Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Ale on ten problém s násilím tu je. Nejde o to, že bité dítě bude v dospělosti přepadávat kolemjdoucí a rvát se po hospodách, i když zanedbání péče může k tomuto vést. Já jsem slušná, vzdělaná, řádně pracující, milující matka a manželka, ale mám problém s násilím. Když jsem unavená (doma dvouleťák), neumím moc zvládat vztek a agresi. Sprostě nadávám a bohužel už i před dítětem (nikdy jemu! Obecně, ale slyší to…). Bouchnu věcmi. Už jsem takhle i několik věcí rozbila. Dlouho jsem zastávala názor, že nás bili a vyrostli z nás slušný lidi, tak naše děti to zvládnou taky. Teď, když mám vlastní dítě a něco jsem si o výchově načetla, fyzické tresty neuznávám. Nechci dceru bít a zatím díkybohu to zvládám, ale mám strach, že jednou to zakořeněné násilí ve mně probublá ven a sprostá slova mi stačit nebudou. Hrozně s tím bojuju. Zvažuju i psychoterapii. Nechci před dcerou ani křičet a nadávat. Vždy se jí za tu scénu omluvím a vysvětlím, že na maminku je toho moc a nezvládla to, že se to dít nemá, ale pak to bohužel udělám zas. A zas. Takže ano, mám problém s násilím ![]()
no tak teď nevím, je to výchovou? já také křičím hned a i sprostě nadávám - a moji výchovu jsem popsala výše, to nebude výchovou, ale povahou
@Anna766 píše: Více
to mě mrzí, že zrovna ty jsi měla také docela špatnou matku,
ty jsi pro mě prototyp takové správné, spravedlivé, chápající a milé osoby ![]()
takže svoje děti jsi určitě vychovávala jinak, než tvá matka tebe
no teda, to bylo hnusné dětství, jsi statečná a líbí se mi na tobě, že jsi to dokázala v sobě uzavřít ![]()
@Dollorres píše: Více
Díky za odpověď. Takže tvoje problémy, které jsem napříč diskuzemi postřehla, budou mít původ v dětství. Není snadné se z toho vymanit. Přeji, ať se ti to aspoň trochu podaří. ![]()
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Děkuju, snažím se. Mám svoje démony, není to úplně snadné. ![]()
@stinga píše: Více
Děkuju
.
Tatínek mi to vracel ve velké míře. Moc mi chybí. Byl skvělý tatínek a dědeček. A myslím si že to tady píšu dost napříč diskuzemi. I mám štěstí na životního partnera a taky to tu píšu napříč diskuzemi. A mám skvělého a milujícího synka. Tři báječní muži mého života ![]()
Což je docela vtipné v kontextu toho že mi tu je vyčítáno že jsem nepřítelkyně mužů ![]()
@Dollorres píše: Více
Své menší či větší démony máme každý. Jde jen o to jak se k nim postavíme a jak jsme ochotni s nimi pracovat.
Moje matka byla zrůda, a to doslova…navenek krásná, vždy dokonale upravená, atraktivní, ale vevnitř to byla žumpa. Vulgární, zlá, závistivá, bila mě nelidským způsobem, ponižovala i před lidmi, kradla mi mé věci a mluvila se mnou jen sprostě a arogantně. Nikdy mě neobjala, nepochválila, nepodpořila, nikdy pro mě nic neudělala.
Dala mi do života vzor, jak to nemá vypadat, a to jsem dodržovala.
Ono je toho víc, ale já už jsem dávno jinde. ![]()
Díky. Oni to srovnání se trvalo dlouho. Měla jsem štěstí na přítele. První byl o 20 let starší, ale naučil mě, že když něco chci, dokážu to. Pak jsem měla štěstí na manžela, i díky němu jsem se začala zabývat psychologii a následně pak terapie. No a pomyslné dveře za minulostí udělalo mě dítě. Díky němu jsem naprosto jiný člověk. A mému dítěti vděčím za to, že více přemýšlím nad svým jednáním, jsem více otevřená a zároveň ale sebevědomá, že mě nějaké řeči jiných nerozhodi. Často si říkám, že mé dítě mě zachránilo. Přitom jsem dlouho žádné děti nechtěla.
Tenhle příspěvek mě vyloženě pohladil na srdci, zníš jako skvělá, vyrovnaná žena. Ať se daří! ![]()
@Betty MacDonald píše: Více
Na těch atraktivních upravených vzdělaných matkách s dobrou prací co jim přepne až doma je nejhorší, že se člověk boji komukoliv svěřit, co? Když se mluví o domácím násilí, tak si každý představí rodiče jak z výměny manželek. Já ve škole od spolužáků poslouchala jaké mám štěstí, že mám takovou maminku. Bála jsem se komukoliv říct pravdu, že by mi nikdo nevěřil a ještě bych měla větší peklo.
Já bych si ten dotaz z dovolením popravila na: CO DĚLÁŠ JINAK
Uspávám. To jsem nějak nepochytila, vůbec si to u mámy nepamatuju. Prostě se šlo spát, teď, hned, okamžitě.
Chodím s dcerou na různé výlety, akce, návštěvy, hřiště, procházky. To taky nikdy nedělala. Krom občasných návštěv a to v podstatě e buď všichni nebo nikdo.
Snažím se víc mluvit a vysvětlovat, ukazovat, nechat ji aby si věci zkoušela (list po výškách, stromech, kamenech, prolejzačkach). To mi zakazovala, já se pak těhle věci tak trochu bála a nebo je dělala potají a to byl zase problém.
Musela jsem v podstatě poslouchat na slovo a argumenty neprocházeli. Takže si něco obhájit bylo kolikrát úplně zbytečný, stejně to nechtěla slyšet. Toho se snažím vyvarovat. Chci aby měla moje dcera vlastní názor a umělá si věci obhájit.