Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Anonym snad pochopíte. Bydlím v Praze (sama) a jela jsem domů (k mámě a bratrovi) na Vánoce. Naposledy jsem tu byla před několika měsíci. Teď tady sedím sama v obýváku a zdobím stromek. Máma v hospodě, brácha pryč. Zítra večer asi taky půjde mamka někam chlastat a brácha jede pryč. To jsem mohla na ty svátky zůstat v Praze a měla bych klid
. Mamka si našla nového přítele, je o 10 let starší než já, a když jsme byli mladší (já a kamarádi), tak nás šikanoval a bil (mě přímo ne). Od rána chlastá, je sprostý a v necelých 40 vypadá na 60. Mamka se strašně horší, taky začíná dost pít (nevím jak často, ale když přijedu na 3 dny, tak každý večer jde do hospody). Sama říkala, že ví, že je to buran a nechutný, ale že ji už stejně nikdo nebude chtít, tak co. Je mi z toho hrozně
. Babička ho nesnese a je nešťastná, s kým se to mamka tahá. Příbuzní, co ho neznají, ho pozvali k sobě, až za nimi pojedeme o svátcích, řekla jsem jasně, že pokud pojede, tak beru první vlak do Prahy. Cítím se hrozně sama. Nikdy jsme neměli v rodině dobré vztahy a nejlepší vzpomínky z dětství mám na cizí lidi. Ale aspoň ty Vánoce by měly být o pohodě a s tím, koho máme rádi
.
Radím vzít taxíka a šup k babičce. U ní najdete pohodu a vánoční klid ![]()
A co ty? říkáš, že matka by měla zlomené srdce…a co ty, když ona odejde chlastat…tímto jí v tom jen podporuješ. Odjela bych. Ať si srovná priority jestli chce večer strávit s dcerou nebo pivem a jakýmsi individuem. A věř, že s alkoholismem mám určité zkušenosti a litovat tyto lidi nikam nevede.
Babička právě moc Vánoce neslaví. Přes den je v práci nebo na PC, ale když bude doma, tak určitě budu s ní. Ale spíš ráno bude zase hoňka (salát, řízky, oběd, chlebíčky a podobně), takže to budeme „spolu“ (=poslouchat mamku, jak nerví, že nestíhá). Večer už půjde babička spát, takže asi tak. Kamarádku tu žádnou nemám (mamka se hrozně divila, že jsem jako dítě neměla kamarády, teď už sama říká, že tady u nás na vsi fakt jsou jenom ožralové a jejich unavené manželky od rány, co jim ten chlast tolerují, a že se přece ona s někým kamarádit musí, tak se kamarádí s těmahle). Holky, já třeba byla šťastná za zákaz kouření v hospodách, protože vím, že mamka tam fakt prosedí celý večer (ne, že by tolik chlastala - snad, ale neumí říct ne, když ji tam „chlapi“ vytáhnou), že aspoň nebude x hodin každý den v zakouřeným
.
To víš takovýhle život je hrozný, a jak daleko to máš do Prahy?
@Mirka Dušínová @Ellusa Ona je podle mě hodně nešťastná. Celý život byla nešťastná. Nikdy neměla kamarády, starala se jenom o nás, teď najednou „kamarády“ má, ale jsou to takoví ti vesničtí ochlastové a burani, co se fakt už v deset ráno motaj na silnici s lahváčem v ruce. Ona je najednou „šťastná“, že má kamarády. Bavily jsme se o tom a říkala, že ví, že je to úplná spodina, ale že nechce být sama, a že kromě té hospody tady na vsi není žádná aktivita. To je pravda, je to důvod, proč jsem odešla až do Prahy, ale zase ji tady nic nedrží
. Ona nás s bráchou má ráda, ale neumí to dát najevo a možná si myslí, že jsme trochu blbí (řekla, že jde spát, že je hrozně unavená, ale přitom šla otevřít tomu „příteli“, který na ni čekal před barákem a vzala ho k sobě do ložnice), a pak dělá, jakože nic. Ráno jsme tu chystali nějaké ozdoby a tak a dělala, jak je to rodinná záležitost, říkala, že mám na dvorku větvičky, ať je ozdobím atd., ale pak prostě zazvoní její telefon a vím, že zase jde pryč. Když jsem tu byla minule, tak jí psal asi 10×, pak jí volal, ona mu tak 10× řekla, že nemůže, že tu má mě, ale nakonec stejně šla. Neumí říct ne a bojí se, že bude sama, tak je radši s takovým.. člověkem a za kamarády má takové „ynteligenty“ :/
@Anonymní píše:
Babička právě moc Vánoce neslaví. Přes den je v práci nebo na PC, ale když bude doma, tak určitě budu s ní. Ale spíš ráno bude zase hoňka (salát, řízky, oběd, chlebíčky a podobně), takže to budeme „spolu“ (=poslouchat mamku, jak nerví, že nestíhá). Večer už půjde babička spát, takže asi tak. Kamarádku tu žádnou nemám (mamka se hrozně divila, že jsem jako dítě neměla kamarády, teď už sama říká, že tady u nás na vsi fakt jsou jenom ožralové a jejich unavené manželky od rány, co jim ten chlast tolerují, a že se přece ona s někým kamarádit musí, tak se kamarádí s těmahle). Holky, já třeba byla šťastná za zákaz kouření v hospodách, protože vím, že mamka tam fakt prosedí celý večer (ne, že by tolik chlastala - snad, ale neumí říct ne, když ji tam „chlapi“ vytáhnou), že aspoň nebude x hodin každý den v zakouřeným.
a to se do prahy fakt nedostaneš? to bych radši byla sama u sebe doma a v klidu, na vánoce s mámou bych se vykašlala ona se taky nepřetrhne. A když nechceš být sama tak co nějaká kamarádka? já bych se nedívala jak někdo ze známých tráví vánoce sám jedno místo se vždycky najde a ta jedna porce jídla taky
Jela bych domu, nebo mámě vypni data a phone jí zvonit nebude ![]()
@terynka006 Bohužel, jediná kamarádka, které bych se vůbec s něčím takovým svěřila, je zase na třetím konci republiky. Taky tady už nechci nechat bráchu a babičku, i když toho času tu s nimi nestrávím tolik. Do Prahy se nedostanu, jsou to 3 přestupy a měla bych to na celý den (takže vánoce ve vlaku). Jen jsem si asi potřebovala trochu vylít srdíčko a zjistit, jestli to vidím tak pesimisticky jenom já nebo jestli je to fakt tak blbé, což podle reakcí asi je ![]()
@Anonymní píše:
@terynka006 Bohužel, jediná kamarádka, které bych se vůbec s něčím takovým svěřila, je zase na třetím konci republiky. Taky tady už nechci nechat bráchu a babičku, i když toho času tu s nimi nestrávím tolik. Do Prahy se nedostanu, jsou to 3 přestupy a měla bych to na celý den (takže vánoce ve vlaku). Jen jsem si asi potřebovala trochu vylít srdíčko a zjistit, jestli to vidím tak pesimisticky jenom já nebo jestli je to fakt tak blbé, což podle reakcí asi je
Jsou to Vánoce, nebudou dle tvých představ, ale dá se to vydržet
. Do příštích se toho může hodně změnit a můžeš třeba pozvat mamku k sobě.
Zvládněš to. ![]()
@Malaga Ano, takhle nějak to vidím taky. Zase je mi toho líto, že mamka se tohle bude snažit vynahradit dárky (které jsem říkala, že nechci), takže budu (minimálně v mých očích) „ta nevděčná dcera, co dostává takové krásné dárky a přitom přijede jednou za rok na dva dny“
. A mamka bude ještě navíc smutná, že selhala.
Uprijmne nez byt s clovekem co porad chlasta byhc radsi trapil vanoce sam
@Anonymní píše:
@terynka006 Bohužel, jediná kamarádka, které bych se vůbec s něčím takovým svěřila, je zase na třetím konci republiky. Taky tady už nechci nechat bráchu a babičku, i když toho času tu s nimi nestrávím tolik. Do Prahy se nedostanu, jsou to 3 přestupy a měla bych to na celý den (takže vánoce ve vlaku). Jen jsem si asi potřebovala trochu vylít srdíčko a zjistit, jestli to vidím tak pesimisticky jenom já nebo jestli je to fakt tak blbé, což podle reakcí asi je
Hele je to hodně blbé, ale aby to bylo lepší, musíš vzít rozum do hrsti a veškerou odvahu a vzepřít se tomu. Teď už nikam nejezdi a přežij to nějak, ale příští Vánoce už si zařiď podle svého. Nevím kolik je ti let, ale je třeba zaměřit se na sebe, být trochu sobecká, abys jednou měla vlastní spokojenou rodinu. Mámu stejně nezachráníš, to by musela chtít jen ona sama. Je to blbé, ale tak to prostě je. Jen ona sama musí chtít změnit svůj život…
A odkud je mamka? pozvala bych tě k nám… u nás bude fajně jako každý rok
a jedno místo se najde!