Vánoce s dětmi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
a12
61098
25.12.22 10:54
@blumen píše:
To slo prvni 3-4 roky, pak uz ne. Mne to zase vyhovuje vic takto, po jednom to zacneme delat zase, az budou vetsi, nechce se mi to ted proste korigovat.Příspěvek upraven 25.12.22 v 10:43

To si nemyslím, vůbec nemám vycepocany děti a tohle teda zvládnou úplně v pohode.. Samozřejmě maj nejvíc dárků oni takže oni rozbalujou skoro pořád.. Rozbaluje jeden a druhej přihlíží a vlastně se radujou i z darku toho druhýho, moc dobře vědí, že je vlastně pro oba, pak si s tím hrajou samozřejmě oba. Naopak čím starší, tim lepší většinou už dítě předškolního věku pozná třeba začáteční pismenko svyho jména, takže si zvládne dáreček najít sám, jak je v první třídě, uz přečte všechny členy a rozdává..
Jako samozřejmě kazdymu vyhovuje něco jinyho, ale mně na tomhle hromadným rozbalování u dětí vadí to, že ani pořádně nevím, co rozbalily a oni taky ne, jen prostě rozbalujou.. My klidně svůj rozbalujem a necháme je rozbalovat svůj, naše dárky je stejně nezajímaj :lol: a u většiny dárků si ještě popovídáme, oni třeba řeknou co to je, ze to viděl tam a tam, ze si to napsal na dopis a dělá se s tim to a to.. Když je to něco z čeho jsou fakt nadšený, tak si to hned rozbalí.. Lego teda ne :mrgreen: to bysme rozbalovali ještě dneska :P je to na dlouho, ale nám se to tak líbí víc, přípravy na ty vánoce trvaj nekolik dní, kdyz to vezmem se sháněním dárků, balením.. Tak nekolik týdnů, tak to nechceme sfouknout za deset minut..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
25.12.22 10:57

Já zrovna večer, když už spaly, seděla s mužem a skleničkou vína, koukala na zapálené svíčky a říkala, že mi přijde, že konečně s dětma jsou ty Vánoce opravdu ono. Pohádky jely od rána. Tím, že je znám nazpaměť, mi nevadí, když občas kus nevidím. Snažím se všecko připravit den předem, takže na Štědrý den už jenom zdobení stromečku a večer obalit a usmažit kapra, nachystat stůl a užít si to. Pravda, na tu hodinu večer jsem je poslala s mužem a dědou na procházku, já tady zatím všecko připravila, takže dorazili, převlékli se do slavnostního a večeře byla ready. A pak už si jen hrály s tím, co donesl Ježíšek, a my dospělí si v klidu vypili kafe a popovídali si. Trávili jsme s mužem deset bezdětných Vánoc a teď už víc jak deset Vánoc s dětmi a ty druhé jsou mnohem lepší. Malému dítěti budou čtyři a letos mám pocit, že si to opravdu užilo totálně naplno, strašně se těšilo a mělo oči navrch hlavy. Ale nemám na sebe nijak přehnané nároky, nešílím z předvánočního úklidu a absolutní dokonalosti sváteční tabule, prostě je pro mě ta pohoda mnohem důležitější než čerstvě vytřená podlaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
25.12.22 11:46

@a12 hele, jako vzdy, je o to diteti, kazde dite je jine. Mne prijde prijemnejsi je to nechat si to rozbalit driv, starsi to rozdeli na hromadky a pak se na to vrhnou a my sami v klidu pak. System rozdelovani cislo jedna se mi proste nelibil, zbytecne je u stromku okrikovat. A co plati na jedno dite, neplati na druhe, kazde dite je jine. A teda oni si to rozbaluji a koukame na to vsichni, oni se stridaji mezi sebou. Ale u nas doma to trvalo cele treba dve hodiny jeden po druhem pomalu, tohle ted nepraktikuju, mozna zase az budou starsi. My si to uzili pekne a pristi rok ve stejnem duchu repete :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61098
25.12.22 11:51
@blumen píše:
@a12 hele, jako vzdy, je o to diteti, kazde dite je jine. Mne prijde prijemnejsi je to nechat si to rozbalit driv, starsi to rozdeli na hromadky a pak se na to vrhnou a my sami v klidu pak. System rozdelovani cislo jedna se mi proste nelibil, zbytecne je u stromku okrikovat. A co plati na jedno dite, neplati na druhe, kazde dite je jine. A teda oni si to rozbaluji a koukame na to vsichni, oni se stridaji mezi sebou. Ale u nas doma to trvalo cele treba dve hodiny jeden po druhem pomalu, tohle ted nepraktikuju, mozna zase az budou starsi. My si to uzili pekne a pristi rok ve stejnem duchu repete :-)

U nas nikdo nikoho neokrikuje ;) jak to píšeš by znamenalo rozdělit na hromadky a pak jeden po druhým rozbaluje, takže to stejný, ne? Střídají se úplně stejně jako když si ten dárek vyndaj z pod stromečku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85379
25.12.22 14:05

@a12 no u nas doma se to jelo jeden po druhym, cekalo se i na rodice, to jsem prave zrusila, ze nejdriv oni a pak si hraji a rozbalime si to my v klidu sami, kdyz si oni pak uz hraji…u nas se jelo kolecko dokola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
25.12.22 14:36

Myslim, že si tuhle melancholickou náladu děláš sama.

• Citovat
  • Upravit
13755
25.12.22 18:38

Trávíme Vánoce u tchyně, společně se švagrem, švagrovou a synovcem. My už máme syna většího, ale synovec je malý (3) a i tak vše zachováváme normálně, počítáme samozřejmě s tím, že je potřeba ho včas uspat, aby byl na večer ok. K jídlu nejí téměř nic, takže jídlo máme normální, pro děti se udělá případně nějaká varianta (zeleninová polévka a třeba brambory místo salátu) a samozřejmě děti běhají, hrají si, občas někdo pláče, u stolu nevydrží tak dlouho sedět nebo nerespektují pořadí chodů, ale jinak je všechno stejné, jako jiné Vánoce… Dělali jsme to tak i se synem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
25.12.22 19:11
@Janli píše:
Proč si ty chlebíčky neuděláš, kapra pro sebe místo filé a děckám nepustíš Binga na počítači, aby ses mohla koukat na televizi? Nekomplikuješ si tak trochu sama?

taky mi přijde :think: My jsme si dokázali Vánoce užít se vším všudy i když byli děti maličké ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
25.12.22 20:11
@neila píše:
taky mi přijde :think: My jsme si dokázali Vánoce užít se vším všudy i když byli děti maličké ;)

My tedy se vším všudy ne, odmítám dělat vše 2×… Ale zase s těmi dětmi jsou ty Vánoce lepší v jiných ohledech, já jsem spokojenější s dětmi, než bez (i co se Vánoc týče).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
25.12.22 21:30
@Limi123 píše:
My tedy se vším všudy ne, odmítám dělat vše 2×… Ale zase s těmi dětmi jsou ty Vánoce lepší v jiných ohledech, já jsem spokojenější s dětmi, než bez (i co se Vánoc týče).

A co si dělala dvakrát? Já akorát místo salátu dala malým bramborovou kaši s kuřecím plátkem (my jíme řízky a vin. klobásy), to byl asi jediný rozdíl :nevim: A měli jsme trošku jiný time managemant, vždycky přizpůsobený tomu nejmladšímu, protože režim jsem držela vždycky všem. Z toho neupouštím ani teď, pokud to není vyloženě nutné. Ale jinak bylo vše jako teď, akorát teda ano, teď je příjemné, že jak jsou už velcí (ZŠ+), tak neřešíme, jestli je večeře v šest nebo sedm. Prostě je podle toho, jak nám to vyhovuje, aby to bylo v klidu a ne ve shonu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
26.12.22 00:15

Razim pristup, ze Vanoce (nejen) by mela byt pohoda, jak je v tom stres, uz to neprinasi radost a je potreba neco osekat, zmenit.
Proste stresujici veci pokud muzu nedelam, ono bohate staci to co musim (tentokrat tesne pred svatky technicka, topenari atd), natoz si jeste nakladat nejakym generalnim uklidem, dvaceti druhy cukrovi atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová