Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
U ovoce to prý dělá ta slupka, že nadýmá.
Musíš to vysledovat, co malému nedělá dobře, u každého je to jiné.
jo jo budu sledovat a uvidim co mu nedela dobre..
Jeste jsem se chtela zeptat kdyz jste t vsichni zkuseny s kojenim urcite poradite. Boli me pravy prs ale ne nejak moc jen malilinko a psis pri kojeni kdyz se malje prichyti tak (popisu to asi blbe) citim bolest jako by se mi tam natahovala nejaka zila… po chvili kojeni uz je to lepsi..jem ozny ze mam jakoby treba dost mlika a silnej vypuzovaci reflex ze jak malej taha citim to jakoby v tom prsu? Asi to popisuju dost blbe
boli me jeste pod pravou lopatkou ale to prisuzuju spis tomu ze me boli zada z toho jak malyho chovam a kojim v s sede…JInak me to nejak neboli a teplotu nemam ani cerveny fleky na prsu ani horky prso
…levy je uplne v pohode a jeste poznamka: pravy mam vetsi a pocitove si mylsim ze se nalejva mnohem vic nez levy
Ahoj Ajlo
měla jsem to s prsem stejný. Po pár dnech to odeznělo. v prsou se dějou velké změny. Při kojení používám kojící polštář. úžásná věc. jsem s ním velmi spokojená. levně jsem si ho pořídila na stránkách wwww.juliana.cz. Nevím to už přesně, ale vyšel mě aso kolem 350 Kč i s poštovným.
Mně se pravé prso taky víc nalévá,že prý je to tím že jsem pravák no nevím.Raději si záda podkládej.Já taky kojila tak a pak mně pobolívala i hlava.
Možná se ti někdy stane že se ti udělá trhlinka kolem bradavky.Když už mi nezabíral Bepanten tak jsem použila Purelan a více je větrala.
Taky jsem tady hledala různé rady.Já měla takové trhliny že jsem se bála okamžiku jak se malý přisaje,to jsem málem vyletěla z kůže.On totiž když něco uslyšel tak se rychle otočil,ale bradavku nepustil. ![]()
Jojo toho ještě bude,ale všechno tak rychle letí,ani né tak dávno to byl takový drobeček a už bude mít 9kg a to se pronese.
Ahoj, přisuzovala bych to tomu vypuzovacímu reflexu. Taky jsem to měla a i kamarádka mi říkala, že měla stejný pocity, jako že to mlíko tahá snad až z podpaží
takový to byl divný tah a tlak. Teď co je malá už větší (20m) a kojím ji jen 2× denně, tak to cítím, když se mi spustí mléko, tzn. když se spustí ten vypuzovací reflex. Alespoň poznám, že mi to teče, protože prsa už se mi nenalévají a tak si i říkám, co že vlastně odtam tahá
![]()
KDybys měla zánět nebo ucpaný mlékovod, tak bys to měla právě zarudlý, bolavý na dotek, třeba i teplotu. Pokud to není, tak je to ten reflex, byla bych v klidu.
jo presne jak pises jako kdyby mi to tahal az z podpazi to je ten presnej popis
ale dnes je to docela dobry
Jo a na ten kojici polstar kouknu zada uz me berou dost a i hlava nekdy (vzdy sem trpela na krcni pater a z toho me bolela hlava) malyho si vn oci pri kojeni kdyz sedim na posteli podkladam obyc anatomickym polstarem ale to je nizky a neni to ono postel je vyssi tak se mi tak koji hur nez kdyz sedim na nizkym gauci…
taky is rikam ze ma malej ted cca 5 kilo a chci kojit apson pul roku a to uz bude mit mnohem vic tak se ten polstar asi sikne jinak bych pak padla ![]()
Kolikrat v noci mam pocit ze ma mruce vytahany az ke kotniku a dela mi problem ho zvednout z postylky mame ji totiz primo u postele jiankl neni misto a ja ho beru z ty kratsi strany…(musim to pak nejak soupnout protoze az pribere bude to horsi)
Ahojda, jen přidám své zkušenosti.
Mně také začlo docházet mlíko, taky hlavně večer. U mě to zkazila menstrauce, 1. měsíčky jsem si to nějak nedala dokupy, ale u druhých už mi to bylo jasný. Na zvýšení laktace jsem zkoušela: ricinus com. 5ch, litry pití, melty, kojící čaje, …nepomáhalo......tak jsem ještě zkusila často přikládat malou + po každém kojení 10minut stimulovat prsa odsáváním + jsem ještě odsávala v noci, kdy malá spala. To jsem vydržela 4 dny, masakr. Výsledek žádný, mlíko se dělá jak se chce jemu ![]()
Ale já měla výhodu, že malé v té době už byly 4 měsíce, takže jsem to ještě chvíli zkoušela, pak jsem cca 10 dní dokrmovala UM a od 5 měsíce jsem začala přikrmovat.
Dělám to tak, že v poledne malou nakrmím jídlíčkem a já si mlíko odsaju a přidám ho večer. A v noci než jdu spát si také odsaju, to zamrazím a používám nározově jak kdy si malá řekne, že ještě nemá dost. Většinou mi to vzjde, že UM nedávám vůbec nebo vyjímečně 1× za den.
No ale taky nevím jak dlouho vydržím, protože při odsávání odsaju tak 80ml za 30-40minut. Což je fakt masakr hlavně v poledne, kdy dovařuju oběd, krmím malou a ještě mám odsávat na večer.
Achjo, proč nám to kojení musí něco kazit.
Přeju hodně štěstí ať to ty rozjedeš ![]()
tak jsem jen jukla… s těma dvěma hodinama je to u UM tam se časy dodržovat musí, u MM se má aspoň se začátku dávat tak jak si mimi řekne… MM je lehce stravitelný takže si myslím že je blbost aby se tam míchalo a tedy dělalo neplechu
… jinak když už investovat do kapek na bolení tak doporučuji bio gaia jsou na ně opravdu dobré ohlasy, osobně je vyzkoušené nemám protože jsme žádné nepotřebovali, ale jsou drahé kolem 600 za to narozdíl od sabsimplex a podobných levných fungují nejlépe… ty levné totiž většinou moc nefungují, alespoň ne v mém okolí… a dál tu někdo psal že byl o starém pečivu a vodě… to je špatně, stejně to nepomůže, o jídle to sice je ale ne úplně v první řadě, některá miminka s bříškem prostě problém mají ať se stavíte na hlavu nebo no třeba na uši. já si na jídlo až tak moc pozor nedávala a problém malý neměl žádný dokud jsem mu nechtěla jen tak preventivně pomoct fenyklovým čajem který jsem začala pít… hodně rychle jsem přestala. a kamarádka zase striktně dodržovala všechna doporučení a malý problémy měl často ale co začala používat ty bio gaia tak byli v pohodě a mohla občas i hřešit.. další známá zase vůbec nedodržovala žádná doporučení protože se o žádná nezajímala a malá měla opravdu velké problémy, a další kamarádka používá sabky, furt se kontorluje co jí ale malej má prostě pravidelně večer bolení. takže moje dedukce je že některé děti si tím prostě musí projít, i když je to nepříjemné, já bych koupila ty bio gaia, chystala jsem se k tomu když jsme měli problémy ale přišla jsem na to že za to mohl ten fenykl. teď už nějakou dobu jím i zelí, cibuli, čerstvé pečivo a je klid
takže prostě jídlo to sice částečně určitě ovlivňuje ale není na prvním místě ve způsobování problémů ![]()
Příspěvek upraven 14.04.11 v 01:50
s odsáváním je to těžké, dost často se stává že se odsaje mnohem míň než kolik v prsou ve skutečnosti je a kolik by vytáhlo dítě.
Ajla píše:
sem fakt pitomajeste kdyz se kouknu na nazev diskuse musim se smat…chudak malej mel asi jen koliku jako blazen zmatlo me to ze nerval jako zvdy ale uklidnoval se prisanim. Dnes mi spal celou ncoa vzbudil se jen ve 4 na jidlo a prdi jako dospelak a kadi jeste vic asi byl pekne zacpanej ikdyz kadil i predtim asi neslo vsechno…snad uz to bude dobry.Davate ten baby calm pred kazym kojenim? Asi ho ted budu davat furt a az se to uplne zlepsi tak obcas vynecham
nechci to říct ale řeknu to protože se mi to málokdy stává
JÁ TO ŘÍKALA
no hlavně že je mu líp
čtyři týdny je prostě ještě málo s jistotou říct že vím proč brečí… ono se to hlavně ještě furt mění a to miminko se vyvíjí a teda i ten pláč
no jo mě už se to teď mluví
ale nám pro změnu asi začínají zlobit zoubky
a to je ječák, to jsem ještě nezažila
![]()
martina79 píše:někdy až do roka
A gratuluji k prvnímu měsíci![]()
![]()
.Ono to tak do tří je takové divoké!
Ajla píše:
no o vejci to vim ale rikala jsem si jestli ta cokoalda taky vadi ze malej to mel mozna z toho snedlaj sem ji dost…ale spis jsme slysela ze stavi no nevim…uvidime radis nebudu jist ani ty cerstvy rohliky…znamy malej mel boleni treba kdyz ona snedla jablko …u kazdyho je to jiny no…Jo a dekuju ke gratulaci
pekne to leti ani mi neprijde ze uz je to mesic
no tak když staví tak se nemohl vykáknout ![]()
první týdny jsou hlavně o taktice pokus - omyl
to se zvládne
![]()
jo a nechci aby to vyznělo že je jedno co kdo jí že problémy budou tak i tak… to neee, určitě by se jídlo hlídat mělo
ale neměla by se tomu přikládat taková váha že jako má bolení furt tak budu o starém chlebu a vodě, to je totiž taky špatně, žádný extrém není dobrý (jíst cokoli X nejíst nic)
Phoebe píše:Ajla píše:nechci to říct ale řeknu to protože se mi to málokdy stává
sem fakt pitomajeste kdyz se kouknu na nazev diskuse musim se smat…chudak malej mel asi jen koliku jako blazen zmatlo me to ze nerval jako zvdy ale uklidnoval se prisanim. Dnes mi spal celou ncoa vzbudil se jen ve 4 na jidlo a prdi jako dospelak a kadi jeste vic asi byl pekne zacpanej ikdyz kadil i predtim asi neslo vsechno…snad uz to bude dobry.Davate ten baby calm pred kazym kojenim? Asi ho ted budu davat furt a az se to uplne zlepsi tak obcas vynecham
JÁ TO ŘÍKALA
no hlavně že je mu líp
čtyři týdny je prostě ještě málo s jistotou říct že vím proč brečí… ono se to hlavně ještě furt mění a to miminko se vyvíjí a teda i ten pláč
no jo mě už se to teď mluví
ale nám pro změnu asi začínají zlobit zoubky
a to je ječák, to jsem ještě nezažila
![]()
nejsem si jista lae myslim ze mi to trklo a kdyz si to napsala jinak me to ani nejak nenapadlo ze by to bylo ono nevim proc takze dodatecen diky ![]()
a maspravdu malej se vyviji i ten plac je jinej a jinej …jo zoubky to je peklo drzim palce at to zvladnete a brzy se vse upravi
Phoebe píše:
jo a nechci aby to vyznělo že je jedno co kdo jí že problémy budou tak i tak… to neee, určitě by se jídlo hlídat měloale neměla by se tomu přikládat taková váha že jako má bolení furt tak budu o starém chlebu a vodě, to je totiž taky špatně, žádný extrém není dobrý (jíst cokoli X nejíst nic)
100% souhlas nema se to prehanet a ma se jit vse s mirou co teda hodne vadi pak vynechat ale cetla jsem ze i zeli by si cloek mel malinko dat ze je zdravy ja si minule pred znamou dala klobasu a ona me malem ukamenovala ze malymu bude spatne
…nebylo