V 5 do školy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6842
29.4.18 22:18
@tulipán píše:
@subsomi píše:
Dočetla jsem od včera celou diskuzi a jsem z toho teda hodně otrávená :?Ja taky citim odpor. Z ceho vseho se da udelat “situace”.

přitom jsem se do diskuze původně zapojila, protože mám zkušenost s předčasným nástupem do 1. třídy (teda teprve budu mít, až v září půjdou moje dvojčata do školy); chtěla jsem se podělit o zkušenosti z PPP ohledně předčasného zaškolení a případně uklidnit takové rodiče, protože sama jsem mnohokrát slyšela, že jim „kradu dětství“ a podobné… :roll: budou ve třídě úplně nejmladší a rozhodně se toho nebojím, nejmenší nebudou :mrgreen: a ani nechci, aby měli ulehčen start, naopak, ať ví, že život není procházka parkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.4.18 22:28
@renap píše:
@hanka.br. Ne,necítí se tam dobře, protže se jich už bojí, po tom třetím úrazu, kdy skončila na ne moc příjemným a zátěžovým vyšetření jsem to před ní řešila poprvé. I o tom odkladu jsem s ní mluvila ve smyslu, že by mohla jít o rok dýl, protože je malá, a málo jí a neunese tašku. O jiných dětech jsem s ní vůbec nemluvila, ona je ani neznala, protože ve školce byla víceméně s těmi dětmi, co šli o rok dýl. Ona jak je srpnová a šla do školky v září, tak všechny ty děti byly podzimní a zůstaly spolu celé ty tři roky. Ale ony zůstávaly logicky ještě rok ve školce a ona jako jedna z mála z té třídy šla do školy.

Tak v jednu chvíli utáhne halu, ve druhé zase málo jí a neunese tašku. Sama nevíš, jestli je tvoje dcera spíše silák nebo spíše ta maličká holčička, co by měla dorůst. Teď už to neřeš. Jak už tady bylo řečeno, problémy s úrazy ve třídě nemají na svědomí vzrůstem větší děti, ale problémy s dozorem ve třídě a zřejmě konkrétní žák(žáci). Ty řešte určitě, protože není běžné, že větší děti masakrují ty menší, protože jsou prostě větší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.18 22:32

Jen dotaz. Mám letňáčka. Připadá mi šikovný je i docela velký. Motoricky mám pocit, že na tom moc dobře není, ale nevím jestli to není tím, že jej podvědomě srovnávám se stejně velkými dětmi, které jsou o půl roku, nebo i o rok starší.
Odklad dát nechci, ale moje první třída byl docela porod. Čtení ani psaní mi vůbec nešly a každodenní dril doma s rodiči mě dával hodně zabrat.
Dnes by to možná byla nějaká dyslexie, dysgrafie, ale před 35 lety to tak nějak nebylo - neřešilo se. Chtěla bych jít s malým do poradny, jestli něco z toho po mě nezdědil. Kdy to začít řešit a potřebuji k tomu nějaké doporučení od doktorky, nebo tak?

• Citovat
  • Upravit
30408
29.4.18 22:44
@Anonymní píše:
Jen dotaz. Mám letňáčka. Připadá mi šikovný je i docela velký. Motoricky mám pocit, že na tom moc dobře není, ale nevím jestli to není tím, že jej podvědomě srovnávám se stejně velkými dětmi, které jsou o půl roku, nebo i o rok starší.
Odklad dát nechci, ale moje první třída byl docela porod. Čtení ani psaní mi vůbec nešly a každodenní dril doma s rodiči mě dával hodně zabrat.
Dnes by to možná byla nějaká dyslexie, dysgrafie, ale před 35 lety to tak nějak nebylo - neřešilo se. Chtěla bych jít s malým do poradny, jestli něco z toho po mě nezdědil. Kdy to začít řešit a potřebuji k tomu nějaké doporučení od doktorky, nebo tak?

Nepíšeš, kolik je mu let. Do poradny se objednejte sami telefonicky v předškolním roce, klidně hned na podzim, čekací doby bývají dlouhé, tak ať máte výsledek do zápisu. Pravděpodobnost zdědění SPU tu je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35750
29.4.18 22:54

Diskuzi jsem nečetl, ale berte do úvahy, že v současné době jsou odklady tak časté, že 1/2 děti v 1. třídy má sedm let a učitelky s tím počítaj a přizpůsobují jim výuku. Nezralejších dětí se často snaží zbavit vrácením do školky/přípravných tříd nebo pro ně zajistit asistenta a pokud to nevýjde, jsou na ně dost vysazené a zbytečně přísné. Mluvím z vlastní zkušenosti, kde v sousední třídě musel zakročit psychológ z PPP, jelikož několik dětí bylo z „paní“ učitelky úplně na nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16399
30.4.18 00:27
@subsomi píše:
@tulipán píše:přitom jsem se do diskuze původně zapojila, protože mám zkušenost s předčasným nástupem do 1. třídy (teda teprve budu mít, až v září půjdou moje dvojčata do školy); chtěla jsem se podělit o zkušenosti z PPP ohledně předčasného zaškolení a případně uklidnit takové rodiče, protože sama jsem mnohokrát slyšela, že jim „kradu dětství“ a podobné… :roll: budou ve třídě úplně nejmladší a rozhodně se toho nebojím, nejmenší nebudou :mrgreen: a ani nechci, aby měli ulehčen start, naopak, ať ví, že život není procházka parkem

Ano, zde se nic konstruktivniho nedozvis. Jen dohady a domenky. At to hladce zvladnete a hodnou pancelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.4.18 04:05
@Sexynohy píše:
Za mého taky, ale dost odlišné a není to tak moc dávno co jsem vypadla. Ty jo a co máte za prvouku, co jsi pořizovala? Jako já tady vysvětlovala peckovice, malvice. Pak který rostliny rostou z cibulek, které ne. Ale jestli tohle všechno zná ze školky, tak fakt super :palec:

Tak tohle v knížce Já a můj svět nemáme… a když jsem procházela weby různých škol, tak se rozdělení ovoce učí ve 2. třídě, tak jako za nás. A tedy cibuloviny pozná - jednak si ve školce něco pěstovali a pak pěstujeme různé rostliny i doma.

• Citovat
  • Upravit
15814
30.4.18 07:50
@lucenka píše:
Tak tohle v knížce Já a můj svět nemáme…

školy se vůbec nemusí učit podle knížek :nevim: u svých dětí jsem se setkala (teda na druhém stupni) i s tím, že učebnice sice nafasovaly, protože musí, ale ve skutečnosti je za celý rok ani neotevřely a učitelé si dělali vlastní pracovní listy (a tím nemyslím, že kopírali jiné učebnice, ale že si vytvářeli vlastní).

co měli v první třídě v prvouce ani nevím, už je to tak dávno :-) nicméně první třída přece není jenom o tom nacpat do dítěte vědomosti, ale taky naučit je sžít se s třídou ostatních dětí, fungovat ve škole, vzájemně spolupracovat. jako neumím si představit, že by některý z učitelů a učitelek mých dětí trpěl nájezdy větších (záměrně nepíši starších, protože větší neznamená starší) dětí na menší 8o jako jo, děti chodily do normálních tříd, takže i u nich se za školní docházku problémy občas vyskytly, ale řešil to zvýšený dohled a práce se třídou (nějaký program proti šikaně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.4.18 07:54
@sagina píše: školy se vůbec nemusí učit podle knížek :nevim: u svých dětí jsem se setkala (teda na druhém stupni) i s tím, že učebnice sice nafasovaly, protože musí, ale ve skutečnosti je za celý rok ani neotevřely a učitelé si dělali vlastní pracovní listy (a tím nemyslím, že kopírali jiné učebnice, ale že si vytvářeli vlastní).co měli v první třídě v prvouce ani nevím, už je to tak dávno :-) nicméně první třída přece není jenom o tom nacpat do dítěte vědomosti, ale taky naučit je sžít se s třídou ostatních dětí, fungovat ve škole, vzájemně spolupracovat. jako neumím si představit, že by některý z učitelů a učitelek mých dětí trpěl nájezdy větších (záměrně nepíši starších, protože větší neznamená starší) dětí na menší 8o jako jo, děti chodily do normálních tříd, takže i u nich se za školní docházku problémy občas vyskytly, ale řešil to zvýšený dohled a práce se třídou (nějaký program proti šikaně).

