Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Jen k tem lahvickam, neni to uplne pravda, moje princezna se mi i snima odstavila, tak klukovi je nedavam, jen kdyz nekam chci jit, dostane z Calmy od Medely, ta jedina mi prijde, ze jde hur a deti se neodnauci kojeni..
Měla jsem a stále mám stejný problém. Večer málo mléka. Řeším to tak, že přes den odstříkávám mléko a večer použiju. Trošku mi pomohlo víc jíst a ráno a v poledne si dát kojící čaj.
Jinak se moje dítko obvykle večer napucne a spí tak 4 hodiny, prsa se mi mezitím nalijí a ztvrdnou, tak vstanu, odstříkám, odsaju a mám zásobu. Dneska v noci mi dítko spalo od 21.30 do 3 hodin a před tím jsem vytáhla 160 ml a ještě jsem za chvilku kojila.
Jinak dokrmuju lahvičkou a nemám s tím problém, flašku dávám jen a pouze večer, když je problém, přes den bych ji nedala a miminko ji ani nechce. Ale moje miminko je předčasně narozené a v inkubošu bylo jenom na flašce, kojit jsem začala plně až po 2-3 týdnech a v podstatě celou dobu dokrmuju večer flaškou. ![]()
Růstovej spurt byl to první, co mě napadlo, tak jsme si tím prošli a já byla tehdy šíleně na nervy, nebýt toho, že mě hodně podporoval v kojení manžel, asi bych malýmu to UM nakonec fakt dala… Takže já za sebe bych radila vydržet ![]()
Háta_x píše:
Tak to může být první růstový spurt, tedy mimi vypadá děsně hladově, chce přikládat častěji a lahvičku ti odmítá. Taky se může vztekat a ty nabudeš dojmu, že mu nic neteče. To je u spurtů normální. Neboj, přikládej, jak si řekne a neřeš, zda má hlad a nedokrmuj (důvody viz výše).
Růstový spurt může doprovázet přechodné nepřibírání - dítě roste do délky (naše malá nepřibírala několik týdnů a pak se zas rozjela, nepřikrmovala jsem ničím) a spurty bývají ve 3. a v 6. týdnu a pak ve 3. a v 6.měsíci. Pomáhá pouze trpělivost a počkat, až to přejde.
Ajla píše:Háta_x píše:po kojeni posledni dva dny kdy vim ze si nic nevzal mu ho davam protoze silene rve hlady (jinak on skoro nebreci jen kdyz ma hlad nebo rpdiky jinak je desne hodnej) a kdyz si ho chovam a chci aby usnul tak porad hleda prso a zirive k tomu otevira pusinku, proste ma hlad…
A jak mu to rozmražené MM dáváš a proč? Každé dítě něco vypije, když mu to nabídneš i těsně po kojení, ale neznamená to, že má hlad. A sama si tím způsobíš, že nesaje z prsu = nepodporuje laktaci = a déle vydrží do dalšího kojení, tedy bez stimulace prsou. Pokud dáváš rozmražené MM lahvičkou, je pak mimi lenivé sát z prsu, protože lahvička mu jde snáz = opět si zaděláváš na problém s produkcí MM.Ajla píše:
ja byla klidna az do teddala jsem malymu predposledni zasobu z mrazaku a rozmrazila jsem 150ml a vypil mi tak 60..coz je dost malo…do ted nebyl problem mlika bylo hodne i takhle vecer a kdykoliv si rekl ale posledni dva dny ne..kolem 9 jako by nebylo ale kdyz si vymacknu tak kapka jde ale malej pak jen zuzla a nic nesaje jde videt ze nic moc nevytahne…v noci mi spi az 6 hodin a budit ho na kojeni se mi nechce, kdyz jsem ho vp orodnici musela budit spal a nevypil stejne nic…uz mam jen 1 kalisek na mrazaku a do UM se mi fakt nechce
![]()
![]()
ja mam lahvicky tomme tippe co maji tvar jako prso a mohou sep ouzivat pri kojeni, navic se mi zda ze z nich malej moc neumi ap ije nerad a dlouho trva nez se poradnenapije, treba ted pil spatne
Háta_x píše:
To je normální. Největší hladina hormonu prolaktinu, který je odpovědný za tvorbu MM je v noci. Malý nepije tak často, proto že má hlad. Jen je ještě moc malý = nemá tak silné sací svalstvo, proto pije po menších časových úsecích, je to snadnější: v prsu přeci jen nějaká zásoba je a tu snadněji vytáhne a pak se rychleji unaví sáním MM, které se vytváří přímo při samotném sání. Ta zásoba úplně zmizí kolem 3.měsíce věku a přestanou se ti prsa nalévat skoro úplně (nabídka se dokonale přizpůsobí poptávce) a přesto budeš mít dostatek MM, abys ho ukojila. Hlavní část MM se totiž tvoří přímo při kojení, ne do zásoby do nalitých prsů. Nalévají se zpočátku proto, že miminko je slabé, tak aby mu to teklo snadněji než zesílí. Tak to prostě funguje a je chyba si myslet, že máš málo MM. Pak se zbytečně stresuješ a o MM můžeš opravdu přijít. Takže hoď se do klidu, užívej spokojené mimi, kterému teče přes den „mlíčko po bradě“ a prostě k večeru přikládej častěji.Ajla píše:
Jo abych upresnila, pres den mam mlika ze to malymu tecep o brade…a malej pije cca po 3 hodkach ale jakmile se blizi vecer (tedy jen od vcera) tak malej chce pit cca po 1 az 2 hodkach a jde videt ze si skoro nic neveme proto takhle casto…
ty jo krasne napsany, vycerpavajici
to me uklidnilo…ja mu vcera dala z ty lahvicky ale vzal si desne malo, tak sjem jeste pak kojila snad hodinu jsem stridala prsa, slo videt ze polknul fakt minimalne ale pak usnul a spal od pulnoci do 4 a to uz jsem zas mlika mela dost a ted rano taky…takze asi to budu delat ze budu kojit treba hodinu dve a on zas usne aaspon neco vytahne…ale prece jen si koupim Nutrilon jen jako kdyby naaahodou at jsem klidnejsi…
Jo a jeste jak jsem kojila vcera tu hodinu nez usnul tak me pak chvilema desne chytly prsa jako bradavky a dvorce jako na uplnym zacatku kdyz sem i zaclo delat mliko takova divna bolest, jen chvilkova a pak to vzdy preslo a to se opakovalo nekolikrat
Háta_x píše:
Tak to může být první růstový spurt, tedy mimi vypadá děsně hladově, chce přikládat častěji a lahvičku ti odmítá. Taky se může vztekat a ty nabudeš dojmu, že mu nic neteče. To je u spurtů normální. Neboj, přikládej, jak si řekne a neřeš, zda má hlad a nedokrmuj (důvody viz výše).
Růstový spurt může doprovázet přechodné nepřibírání - dítě roste do délky (naše malá nepřibírala několik týdnů a pak se zas rozjela, nepřikrmovala jsem ničím) a spurty bývají ve 3. a v 6. týdnu a pak ve 3. a v 6.měsíci. Pomáhá pouze trpělivost a počkat, až to přejde.
