Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Saatine píše:
Ještě mě u cvičení napadlo, nebojí se, že máte nějaké finanční problémy, když jí to dříve říkal a teď nechce?
To je taky možné. tak jí řekněte máme se fajn.
Tak když to vezmu z pohledu tchyně. Celé roky jí syn říká jak na tom finančně je. A pak se objeví „ženská“ a neřekne. Mě by jako matku napadlo, že se snažíte něco tajit.
Bych se jí narovinu zeptala proč potřebuje znát vaší finanční situaci. A řekla bych jí orientační údaje - vycházíme, dluhy nemáme, zvládáme i šetřit.
Si nedovedu představit, že když by se mě mamka zeptala na plat, že bych jí řekla, že jí do toho nic není ať se stará o svoje…
Jak už tu zaznělo - kdyby o tom se mnou syn předtím bez problémů normálně mluvil a pak by přišlo „něco“ co o mně mmj. píše, že do všeho strkám čenich, tak bych též měla starost a z výběru syna bych teda nadšená nebyla a jet ještě s tím „něčím“ na společnou dovolenou…
Moje snacha se mě taky občas ptá „kolik to stálo“.
Když se mi chce řeknu „bylo to drahý“ a nebo jí tu částku řeknu, podle toho co sama usoudím za vhodné. Já se mladých nikdy neptám, protože mě to nezajímá a to totálně. Oni ví, že kdyby bylo špatně, že můžou vždycky za mnou přijít a já jim pomůžu. Jinak se do nich nestarám a mám radost, když se jim vede dobře.
Anonymní 5. Nemusí každý vědět, jak to doma máme.
@Malaga píše:
Si nedovedu představit, že když by se mě mamka zeptala na plat, že bych jí řekla, že jí do toho nic není ať se stará o svoje…
Jak už tu zaznělo - kdyby o tom se mnou syn předtím bez problémů normálně mluvil a pak by přišlo „něco“ co o mně mmj. píše, že do všeho strkám čenich, tak bych též měla starost a z výběru syna bych teda nadšená nebyla a jet ještě s tím „něčím“ na společnou dovolenou…
Tak asi se nemusí odpovědět takhle.
To je hrubost. Spíše se divím, že se mamka ptá.
@Anonymní píše:
Moje snacha se mě taky občas ptá „kolik to stálo“.Když se mi chce řeknu „bylo to drahý“ a nebo jí tu částku řeknu, podle toho co sama usoudím za vhodné. Já se mladých nikdy neptám, protože mě to nezajímá a to totálně. Oni ví, že kdyby bylo špatně, že můžou vždycky za mnou přijít a já jim pomůžu. Jinak se do nich nestarám a mám radost, když se jim vede dobře.
Anonymní 5. Nemusí každý vědět, jak to doma máme.
Tak to je fajn.
Já si ale nemyslím, že by to tchýně myslela nějak zle…možná právě proto má starost…Co se mi nelíbí, je vyjadřování zakladatelky…jednak to hrotí a jednak bude jednou třeba taky tchýně…
Co tam jezdíme jednou měsíčně bylo vše dobré, moc dobré. Myslela jsem si že to pochopila, po té co jsme si to vysvětlily a já jsem se ohradila. Přestala s tím, ale jen předemnou.
Ale jakmile je v dosahu syn samotný, jede opět svou a vyptává se na věci, do kterých ji nic není.
Kolik vydělává, a jak to má v práci, a jestli dostal prémie a kolik. A jestli mu v nové práci budu platit a jaký bude mít plat a jak to má se smlouvou.
A kolik si vydělám já (o mě nemá představy vůbec) a jak vycházíme a jestli něco ušetříme.
Ano, tohle mi opravdu moc a moc vadí.
Mě by nenapadlo se ji ptát kolik má důchod, kolik nosí jej manžel na výplatu a když teda i ona pracuje kolik za to má.
Mě je to jedno, je to jejich věc.
@Anonymní píše:
Co tam jezdíme jednou měsíčně bylo vše dobré, moc dobré. Myslela jsem si že to pochopila, po té co jsme si to vysvětlily a já jsem se ohradila. Přestala s tím, ale jen předemnou.
Ale jakmile je v dosahu syn samotný, jede opět svou a vyptává se na věci, do kterých ji nic není.
Kolik vydělává, a jak to má v práci, a jestli dostal prémie a kolik. A jestli mu v nové práci budu platit a jaký bude mít plat a jak to má se smlouvou.
A kolik si vydělám já (o mě nemá představy vůbec) a jak vycházíme a jestli něco ušetříme.Ano, tohle mi opravdu moc a moc vadí.
Mě by nenapadlo se ji ptát kolik má důchod, kolik nosí jej manžel na výplatu a když teda i ona pracuje kolik za to má.
Zakladatelko, nezlob se na mě, ale tohle jsou v rodinách celkem běžné dotazy - i mě se rodiče občas zeptají, tchýně se ptala také - nevidím v tom zlý úmysl. Třeba bude jednou i Tebe zajímat, jak si Tvoje děti vedou. Pokud mámu Tvůj manžel dřív informoval, evidentně to u nich bylo běžné. Pokud Ti tchýně leze na nervy, doporučuji nejezdit s ní na dovolenou.
@Anonymní píše:
A kolik si vydělám já (o mě nemá představy vůbec) a jak vycházíme a jestli něco ušetříme.Ano, tohle mi opravdu moc a moc vadí.
A čím vas tak strašně vydírá? Kdyby to byla tvá matka, tak je to v pořádku a ma prostě jen starost, zda vyjdete a nepotřebujete pomoct, ale že je to tchýně tak je zle že?
Proč a ní tedy jedeš na dovolenou, když ne tak hrozná?
Jako mě tohle přijde prostě jako máma, která se boji, jestli to syn zvládá, celé roky ji to v pořádku říkal a najednou snacha zakáže o tom mluvit, tak se třeba boji jestli nemáte dluhy, jestli nežijete od výplaty k výplatě a nepotřebujete pomoct..
![]()
@Anonymní píše:
takže stručně - ona se ptá SVÉHO SYNA jak to má v práci a tak. o je snad normální taky mne to zajímá, stejně jako se klidně zeptám známého a co práce, co tam, máte dobré zakázky, ještě šéf blbne? Zbytečně vyrábíš problém tam, kde není. Pořád, i když je to tvůj parter, je to její syn, ona je jeho máma a že si spolu vykládají i o důvěrných věcech? No má bejt? myslela jsem že se vyptává vyloženě na částku a na nic víc, ale tohle? nechápu tě. jedno ti poradím - nechej je, at se spolu baví o čem chtějí, nakonec jakým právem jim chceš určovat téma hovoru? Maximálně můžeš říci partnerovi, aby nemluvil o tobě a tvém platu. Co chce svěřovat on je jen a pouze jeho věc.
@Anonymní píše:
Promiň, ale na tomhle mi nepřipadá vůbec nic divného
Když můj manžel měnil práci, tak jsme přesně toto s nimi probírali - kolik bude mít, jaký systém výplaty, jaká smlouva, jakej je šéf, pracovní doba, co kolektiv… Ne že by se po tom pídili, prostě normální rozhovor v rodině
Ségra když řešila refinanc, tak to samé… Je fakt, že třeba moje tchýně o mně toto tak dopodrobna neví, ale my máme více formální vztah - v pohodě, ale spíš vedeme řeči o počasí. Kdyby se ptala, tak jí to normálně řeknu, není to snad státní tajemství ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všem,
můj manžel co byl svobodný, tak s matkou řešil to, jak to má finančně a svěřoval ji, kolik si vydělá. Jsem s manželem již 5 let a jeho matka neustále se vyptává na naše finance. I když ji řekne, že to už není její starost, že hospodaří se mnou tak se snaží jakýmkoliv způsobem (psychickým vydíráním atd. aby k informaci došla). Manžel ji pošle do háje a ona natahuje moldánky.
Já jsem ohledně toho měla s ní výstup nejednou a přede mnou toto téma nemá odvahu otevřít. Ví, že by byl oheň na střeše. Dlouhodobě, tohle předemnou už neotevře.Pokaždé, když k ní manžel jede sám tak s tím začne. Pak tam sám nejen snad 1,5 r.
Teď po delší době opět. On ji řekne že ji po tom nic není a začne zase to samé kolečko vydírání.Zrovna tento víkend tam manžel byl, ale jen přespat, protože byl v okolí na akci a nechtěl jezdit 100km domů, což chápu, tak si řekl, přespím u rodičů.
Přijel naštvaný, rozhozený a svěřil se mi, co se odehrávalo.
Mám jet za 14 dní na dovolenou společnou. Doteď bylo vše dobré, ale po tomto… Jsem momentálně ve stavu naštvanosti.
Zkrátka se mě do dotklo, že hraje přede mnou zase jenom divadlo a stejně si jede svou. Jsem taky naštvaná a dotýká se mě to, protože proč pořád strká frňák tam, kde ji potom nic není.
Strká noc do mého/našeho soukromí. Ona mi také nepředkládá jak na tom jsou, mě to ani nezajímá.Já už fakt nevím, jak tohle řešit. Ona mi v tomto přijde jak chorá.
Evidentně nějaké hranice chápe, přede mnou si to nedovolí, ale jestli k tomu manželovi pořád v něm vidí to děcko, a dovoluje si. On ji to neřekne a ona začne vydírat…já jsem z toho fakt už jelen.
Neřeš to. Moje tchýně to kdysi dělala taky. Narovinu se zeptala manžela na výplatní pásku. Taky jí řekl, že jí do toho nic není. Ale u nás je na toto expert jeho ex manželka. Ta mi narovinu napsala kolik máš rodičák a kolik platíte nájem. Tak jsem se jí místo odpovědi zeptala kolik platí ona, kolik, že jí dává sociálka hmotku a na bydlení a kolik že to vlastně vydělá ten její frajer, kterého má doma načerno nepřihlášeného, aby dostávala tu sociálku. Myslíš, že odpověděla?
Tak pro změnu když že mě tenkrát nic nedostala letos volala mým jménem na finanční úřad a chtěla údaje o mojem daňovém přiznání, jakože je zapomněla. Kašly na tchýni a kdyby něco odpověděla bych maminko, máme se dobře a budeme se mít ještě lépe.
Zakladatelko a kolik teda berete?
Proč máš problém se s tím „pochlubit“?
@Michelle_M píše:
Promiň, ale na tomhle mi nepřipadá vůbec nic divnéhoKdyž můj manžel měnil práci, tak jsme přesně toto s nimi probírali - kolik bude mít, jaký systém výplaty, jaká smlouva, jakej je šéf, pracovní doba, co kolektiv… Ne že by se po tom pídili, prostě normální rozhovor v rodině
Ségra když řešila refinanc, tak to samé… Je fakt, že třeba moje tchýně o mně toto tak dopodrobna neví, ale my máme více formální vztah - v pohodě, ale spíš vedeme řeči o počasí. Kdyby se ptala, tak jí to normálně řeknu, není to snad státní tajemství
V každé rodině je to jinak, koukám.
Já tyhle otázky považuju za drby a na drbech se nepodílím, protože mě to nebaví. Já si zbytečnými informacemi nechci zatěžovat mozek.
A taky mi to přijde dost zneužitelné.