu nasilim rozevira oci a sviti baterkou, se to tez velmi spatne sleduje. Nicmene pokud decko place a brani se, nejspis je v poradku, takze go on, jdete na nej s halogenkou :-)

Uraz je to bezny, deti jsou gumove. Pokud se tyce obratlu, asi bych zneklidnela, pokud by byl krk zablokovany nebo na pohmat bolestivy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
8.12.15 21:26

@Pudloslava Tvůj návod znám, je bezvadný :kytka:, znovu jsem si ho prošla. Kdysi jsem říkala, že si ho dám na lednici. Neudělala jsem to, ale já to snad fakt udělám :). Proto jsem si pamatovala, že zornice se musí kontrolovat obě zároveň, tak jsem to zavrhla a kontroluji končetiny a tu hlavu, jestli jde lehce k bradě. Už po chvíli potom jsem prohmatávala ten krk a už si neztěžovala na nic. Moje dítě má tak lehké spaní, že ji budí i čelový teploměr. Takže jen co na ni sáhnu, hýbe se sama a teď se tak naštvala, že i zaplakala, tak snad bude v pořádku. Děkuji :kytka:.

Příspěvek upraven 08.12.15 v 21:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
8.12.15 21:27

@Marci113 Děkuju :hug:. Dám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
8.12.15 21:28

@Adrasteia Já to chápu, taky budu radši hlídat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
8.12.15 21:50

@Pudloslava Já nevím, no. Malý mi jednou spadl z postele a pád jsem neviděla, brečel, potom se choval normálně. Lékaři trvali na tom, že musíme zůstat v nemocnici, tvrdili, že i když mu teď nic není, reakce může přijít do dvou dnů. Paní doktorka mu v noci chodila svítit do očí baterkou, jestli zorničky reagují, takže to asi nějaký smysl má. Druhý den nás propustili s tím, že mám v noci opět svítit. Mimoto dělali také vyšetření břicha, ledvin a očí.
Kamarádka má zkušenost špatnou, dítě po pádu v pohodě, v noci ale zjištěno krvácení do mozku. Vím, že jsi lékařka, ale překvapuje mě, jaký na to mají různí lékaři diametrálně odlišný názor. :think:

Genovesa, tím tě prosím nechci vůbec nějak děsit, jen mě překvapil názor Pudloslavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
8.12.15 22:48

@Adrasteia A tak to krvácení do mozku by se projevilo i upadáním do bezvědomí, ne? Popřípadě hůř hmatným tepem na zápěstí? Každopádně dítě reaguje zatím jako obvykle - značně nevrle, že na něj sahám. Tak myslím, že zatím je snad v pořádku. Pokud mě v noci nevzbudí, určitě si tak 2× nastavím budíka. Pro jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
8.12.15 22:50

@Adrasteia Jo a jak to s dítětem dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
9.12.15 06:10
@Adrasteia píše:
@Pudloslava Já nevím, no. Malý mi jednou spadl z postele a pád jsem neviděla, brečel, potom se choval normálně. Lékaři trvali na tom, že musíme zůstat v nemocnici, tvrdili, že i když mu teď nic není, reakce může přijít do dvou dnů. Paní doktorka mu v noci chodila svítit do očí baterkou, jestli zorničky reagují, takže to asi nějaký smysl má. Druhý den nás propustili s tím, že mám v noci opět svítit. Mimoto dělali také vyšetření břicha, ledvin a očí.
Kamarádka má zkušenost špatnou, dítě po pádu v pohodě, v noci ale zjištěno krvácení do mozku. Vím, že jsi lékařka, ale překvapuje mě, jaký na to mají různí lékaři diametrálně odlišný názor. :think:Genovesa, tím tě prosím nechci vůbec nějak děsit, jen mě překvapil názor Pudloslavy.

Hele ono je trochu rozdil, kdyz to dela lekar a kdyz to delas ty. Vysetrovala jsi primou i neprimou zornicovou reakci? Na posouzeni asymetrie si musis v pokoji rozsvitit, nemuzes jen bliknout do oci.
Jestli se teda ale omezili jen na zornicovou reakci, tak to je trochu slendrian. Kdyz uz teda chteli dite tak moc hlidat. Jestli ho vlastne ani moc hlidat nepotrebovali, ale jen potrebovali na matku zapusobit, ze se neco deje (nic proti tomu, ono to ma casto velmi uklidnujici i terapeuticky ucinek), tak v pohode. je to takove na efekt, lidi to znaj z filmu.
Vlastne je to kmenovy priznak - budto ukazuje na poskozeni mozkoveho kmene, nebo na tak velky edem mozku, ze se nerv, po kterem draha zornicoveho reflexu vede, tak namackne na lebku, ze se tim drti. Krome vyjimek, jako jsou treba nadory v zadni jame lebni, kmenovym priznakum davno predchazi priznaky hemisferalni - obvykle oslabeni jedne poloviny tela, anebo alespon porucha vedomi.

Jinak mas pravdu, vyjimky jsou. Ja sama jsem jednou odhalila epiduralni hematom, kdy jedinym duvodem k provedeni CT byla fotoreagujici drobna asymetrie zornic. Fotoreagujici, podotykam - baterkou potme bys to nepoznala. Mozna ji mel odjakziva. Ale je to vyjimka.
Ja jsem spis toho nazoru, ze zornicovou reakci obvykle rodice stejne dobre nevysetri. Stejne tak se u resuscitace uz upustilo od dychani z ust do ust - ne proto, ze by to nebylo ucinne, ale protoze to lidi proste neumej delat dobre. Kdo to umi, delat to ma.
Tak jestli mas dojem, ze oci dobre vysetris, klidne to delej, ale hlavne se neomezuj jen na to.

Navod nezarucuje, ze se s nim odhali vse, ale takovy je proste zivot, to by ses jinak mohla do nemocnice nastehovat, abys mela 1000% jistotu.

ostatne jeste jsem neslysela o pripadu, ze by rodice jeli do nemocnice pouze kvuli nereagujici zornici a jinak by bylo dite uplne v pohode.

Po tomto zamysleni si asi doplnim do navodu k posouzeni, ze dite nespadlo z prilis velke vysky- aby lidi nemysleli, ze kdyz dite vypadne z prvniho patra, ze ho staci doma podle navodu doma sledovat, lidi jsou vselijaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
9.12.15 08:33

Tak podávám hlášení - noc byla strašná (jako obvykle), takže jsem si ani nemusela dávat budíka. Dítě zatím nejeví žádné příznaky nějakého poúrazového traumatu. Krk má normálně pohyblivý, na pohmat si na bolest nestěžuje, jen jednou ráno řekla aua akázala na to místo, takže má asi i paměť dobrou. Budu samo sledovat dál, ale ulevilo se mi, to ano. To, že začla kašlat, je sice na palici, ale zas z jiného soudku. Aspoň, že to vypadá, že se snad vyhnou tomu mému zánětu spojivek… :zed: :lol:
@Pudloslava Děkuji za dovysvětlení :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
9.12.15 09:45
@Genovesa píše:
@Adrasteia Jo a jak to s dítětem dopadlo?

Nakonec dobře, ale doktoři tvrdili, že kdyby ho právě v noci nevyšetřovali, tak by bylo rána už pozdě.

@Genovesa píše:
Tak podávám hlášení - noc byla strašná (jako obvykle), takže jsem si ani nemusela dávat budíka. Dítě zatím nejeví žádné příznaky nějakého poúrazového traumatu. Krk má normálně pohyblivý, na pohmat si na bolest nestěžuje, jen jednou ráno řekla aua akázala na to místo, takže má asi i paměť dobrou. Budu samo sledovat dál, ale ulevilo se mi, to ano. To, že začla kašlat, je sice na palici, ale zas z jiného soudku. Aspoň, že to vypadá, že se snad vyhnou tomu mému zánětu spojivek… :zed: :lol:

Tak to mám radost! :palec: Když se člověku druhý den uleví, tak je to skvělej pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
9.12.15 09:54

@Adrasteia Tak aspoň, že to dobře dopadlo. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
9.12.15 09:54

@Pudloslava Díky za vysvětlení. Přes den mu ty zorničky vyšetřovali nejspíš tak, jak píšeš ty, ale v noci svítila paní doktorka každé dvě hodiny pouze baterkou ve tmě. :nevim: Já jsem nijak hysterická ale nebyla, ještě jsem se ptala, jestli je opravdu nutné ho budit, takže terapeutický účinek si mohli fakt odpustit. Když mi pak říkali, že to mám dělat doma já, dostala jsem pokyn posvítit mu baterkou do oka s tím, že zornička se musí stáhnout. Protože jsem ten pád neviděla, tak jsem se hlavně bála třeba poškození očí (odchlípnutá sítnice) nebo třeba ledvin.

Takže když to shrnu - při pádu dítěte (nějakém „normálním“) ho v noci stačí třeba trošku probudit a když bude křičet a hýbat se, tak je to tedy v pořádku? :think:

Jinak ještě jednou díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
9.12.15 12:07

@Adrasteia zhruba jo, hlavne symetricky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...