Vánoce s dětmi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
a12
61110
25.12.22 00:07

U nas samozřejmě taky děti zlobí, ale je to takový jiný zlobeni, těší se na Ježíška, takže jsou takovy rozvrkoceny.. Neříkám, nutit je do nějaký vánoční pohody, ale youtube apod. Jsme dneska na televizi zatrhli, ráno tam něco svyho zaplyho mely, ale pak uz jsme to prevzali do svých rukou, že jsou prostě vánoce a v televizi davaj spoustu hezkých pohádek, tak není třeba pouštět něco na youtube hbo max apod. A vzaly to v pohodě, na spoustu pohádek se zájmem koukaly taky. Co se týče večeře, ja normálně mám kapra a salat, děti řízek.
A ikdyz jsou ty poslední tri dny hodně hektický, tak s detma ty vánoce vnímám jako hezčí než za bezdetna, sice nemáme jedinou povedou fotku, včera jsem a dneska jsem uklidila a je to tam jak po výbuchu, ale celej večer s detma zkoumat co přinesl jezisek, hrat nový hry atd. Je víc než pohádka v tv.
Třeba příští rok, až děti budou zas o něco starší, přiblíží se vánoce víc do nejakyho tvyho ideálu. K obědu nemusíš dělat nic extra přece, moje děti taky nejí chlebíčky, ale jednohubky s tunakovou pomazankou naprosto milujou, takže to je jistota. Nebo ohrat jídlo z předchozího dne.. Ja zas mam zazity z domova k obědu klobásy, děti to taky nechtěj, kazdej rok to zkusim, kousek s kaší snedi, večeře je celkem brzka, tak to nehrotim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61110
25.12.22 00:11
@blumen píše:
Spise s tim meli praci i nasi rodice a uzivali jsme si to my a uz to takove nebude nikdy, tak to vidim ja, jsme rodice holt. Ale ja treba rekla, ze jsou dneska Vanoce a tak pojedou ceske pohadky vanocni (zijeme v zahranici), zadne nemecke nebo americke pohadky jsem nepoustela, ja koukala s nimi. U vareni hraly ceske koledy. Delam jen rizek, az budou vetsi, udelam si kapra pro sebe, nikdo jiny ho neji, ted se mi s nim extra delat nechtelo. Jinak jsme si to uzili si myslim, 7 a 3 roky. Pred par lety jsem teda musela prehodnotit rozbalovani darku, byla jssm zvykla jeden po druhem postupne, ale s detmi jsem zavedla, ze si prvni vyberou a rozbali svoje a pak my dospeli v klidu. Od te doby je klid.

Tak to já byla zvyklá rozdat darky a všichni zacli rozbalovat a za pet minut bylo hotovo.. U našich to tak je pořád.. Takže my jedeme postupně, děti to znají od mala a není žádný problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8510
25.12.22 00:38

Přesně, děti mám 5 a 7 a letos to bylo poprvé takové „normální“ (až na to, že se pořád mlátili, jako vždy, když jsme moc doma).

Oběd tedy tortilly s kuřecím a zeleninou (to jíme všichni), večeře hrášková polévka a vinná klobása s brkaší - to také jíme všichni. A ano, na salát už se těším.

Ale ten zbytek byl super - krájení jablka, lití olova, pouštění svíček, zpívání koled, procházka (s koupalkem ve velké louzi :roll: ) s krmením ptáčků. Společná příprava cukroví a stolu. Pak večeře (to teda dle tvých měřítek asi děs - nechtěli se obléct slušně, tak byli v teplákách a jídlo taky jen to, co jedí oni a ještě jsme večeři museli v půlce přerušit kvůli ohňostroji), pak přivolávání Ježíška prskavkami a nadílka. A na konec Sám doma - poprvé byli ochotni dívat se na něco trochu tradičního (tj. Ne Bing).

Jako ano, je to s nimi náročné (hlavně jak se pořád rvou). Ale vím, že po tomhle se mi bude jednou fakt stýskat, až to nebude.

Jinak my se doma na telku nedívali nikdy a chlebíčky jsme taky neměli, pro mě jsou Vánoce o jiných věcech (viz. výše), které se s malými dětmi slučují. A ano, mé děti tu atmosféru vnímají a na ty aktivity se těší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
25.12.22 01:06

No a co ti brani si ty chlebicky a kapra udelat a behem Binga si pustit ty pohadky..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
25.12.22 04:51

Nemám to vůbec podobně. Až nám úplně odrostou, tak doufám, že je budou Vánoce bavit stále. Snažíme se, že děláme hezké, pohodové Vánoce. Dokud jsou menší děti, tak je to fajn. Až odrůstaji nebo budou dospělí, taky to bude fajn. Jak si tu atmosféru vytvoříme, tak to i bude. Líbí se mi, jak to mají třeba u sousedů. Dospělý syn se vrací domů k rodičům na Vajice. Má tady teď i svoji přítelkyni, psa. Pak se přesunou k jejím rodičům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
25.12.22 08:15
@Sonmi píše:
Já ti nevím, mi přijde, že čím jsou větší, tím jsou akorát protivnější.Mně dneska komplet prokňoural celý den osmilety syn. Člověk by čekal, že už z toho bude mít trochu rozum, ale ne. Je to spíš čím dál horší.

Nestraš!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
25.12.22 08:16

Dite 2.5 a druhe na ceste. Myslim, ze je chyba ve velkem ocekavani. Jako deti jsme ten den nemuseli vlastne nic, koukali na televizi, nejaka prochazka, a pak vecer byla ta atmosfera, kterou pripravila mamka. A ted jsme holt na te druhe strane :)

U nas doma nejsme zadni Vanocni fanatici. Pripravy zahrnuji uklid jako bezne, 4 druhy cukrovi, stromecek a par dekoraci na oknech. Vecere je udelana pomerne raz dva. Je to vlastne normalni den, s honosnejsi veceri a pak chvilkou toho kouzla u davani darku.

Darky jsme davali v prubehu celeho dne. Vystridala se u nas rodina z moji strany (prisli na kafe a na cukrovi, zadna hostina a obskakovani), takze Terce rovnou dali darky a tim bylo o zabavu postarano. Ani klasicke koukani na Krtka, Binga atd. nebylo, ale hracky rozhazene vsude, nejake to knourani, vztekani u obeda jako obvykle :D

Jo a videla jsem dopo skoro cely Z pekla stesti a v noci Pelisky :D Ale me to sezeni u televize a jen koukani moc nebavi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Aleriga
25.12.22 08:37

Poněkud nechápu. Pokud se dětem a jejich výchově nevenuji v běžném roce, pak tezko budou o Vánocích vnímat něco jiného a účastnit se rodinného zivota jinak než jindy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.12.22 08:38

Jo, jo - u nas letos obe male deti nastydle + manzel s nechodici sadrou. Jsem tak strhana, ze jsem letos opravdu rada, ze je po vsem.

• Citovat
  • Upravit
5965
25.12.22 09:00
@Anonymní píše:
Ahoj, máte to někdo podobně? Dětská radost v očích je nádherná, aleco ten zbytek? Upřímně se těším, až deti odrostou a já budu mít Vánoce zas podle svého. Vánoce, cca jak si je pamatuju já a snažím se v tom pokračovat: ji se cukroví a chlebíčky, večeře kapr a salát. Celý den s pohadkama, wow od 11 běží Z pekla štěstí. Odpolední procházka na světýlka a domů na večeři a daaarky. Celý den prostě speciální. Realita dnes- stromek zdobíme dopoledne to je vlastně taky stejné :srdce: chlebíčky by děcka nejedli, tak prostě pro ně oběd a normální, protože jinak by byli nervni z hladu :D v pokoji se jako každý den střílí, hraje na bunkr, v televizi běží králík Bing po 150 :roll: vytahnu je na betlémské světýlko, k večeři file a brambory, ven na prskavky - to je taky ted krásné tedy a dárky. Nechci je ale furt nutit a tlačit do Vánoční pohody. Je to prostě takový hektický, kolikrát řev děti během dne. Já nevím, vnímají nejakou atmosféru ty děcka vubec? Za bezdetna jsem si to opravdu uzivala lépe :oops: možná je to tím shonem, ale nemyslete si že peču 10 druhů a meju okna týden před Vánoci. No asi sem se chtěla spíš vypsat :srdce: Tak krásné svátky všem a hlavně tu POHODU :oops:

Když byly děti malé, tak jsme měli Vánoce s krtečkem. Kdyby aspoň byly s pohádkami o krtečkovi a každá pohádka jiná, to ne. My měli asi stokrát krtečka s autíčkem. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.12.22 10:06
@stinga píše:
tak na co by si pak ale stěžovala? :mrgreen:
a vůbec - pro koho ty Vánoce děláme? snad pro děti, pro tu jejich radost

Na smráďata prdím, vánoce si dělám podle svýho…… :mrgreen:
Stejně se smradům nezavděčíš :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
25.12.22 10:33

Já to mám úplně jinak, Vánoce s dětmi mnohem lepší :D. Toho roku s dvouleťákem a miminem. Ale já je nikdy moc nemusela, nesnášela jsem ten stres a hádky ať je vše dokonalý. Takže naše pohodové Vánoce, byť jenom se 2 druhy cukroví narychlo, byli super. A dětská radost fakt stojí za to. Mimino trochu prudilo u večeře, ale stejně jsem neměla moc hlad, tak jsem něco zobla a ňuňali jsme se. Dárky se staršímu moc líbili, poprvé vánoce trochu rozuměl a ze všeho měl radost. Byl hodný a dobře snášel i to, že moc toho do večeře nesnědl. Taky se mu moc líbila svíčka - sám ji v obchodě vybraj, je to divný, ale má rád, když doma hoří svíčka :D. A dneska ráno, ten rozběh ke stromečku s dárky a smích a vískání :D, my se tak těšit už ani neumíme. Pak sice chvíli řval, protože ho oblékal tatínek a ne maminka, ale jenom chvíli. Na televizi stejně moc nekoukáme, takže neběží žádné pohádky, to mi nevadí. Děti jsou malé, ať se baví jinak. Spíše máme plán s chlapem po večeřech zkouknout poslední sérii Doctor Who, ještě jsme to neviděli, snad se nám podaří to nějak stáhnout. Moc se ještě těším na vánoční stánky, ještě jsme na náměstí nebyli.

Příspěvek upraven 25.12.22 v 10:39

• Citovat
  • Upravit
85404
25.12.22 10:39
@Anonymní píše:
Jee dekuju, že nejsem sama. Zas člověk se asi může těšit na něco, až děti vyletnou z hnizda :D možná se časem změní i ty Vánoce obecně, vždyť i Velikonoce jsou pomalu pase. A myslím, že na světýlko u kostela, prskavky pro Ježíška a zdobení stromku budou asi vzpomínat :srdce:

Az vyletnou z hnizda, tak to budou smutne Vanoce, pokud nebudou s nami. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85404
25.12.22 10:40
@a12 píše:
Tak to já byla zvyklá rozdat darky a všichni zacli rozbalovat a za pet minut bylo hotovo.. U našich to tak je pořád.. Takže my jedeme postupně, děti to znají od mala a není žádný problém.

To slo prvni 3-4 roky, pak uz ne. Mne to zase vyhovuje vic takto, po jednom to zacneme delat zase, az budou vetsi, nechce se mi to ted proste korigovat.

Příspěvek upraven 25.12.22 v 10:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
25.12.22 10:42

@blumen já si taky říkam, užít si to pořádně, kým mají o maminku zájem. Kdoví, kde je pak vítr zavane a už teď vím, že mi budou chybět :nevim:.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová