Už vám vrátili daně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
367
11.3.12 09:15
Naima píše:
Ahoj, u nás se vrací daně vždy v březnové výplatě (čili v dubnu). Vzhledem k tomu, že odpočítávám poměrně vysokou hypotéku, úvěr ze stavebního spoření, životko a dary, tak ta vratka dává docela pěknou sumičku.Nevíte náhodou, jak je to s přeplatky na ZP a SP u OSVČ? Manžel si dělal včera přiznání a vypadá to, že zaplatil o nějakých 40.000,– víc, než měl (nevím tedy, jak se mu to povedlo :lol: ). To posílá také finančák?

Přesně tak posílá to příslušná zdravotní pojišťovna a příslušná správa sociálního zabezpečení. Je možné si to tam buď nechat a předplatit si zálohy na další rok a nebo požádat o vrácení. Žádá se tím, že se zároveň s daňovým přiznáním vyplňuje přehled o příjmech a výdajích, kde se zaškrtne kolonka, aby případný přeplatek byl vrácen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
11.3.12 09:19
martinka456 píše:
Naima píše:
Ahoj, u nás se vrací daně vždy v březnové výplatě (čili v dubnu). Vzhledem k tomu, že odpočítávám poměrně vysokou hypotéku, úvěr ze stavebního spoření, životko a dary, tak ta vratka dává docela pěknou sumičku.Nevíte náhodou, jak je to s přeplatky na ZP a SP u OSVČ? Manžel si dělal včera přiznání a vypadá to, že zaplatil o nějakých 40.000,– víc, než měl (nevím tedy, jak se mu to povedlo :lol: ). To posílá také finančák?
Přesně tak posílá to příslušná zdravotní pojišťovna a příslušná správa sociálního zabezpečení. Je možné si to tam buď nechat a předplatit si zálohy na další rok a nebo požádat o vrácení. Žádá se tím, že se zároveň s daňovým přiznáním vyplňuje přehled o příjmech a výdajích, kde se zaškrtne kolonka, aby případný přeplatek byl vrácen.

Marti, děkuji za info. Manžel je OSVČ teprve pár měsíců, takže tápeme. Kromě daňového přiznání pro FÚ se dělá zúčtování i pro ZP a SSZ? :kytka:

• Citovat
  • Upravit
101764
11.3.12 09:24

Ano, dělá se ještě přehled por ZP a SSZ… ale pokud podniká jen pár měsíců, tak mi ten přeplatek přijde nějaký podezřele velký… kolik platil zdravotní a kolik sociální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
11.3.12 09:34
j.a.n.i1 píše:
Ano, dělá se ještě přehled por ZP a SSZ… ale pokud podniká jen pár měsíců, tak mi ten přeplatek přijde nějaký podezřele velký… kolik platil zdravotní a kolik sociální?

Pošlu IP ;)

• Citovat
  • Upravit
6529
11.3.12 09:53
abie.j píše:
Nějak Tě nechápu, já to myslela tak, že můj manžel má kolem 20 tis. a nedosáhne na plnou částku, takže by musel brát mnohem víc, natož kolik dostane ten co má hrubou mzdu ještě mnohem menší…

ono je to o tom, která částka se v danovém přiznání od čeho a kdy odečítá částka na poplatníka, na manželku,hypo, živoní nebo důchodové - se odečíá z výdělku a snižuje ti dan - jako zaměstnanec nemůžeš jít do minusu, proto pokud má manžel hodně co odečítat,něco mu prostě neuplatní v celé částce a skončí na nule. dál to prostě nejde , i kdyby mu zbyla celá částka na tebe k uplatnění

kdežto bonus na dítě se"odečítá" až od zjištěné daně
no a když se dostane s předchozíma odečtama na nulu tak s dítětem se dostane do mínusu (tady to lze) a to vám pak vrátí

stačí se jen prohlédnou formulář daňového přiznání a bude vám to jasnější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
11.3.12 10:02
princeznaII píše:
abie.j píše:
Nějak Tě nechápu, já to myslela tak, že můj manžel má kolem 20 tis. a nedosáhne na plnou částku, takže by musel brát mnohem víc, natož kolik dostane ten co má hrubou mzdu ještě mnohem menší…

ono je to o tom, která částka se v danovém přiznání od čeho a kdy odečítá částka na poplatníka, na manželku,hypo, živoní nebo důchodové - se odečíá z výdělku a snižuje ti dan - jako zaměstnanec nemůžeš jít do minusu, proto pokud má manžel hodně co odečítat,něco mu prostě neuplatní v celé částce a skončí na nule. dál to prostě nejde , i kdyby mu zbyla celá částka na tebe k uplatnění

no a když se dostane s předchozíma odečtama na nulu tak s dítětem se dostane do mínusu (tady to lze) a to vám pak vrátí

Tak tohle není tak úplně pravda…

Od základu daně (výdělku) se odečítá:

• životní pojištění
  • důchodové připojištění
  • úroky
  • dary
  • vzdělávání
  • odbory

Od výsledné daně se odečítá:

• sleva na poplatníka
  • sleva na studenta
  • sleva na manželku
  • sleva na děti

Ale jinak souhlasím, že slevy na poplatníka, manželku či studenta nemohou jít do mínusu, kdežto na děti ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
11.3.12 10:08
j.a.n.i1 píše:
princeznaII píše:
abie.j píše:

Tak tohle není tak úplně pravda…

Od základu daně (výdělku) se odečítá:

• životní pojištění
  • důchodové připojištění
  • úroky
  • dary
  • vzdělávání
  • odbory

Od výsledné daně se odečítá:

• sleva na poplatníka
  • sleva na studenta
  • sleva na manželku
  • sleva na děti
Ale jinak souhlasím, že slevy na poplatníka, manželku či studenta nemohou jít do mínusu, kdežto na děti ano.
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
11.3.12 22:50

Jinak měsíční odpočty na dítě se klidně můžou měnit, my vloni v březnu nechali přepsat malou na chlapa-předtím jsem měla já.Podepsal to v tom růžovém papíru, máme stejného zaměstnavatele tak nebylo třeba čestné prohlášení, zaměstnavatel si to pohlídá sám a já podepsala ukončení odpočtu a on začátek od dubna. A kdybychom měli jiného každý zaměstnavatele, tak já podepíšu ukončení a můj zaměstnavatel napíše potvrzení že už neuplatňuju slevu, že jí může uplatňovat on - JE TO K VYLOUČENÍ ABY SI TY ODPOČTY NEUPLATŇOVALI OBA.
Takže jestli od tebe chtěl manža čestný prohlášení teď někdy, tak to je na letošní rok, ne na ten minulý. A na tvém místě bych s manžou poromluvila jestli to chceš uplatňovat ty, aby on to od dalšího měsíce zrušil a neuplatńoval, jen podepíše v růžovém papíru prohlášení k dani ukončení slevy na dítě a ty si to můžeš příští rok od toho dalšího měsíce uplatnit. Já si taskhle teď od února zase jedno dítě vzala zpátky n sebe a druhý má manža.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1713
12.3.12 15:54

Měla bych dotaz ohledně daní.
Mám takový pocit, že mi to účetní spočítala špatně, ale než za ní půjdu, potřebuji se ujistit.
Vloni jsem byla leden až březen na ÚP - nevím, jestli se podpora v nezaměstnanosti počítá jako příjem.
Od dubna mám stejného zaměstnavatele.
Uplatňuji se slevu na dani na 4 děti - ve formě daňového bonusu.
Ten mi byl vyplacen za duben až prosinec./9×3868/
Splňuji minimální výši hrubého výdělku 48 000 za kalendářní rok.
Myslela jsem si, že mi doplatí slevu na děti za zbytek roku, tzn.leden až březen, kdy jsem nepracovala.
Mám tak malou mzdu, že mi během roku nebyly stržené žádné zálohy na daň z příjmu, protože sleva na poplatníka v daném měsíci byla vždy vyšší.
Dostala jsem vratku 3868 a nevím, jestli je to dobře, nemůžu se dopočítat.
Prosím někoho, kdo tomu rozumí, jestli by mi mohl poradit.
Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
12.3.12 16:02

Pokud je vše tak jak píšeš, pak bys měla dostat 11604,– za zbylé 3 měsíce. Zajdi se účetní zeptat, případně ať ti dá výpočet daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6094
12.3.12 16:17

holky jak spočítám kolik mi vrátí??já sem asi blbá :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.12 16:24

Nevíte někdo jak je to s daněma když se ke konci roku ukončil pracovní poměr?

• Citovat
  • Upravit
1713
12.3.12 16:41

Díííky moc - kamarád mi to spočítal na korunu přesně a není účetní, tak jsem moc nevěřila.
Zajdu za ní a zeptám se.
Ještě jednou díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
12.3.12 19:27
dituleska píše:
holky jak spočítám kolik mi vrátí??já sem asi blbá :oops:

No to není tak jednoduché. Musíš sečíst veškeré superhrubé mzdy za celý rok, odečíst od tohoto součtu odečitatelné položky (životko, penzijko, úroky z hypotéky atd.), pak zaokrouhlit na 100 dolů. Z této částky 15%, tak vyjde daň za 2011. Od daně se odečtou slevy na dani (na poplatníka, vyživovaného mnažela, studium, atd.) a na děti. Porovnáš se sraženýma zálohama v průběhu roku a vyjde částka, kterou Ti vrátí. Pokud máš malou mzdu a upaltňuješ děti, pak se do toho míchají ještě bonusy. Zkus najít na internetu nějakou kalkulačku nebo si zkus vyplnit daňové přiznání, je to stejný proincip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8515
12.3.12 19:28
Anonymní píše:
Nevíte někdo jak je to s daněma když se ke konci roku ukončil pracovní poměr?

No tak teď už si jenom můžeš vyžádat od všech zaměstnavatelů daňové přiznání a podat si přiznání. Roční zúčtování provádí poslední zaměstnavatel v roce, ale musí u něj být podepsáno prohlášení do 15.2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák