Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
To se stane…..
Nejsi ani první, ani poslední. Taky se mi dcerka odporoučela rovnou na pusu, druhá se zas zakousla do schodů. Tyhle úrazy se stávají vždycky těm nejopatrnějším… ![]()
Jeee, to se vazne stane. Nikdo nema sanci udrzet pozornost plne 24 hodin denne. A i kdybys nad nim skutecne stala jak bachar neustale v pozoru, stejne bys ho nemusela chytnout. Zuby budou urazene, ale jsou to mlicnaky. Opravdu to mohlo dopadnout mnohem hur. a neni to tvoje vina, neni to nici vina. ![]()
Rozumím. Ale myslím, že jsi nic nezanedbala. Taky jsem z toho měla strach, hlavně jak malé začaly růst a ještě pořádně neovládala svoje pohyby, pořád přes něco lezla, chytala se o stolek, o šuplíky… já mám pocit, že tomu snad ani zabránit nejde - to by člověk to mrně nemohl nechat samostatně lézt vůbec nikde, snad jen v polstrované ohrádce - a ty píšeš, že si je dokonce ani neurazil o něco, jen prostě spadl na zem… Jasně, jsou chvíle, kdy by člověk tomu neměl jít naproti (když někde leze přes obrubník a podobně), ale jinak… je to loterie… některé děti s tím pohybem jdou víc „do rizika“, zkouší si stoupat, chodit, i když se přitom třískají, tam je asi riziko větší, jiné (třeba ta naše, naštěstí) je sice s nástupem těchto dovedností trochu pozadu, ale jde na jistotu - stoupla si, až když věděla, že nespadne, s chůzí to má podobnou tendenci.
Klid, nic se nestalo, zubař zuby zabrousí a může dostavit a nic nebude poznat. A pokud je malý, tak mu ještě narostou nové.
Jde to bude dobrý..to bys musela prcka omotat bublinkovou fólií aby se mu nic nestalo a ani to by nestačilo…
@klamonožka jj ta naše taky…jednou si dala do pusy o stolek (jen si rozrazila ret) a od té doby se začala pouštět a zkoušet stát samostatně jen na gauči nebo na posteli kde ví že je to mekky a nenatluce si
ted vím jistě že by zvládla sama chodit ale ona jen stojí, chvíli přemýšlí a když se nemá kde aspoň za malíček přidržet tak sup na 4
Mladší má také jednu mléčnou jedničku poloviční. U nás pro změnu odrážedlo a zeď. Však jsou to jen první zuby.
I u prvních zubů jsem viděla dělat korunky, optej se na to…
Ahoj, můj malý spadl na přední zuby, jedničku si urazil fest, druhou taky, dvojky do půlky obě.. na pohotovosti obrousili… Půl roku drželo jakž takž, pak jednička odumřela a začala odcházet fakt fest, tak pod sedativy malý ošetřen, jednička šla bohužel ve dvou letech pryč
a na druhou jedničku a dvojku dostal korunky, jakože fakt korunky. Jsou to takový umělý dutý kapnicky, ty se nasadí na zoubek a svítí se na něj jako na bílou plombu, takže takový plomby… Jednička má horší prognózu, dvojkam dávám šanci, pokud taky nezemrou… Hele, já z toho byla taky na prášky, kór když je malý od dvou let bez zubu
. Teď panikařim, kdykoliv ji něco tvrdšího, nebo nekam leze, aby to korunky vydržely…
Jestli to má jen uražený, tak to bude dobrý, jen je třeba sledovat, aby nezemrely, ale co jsem viděla, tak někdo nechává i mrtvy zuby dětem a neřeší, ale to se pak dělají píštěle, atd. Ale to je na uvážení každýho. Já dala na radu naší primářky.
Zeptej se na ty korunky, jsou v podstatě z fotokompozitu, ale ne všude je mají. Pak je ještě třeba promyslet způsob ošetření, ale to bude dobrý! ![]()
Hlavně klid! Nejspíš to neseš hůře než malej! ![]()
Malá má takto uražené kousky jedniček… když ještě nechodila se podařila první a když už chodila druhá…
žije.. první jsem obulela drouhou už ani ne.. má to ted tkaové stejnoměrné
![]()
Holky díky. Malému je teprve 17m. Prostě stejně pořád nemůžu přestat brečet, jak je mi to a jeho líto. Ještě ráno jsem ho fotila ať se na mě zazubí a hodinku na to ho nechám takhle spadnout. Příští týden uvidíme, co na to zubař. Vůbec si neumím představit, že by mu to měli dostavovat nebo trhat… Je malinkej, to se asi takhle malým nedělá, ne - myslím to dostavění?
Stane se, je to mzik ani nevite jak. Nam takto mala spadla… ja byla u ni na krok vedle moje mamka a babicka a zlomila si nohu nadvakrat…
Jinak ty vyrazene/ urazene zuby se podari kolikrat zachranit… ja si takto vyrazila jednicku ( a ne mlecnou) zachranili to a mam ji dodnes ![]()
Chapu tem stane se. Prvni dite jsem hlidala tak, ze jsem za nim cely den chodila, doslova cely den a byla pripravena v jakemkoliv okamziku chytat. Hele vis co, jsem matka magor. Kdybys videla, co jsem si sama sobe s tim delala za stres, protoze decko nebylo ani sekundu bez dozoru. Chodila jsem takto za ni cele mesice, furt hlidala, kontrolovala, vzdy v pozoru pripravena chytat.
U druhatka jsem uz na to kaslala, na tohle ma cas clovek max u prvniho. U nas se tedy zubum zatim nic nestalo, ale kdyby jo, tak holt co nadelas. Neni to tva chyba. Uvidis, pristi tyden se s tim zzijes a bude to dobry.
Chapu…ale to se nekdy stane
Me takhle spadl starsi rovnou na ksicht ze schudku, sedel jsem vyslovene vedle nej. Stal a najednou lezel na ksichtiku, vubec jsem nestihla zareagovat. Nastesti zuby nedopadly nejhur, i kdyz casem se ukazalo, ze jeden to nejspis odnesl a zmenil barvu…ale pulku obliceje mel priserne sedrenou, zustaly mu asi 2 mistech jemne jizvicky. Prvni zoubky stejne vypadnou…tomu se obcas zabranit fakt neda ![]()
Holky, jdu se jen vykecat… už tu od 9hod bulím a nedokážu přestat… Můj krásný zubatý chlapeček dnes přímo vedle mě spadl na pusinku a urazil si horní jedničky. Jednu skoro přes půlku, druhou o trochu míň. Hned jsme jeli k zubaři. Ošetřila mu to nějakou pastou, příští týden máme přijít na kontrolu. Vyspal se, má opuchlý ret, dal si normálně oběd, jí a pije normálně, ale já jsem zralá na panáka a pořád brečím. Všem říkám, ať na něj dají pozor a pak ho sama neuhlídám. Zubař čeká do té kontroly a pak uvidíme, co se s tím případně bude dělat nebo nedělat. Zamotali se mu nožky a spadl. Uzdička je prý v pořádku bez potřeby šití, čelist také. Ale mě je to tak líto. Zubař, manžel, rodina - hlavně že se nestalo nic horšího, stejně by mu jednou vypadli. To já všechno vím, ale hrozně mě to mrzí.