Vánoční pečení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2964
31.10.10 06:49

JanaK - co jsou zázvorky?

Co vím, tak krowky jsou mléčné karamely. Jen na můj vkus hodně šizené - tj. hodně sladké a málo vláčné tedy lámavé. A to cukroví z nich mi chutná taky - dokonce to jeden čas prodávali v Globusu, nakrájené z formy na srnčí hřbet. Bylo to slovenské a jmenovalo se to nějak jako Tatranská lahodka, nebo tak nějak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
31.10.10 08:37

JanaK88: jaké děláš zázvorky?

Já je dělala jednou, hned po upečení byly výtečný, křupavý. Pak to ovšem změklo a to mi prostě nechutnalo.

Takže dotaz do diskuse:
proč má cukroví měknout? Jak naopak udělat, aby nezměklo a zůstalo křupavý?

Např. všichni chtějí perníky měkký, takže je dávají zvlhávat s jablkem, aby změkly. Já je mám měkký rovnou a neztrvrdnou a neztvrdnou.

Peču na první adventní sobotu perníčky, v neděli je zdobím a věším po bytě na větvičky. Výzdoba musí být. Další tři víkendy dělám zbytek (tak 12 druhů, ale od každého jeden dva plechy). Všechno cukroví je nejlepší hned po upečení, jenže to bych všechno musela dělat 23.12. a to se mi nechce. Takže to rozložím a místo křupavýho mám všechno měkký. Co s tím?

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
31.10.10 09:09

Ta měkkost podle mě souvisí s vlhkostí - navlhlé je měkké a vysušené tvrdé.
Jakou máte doma vlhkost? Napadá mě jedině to po upečení zavřít do sáčků, uzavíratelných krabic, zamezit přístupu vzduchu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
31.10.10 10:08

Jirina:
Tohle je původní recept:
28 dkg moučkového cukru, 28 dkg hladké mouky, 2 žloutky, 2 vejce, 1 lžička mletého zázvoru.
Vejce, žloutky a cukr i zázvor třeme do husté pěny. Pak přidáme mouku, spojíme v těsto a vyválíme asi 1 cm silně, dlaní povrch těsta uhladíme do lesku. Vykrojíme tvary, přendáme na promaštěný plech a necháme do příštího dne, pak teprve pečeme. Necháme v krabici uležet.
Moje úpravy:
Mletý zázvor nemá moc chuť (a to jsem tam dala i 3 lžičky), proto už 2 roky do toho strouhám čerstvý zázvor (tak 1-3 cm), ale je to pak takové štiplavé, ale všichni si to pochvalují, ale dětem to asi chutnat nebude.
Ohledně míchání ingrediencí - vždy to hodím do šlehače a klidně na to zapomenu, šlehá se to někdy třeba i půl hodiny, jednou jsem zapomněla úplně a šlehalo se to přes hodinu a nic se těstu nestalo :lol:
Moučkového cukru dávám méně, protože vál moučím právě moučkovým cukrem, takže se to do toho těsta stejně dostane. Neuhlazuji do lesku, nechám ten cukr na tom, lépe se to vykrajuje.
Dle receptu těsto má mít asi 1cm, to je podle mě moc. Vyvaluju tak na 3-5 mm. Místo promaštěného plechu používám normální pečící papír.
Odležet je dobré nechat, ale stalo se mi, že jsem nechala odležet těstu v celku (přes noc) a druhý den jsem vykrajovala a opět přes noc nechala - nebyl jinak čas :mrgreen: A nic se vůbec nestalo :palec:
Horkovzdušná trouba - rozpálit a pak 180 stupňů a dát těsto. Jakmile se ve troubě začnou trochu zabarvovat (do růžova nebo začnou okrovatět - jinak jsou úplně bílé) tak se hned vytahuje. Dělám to podle oka.
První várka u nás ani nevystydne, tak ta 3. várka přežívá i do dalších dní. Když vychladnou jsou tak den měkoulinkaté a pak tvrdnou a jsou superskalnaté, babička tomu říká žužlací cukroví, protože to neukousne :mrgreen:
Skladuji v keramických dozách (nejlepší jsou ty starší, třeba i polévková mísa s poklicí je na to hodně dobrá) - jde tam vzduch, ale neměknou, nejhůře dopadlo cukroví v lednici - okamžitě změklo a bylo rozblemcané, také není dobré dát zázvorky do plastu, nedýchá a mě se zdá jakoby zatuchly, trochu je cítím, jak voní jinak než by měly. Vlhké prostředí jim nedělá vůbec dobře, ale to je normální…

Snad jsem na nic nezapomněla :oops: Tenhle receptík si šperkuju už přes 10 let (no šperkuju, peču zázvorky už snad od mala) a kdyby mi do toho někdo chtěl kecat, tak má smůlu :mrgreen: Už jsem ochutnala hodně zázvorek, ale nechutnaly mi tolik jako naše rodinné a já se jich nevzdám :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
31.10.10 13:17

Kde jsem to doteď žila???

Nejen že neznám Krowky (díky Laducho za obrázek), ale zázvorky jsem taky v životě nejedla 8-o 8-o 8-o 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7592
31.10.10 13:23

holky nevíte kde najdu na netu nějaký web který se věnuje čistě perníčům? A zdobením? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
31.10.10 14:01
Linda1 píše:
holky nevíte kde najdu na netu nějaký web který se věnuje čistě perníčům? A zdobením? :roll:

Lindo, našla jsem tohle:
http://pernicky.brych.cz/
http://www.pernicky.wbs.cz/
 http://pernicky.nafotil.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7592
31.10.10 15:21

Petulle: jéé děkuji moc !!! Kdy si myslíte, že mohu začít dělat perníčky a zdobit je a dávat do celofánu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
31.10.10 15:50

nemáš zač. S tím ti moc neporadim, letos bude moje premiéra a holky poradily, že je dělají měsíc předem a zdobí těsně před Vánoci, tak si zkusim najít nějaký fajn recept a uvidíme co z toho vznikne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
31.10.10 17:47

JanaK88: tak já ty zázvorky znovu zkusím, udělám to z polovičního množství. Nevíš proč je tam celé vejce a ještě žloutek? Já mám vždycky potíž spárovat žloutky a bílky, tak většinou někde prdnu místo žloutku celé vejce, aby bílek nezbyl, zatím to nikde znát nebylo. Co by se stalo?

Já je měla právě hned po upečení tvrdé a pak změkly a jak píšeš, to rozblemcaný není dobrý.

Já dávám všechno cukroví do krabic (nejlépe od bot) vyložených alobalem (aby se nepromastily), případně ještě mikrotenem či potravinovou fólií a papírovým ubrouskem. Myslíte že proto mi to měkne? Co tam mám dát, aby to neměklo? Je pravda že v domě máme asi obecně vlčeji než třeba v panelákovém bytě.

Možná jsem ty zázvorky minule (už je to pár let) pekla moc dotvrda, takže říkáš vytáhnout ještě měkké? To je to že to neodhadnu, kdy je to ještě syrové a kdy mi to ztvrdne. Ty křupavý byly skvělý, ale když to pak změklo, už mi nechutnali a víc jsem to nezkusila. Tak jsi mi dodala odvahu, díky.

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
31.10.10 18:21

Jiřinko, bílek se tam nedává, aby to těsto nebylo tolik tuhé. Ty 2 celá vejce jsou přesně na tu dávku a další bílek navíc by v tom mohl udělat paseku.
Hned po upečení jsou zázvorky měkoulinkaté, tak druhý-třetí den ztvrdnou.
Ten alobal se mi nezdá - to jde na linecké a podobné cukroví, ale zázvorky… Upřímně moc nevím, ale mě se opravdu osvědčily keramické mísy s víkem a ničím nevykládat. Já jsem ale panelák, takže s vlhkostí problémy tolik nemáme.
Ono když děláš slabé těsto, tak se ti nemůže stát, že by byly neudělané :-D
Ještě k těstu. My máme takový starý šlehač - dělá děsnej hluk, ale máme ho opravdu jen a jen na zázvorky a je bezkonkurenční. Těsto není provzdušněné, nedělá bublinky ani jiné blbosti, ale je přesně takové jaké má být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
31.10.10 20:10

Holky, a do jakého tvaru se ty zázvorky vykrajují? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
31.10.10 20:14

buď jsou na to speciální vykrajovátka (tvary) jeden takový mám a nebo si myslím, že je úplně jedno jaký tvar si zvolíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
31.10.10 20:16

Pettulle to víš že bych se vykašlala na to shánět ještě nějaké speciální vykrajovátko, ale zajímá mě to :wink:
Jaký tvar má tedy mít správná zázvorka? 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
31.10.10 20:19

Já se omlouvám, omylem jsem ťukla na Tvou přezdívku a otevřel se mi profil :roll: Normálně to nedělám, tak abych nevypadala jako nějaká zvědavka (stejně nevím, proč tam některé nakukují, když to má každý „zamčené“) :kytka: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí