Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
jo a hlavne co mam delat? Kojit tak dlouho nebo chovat nebo nechat brecet?
tak jsem si o to mneco precetla a pise se ze dite se dozaduje koeji porad a porad, ale to u nas neni malej se budi porad stejne jako vzy jen k veceru pridal 1 az dve kojeni a pak ten zminovany problem. Dal pisou ze rychle vyroste a to bych rekla ze jefatk ze ted rychle roste porotze nam zacinaji byt maly veci…ale to je asi normalni ze ve 3 tydnech uz mu ty nejmensi veci co mel v proodnici nebudou…
nejdřív ti odpovím na ten divný tlak nebo jak jsi to popisovala, při tom dlouhém kojení. to se ti tvoří mlíko, ze začátku jsem to měla pravidelně po dvou hodinách, já to měla fakt nepříjemný, takový tlak až bolest, vždycky jen chviličku. teď se mi to děje jen když malej papká a není to tak nepříjemný, prostě to znamená že se ti tvoří mlíko, reaguje to na to sání dítěte (pro pobavení: přítel se přisál při sexu, neměl v úmyslu pít mlíko ale prostě ve spojení se sexem.. no a jak párkrát sál tak se mi najednou to mlíko právě spustilo
no sranda musí být
) a teď ten spurt, může to být a nemusí a u každého dítka to probíhá trošičku jinak takže se nemůžeš řídit striktně tím co píšou, dá se to brát spíš jen tak informativně, některé děti to celé prořvou, některé jsou šílené při každém přiložení, některé chtějí jen častěji jíst, některé se začnou víc budit večer a u některých ani nezaznamenáš změnu
opravdu bych se uklidnila, mlíka máš dost, jen si hlídej ten pitný režim, mě se občas stává že dva dny zapomenu pít a pak my večer visí na obou prsou a mnohem déle, než si prostě vytáhne to co potřebuje, pak mi stačí jen zase pořádně pít. pro svůj klid piju kojo čaje, občas právě na delší dobu vysadím a když je problém tak to zase rozjedu a je to dobrý. Neboj se chce to pár dní vydržet, hlad určitě nemá, to by byl problém i přes den
přeju hodně štěstí a klidné nervy ![]()
Jj, to vypadá jako typický spurtík
A prosim tě, vůbec to neznamená, že má mimi hlad!!! Spurt je prudký rozvoj a růst miminka a víc než jindy potřebuje mámu, pohlazení, trpělivost a laskavost, i když je to někdy na bednu. Chce být na prsu/u mámy, chovat se, nechat se konejšit a mazlit. A přitom se může parádně vztekat a ty můžeš mít pocit, že jsi s rozumem v koncích, protože vůůůbec nevíš, co to dítě potřebuje. To je taky naprosto normální. Chce to klid, konejšit jak se dá (často se moc nedá) a vydržet, ono to přejde. U někoho za pár dní, u jiného i za 3 týdny. Taky při spurtíku může mimi přestat přibírat (to byl náš případ, malá stála na váze 3 týdny a pak se zas rozjela), protože všechnu energii „sežere“ spurt. Moc pomáhá, když můžeš v době spánku dát kočárek manželovi a odpočívat.
Ajla píše:
tak jsem tu zas pro radu…kojila jsem malyho ted hodinu a ctvrt…prislo mi ze mliko mam a ze pije dost a kdyz jsem dokojila porad nemel dost a pak uz to pres pul hodiny jen zuzlal a obcas polkl…porad breci a porad chce pit…myslite ze to neni tim ze bych mela malo mlika ale ten rustovy sprut? Jeslit jo nikdy jsem si o tom nic nezjistovala jak dlouho to trva a co to vlastne znamena? Je mozny ze je to ono kdyz je problem vzdy jen vecer jinak cely den i noc je vse OK?
diky holky jste super moc jste mi pomohly…
Jinak s ti msexem to je sranda ja jsem jeste vsestinedeli tak nevim ale uz jsme na to taky zvedava, nekdy mi totiz mliko tece jen co se vysvliknu ze jdu do vany
hihi
Jinak v noci zas pohoda mlika hodne a rano taky a ted mi malej spi od 9:45 a je pul druhy a porad chrupka…je to poklad
…taky myslim ze to zvladneme v pohode asi to bylo fakt tim pitnym rezimem a nez se to upravi tak to treba trva i ty 3 dny. NEbo ma ten spurt jen mirnej a proto mi visi na prsu jen vecer
je pri piti rozkosnej tak si to apson uziju, ikdyz uprimne me kojeni nejak moc nebavi a usinam u toho kolikrat i ja
ale co by jsme pro ne neudelaly
…
ahojik tak dnes jsem zacla brat homeopatika a vypila jsem 3× Caro a to dost velky kotle a blizi se osma hodina vecer a ja mam nality prsa ze snad i odstrikam
snad ot nezakriknu ale bd zabrala homeopatika nebo se mi to upravilo tim ze dodrzuju pitny rezim a dost jim ![]()
Ajla ahojky! Koukám, holky Ti už krásně poradily, tak jen Ti napíšu své zkušenosti, pro klid Tvé dušinky, jo? ![]()
Vůbec neber, jak máš/nemáš nalitý prsa. Stejně tak, jako při kojní nezáleží na velikosti poprsí, tak ani tohle neber vážně.
Když prcka kojíš, nenech ho zas tak dlouho popíjet… Ono to popíjení po chvilkách (když třeba kojíš celou hodinu) způsobí, že miminko pije jen tak po doušcích přední mlíko - a na zadní se nedostane. A to zadní je na hlad. Takže ve spurťáku jsem nekojila dřív jak po hodině.
Mateřský mlíko má jednu neuvěřitelnou vlastnost - umí se perfektně přizpůsobit miminku. Čili pokud malej/malá míň pije, o to „tučnější“ mlíko se mu udělá. Chápeš? (Vysvětluju to laicky). Důležitý pro Tebe je, kolik plínek má denně počůraných. (Kakání u kojení být tak často nemusí).
Pláč může být z mnoha jiných důvodů - chce jen tak „dudat“, být u Tebe, prdíky, škrtící oblečení, bolení hlavičky - vždyť ten tvoreček má stejné vnímání jako my, jen si neumí s diskomfortem poradit.
Mlíčka máš 100% dost, jen zahoď ty obavy a to sledování kojení - děláme to všechny (pokud nejsme vyloženě kojící zaběhnuté mamky…) a přitom je to zbytečné. Nutrilon si klidně kup, já ho měla doma taky - prostě mě to uklidňovalo. … Pak pomalu procházel, tak z něj mamka udělala palačinky… ![]()
PS: Kdybys viděla teď moje „placatá, nenateklá“ prsa - a přitom mlíka je dost. ![]()
Jo a když já kojila miminko starý tři týdny, vypila jsem litry denně (Caro, Amálku, kojící čaj, vodu..) a snědla půlku prasete.
Pomáhalo mi to…
Na kojo je taky dobrá čokoláda, pěkně uvolňuje napětí (má stejný efekt jako sex).
Ať se daří!
![]()
jo ja uz so to hlidam mozna to fakt bylo tim ze jsem jeden den vypila snad jen jednu sklenicku vody a snedla jednu bagetu nejak nebyl hlad…ale uz se hlidam a Cara a kojiciho caje jsem vypila snad 2 litry plus vodu a jim a jim a jim
to ty kila si moc dolu nepujdou ![]()
Ajla píše:
Jinak s ti msexem to je sranda ja jsem jeste vsestinedeli tak nevim ale uz jsme na to taky zvedava, nekdy mi totiz mliko tece jen co se vysvliknu ze jdu do vany![]()
hihiJinak v noci zas pohoda mlika hodne a rano taky a ted mi malej spi od 9:45 a je pul druhy a porad chrupka…je to poklad
…taky myslim ze to zvladneme v pohode asi to bylo fakt tim pitnym rezimem a nez se to upravi tak to treba trva i ty 3 dny. NEbo ma ten spurt jen mirnej a proto mi visi na prsu jen vecer
je pri piti rozkosnej tak si to apson uziju, ikdyz uprimne me kojeni nejak moc nebavi a usinam u toho kolikrat i ja
…
Davdan píše:
Jo a když já kojila miminko starý tři týdny, vypila jsem litry denně (Caro, Amálku, kojící čaj, vodu..) a snědla půlku prasete.Pomáhalo mi to…
Na kojo je taky dobrá čokoláda, pěkně uvolňuje napětí (má stejný efekt jako sex).
Ať se daří!![]()
Ajla píše:
jo ja uz so to hlidam mozna to fakt bylo tim ze jsem jeden den vypila snad jen jednu sklenicku vody a snedla jednu bagetu nejak nebyl hlad…ale uz se hlidam a Cara a kojiciho caje jsem vypila snad 2 litry plus vodu a jim a jim a jimto ty kila si moc dolu nepujdou
Tekutiny dělají taky hodně, už v porodnici jsem byla schopná během dne vypít 3 litry tekutin, de fakto jen čistý vody, měla jsem žízeň i v noci, to jsem stáhla klidně litr vody, tělo si řeklo samo ![]()
A o kila se neboj, dokud jsem kojila jako jenom kojila a na úplným začátku příkrmů, tak to šlo dolů samo, byla jsem i pod původní váhou před těhu. Navíc lítání venku s kočárkem 4× denně taky dělá svoje
![]()
JO a mamka mi vařila takový dobrý zadělávaný polívky a to jsem byla schopná klidně v 9 večer sežrat 3 talíře!!!!
Teď už se bohužel musím hlídat, jinak bych byla jako velryba ![]()
Mně to taky malý dělal.Celý den v pohodě a pak na večer kňoural.Ale vždycky mně ujistilo,že ikdyž sem vymáčkla kapku tak určitě tam něco je.On byl totiž líný tahat.Ono do večera je toho dost,a jde to samo-to se i někdy zakuckal.Ale jak měl trochu víc táhnout tak frfněl.Ale vydržela jsem to a kromě oběda co už mu dávám příkrmy a na večer kašičku tak kojím pořád a někdy se stane že mám mokré tričko.
A pořád piju něco jako karo ,ale je to podobné.A neboj on tě bude ještě hodněkrát trápit,ale vydž a držím pěsti.
![]()
A já kojím až se sám nepustil i 20min. A to i jak byl malinký.A kdy chtěl tak sem mu dala.
Myslím že si poradíš sama a vycítíš co mu prospívá. ![]()
Ajla píše:
Jinak s ti msexem to je sranda ja jsem jeste vsestinedeli tak nevim ale uz jsme na to taky zvedava, nekdy mi totiz mliko tece jen co se vysvliknu ze jdu do vany![]()
hihiJinak v noci zas pohoda mlika hodne a rano taky a ted mi malej spi od 9:45 a je pul druhy a porad chrupka…je to poklad
…
Ta produkce mlíčka se zhruba po 3 měsících upraví podle toho, jak mimčo bude potřebovat a už nebudeš mít takový přebytky. Ale mě taky mlíko ze začátku teklo pořád, i ve sprše a nebo stačilo, že jsem jen na malou pomyslela a už to stříkalo ![]()
Jinak teda mimčo máš zlatý, co bych tehdy dala za takovýho spáče, jakýho máš doma. Ta naše žabule spala minimálně, jedině v kočárku na procházce, zastavit člověk ani nemohl, to hned byla vzhůru, no byly to krušný časy
Ještě že už je to za náma. Snad druhý bude lepší a hlavně větší spáč ![]()
Tak ať vám to kojení jde, zkus kojit v leže a dej si šlofíka s prckem
![]()
Přeji hoooodně mlíčka a spokojený miminko ![]()
ahojky holky, tak ja uz jsem docela v klidu teda jen ohledne toho ze si myslim ze mlika mam dost uz ze to byl asi jen pocit porotze kdyz macknu kapka tam je akorat porad nevim co s malym kdyz zacne mit tu svoji ,,hodinku" vcera jsem kojila prakticky od deseti od vecera do pul druhy do rana fakt s minimalni prestavkou, jen se drzi a jen zuzla aolkne minimalne asi se tim jen ukldnuje a ted od sedmi mame to samy jako poslednich par dni nespi jen rve dokud mu nedam prso …kdyz se mu podari usnout spi zas do tech svych 4 do rana a pak pres den jeste dyl a zacina to zas vecer…premyslela jsem jeslit by nepomohl dudlik? My mu ho vubec nedavame tak me napadlo jeslti by to pomohlo protoze hlad mit nemuze vycucne vsechno ap orad taha ted mi i ublinknul a ma skytavku ale porad krici a hleda prso ![]()
jo jinak s tim pitim to je fakt ja pila vzdy teda i v noci ale ted uplne citim jak pred kojenim behem a i po mam silenou zizen a porad piju
v noci mam vetsinou jeste vetsi zizen nez pres den…to si to musim spis hlidat…