Vaše děti - vysokoškoláci

Anonymní
30.11.24 21:45

vaše děti - vysokoškoláci

Ahojky,
mám doma syna, který je už druhým rokem na vysoké škole, a tak mě napadlo, jestli to některé z vás mají podobně. Musím říct, že jsem na něj pyšná, ale zároveň mě zajímá, jak to mají jiné rodiny.

Můj syn třeba zatím bydlí na koleji a zvládá si přivydělávat na brigádách, aby měl něco navíc na svoje koníčky. Občas si ale říkám, jestli toho na něj není moc – mezi školou, učením, brigádou a nějakým volným časem. Na druhou stranu, zatím to zvládá, má partu skvělých kamarádů a říká, že je spokojený.

Ráda bych se proto zeptala, jak to mají vaše děti? Jak zvládají studentský život – zejména finance, bydlení, ale i celkově životní styl? Jsou spokojené, nebo narážejí na nějaké těžkosti? A myslíte, že si dokážou najít rovnováhu mezi povinnostmi a zábavou?

Předem moc děkuju za vaše zkušenosti, třeba si navzájem dodáme inspiraci a povzbuzení!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
zuzanka320
30.11.24 21:47

A ten anonym je proč?

• Citovat
  • Upravit
9750
30.11.24 21:50
@zuzanka320 píše: Více

Třeba proto, že píše o svém dítěti? Pod anonymem jsou tu mnohem nepochopitelnější dotazy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.24 21:58
@zuzanka320 píše: Více

Je mi líto, jestli se Tě můj anonym nějak dotknul. Ale přeci jen nepíšu o svém životě, ale o životě mého dospělého syna, který néma ten insgragram život- fotky ze samého cestování jako student :)

• Citovat
  • Upravit
32910
30.11.24 22:47

Zvládáte to ( vy i syn) finančně i jinak, tak co řešíš? :nevim: Buď ráda, že je spokojený a nevrtej do toho.

Příspěvek upraven 30.11.24 v 23:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5138
30.11.24 23:04
@Anonymní píše: Více

To je smutný…kdyby si to přečetl, určitě ti poděkuje a řekne ti, že si nemáš dělat starosti a hlavně si máš žít svůj život :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.24 23:39

Já si myslím, že člověk na VŠ by se měl z větší části živit sám.

Byla jsem na VŠ od roku 2006 a živila jsem se komplet sama. Měla jsem dvě práce. A byla jsem na to lépe než většina mých spolužáků, kteří měli příjem jen od rodičů a brigáda nebo part time bylo sprosté slovo. Jasný, že jsem občas musela oželet nějakou kalbu na kolejích, ale jde bez toho fungovat nebo tam občas zajít.

• Citovat
  • Upravit
530
30.11.24 23:42

S tímto se dá studovat možná filozofická fakulta, ale rozhodně ne medicína apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.24 23:47

@Milly2 ale dá :roll:. Kdo je šikovný, umí se o sebe starat i u fakt náročné školy. Já si taky myslím, že studentům jenom prospívá, když i pracují.

• Citovat
  • Upravit
530
30.11.24 23:54

:mrgreen: tak jo…

Jenom připomínám, že vůči studentovi stále mají vyživovací povinnost rodiče a díky Bohu za to. Studenti mají studovat a věnovat se studiu, ne každá VŠ lze proflakat, proflámovat a chodit do x brigád… To lze většinou u těch pofidernejsich…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15231
1.12.24 07:31
@Milly2 píše: Více

Tak třeba moji dceru nebavilo se věnovat jen studiu. Chtěla pracovat, věnovat se koníčku, bavit se a zvládla to všechno v pohodě. Vyplatilo se, protože když po dokončení VŠ sháněla práci, měla aspoň co nabídnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
474
1.12.24 09:54

Moje dcera má u medicíny také brigády, ovšem ve zkouškovém ani omylem, denně se 8-12hod učí, určitě by se při studiu medicíny nedokázala živit sama.

Jinak ano, všechny moje děti si přivydělávají, také jsem měla občas pocit, že je mi jich líto, ale ne, do života jim to rozhodně pomůže. Jsem na ně moc pyšná :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56092
1.12.24 09:58

Jo, kluk si hradí náklady na byt a své koníčky, trajdani. Má po večerech 2 brigády, domu chodí tak v 10, pracuje i víkendy. Přes týden je u školy v Praze, aby to zvládal. Mám z něj radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17940
1.12.24 09:59

noo… filda, jo? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17940
1.12.24 10:01

Syn stusduje FEL a na brigadu ani pomysleni. Ale rika, ze ti chytrejsi stihaji i neco mimo skolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová