Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak já letos poprvé nepeču, v prosinci totiž budu v 9.měsíci a to asi fakt budu mít jiné starosti
Obvykle jinak s pečením šílím…dělávám i 25 druhů. A jestli chceš nějaký rychly recept…pak klasika na linecké…10dkg ml.cukru, 20 dkg másla, 30 dkg hl.mouky. Žádné vejce
Z tohohle těsta se dá uděta X improvizací ![]()
DanMaj, tak to bude šílené ne?? Tolik cukroví vždy a letos nic, ale když to jinak nejde. Já budu v 6 takže toho ještě zvládnem obě
![]()
No, celkem mě to vždy i baví. Peču pro celou rodinu. Takže i to je důvod, proč letos ne. Nikdo totiž nechce pomoct a každý by jen hotové
Před dvěmi roky jsem pekla, když jsem byla v 7.měsíci…to ještě šlo, ikdyž i to už byl záhul…týden nonstop na nohou, záda bolely jako prase, … Letos to fakt nedávám ![]()
Já si koupila nějaký silikonový „plech“ na ty rohlíčky, tak jsem zvědavá co to udělá, ale ze silikonový bábovky to šlo krásně vyklopit.
Danmaj: já taky měla píct v 9. měsíci na přelomu s porodem, ale pak jsem rodila o 2 týdny dřív a navíc jsme ještě nebyli přestěhovaní, nějak se to zpomalilo a tak jsem nepekla.
Jinak jsem slyšela, že čím víc se do perníčků dá medu, tak tim víc ztvrdnou a už nezměknou.
DanMaj píše:
No, celkem mě to vždy i baví. Peču pro celou rodinu. Takže i to je důvod, proč letos ne. Nikdo totiž nechce pomoct a každý by jen hotovéPřed dvěmi roky jsem pekla, když jsem byla v 7.měsíci…to ještě šlo, ikdyž i to už byl záhul…týden nonstop na nohou, záda bolely jako prase, … Letos to fakt nedávám
No tak to tě lituju, to je fakt!! Každý by rád bral jen hotové
![]()
Pettulle píše:
Já si koupila nějaký silikonový „plech“ na ty rohlíčky, tak jsem zvědavá co to udělá, ale ze silikonový bábovky to šlo krásně vyklopit.Danmaj: já taky měla píct v 9. měsíci na přelomu s porodem, ale pak jsem rodila o 2 týdny dřív a navíc jsme ještě nebyli přestěhovaní, nějak se to zpomalilo a tak jsem nepekla.
Jinak jsem slyšela, že čím víc se do perníčků dá medu, tak tim víc ztvrdnou a už nezměknou.
Pettule udělej o víkendu test toho plechu
jsem mooooc zvědavá, taky bych ho uvídala, tak ať vím zda to stojí za to
![]()
Tejchi, nějaká nedočkavá, ale myslím, že to půjde dobře, není nijak hluboký, ale jinak uvidim jak na tom budu časově ![]()
Tejchi píše:
My jsme s manželem jen dva a moc toho nesníme. Já peču jen perníčky (taky hlavně na stromek), linecké a rohlíčky dělám skořicové. Perníčky začínám koncem listopadu, začátkem prosince…zdobím někdy i hned druhý den. Jo a loni jsem dělala s burizonama a krowkama…taky moooc dobré, jelikž krowky ty fakt můžu.
Moje mamča je v tomhle blázen a vždy taky dost pošle
prosím tě Tejchi, mhla bys hodit recept na tenhle receptík? a ještě se zeptám co jsou „krowky“ fakt neznám ![]()
jinak já peču rok co rok s mojí maminou, obě se pak podělíme, dáme něco babičkám a práce je poloviční
loni s malou už to docela dřelo … no a letos si švagrovka koupila nový sporák s indukcí a naplánovala mi žer budem péct společně
tak to asi risknu a uvidíme co zvládnem … jinak já mám ráda okolo 10 druhů - a spíš „mazlavější“, krémové ![]()
až vyštrachám dám vám sem výborný recept když vám zbydou bílky ![]()
Pettulle ono zas mě by bodly když už tak tři, já vždy naplním trouchu celou.
![]()
KacenkaK, přes strojek jsou výborné
650g hladké mouky, 5 pudinkových prášků (dobré jsou jahodové třeba), 500g tuku, 250g cukr moučka, trochu prdopeč.
Uplácat těsto, nechat chvíli odpočinout, přes strojek udělat ty placaté tyčinky, péct prudčeji ve vyhřáté troubě, slepit po dvou marmeládou a konečky ještě možno namočit do čokolády.
Taky přes strojek ale jen pro dospěláky=))
19dkg hladké mouky, 11dkg cukr moučka, 1 vejce, 12dkg másla, 9dkg strouhané oříšky (nejlépe lískové) nebo mandle nebo nějaký mix=) trošku mleté skořice, rum
Přes strojek věnečky, hned po upečení celé namočit v rumu a obalit v moučk. cukru s vanilkou.
Jsou moc dobré, doporučuji ochutnávat až ten rum trochu vyprchá, já je cpala do sebe hned a to pak byla jízda ![]()
A taky jsem loni zkoušela poprvé a taky schváleno od strávníků=)
125g změklého másla, 275g cukr moučka, 3 vejce, lžička skořice, 1/2 lžičky sody nebo prdopeč, 450g hladké mouky. Obalení 100g moučk. cukru a lžička skořice promíchat.
Těsto nechat půl hodinky odpočinout, rukou vyválet váleček tak 1cm průměr a 10cm délka=), syrový obalit v tom skořicovém cukru, na plech stočit do esíčka, péct 10 min 200°C.
Mě to pečení hrozně baví=)
ibbu píše:Tejchi píše:
My jsme s manželem jen dva a moc toho nesníme. Já peču jen perníčky (taky hlavně na stromek), linecké a rohlíčky dělám skořicové. Perníčky začínám koncem listopadu, začátkem prosince…zdobím někdy i hned druhý den. Jo a loni jsem dělala s burizonama a krowkama…taky moooc dobré, jelikž krowky ty fakt můžu.
Moje mamča je v tomhle blázen a vždy taky dost pošleprosím tě Tejchi, mhla bys hodit recept na tenhle receptík? a ještě se zeptám co jsou „krowky“ fakt neznám
jinak já peču rok co rok s mojí maminou, obě se pak podělíme, dáme něco babičkám a práce je poloviční
až vyštrachám dám vám sem výborný recept když vám zbydou bílkyloni s malou už to docela dřelo … no a letos si švagrovka koupila nový sporák s indukcí a naplánovala mi žer budem péct společně
tak to asi risknu a uvidíme co zvládnem … jinak já mám ráda okolo 10 druhů - a spíš „mazlavější“, krémové
ibbu, teď nevím zda jsem to napsala správně,zda krowky, nebo kruwky…takové karamelové bonbóny z polska.
Recept: 2 balíčky burizónů, 2 balíčky krowek a jdno máslo. Rospustíš máslo s krowkama v hrnci a vmícháš pak burizony. Až to mírněji vychladne, dřív než ztuhne, dáš na potravinářsou fólii pruch a zamotáš do válečku, stlačíš. Až to vychladne a ztuhne, tak nakrájíš na kolečka, po mě fakt mňamka, vyjedla jsem to ještě před Vánoci
![]()
KacenkaK píše:
Ale chtěla jsem se zeptat na ten plech na vanilkové rohlíčky - máte ho některá ozkoušený? dají se z toho ty rohlíčky v pohodě vyklopit. mají ho ted všude v akci…
Také by mě to zajímalo (ale když si představím, že na normální plech „naflákám“ těch rohlíčků nejméně 3× víc, tak svým starým ošuntělým nesilikonovým plechem zřejmě nepohrdnu
)
U nás je klasika každé Vánoce:
A zřejmě zkusím ty perníčky
![]()
Poraďte ještě nějakou OSVĚDČENOU dobrůtku (ale prosím bez rozinek a kandovaného ovoce - já to nejím
)
Příspěvek upraven 29.10.10 v 19:34
Než jsem to dopsala, vylouplo se tady plno zajímavých receptíků - až jsem si poslintala klávesnici ![]()
Pipet píše:
KacenkaK, přes strojek jsou výborné
- pudinkové tyčinky
650g hladké mouky, 5 pudinkových prášků (dobré jsou jahodové třeba), 500g tuku, 250g cukr moučka, trochu prdopeč.
Uplácat těsto, nechat chvíli odpočinout, přes strojek udělat ty placaté tyčinky, péct prudčeji ve vyhřáté troubě, slepit po dvou marmeládou a konečky ještě možno namočit do čokolády.Taky přes strojek ale jen pro dospěláky=))
- rumové věnečky
19dkg hladké mouky, 11dkg cukr moučka, 1 vejce, 12dkg másla, 9dkg strouhané oříšky (nejlépe lískové) nebo mandle nebo nějaký mix=) trošku mleté skořice, rum
Přes strojek věnečky, hned po upečení celé namočit v rumu a obalit v moučk. cukru s vanilkou.
Jsou moc dobré, doporučuji ochutnávat až ten rum trochu vyprchá, já je cpala do sebe hned a to pak byla jízdaA taky jsem loni zkoušela poprvé a taky schváleno od strávníků=)
- skořicová esíčka
Mě to pečení hrozně baví=)
125g změklého másla, 275g cukr moučka, 3 vejce, lžička skořice, 1/2 lžičky sody nebo prdopeč, 450g hladké mouky. Obalení 100g moučk. cukru a lžička skořice promíchat.
Těsto nechat půl hodinky odpočinout, rukou vyválet váleček tak 1cm průměr a 10cm délka=), syrový obalit v tom skořicovém cukru, na plech stočit do esíčka, péct 10 min 200°C.
Ty skořicové vypadají moc dobře, skořici miluju.
![]()
co se týká perníčků, tak tady je odkaz na diskusi i se spoustou rad a receptů:
https://www.emimino.cz/…idani-34500/
už nějakou dobu přemýšlím, že bych si sepsala své nejoblíbenější recepty do pc (mám poděděné rodinné), ale dneska určitě ne
tak snad do vánoc to stihnu
Terrad píše:
Tak já vám posílám odkaz na rychlé vánoční cukroví.
http://www.recepty.cz/…krovi-140551My milujeme slepované, takže určitě budeme dělat banánky, linecké a podobně. Na netu jsem našla 1 recept na perníčky a moc si ho chválili, ale nemám ho ještěozkoušený.