Umístit syna do ústavu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
88
16.11.22 14:03

Tak na rovinu pokud toto má delšího trvání tak určitě není kvůli tomu že má pubertu.
Pokud je vyloženě takový a ma psychické problémy a nepomáhají ani léky tak bych do toho ústavu dala aspoň třeba jen na měsíc zvláště když ti to doporučuje doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
16.11.22 14:17
@sakota píše:
Mam syna s jeste nediagnostikovany adhd, ale vse tomu nasvedcuje zatim. Nekourim, nepiju, v tehotenstvi zadna komplikace. Porod pririzeny, bezproblemovy, v terminu. Dite vzorove apgar skore. Co jsem prosim mela delat jinak a lepe?

To nevím co jsi měla dělat jinak a lépe, proč na sebe vztahuješ zrovna tuhle část?
Proč jsi se třeba nechytala tohoto? (Kopiruji z původního příspěvku):
jakysi těžko ovlivnitelny vliv (příčina), třeba dosud neznámá může být pořád v převaze.

Že jsi vztahovačná není můj problém.
Jestli tak reaguješ i na okolí, tak se nedivím, že existují tyhle předsudky.
Kolikrát někdo jen něco konstatuje a hned je z toho problém. Tak to je pak těžké.

Chápu, že je to citlivé, myslím, že to tak vnimá hodně lidí, nicméně akce vyvolá reakci.
Kdyby kolikrát některé z vás komunikovaly v klidu a nechytaly se toho co se vás vůbec netýká, tak se nemusíte ptát: „Co jsem měla dělat jinak a lépe?“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.22 14:48
@pet p píše:
Jestli jsem to dobře pochopila, tak ADHD je porucha diagnostikovatelná pomocí magnetické rezonance, tj. jde o určité fyziologické změny v určitých částech mozku. Naopak porucha osobnosti se vyvíjí pod vlivem okolí, tedy především pod vlivem rodičů, výchovy (viz kniha Podminované dětství). Nebo to tak není?
Opravdu tady v té diskuzi někdo obviňoval matku za to, že má její syn ADHD? Diskuzi čtu průběžně a toto si nevybavuji.

Ne, tak to samozřejmě nebylo a nevím, proč se mi to snažíš vložit do úst. Bavíme se přece o člověku, který má ADHD a současně poruchu osobnosti. Kolik toho o ADHD víš? Já to žiju, i s mojí matkou, bratrem a synem, víš? Navíc porucha osobnosti nemusí nutně vzniknout špatnou výchovou, na to jsi přišla kde?
Poruchy osobnosti často vznikají souhrou různých faktorů. Se vší pravděpodobností vede k rozvoji poruchy osobnosti kombinace genetických vlivů („dědičné faktory“) a negativních zkušeností z raného dětství (např. problémy ve výchově a vývoji, ale také zažívání trvalých neúspěchů v kontaktu s vrstevníky, ve škole…). Což je u ADHD dost typické. Prošla si tím většina z nás a vidím to všude kolem.
Jnak tyhle reakce mi přijdou dost hnusné, viz

• Ty už jsi ho dávno ztratila. Vaše výchova je dost špatná.
  • Spíše vidím obrovský problém v tobě jako v matce. Agresivní a sprostý není ze dne na den, chyba bude ve špatné výchově, za kterou vděčis sama sobě
  • Proč myslíš? Chápu, že házet něco na diagnózu je lehčí. Než si přiznat totální rodičovské selhání…

A to i přestože matka připustila výchovné chyby. A znova, tady si dovolím říct hoďte kamenem, kdož jste bez viny. Všichni ve výchově chybujeme, je to normální a přirozené. Hejtit fakt nijak nepomáhá. Dovedu si představit, že matka je už za ty roky vyhořelá, což je taky dost typické u rodičů dětí s ADHD.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.22 14:53
@Anonymní píše:
Kvuli ADHD ti nikdo MR neudela a z EEG to byt patrno nemusi, diagnozu stanovi klinicky psycholog nebo psychiatr. Jinak na tyhle deti fakt neplati respektujici nebo volnejsi vychova, spis autoritativnejsi styl, muj syn treba nezvlada delsi prikazy, musi to byt dostatecne kratke. Pomaha duslednost, rutina, check listy, kontroly, upominky… tak to jde aspon trochu udrzet na uzde. Laik to nepozna a mamy techto deti jsou hejtovane furt - tretina lidi to svadi na vychovu, tretina radi ty deti triskat hlava-nehlava (fakt to nefunguje) a tretina zpochybnuje ze vubec nejake ADHD je a v tech detech vidi obycejne sigry, pripadne je znaji ve chvili, kdy neni porucha patrna a zlehcuji to. Je to kazdodenni boj, tyhle deti maji dar vytacet okoli na prvni naslapnuti a to lepsi z nich se projevuje az casem. Je to pro rodice velke trapeni.

Naprostý souhlas :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.22 14:59
@Trojlístek píše:
Vůbec tady nechci diagnózu ADHD zlehčovat. Ovšem každý si musí sáhnou do svědomí s ohledem na to jaké příčiny mohou ADHD vyvolat.
Od dědičného formátu, přes kouření, pití alkoholu, drogy, zdržování se v nevhodných podmínkách jak pro dítě, tak pro matku. Stejně tak předčasné porody, těžké porody. Tím ovšem neříkám, že je to tak snadné a jakysi těžko ovlivnitelny vliv (příčina), třeba dosud neznámá může být pořád v převaze.
Ovšem často mě nutí se zamyslet, proč matky nebo otcové dětí musí kouřit, kdyz vezou kočár. Matka novorozence před porodnici tipne ciagaretu. Kočáry u hospod. Atd. atd atd. Vše se bagatelizuje a přitom i to jsou jedny z možných příčin ke vzniku ADHD.

Promiň, ale ty jsi mimo. Dědičnost, dědičnost, dědičnost.
Když to má moje matka, bratr, já, syn, tak kurňa kde je asi chyba? Že jsem si dala v těhotenství dvojku červeného? Alkoholismus v těhotenství vede k jiným věcem. Např. nízká porodní hmotnost, všeobecně celkový fetální vývoj orgánů. Ale to jsme fakt jinde. Prosím tě dovzdělej se, než začneš šířit takové nesmysly.

• Citovat
  • Upravit
11092
16.11.22 15:06
@Anonymní píše:
Promiň, ale ty jsi mimo. Dědičnost, dědičnost, dědičnost.
Když to má moje matka, bratr, já, syn, tak kurňa kde je asi chyba? Že jsem si dala v těhotenství dvojku červeného? Alkoholismus v těhotenství vede k jiným věcem. Např. nízká porodní hmotnost, všeobecně celkový fetální vývoj orgánů. Ale to jsme fakt jinde. Prosím tě dovzdělej se, než začneš šířit takové nesmysly.

Nebo ty se dovzdělej ve čtení a pochopení textu, abys nemusela psát nesmysly a reagovat tak, jak reaguješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.22 16:23
@pet p píše:
Můžu se prosím zeptat, jestli u vás měla vliv na ADHD změna stravy? Nevím přesně, v čem ta změna stavy spočívá (určitě naprosté vyřazení cukru, ale dost možná i celkově snížení množství sacharidů, a pak ještě něco dalšího, četla jsem o tom, ale nepamatuji si), ale ty určitě vědět budeš. Zajímalo by mě, jestli to opravdu funguje nebo ne.

Tech moznosti, co vyrazovat, je vic, zrovna nedavno jsem vyhazovala papirek o tom protoze u nas to nic moc nedela a jestli synovi neco vadi, tak mozna spis soja, bilkoviny a mleko, ale ne zas ze by na to byl alergicky… navic na mleku je zavislak, a to mu brat nechci, i proto, ze je navykly tim rano zapijet rybi tuk, ktery fakt nema dobrou chut, co si budem… ja obecne nikdy nedavala prilis barevnych sladkosti, takze nemuzu radit, vloni jsem mela trochu pocit ze se trochu zhorsil po cokolade v adventnim kalendari, tak jsem to jeste vic omezila a oni ty vykyvy maji a jeste jsem nevypozorovala, co je hlavnim spoustecem, snad krom uplnku, ten u nas vzdy situaci zhorsi :nevim:

Taky nekdo rika ze nevadi samotny cukr, ale muze vadit v kombinaci s kakaem, a ze mohou vadit leky s k. salicylovou, ale taky nemam odzkouseno, vliv rybiho tuku taky nevidim, resp nejsem schopna rict ze zrovna on pomohl, pripada mi snad nejucinnejsi fyzicke cviceni, ale taky ne to, co se vsude obecne mylne pise (ze musi mit hooodne vybiti, ono to neni pravda protoze jsou naopak unavitelni rychleji nez prumerne decko) ale spis cilene veci na zlepseni motoriky, posileni toho co ma oslabene, u nas totiz nelezl a hned v 10M chodil…

• Citovat
  • Upravit
pet p
16.11.22 17:51
@Anonymní píše:
Tech moznosti, co vyrazovat, je vic, zrovna nedavno jsem vyhazovala papirek o tom protoze u nas to nic moc nedela a jestli synovi neco vadi, tak mozna spis soja, bilkoviny a mleko, ale ne zas ze by na to byl alergicky… navic na mleku je zavislak, a to mu brat nechci, i proto, ze je navykly tim rano zapijet rybi tuk, ktery fakt nema dobrou chut, co si budem… ja obecne nikdy nedavala prilis barevnych sladkosti, takze nemuzu radit, vloni jsem mela trochu pocit ze se trochu zhorsil po cokolade v adventnim kalendari, tak jsem to jeste vic omezila a oni ty vykyvy maji a jeste jsem nevypozorovala, co je hlavnim spoustecem, snad krom uplnku, ten u nas vzdy situaci zhorsi :nevim:Taky nekdo rika ze nevadi samotny cukr, ale muze vadit v kombinaci s kakaem, a ze mohou vadit leky s k. salicylovou, ale taky nemam odzkouseno, vliv rybiho tuku taky nevidim, resp nejsem schopna rict ze zrovna on pomohl, pripada mi snad nejucinnejsi fyzicke cviceni, ale taky ne to, co se vsude obecne mylne pise (ze musi mit hooodne vybiti, ono to neni pravda protoze jsou naopak unavitelni rychleji nez prumerne decko) ale spis cilene veci na zlepseni motoriky, posileni toho co ma oslabene, u nas totiz nelezl a hned v 10M chodil…

Takže jsi nezkusila třeba na měsíc nasadit nějakou totální změnu jídelníčku, např. nula přidaného cukru a vyřadit to mléko (které obecně prý může způsobovat dost různých problémů i u lidí bez adhd) atd.? Myslím jako fakt systematicky a aspoň na ten měsíc. Ne nahodilé zkoušení - tohoto uberu, tohoto přidám… Jo a prosím vůbec to neber jako nějakou výtku, mě to jenom zajímá, ten vliv změny stavy (protože jsem aktuálně čím dál přesvědčenější o tom, že to, co jíme, má mnohem větší dopad na naši psychiku a náladu, než jsem si myslela dřív).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.22 18:00
@Trojlístek píše:
Nebo ty se dovzdělej ve čtení a pochopení textu, abys nemusela psát nesmysly a reagovat tak, jak reaguješ.

No tak to, že kouření a pití matky v těhotenství nezpůsobuje ADHD, co jsi vydedukovala nevím z čeho, to ti tady psalo víc lidí, takže já určitě nesmysly nepíšu. Nebo o co tahle svá zjištění opiras?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.22 18:07
@pet p píše:
Takže jsi nezkusila třeba na měsíc nasadit nějakou totální změnu jídelníčku, např. nula přidaného cukru a vyřadit to mléko (které obecně prý může způsobovat dost různých problémů i u lidí bez adhd) atd.? Myslím jako fakt systematicky a aspoň na ten měsíc. Ne nahodilé zkoušení - tohoto uberu, tohoto přidám… Jo a prosím vůbec to neber jako nějakou výtku, mě to jenom zajímá, ten vliv změny stavy (protože jsem aktuálně čím dál přesvědčenější o tom, že to, co jíme, má mnohem větší dopad na naši psychiku a náladu, než jsem si myslela dřív).