Ale tak to se učily děti i dřív, sžít se s kolektivem, naučit se nová pravidla. Opravdu mě zajímá, co je teď v první třídě těžší, že musí mít víc dětí odklad.

• Citovat
  • Upravit
9489
30.4.18 08:45

@hanka.br. Ty jsi učitelka, že? A o přestávkách tedy neopouštíš třídu? Zůstáváš s nimi a dáváš pozor aby nezlobili? U nás zpočátku učitelka prostě po zvonění odešla do sborovny, nebo kam. Řešili jsme to už v první třídě, když holky -nejenom naše malá říkaly doma,,že o přestávkách nechodí na záchod, ani třeba vyhodit papír do koše, protože se bojí. Kluci prý začnou běhat, prát se, skáčou po lavicích, hází židlemi, vysklili tam okno, utrhli nějakou poličku, sama učitelka říkala, že není týden, aby nevolala rodiče k nějakému úrazu. Většinou te tedy byli kluci, že se porvali nebo nějak zmasakrovali navzájem. Ale občas se k tomu prostě připletl někdo, kdo se jim ocitl v cestě. Tak se to tam řešilo, kluci ted musí o přestávce na chodbu a o velké úplně ven, aby se vyběhali a byli pod dozorem. Je fakt, že teď už je to trochu lepší, protože ten nejhorší vloni od nich propadl a jeden bude přestupovat do speciálky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9489
30.4.18 08:50
@lucenka píše:
Ale tak to se učily děti i dřív, sžít se s kolektivem, naučit se nová pravidla. Opravdu mě zajímá, co je teď v první třídě těžší, že musí mít víc dětí odklad.

Ale ty děti nemají odklad, kvůli tomu, že by neměly zvládnout učivo. Když to vezmu podle těch našich kluků, tak to je o tom, že jsou divocí, neudrží pozornost, nedokáží se soustředit, někteří i kvůli řeči, jemné motorice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.4.18 08:54
@renap píše:
Ale ty děti nemají odklad, kvůli tomu, že by neměly zvládnout učivo. Když to vezmu podle těch našich kluků, tak to je o tom, že jsou divocí, neudrží pozornost, nedokáží se soustředit, někteří i kvůli řeči, jemné motorice.

no ale někdo tu psal, že nárůst odkladů je i proto, že teď je učivo v první třídě náročnější než dřív.

• Citovat
  • Upravit
15814
30.4.18 08:57
@lucenka píše:

no, třeba nejsou po sociální stránce připravení na ta nová pravidla v kolektivu. mezi mateřskou a základní školou je v těch pravidlech sakra velký rozdíl, například v nutnosti umět udržet pozornost a svoji hravost. jak už jsem psala - můj srpnový kluk sice v šesti letech uměl číst, tiskace psát a rád počítal, ale byl hodně hravý a co ho nezaujalo, tam neudržel pozornost a k blbnutí strhával okolí. během odkladového roku se srovnal. hravý byl pořád, ale už se dokázal ovládnout natolik, že zvládnul i to, co ho nebaví a ke hrám neprovokoval ostatní. protože si dokázal uvědomit, že oni teď nemají čas. byla to otázka baj oko půl roku navíc. vlastně na tom není nic tak divného, protože statisticky vzato chlapečci v tomhle dozrávají o pár měsíců později, než holčičky. že dřív by takové dítě odklad nemělo. no, nemělo. buď by se vrátilo ze školy do školky (což pro dítě po psychické stránce nic moc), nebo by bylo vedeno jako to problematické (opět - nic moc). navíc, jak už tu někdo psal, často to bývá spojené s pozdějším zjištěním různých dys-. ano, i to klukovi bylo zjištěné. věnovala se mu speciální pedagožka, měl speciální hodiny. je to úžasné, protože když byl dys- před lety můj brácha, tak na jeho základce „tohle neuznávali“ a chtěli ho přeřadit do zvláštní školy, že je blbej jak tágo. moje máma se nedala a vyběhala mu tehdy pokrokovou školu, kde měli jednu třídy s dysdětma. bylo to ještě za minulého režimu, takže žádná sranda.

takže dětí s odkladem sice třeba narůstá, ale aspoň ty děti dostávají takovou péči, jakou potřebují, nejsou při neúspěšném školním startu automataicky lifrovány někam jinam (mateřinky, zvlášní školy, opakování ročníku). a neříkej mi, že v zahraničí se tohle neděje, i od odpůrkyň odkladů ze zahraničí často čtu, jak u nich nastupují všechny děti ve stejném věku a kdo nestíhá, tak si holt zopakuje ročník, vždyť to není přece žádná ostuda. no, a mně tenhle přístup přijde zbytečný a český přístup lepší. těch dětí možná narůstá i proto, že se ví víc, než dřív, zlepšuje se diagnostika. je docela možné, že v tom hraje roli i zlepšující se zdravotní péče, mám pocit, že stejně tak přibývá přeživších dětí, které by dříve měly menší šanci, ale které si nesou do života nějaký ten menší či větší hendikep.

další možnost - logopedi si stěžují, že jim přibývá počet špatně mluvících dětí. proč, to nevím. ale zato (opět ze zkušenosti vlastního dítěte) vím, že i tohle může být při nástupu do školy problém. nejde o to, že děti špatně mluví. jde o to, jestli ty hlásky i špatně slyší. protože pokud ano, tak si akorát tak při psaní zafixují špatné návyky. podle naší logopedky to prý má co dělat mimo jiné s vyzráváním mozku. no, každopádně já mám kluka už na druhém stupni, ale dodneška vzpomínám, kolik času jsme museli věnovat nácviku ny-ni (ty-ti, dy-di…), protože on rozdíl neslyší. a v těch šesti letech byl na tom hůř, těch hlásek, které slyšel špatně, bylo víc.

příčin může být spousta, ale já hlavně moc nechápu, proč se to řeší. a to mám kromě odkladového chlapečka taky dvě neodkladové holčičky, starší. nevím, kdo z dětí od nich ze třídy byl odkladový a nikdy jsem neviděla důvod to zjišťovat, však mi do toho nic není a výuku to nenarušuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9489
30.4.18 08:57
@lucenka píše:
no ale někdo tu psal, že nárůst odkladů je i proto, že teď je učivo v první třídě náročnější než dřív.

Tak to nevim, nepřipadá mi to, ale třeba mtematiku, moc nechápu, učí se podle Hejného metody, ale malou tohrozně baví a problém nemá. Ale je fakt, že třeba prvouka mi připadá těžká, hlavně teď ve třetí. A kolkrát při úloze musim googlit, jsou tam otázky, které jsem v jejich učebnici nenašla. Zrovna včera-víš bez googlení, kde má ryby ukryté žábry? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.4.18 09:01
@renap píše:
Tak to nevim, nepřipadá mi to, ale třeba mtematiku, moc nechápu, učí se podle Hejného metody, ale malou tohrozně baví a problém nemá. Ale je fakt, že třeba prvouka mi připadá těžká, hlavně teď ve třetí. A kolkrát při úloze musim googlit, jsou tam otázky, které jsem v jejich učebnici nenašla. Zrovna včera-víš bez googlení, kde má ryby ukryté žábry? :mrgreen:

no ale tady se řeší první třída a ne 3. A tedy tipla bych, že žábry jsou někde za tlamou ryby uvnnitř těla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML