Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ariadne píše:
@Scarlett2011 U manželových jsme byli právě loni a naši počítají s tím, že letos budeme zase u našich. Se z toho fakt zblázním. Přitom manžel pořád prohlašuje, jak jsou Vánoce bez dětí „zbytečný“, že by to neslavil a když dojde na lámání chleba, tak se nechce hnout. Myslím, že by to normálně šlo udělat tak, že u našich budeme na véču a dárky a stejně sem pojedeme bydlet, tak bychom poseděli ještě tady s jeho rodiči a rozbalili i dárky tady.Těžce nesli, že se stěhoval pryč do podnájmu, ale to skousli. Mě mají docela rádi, ale s mojí rodinou si nějak nesedli, ale to je nikde nenutí trávit Vánoce dohromady. Když si vzpomenu na tátu (naši jsou rozvedení), který je roky sám a já ho v podstatě nemám, kam vzít na Vánoce, jedeme tam až 25. tak je mi smutno dvojnásob.
Mně to, co navrhuješ, přijde jako fajn řešení a možná by to oboje rodiče mohlo uspokojit.
My jsme na Štědrý den sami, a pak o svátcích pořádáme oboustranné rodinné sešlosti, jeden den maželova rodina (tchýně s přítelem, babička, švagrová s rodinou) a dva dny (bydlíme v jiném městě, takže jezdíme na přespání, na otočku se nám těch 100km s dětmi zdá jako opruz) u našich s mým bráchou a jeho rodinou.
Akorát manželova babička na Štědrý den „koluje“ po vnoučatech, takže na každého vyjde jednou za 4 roky ![]()
Co bych já dala za to, aby jsme se mohli rozhodnout, u kterých rodičů být. U jedněch být nemůžeme a druzí o nás nestojí
![]()
Povečeřela a hlavní čas bych se snažila strávit pouze s manželem, kdekoli, později večer, bych šla navštívit jeho rodiče a mé na druhý den nebo opačně…
Střídáme to. Letos jsem už chtěla být doma, máme dvě děti, a tahat dárky tam a zpátky je dost náročné. Ale moje rodina (širší) chce udělat vánoce ve velkém stylu - tudíž na štědrovečerní večeři asi 19 lidí
, a my jsme pro každou „blbinu“ tak proč ne
a docela se těšíme.
My to každý rok střídáme. Jeden rok moji rodiče, další rok manželovi rodiče - ale to nesnáším úplně dobře. U nich se Vánoce tolik neprožívají, tchýně je nemá ráda, tchán se napije a jde spát, atmosféra k prdu. Jenže jejich druhý syn na ně kašle, takže jsou jeden rok s námi, další rok sami. Letos bohužel vychází na tchánovce
, nejraději bych je na štědrý den pozvala k nám domů, protože doma jsme ještě nikdy vánoce neměli, a tchánovci jezdí vždycky na vánoce na chatu - dost daleko. A my potom jedeme před štědrým dnem na chatu, po štědrém dnu do Prahy, objezdíme veškeré mé příbuzenstvo a potom zpátky na chatu, aby tchánovci nebyli sami
, je to pakárna a jsem z toho šíleně unavená
.
To u mých rodičů je to pohodička, krásná atmosféra, puštěné pohádky (které tchýně nesnáší, takže u ní se o vánocích TV nepouští). Prostě je to úplně jiné, takové hezké. I manžel má raději vánoce u mých rodičů, ale jsme měkoty a tchýni odmítnout nemůžeme. Já už měsíc sbírám odvahu na to, abych jí řekla, že letos se vánoce slaví u nás doma, takže buď přijdou k nám, nebo zase budou sami ![]()
Určitě bych to prostřídala, když už to máte takhle.
Ale jak jsou děti, je pak lepší být doma jen jako rodina, bez prarodičů, protože pak ten tlak bude z jejich strany ještě větší, všichni budou chtít totiž vidět, jak se to dítko u stromku tváří a je překvapené z dárků.
My si taky slavíme Vánoce nejradši doma sami - i když ob rok je u nás tchýně, vdova, tak aby nebyla sama, druhý rok je zase u druhého syna. Když jsme sami, tak to pak přes svátky obejdeme - jeden den u mojí mámy, druhý den u manželovy.
Nemá cenu si takhle kazit Vánoce handrkování kdo s kým… ![]()
@Temaho píše:
Tak my to máme jednoduše. Štědrý den doma sami, jeden svátek naši, druhej svátek manželovo rodiče. Myslím, že i pro Vás ideální řešení, a příští rok s mimčem mi příjde uplně nejlepší být doma.
Já mám na Štědrý den nejradši tu klidnou atmosféru v kruhu nejužší rodiny. Zmatků a kraválu si užijem ty další dny
Souhlasím taky to tak máme.
Ahoj tak my slavíme Vánoce sami, jen nás 5 a k jedněm rodičům jedeme 1. svátek a k druhým druhý. Nikdo nemůže nic říct. jó ale kdyby to bylo jen na mě, tak ke tchánovcům nejedu vůbec
Stani
@Ariadne nectu diskuzi tak uz to mozna bylo psano a co pozvat tvoje rodice a slavit uplne vsichni? at se to nehada??? ![]()
Ach ty vánoce. Já vím proč je nemám ráda, protože člověk řeší takovéhle z mého pohledu naprosto zbytečné nesmysly. Vždyť 24. prosinec je den jako každý jiný. A co mají říkat ti jenž díky práci nejsou doma vůbec? Každý rok mám chuť je zrušit, právě kvůli tomuto, každý rok z mě máma už v říjnu mámí jak že to letos na vánoce bude, jestli tam budu a kdy. A loni jsem se konečně šprajcla, prohlásila že budu slavit vánoce doma sama se svou rodinou, jen my 3, letos už 4. A k nim přijedem jeden nebo druhej svátek vánoční, ale budu doma. Brácha ten zase asi 10 let rok co rok lítá mezi dvěma rodinama jelikož jeho rodiče i tchýně bydlí dvě ulice od sebe.
Nebýt dětí tak 22. prosince zmizím a 2. ledna se vrátím.
Diskuzi jsem nečetla, ale nebylo by řešení oběd u jedněch rodičů a večeři u druhých?
Pamatuju na jedny Vánoce asi před osmi lety, kdy měl manžel za celé svátky volno právě jen na Štědrý den. U nás to bylo ještě komplikovanější, protože mí rodiče jsou rozvedení a nestýkají se. Takže jsme byli u manželových rodičů na časný oběd, pak jsme měli odpolední posezení s mým tátou a jeho přítelkyní, na večeři k nám přišla moje tehdy sihgle máma a v půl dvanácté v noci jsme si ještě s mužem dělali vlastní soukromou vánoční večeři.
Je to jenom o dohodě. Mí ani manželovi rodiče nikdy neměli problém s tím, že s nimi slavíme třeba až na Štěpána.
Buďte u sebe v bytě, tam si udělejte svoji včeři, pak na návštěvu k vašim a pak k jeho. nač to dramatizovat a dělat si zlou krev? Jinak musí i tvoje máma pochopit že jsi vdaná a že tvého manžela nebude bavit slavit svátky u nich. já ho chápu, proto si prostě udělejte štědrý večer sami.
Ahoj, tak taky přidám krátký popis Vánoc. Když jsme byla malá, tak jsme slavili Vánoce natřikrát. V Brně u našich doma vždy o týden dřív. Ani mě to nepřišlo divné
Děsně jsem byla ráda, že k nám Ježíšek jezdí už tak brzy a všichni si musí počkat. A na štědrý den se jelo k babičkám. Obě babičky žili v jiném městě. Štědrý den se slavil s mamčinou tchýní, byla vdova od svých 50 let a na Vánoc epřijížděla taťkova ségra, než se vdala. A druhý den se šlo k mamčině babičce. Byla jsme nadšená, že máme troje Vánoce. Až umřel i dědeček, tak jsme přestěhovali babičky obě do Brna za nama. Každé se tu pořídil byt a Vánoce se slavili u nás doma i s babičkama.
No a když jsme si našla partnera, tak jsme slavili nejdříve každý doma. Až jsme začli spolu bydlet, tak on slail s nama. Doma byla ještě jeho ségra a maminka byla rozvedená, tak jim ani nevadilo, že tam on není. První rok přestala s nima slavit jeho starší ségra, další rok i on. Ta malá to chvilku rozdýcávala, ale zvykla si. Přizvali babičku a dědu a jsou spokojeni doteď. A manžel slaví s nama u našich rodičů. Je tam ještě ségra, brácha a bráška. OD loňska i bráchova manželka. A savíme štědrý den dohromady formou posezení, dřívější večeře, pak děti dostávají dárky, my se ládujeme sukrovím. My dospělí si dárky nedáváme, jinak by jsme se zbláznili.
Druhý den jdeme k tchýnim kde se scházíme taky s manžekovou ségrou a její rodinou a taky rodiči nevlastního otce. A další den chodíme k manželovu otci, kde bývá opět jeho ségra s rodinou. Děcka se vyblbnou a jsme spokojení.
Takto jsme se domluvili hned na počátku, když jsme začli slavit první Vánoce. A dokud bude bráška doma, tak budeme chodit k nim na Vánoce, pak už asi doma sami. Ale jek budeme řešit dva svátky a tři návštěvy fakt netuším. Toto je zatím nejleší řešení pro všechny. Protože i ségra i brácha může jet další dva dny po návštěvách rodin jejich partnerů. A stejné to má i manželova ségra.
Jo je nás hodně.
Ale ve tvém případě bych to asi řešila tak, že bych byla s partnerem sama a pak udělala návštěvy. Nemá smysl si kazot Vánoce, když ti to takto nevyhovuje.
My slavíme Štědrej den s mojí rodinou. 23.12.se slaví s manželovou, těm je jedno, že je kapr a salát o den dřív. Naštěstí. Taky jsem se bála, jak to jednou budeme dělat. Tchýně nám vyšla vstříc.
Není vina Vánoc, že si lidi nedokážou na rovinu říct, co chtějí a nechtějí. My ještě bez dětí řekli, že budeme na Vánoce sami a pak budeme rádi, když tchánovci i naši přijedou. Funguje to už 5. rok bez problémů a nikdo nikdy nic nenamítal. Moji rodiče jsou na Vánoce sami, ale respektují to, taky byli mladí a chtěli být se svou rodinou sami.
@wildcat píše:
Ach ty vánoce. Já vím proč je nemám ráda, protože člověk řeší takovéhle z mého pohledu naprosto zbytečné nesmysly. Vždyť 24. prosinec je den jako každý jiný. A co mají říkat ti jenž díky práci nejsou doma vůbec? Každý rok mám chuť je zrušit, právě kvůli tomuto, každý rok z mě máma už v říjnu mámí jak že to letos na vánoce bude, jestli tam budu a kdy. A loni jsem se konečně šprajcla, prohlásila že budu slavit vánoce doma sama se svou rodinou, jen my 3, letos už 4. A k nim přijedem jeden nebo druhej svátek vánoční, ale budu doma. Brácha ten zase asi 10 let rok co rok lítá mezi dvěma rodinama jelikož jeho rodiče i tchýně bydlí dvě ulice od sebe.Nebýt dětí tak 22. prosince zmizím a 2. ledna se vrátím.