Já myslím, že tam strava až tolik vliv nemá. Sama jsem držela půl roku dost tvrdou prokvasinkovou dietu ( měla jsem bohužel 3× za sebou ATB a rozhodilo mi to imunitu), kdy jsem nejedla ani lepek, ani mléčné výrobky, začínala jsem v podstatě jen na libovem masu a zelenině a postupně zařazovala pomaličku určité druhy potravin s tím, že cukr šel až úplně nakonec a velmi omezeně a nijak jsem změnu psychiky nepozorovala. Ale jinak u dětí se všeobecně doporučuje omezit cukry, protože po tom jsou divoké všechny. Další věcí jsou umělá barviva. Ty taky můžou způsobit hyperaktivitu. Ale to je dočasný stav trvající v řádu hodin. Takže může to trochu zhoršit/ zlepšit, ale fakt jen maličko. U ADHD spíš vidím cestu v nácviku kognitivních schopností, což pomohlo mně a pomáhá synovi. Matka to u sebe nikdy neřešila a podle toho to taky vypadá. :roll:

• Citovat
  • Upravit
pet p
16.11.22 18:08
@Anonymní píše:
Ne, tak to samozřejmě nebylo a nevím, proč se mi to snažíš vložit do úst. Bavíme se přece o člověku, který má ADHD a současně poruchu osobnosti. Kolik toho o ADHD víš? Já to žiju, i s mojí matkou, bratrem a synem, víš? Navíc porucha osobnosti nemusí nutně vzniknout špatnou výchovou, na to jsi přišla kde?
Poruchy osobnosti často vznikají souhrou různých faktorů. Se vší pravděpodobností vede k rozvoji poruchy osobnosti kombinace genetických vlivů („dědičné faktory“) a negativních zkušeností z raného dětství (např. problémy ve výchově a vývoji, ale také zažívání trvalých neúspěchů v kontaktu s vrstevníky, ve škole…). Což je u ADHD dost typické. Prošla si tím většina z nás a vidím to všude kolem.
Jnak tyhle reakce mi přijdou dost hnusné, viz
  • Ty už jsi ho dávno ztratila. Vaše výchova je dost špatná.
  • Spíše vidím obrovský problém v tobě jako v matce. Agresivní a sprostý není ze dne na den, chyba bude ve špatné výchově, za kterou vděčis sama sobě
  • Proč myslíš? Chápu, že házet něco na diagnózu je lehčí. Než si přiznat totální rodičovské selhání…
A to i přestože matka připustila výchovné chyby. A znova, tady si dovolím říct hoďte kamenem, kdož jste bez viny. Všichni ve výchově chybujeme, je to normální a přirozené. Hejtit fakt nijak nepomáhá. Dovedu si představit, že matka je už za ty roky vyhořelá, což je taky dost typické u rodičů dětí s ADHD.

Nemám o tom načteno ani vystudováno. Ale zrovna v knížce, kterou jsem tu už zmiňovala a četla jsem ji docela nedávno, tak to mám ještě dobře v paměti, autor vidí rodiče a výchovu jako nejzávažnější faktor při vzniku poruch osobnosti.
A taky jsem nedávno četla jednu poměrně novou a rozsáhlou knížku o genetice v širších souvislostech (autorka je genetička) a ukazuje se, že vliv genů je přeceňován (vyjma určitých geneticky podmíněných chorob, které vyjmenovává a překvapivě to nebyl nijak dlouhý seznam). Převažující je prostředí (vnitřní i vnější - strava, stres, kvalita spánku, láskyplné vztahy atd. atd.).
Jo a nevím, jestli to tak snad vyznělo, ale já se uživatelek, které psaly podobné příspěvky, nijak nezastávám.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.22 18:13

@pet p Právě to na mě tak působilo, že zastávás. A ano, vliv výchovy je nezpochybnitelný, jen u těch poruch osobnosti je potřeba vzít v úvahu, že tenhle konkrétní případ nemá samostatnou, ale primárně tam bylo od narození to ADHD (kde je mimochodem taky dost variabilit) a z nějakého důvodu je medikovaný. Což může mít rovněž vliv na rozvoj poruchy osobnosti, vzhledem k tomu, že se pravděpodobně jedná o psychofarmaka. Proto bych nijak nechtěla osočovat zakladatelku, že za vše může její špatná výchova, ale spíš se snažím ji podpořit. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
11092
16.11.22 18:34
@Anonymní píše:
No tak to, že kouření a pití matky v těhotenství nezpůsobuje ADHD, co jsi vydedukovala nevím z čeho, to ti tady psalo víc lidí, takže já určitě nesmysly nepíšu. Nebo o co tahle svá zjištění opiras?

Jakože v prenatálním období nemá vliv na vznik ADHD tabák? Tak to tedy má. Stejně tak drogy. A co je tabak a alkohol? Droga, že?
No, takže si sama dostuduj své vlastní mezery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
16.11.22 18:36
@Anonymní píše:

ADHD u dětí: příčiny a diagnóza
ADHD
Autor: gesundheit.gv.at
Mechanismus vzniku ADHD zatím nebyl plně objasněn. Odborníci předpokládají, že se na něm podílí mj. chybná regulace metabolismu dopaminu, serotoninu, popř. noradrenalinu (viz článek Neurotransmitery: poslové uvnitř mozku). Významnou roli zřejmě hrají i genetické předpoklady. Diskutuje se i o možném vlivu nedostatku kyslíku při porodu a také o rizikových faktorech, kterým bylo vystaveno dítě ještě v prenatálním období (tzn. v děloze matky), např. různé infekce. Na vzniku ADHD se možná podílí i předčasný porod, nadměrná konzumace peprmintu během těhotenství či užívání drog nebo tabáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.22 20:58
@pet p píše:
Takže jsi nezkusila třeba na měsíc nasadit nějakou totální změnu jídelníčku, např. nula přidaného cukru a vyřadit to mléko (které obecně prý může způsobovat dost různých problémů i u lidí bez adhd) atd.? Myslím jako fakt systematicky a aspoň na ten měsíc. Ne nahodilé zkoušení - tohoto uberu, tohoto přidám… Jo a prosím vůbec to neber jako nějakou výtku, mě to jenom zajímá, ten vliv změny stavy (protože jsem aktuálně čím dál přesvědčenější o tom, že to, co jíme, má mnohem větší dopad na naši psychiku a náladu, než jsem si myslela dřív).

Vpohode, tohle absolutne neberu jako hejt a klidne na to odpovim. Nezkousela, ale pojdme si rict, co bys chtela vysazovat, i pecivo, testoviny, ryzi? Muj syn treba do cca 4 let veku pecivo temer nejedl (ted ji omezene ve skolce), totez brambory. Ji relativne dobre a pestujeme vlastni ovoce a zeleninu, ale treba neji hrusky, banany ani hroznove vino, sam a od mala, taky neji zlute potraviny (to taky nekdo rikal ze ADHd nemaji, ze v tom je hodne cukru - ted myslim kukurici, papriku, dyni :nevim: )…

Ji dost ostatni zeleniny, dokonce ma rad peceny celer a repu, ruzne zeleninove polevky. Maso hovezi, teleci, sem tam i jine, k masu hlavne tu ryzi anebo testoviny a zeleninu. Syry moc neji, bohuzel, totez jogurty. Snida Sunar protoze to pila mladsi dcera a zapiji tim tu desne hnusnou neurotresku plus :nevim:

Zmrzlinu dostava jen v lete a pokud mozno vanilku, pistacii, zadne detske barevne prichute. Bonbony davam fakt omezene a jen jojo, haribo medvidky typu 1 ks a dost. Cokoladu nedavam skoro vubec neb ma po ni zacpu, to uz musi byt.

Naopak ji syn hodne orechy, ale jen nektere, asi mu to doplnuje omega3, nechavam ho u toho a kupuju kvalitnejsi v akci. Chipsy nezna. Takze ja realne nemam moc co omezovat, davat decku low carb stravu mi nepripada spravny, ale on treba neji ani krupicovou kasi, nechutna mu to, sam od sebe veceri sunku a zeleninu :nevim: Pije jen cistou vodu neb mel strasne problemy s kazivosti zubu, takze nemuzu potvrdit ani zkusenost ohledne dzusu, ja to proste nedavam, maximalne parkrat do roka v hernicce (treba 4×). Cili cukru ve strave tolik nevidim a mliko se vysazovat bojim, ted se snazime prejit na jogurty a je to tezke, jestli mas takove dite, mozna vis jak umi byt urputni a jak si trvaji na svem, my teda jeste mame susp Aspergra.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML