Poradna duly
Jana Čurdová
Já myslím, že u nás to taky je tím, že spolu nejsme zas tak moc dlouho a rovnou dá se říct na začátku vztahu čekáme dítě - ale to je samozřejmě kvůli mému věku. Rovnou z tý počáteční zamilovanosti jsme skočili do velký změny a ještě nejsme v životě tak sehraný a je těch změn moc - stavba, dítě, manželství, Petr otec 10ti letý holčičky, prostě to musíme nějak ustát. Já jsem tak strašně rozumnám,když to tady po sobě čtu … kdybych se taky tak uměla chovat ![]()
Ahoj těhulky…
gratuluji k 3D a 4D ultrazvukům.. Márty mooc hezká holčička.. a když si vybavím fotku Jaromíra, tak bych taky řekla, že ten nosík má spíše na něj. Evi taky moc hezká ručička.. ![]()
No my se blížíme s rekonstrukcí do finiše.. podlahy jsou hotové, vymalováno, krbová kamna fungují.. koberce položené.. jen zase zpět poukládat oblečení do skříní a různé bebechy dát na své místo. Už to je třetí týden a jsem z toho docela otrávená, ale vypadá to moc hezky.. a už se těším, až si budu lebedit s nohama na stole ![]()
Včerejší plavání bylo super, měli jsme zas jinou PA, tak zase s námi cvičila jinak, dnes mám normální těhu cvičení (na sucho) tak zas budu večer dobitá jako blázen a budu večer usínat u televize jako včera. No a včera jsme měli přednášku - porod - no chvilkama šla na mě hrůza, ale chvilkama jsem si říkala, že to zas nemůže být tak hrozné. Tak uvidíme. Příště máme šestinedělí. Cha.. holky a není nám krásně bez menzesu?? Si to docela užívá, jsem baby v práci štzěnkrovala, že už aninevím co to vložky jsou, ale pak si je patřičně užijeme 6 týdnů co?? ![]()
Koukam Luciasi, ze jsi pekne aktivni, mas muj obdiv, ma se po praci vetsinou nikam moc nechce…
Holky, jestli budete mit naladu, poctete si fejetony pana Marka http://marek.blog.respekt.cz/. Ja ctu ted jeho knizku a ma moc zajimave nazory na zeny, materstvi a porordy.
Holky, nasla jsem zajimavy dotaz a odpoved, co se taky materske.
Me osobne by se velmi dotklo, kdyby se pocital prijem z roku 2006 a ne z roku 2007, kdy jsem ho mela vyssi. Sice asi budu limitovana nejakou horni hranici, ale kdo to ma tip top, tak se mu vyplati pockat s nastupem na materskou az od roku 2008. Jestli se tedy nepletu, mam v tom gulas.
Nevim, jestli se to tyke jen OSVC nebo i zamestnancu. ..........
Dobrý den.
Termín porodu mám v lednu 2008, na mateřskou budu tedy nastupovat v prosinci 2007. Jsem OSVČ a na OSSZ mi bylo sděleno, že výše mateřské mi bude vypočtena z příjmů za předchozí kalendářní rok, než je nástup na mateřskou - pokud tedy správně počítám, tak z příjmů v roce 2006. Zajímalo by mě ale, zda v následujících měsících (od ledna 2008), kdy bude vlastně další rok, se bude výše mateřské vypočítávat stejným způsobem, tedy,z příjmů v roce 2007, nebo zda zůstane jednou vypočtená mateřská pořád stejná.
Předem moc děkuji za odpověď.
Přeji pěkný den, konkrétně k Vašemu dotazu:
Informace poskytnutá OSSZ je správná. Pokud budete na mateřskou dovolenou nastupovat v roce 2007, je rozhodným obdobím, z něhož se bude vycházet pro výpočet peněžité pomoci v mateřství, předchozí kalendářní rok, tedy rok 2006.
Vypočítaná výše peněžité pomoci v mateřství zůstává stále stejná. Jediná situace, kdy se její výše mění, je v případě, že byly Nařízením vlády ČR pro následující kalendářní rok změněny výše redukčních hranic pro výpočet dávek nemocenského pojištění. Ty se však v roce 2008 měnit nebudou, a tedy platí, že výše vypočítané peněžité pomoci v mateřství zůstává stále stejná.
Právní předpisy, které tuto oblast upravují:
§ 40, 40a zákona č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců
Tomáš Novotný
Ahoj tety,
tak hlásím, že cukrovku nemám, přibrala jsem 0,5kg a Lukáška je pořádný kus. Foto se nepodařilo, byl špatně otočený, ale pindíka ukazoval předpisově.
Endy, já myslím, že si moc vybírat nemůžeme. Mně řekl doktor, že můžu nastoupit 16. nebo 30. 12., tedy 6 nebo 8 týdnů před porodem. Počítá se to podle termínu podle menstruace. Nevím, možná kdybych ho poprosila, že by to dokázal o ty 2 dny posunout, ale mně je to jedno. Prvních půl roku se bere 69% z denního vyměřovacího základu, ale má to strop 694 korun denně - to mám z dnešní MF, kde je o tom příloha - ale teď se mi to zdá nějak moc - nevím, jestli je to 694 za pracovní dny nebo i víkendy. Já mám kamarádku ve firmě, co nám počítá mzdy, já zítra vznesu dotaz a dám vědět. Myslela jsem, že ten strop je kolem 10 000, že prostě víc dostat nemůžeš.
Ahoj tehulky,
vsechny zdravim. Prisla jsem sem nakouknout z lednu 2008. TP mam 27.1., tak je mozne, ze skoncim treba i u vas
Tak snad k vam muzu obcas nakouknout. Ted me totiz nechal doktor doma, tak mam vic casu.
Vsem preji pekny den a pohodove tehu.
Příspěvek upraven 28.06.12 v 09:08
Ahoj holky..
Endy k tomu dotazu..ja jsem taky OSVC..a je to tedy takhle..pokud sis platila nemocensky pripojestini (musi byt placeno aspon 180dni) tak mas narok na materskou,ale ta se ti bude pocitat z toho roku predtim,tudiz kdyz nastoupis 2007,budou to vypocitavat z roku 2006,kdyz pujdes ve 2008 tak z roku 2007..nebuj mam to overeny..jelikoz ja bych mela jit na materskou v r.2008 tak mi to budou pocitat z 07,jenze ja tady v tom roce byla na Islandu a tady nic neplatila tak narok na materskou nemam..tudiz abych nebyla osizena..tak jsme vymysleli nahradni plan a to ze ja nyni dolozim na OSSZ do konce roku vetsi castku (neco kolem 30tis.) a od 1.1.2008 pujdu na neschopnost od sveho gynekologa..a z tech penez (ktery vam hned po vyuctovani a danovym priznani vrati zpet jako prplatek) se mi bude az do konce sestinedeli pocitat nemocenska ve vysi 13-14 tisic…a hned po ukonceni sestinedeli budete dostavat vami vybrany rodicak..
Tak to je navod pro ty kdo treba jako ja nemaji narok na materskou..tyka se to ale pouze jen OSVC.
Snad to z toho myho psani pochopite,mam posledni dobou problem s vyjadrovanim ![]()
Sandulo, ja jsem zamestnanec, a ai to budu mit jako Emanka se stropem, ale dostat se muze myslim maximalne 14200,– mesicne jako materska. Jinak Emanko, nastoupit materkou muzes i pozdeji, ale tech 28. tydnu se ti proste bude pocitat od toho 30.12. Taky se na to dnes budu ptat personalni a pak mzdove…hlavne abych nic nezmeskala az budu doma a budu resit jen kojeni a mrkvicku a michany vajicka na plenach ![]()
Maťko, jasne nakukuj a klidne hazej tipy, co uz maji holky z ledna vyzkousene
Proc te doktor nechal doma? Potize?
Koukám, že to není jednoduchá věc, já jsem teda prachobyčejný zaměstnanec, takže já si počkám, kolik mi zaměstnavatel pošle, ale fakt to prý bude kolem 14 tis. No stejně je to ťafka, budeme muset šetřit. Už připravuju Báru na to, že k vánocům a narozeninám dostane emánka
A po půl roce bude ještě hůř.
Maťko, jasně, že můžeš k nám chodit - tak nám něco napiš - víš, co čekáte? Myslím, že zase někdo od nás může porodit v lednu, to je hned.
ha - dostala jsem odpověď od mé kamarádky účetní:
mateřskou pobíráš za kalendářní dny, ale je to 69% z částky 694,– Kč, takže denní dávka je 479,– Kč. Ptala jsem se paní Kučírkový, jestli budeš mít ten strop a ona spočítala, že ano (např.za říjen bys měla mateřskou 14.849,– Kč). Započítávají se tam příjmy za posledních 12 měsíců. Záleží, jestli jsi byla nemocná, jestli jsi měla OČR…
Tak to mě příjemně překvapilo ![]()
Emanko, vypada to, ze cekame holcicku. I kdyz jsem to vcera na UTZ chtela potvrdit a pry to neslo poznat, tak jsem zvedava, jestli to nakonec nebude prekvapeni
Mimco ma uz 1,7 kg, tak jsem zvedava na porodni vahu… Mate nekde seznamek?
Příspěvek upraven 28.06.12 v 09:08
Emanko, ja jsem na netu prave videla nejaky kalkulacky na vypocty a pocita se to z denniho vymerovaciho zakladu (ktery ale nevim, jaky mam) a je to nejak limitovano asi na tech 694,– a vic proste nedostanes. Pocitali tam nejaky vzor s platem 20.000,– a prave, ze pres ten srop uz se nedostali, tak uvidim a taky dam vedet.
Matko, tak to neni nic vazneho, to bude opravdu stacit jen ten klidnejsi rezim doma, budes mit cas aspon na vanocni pripravy. Seznamek ma v podpisu Marty, kdyz pohledas v historii..
Ahojky ![]()
MAŤKO vítej mezi nás, seznámek máme, napiš mi tvoje údaje…jaké najdeš na straně 146 tušim…no,je to napsaný pod mím metříkem ![]()
Hoky, já jsem taky zaměstnanec, takže všechno za mě vyřídí zaměstnavatel? nemusim onic žádat? Nikam chodit (stupidní dotazy
)…žádat pak budu písemně až o rodičovský příspěvek ne?
JO a HELP! Před časem jste se tady bavili o plínkách a nákupech do zásoby v MAKRU. Jaký druh že jste nakoupili ty PAMPERSKY???
Ty bláho, jsem úplně mimo…už abych byla doma měla na vás klid…při práci vás stíhám tak maximálně číst a to spíš až kolem půlnoci než přes den..chjo ![]()
Moc díky předem!
Jinak jsem byla vcera na kurzu a rikali nam tam takove obecnejsi veci jako, co si vzit do porodnice, jak a kdy zaridit matriku, jak poznat blizici se porod…Docela dobry…Jen na me vyzbylo misto na zemi na matraci (mice a zidle byly rozebrany) a po hodine uz jsem nevedela jak si sednout… Potkaly jsme se tam s Mose a je to neskutecny drobek zenska..a dospele deti bych ji rozhodne nehadala, slusi ji to a brisko ma malinky…
Jinak nase kocka dostala od rodicu na krk obojek s rolnickou, protoze blbec lovi sykorky. Jsou hloupy, ze se nechaji chytit (podle me jsou to zblble panelakove sykory), ale i tak je jich skoda. Takze kocka cinka a nemuze lovit. Je mi ji lito, pripada mi to jako tyrani, ale tvari se, ze ji to nejak extra nevadi…Snad to po nekolika nezdarenych pokusech vzda a budeme ji ho moct sundat…
Marty, ja si udelam takovy jakoby kalendar, co kdy a pak ti ho taky poslu jo? Je toho vic, jestli tam budu pocitat vyber pediatra pred porodem, nahlaseni prcka na ZP, rodny list na matrice, hlaseni zamestnavateli, ze po materske nenastoupis a pokracujes na rodicaku, jak chces vybrat dovolenou, zadost o porodne apod.