Ajla píše:Háta_x píše:po kojeni posledni dva dny kdy vim ze si nic nevzal mu ho davam protoze silene rve hlady (jinak on skoro nebreci jen kdyz ma hlad nebo rpdiky jinak je desne hodnej) a kdyz si ho chovam a chci aby usnul tak porad hleda prso a zirive k tomu otevira pusinku, proste ma hlad…
A jak mu to rozmražené MM dáváš a proč? Každé dítě něco vypije, když mu to nabídneš i těsně po kojení, ale neznamená to, že má hlad. A sama si tím způsobíš, že nesaje z prsu = nepodporuje laktaci = a déle vydrží do dalšího kojení, tedy bez stimulace prsou. Pokud dáváš rozmražené MM lahvičkou, je pak mimi lenivé sát z prsu, protože lahvička mu jde snáz = opět si zaděláváš na problém s produkcí MM.Ajla píše:
ja byla klidna az do teddala jsem malymu predposledni zasobu z mrazaku a rozmrazila jsem 150ml a vypil mi tak 60..coz je dost malo…do ted nebyl problem mlika bylo hodne i takhle vecer a kdykoliv si rekl ale posledni dva dny ne..kolem 9 jako by nebylo ale kdyz si vymacknu tak kapka jde ale malej pak jen zuzla a nic nesaje jde videt ze nic moc nevytahne…v noci mi spi az 6 hodin a budit ho na kojeni se mi nechce, kdyz jsem ho vp orodnici musela budit spal a nevypil stejne nic…uz mam jen 1 kalisek na mrazaku a do UM se mi fakt nechce
![]()
![]()
ja mam lahvicky tomme tippe co maji tvar jako prso a mohou sep ouzivat pri kojeni, navic se mi zda ze z nich malej moc neumi ap ije nerad a dlouho trva nez se poradnenapije, treba ted pil spatne
myslis? To by bylo jen vzdy vecer kolem 21: hodiny? pres den je uplne v pohode pije hodne a spi taky hodne
malje mi pribira skoro pred ocima za tyden nabral i pul kila…ted ma asi 55 cm a tipuju cca 4,8 kg..k doktorce jdem 14.
milmic píše:
Měla jsem a stále mám stejný problém. Večer málo mléka. Řeším to tak, že přes den odstříkávám mléko a večer použiju. Trošku mi pomohlo víc jíst a ráno a v poledne si dát kojící čaj.
Jinak se moje dítko obvykle večer napucne a spí tak 4 hodiny, prsa se mi mezitím nalijí a ztvrdnou, tak vstanu, odstříkám, odsaju a mám zásobu. Dneska v noci mi dítko spalo od 21.30 do 3 hodin a před tím jsem vytáhla 160 ml a ještě jsem za chvilku kojila.
Jinak dokrmuju lahvičkou a nemám s tím problém, flašku dávám jen a pouze večer, když je problém, přes den bych ji nedala a miminko ji ani nechce. Ale moje miminko je předčasně narozené a v inkubošu bylo jenom na flašce, kojit jsem začala plně až po 2-3 týdnech a v podstatě celou dobu dokrmuju večer flaškou.
ja taky s tou flaskou nemam problem teda pil z ni jen ty dva dny ted…ale v nemocnic pil z uplne obycejny a tam problem potom byl ale i tim ze byl desne spavej a spal mi u toho porad.
Ja prave driv taky odstrikavala a to dost aby byl malej vubec schopnej se chytit a najednou mi prijde ze toho na odstrikani moc neni pres den ani…mam na dnesek jeste malou zasobu z mrazaku kdyby se to zas opakovalo ale zkusim too jako vcera kojit a kojit a kojit…
kate02 píše:
Růstovej spurt byl to první, co mě napadlo, tak jsme si tím prošli a já byla tehdy šíleně na nervy, nebýt toho, že mě hodně podporoval v kojení manžel, asi bych malýmu to UM nakonec fakt dala… Takže já za sebe bych radila vydržet
Háta_x píše:
![]()
![]()
to jste mi nasadily brouka do hlavy holky…
fakt mysliteze by to mohlo byt tohle? KDyz je pres den uplne vp ohode i v noci jen vecer kolem ty 21. jak jsem psala? Manzel me taky podporuje ale spis tak ze rika at sjem v klidu ze koupime UM at mame nouzovku kdyby se to nepovedlo
…ja ji hcci mit doma jen rpo muj klid…jinak zkusim vydrzet jak rikate…
Asi musim i vic jist (ikdyz mi prijde ze jim dost) a pit, ted sem si udelala kotel Cara ![]()
Ajlo, jestli koupíš UM, sáhneš po něm a skončíš s kojením. Na tvém místě bych to nedělala. Podpořit laktaci můžeš těmi homeopatiky, kojícím čajem ráno a po obědě, kávovinové nápoje -třeba Caro nebo melta a odpočívat, taky častějším přikládáním mimča v průběhu 48hod, min.2× v noci podpoří MM. To zmákneš a podporu máš. Užívej si mimča, i když je to někdy zabíračka, ale strašně rychle to uteče a pak se ti ještě bude stýskat po těch chvilkách, kdy bylo mimi u prsu a tys ho mohla hladit, a povídat mu. Moje roční dračice už se honem nakojí a kouká jak zmizet k hračkám. Ale když rostou zoubky, je prso to nejlepší uklidňovadlo a je schopná u něj vydržet i 15-20minut a tulit se. A taky jsem si říkala, když jsem první 3měs kojila prakticky nonstop, že to přece nemůžu dát, pak malá několik týdnů nepřibírala (rostla do délky při spurtu) a i dětská už naznačovala UM. Pak jsem si řekla ne, tohle je přece normální chování dítěte, jak nám říkali na kurzech a v porodnici, UM jsem nekoupila a za pár dní se to zas upravilo a mimi pilo a spinkalo a přibíralo a bylo spokojené. To byla odměna nejlepší ![]()
tak ja nemuzu rict ze by to byla pro me nejaka makacka, ja si to uzivam malej je starsne zlatej je moc hodnej..po kojeni vyzaduje chovani jen obcas jinak ho klidne muzu polozit do postylky a on jen kouka…skoro nebreci jen kdyz uz ma hodne velkej hlad a nebo kdyz ho boli brisko tak obcas knourne…kdyz se vecer budi na jidlo tak ne brekem ale jen se ozyva ze uz je vzhuru
…takze v tomhle smeru jsem v klidu a myslim ze psychicky uplne vp ohode…uz teda je jasny ze je to napor na psychiku prvni miminko ale mne to malej doma hodne usnadnuje tom jakej je… ![]()
Caro ted piju a kojici caje kazdy den…myslis ze potrebuju pordporit laktaci kdyz jde jen o to ze mliko neni vecer z niceho nic? Ikdyz jak jsi psala ono je jen ho musi malej vytahnout…ale asi se kouknu po teh homeopatikach na podporu…rozhodne nechci prestat kojit a to jsem mela z kojeni vetsi strach nez z porodu
…a po UM taky nechci sahnout…
Ajlo, myslím, že nepotřebuješ podpořit laktaci, kojíš krásně. Jen ti to tošku šrotuje v hlavě a těmihle podpůrnými prostředky budeš víc v klidu, což je to nejpodstatnější ![]()
PS: Kojící čaj ráno a fenyklový večer piju každý den i dneska + něco jako Caro nebo slabé kafe s mlékem, ale to už ne každý den. Laktaci častým přikládáním 48hod jsem si zvyšovala 2× než jsem si ověřila, že plnost prsů opravdu nemá nic společného s množstvím MM, které mimi vypije. Už pár měsíců mám prsa nenalitá a stejně pořád kojím a ukojím tu naší dračici. Hlavně když mi nechtěla do 3/4 roku baštit příkrmy, jsem prostě dokojila a byla v klidu. Za pár měsíců se to zlomilo a ze dvou snědených lžiček je skoro celá porce (vařím doma). Ale to už je jiná kapitola, každopádně i dnes je super pohodlné mít MM, když jsme na cestách, někde se zdržíme, v létě žízeň atd.
Ajla píše:
tak ja nemuzu rict ze by to byla pro me nejaka makacka, ja si to uzivam malej je starsne zlatej je moc hodnej..po kojeni vyzaduje chovani jen obcas jinak ho klidne muzu polozit do postylky a on jen kouka…skoro nebreci jen kdyz uz ma hodne velkej hlad a nebo kdyz ho boli brisko tak obcas knourne…kdyz se vecer budi na jidlo tak ne brekem ale jen se ozyva ze uz je vzhuru…takze v tomhle smeru jsem v klidu a myslim ze psychicky uplne vp ohode…uz teda je jasny ze je to napor na psychiku prvni miminko ale mne to malej doma hodne usnadnuje tom jakej je…
Caro ted piju a kojici caje kazdy den…myslis ze potrebuju pordporit laktaci kdyz jde jen o to ze mliko neni vecer z niceho nic? Ikdyz jak jsi psala ono je jen ho musi malej vytahnout…ale asi se kouknu po teh homeopatikach na podporu…rozhodne nechci prestat kojit a to jsem mela z kojeni vetsi strach nez z porodu…a po UM taky nechci sahnout…
Z vlastní zkušenosti doporučuju hlavně klid, když chce pít, tak mu dej prso, klidně prostřídej obě, já střídala večer třeba obě prsa 3× když to jinak nešlo ![]()
UM jsem měla taky koupený, ale jen pro můj klid, kdyby to fakt nevyšlo a mimi řvalo. Může mít spurtový období. Když jsme měli spurt my, než jsem přišla na to, že je to spurt, tak jsem byla vynervená, malá pořád řvala hlady, proto jsem koupila to UM, ale pak na radu doktorky jsem víc kojila a za 3-4 dny se to srovnalo a bylo po problému.
Malou jsem kojila i v době, kdy byla nemocná a odmítala mi jídlo i pití, to jí byl rok a půl, prsa se mi zase začala nalévat, jak byla zvýšená potřeba ze strany dítka. Takže příroda si určitě poradí, jen nepanikařit (teď se mi to už kecá, ale sama jsem tehdy taky byla vyjukaná a bála se že ztrácím mlíko).
Jinak kojím ještě teď - malé je 21m
A vypadá to, že jen tak kojit nepřestanu, malá si to nechce nechat vzít
Ale to je zase na jinou diskuzi ![]()
Takže určitě trpělivost a nestresovat se. Rozhodně se v noci krásně vyspi, co bych za to já v té době dala ![]()
prave ze v noci krasne spime a tak jsem v klidku
… jne nevim jak s tim castym prikladanim pres den mam mlika dost malymu to tece pobrade
a on je asi po mne a po tatkovi jen tak vzbudit se nenecha a kddyz jo tak u toho spi a necuca
pres den problem neni jen v tech9 vecer, ale asi na top ujdu jako vcera proste kojit a kojit treba hodinu v kuse a stridat prsa porad po sobe…ja teda kojim pokazdy z obou ale vecer porste budu stridat i nekolikrat…on se zacne sam snazit aby si to vytahl kdyz bude mit hladik… jiank toho ze by nepribiral se neebojim zacina to byt spis burticek
a kdyz jde jjen prakticky o jedno dve vecerni kojeni tak prece jen se napije a hlady neumre…
Důležitý je, že se ti prsa nalijí do rána, takže mlíka máš určitě dost. Ono se to srovná, fakt buď v klidu. Já kdybych na začátku věděla to, co vím všechno teď, jak si tím člověk prošel, tak bych tak nevyšilovala
Alespoň vím, co mě všechno může potkat při druhém dítku a tak mě to už nezaskočí nepřipravenou.
A fakt dobrý jsou ty stránky www.kojeni.net , tam jsem našla spoustu rad, když jsem si rady nevěděla ![]()
Tak přeji ať se to brzy srovná.
dekuju moc..pres den je to fakt v pohode i v pul osmy ted jsem kojila a malymu to teklo skro po brade
jen mi rpijde ze jsu ted skroo prazdny ale jak sem psala tak budu kojit dyl on si to vytahne…
Na stranky o kojeni jsem koukala a procitala i o pulnoci minule jak jsem musela rozmrazit mliko tak jsem se radsi koukla jak rychle ho muzu rozmrazit a jak na to
jsou to super stranky…jeste jednou diky snad to bude dobry..jsem v klidu tak uvidime ![]()
tak jsem tu zas pro radu…kojila jsem malyho ted hodinu a ctvrt…prislo mi ze mliko mam a ze pije dost a kdyz jsem dokojila porad nemel dost a pak uz to pres pul hodiny jen zuzlal a obcas polkl…porad breci a porad chce pit…myslite ze to neni tim ze bych mela malo mlika ale ten rustovy sprut? Jeslit jo nikdy jsem si o tom nic nezjistovala jak dlouho to trva a co to vlastne znamena? Je mozny ze je to ono kdyz je problem vzdy jen vecer jinak cely den i noc je vse OK?