Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tinuvien samozrejme ze ti to nesedi,prave proto,ze jsi vegetarian,je to prave o tom uhlu pohledu,jak pises a je jasny,ze mame kazda jiny..a je to prehnane,nadsazene prirovnani,jak pisu uz vise..
A ja,jako obcasny masozravec to myslim pochopit dovedu,s vegetarianem ziju,tak docela vim,o cem to je..
samozřejmě, že je to o tom, aby se dítě samo rozhodlo, ale toho bude schopný až později, jak píše Tinuvien. ale jaká je ta startovní pozice? má se rozhodnout, jestli maso začne jíst, nebo že maso přestane jíst? u nás vede první možnost ![]()
Sice nejsem vegetarián, ale mám kamaráda, kterému jeho máma „zapoměla“ začít dávat maso. Prostě se bála, že je moc brzo nebo co, a i když rodiče oba maso jedli, kamarád ne. Když se k němu dostal ve školní jídelně, tak ho nejedl, pže to neznal. Nedávno jsme byli na svatbě kamarádce a on přistoupil na to, že maso tedy ochutná (prase pečené na rožni). Pár soust snědl a prohlásil, že neví co na tom vidíme, zapil to pivem a zůstal u svého
Je to naprosto zdravý pětatřicátník s manželkou a dvěma holčinama (manželka i děti maso jedí).
jsem vegetarianka cely zivot, celou rodice vegetarian ![]()
odkud jste? jsem v praze ted, mluvim anglicky, snazim se o cesky ![]()
Ahojda, chtěla bych se zeptat nějakých zkušených vegetariánek nebo veganek na skladbu jídelníčku. Byl by někdo ochotný napsat co celý den papká? Díky ![]()
@Sammy88
v jídelníčku vegetariánů a veganů jsou dost podstatné rozdíly ![]()
Mám dceru vegetariánku a prošla si i obdobím veganství, kdy jsem, já masožravec musela takto vařit a u veganství je dost omezení. Proto vegani i sahají k doplnění určitých živin jinou formou. Dcera byla jako mátoha a tak se vrátila k vegetariánství, což jsem ráda ![]()
Chceš teprve začít, nebo už takto jíš? A který směr je ti bližší?
@mari1912 No jím jako vegetarián už přes jeden měsíc. Bližší mi je právě vegetariánství, protože vegani nad tím jídelníčkem musí opravdu bedlivě přemýšlet, aby měli vše co potřebují. Navíc nevím, jak bych to přežila bez sýrů. Obdivuji tě, že dceřino rozhodnutí toleruješ, protože já se doma setkávám hlavně s nepochopením.
@Sammy88
ono z počátku i pro mě to bylo těžké
Ale než aby jedla jen lučinu a chleba musela jsem začít… V praxi to znamená, že jsem vařila natřikrát ![]()
Dceři zvlášť, nám zvlášť a miminku taky ![]()
Pak jsem to začala dělat tak, aby strava byla vhodná i pro nás-třeba zeleninové rizoto pro dceru a nám k tomu kus flákoty a synovi mixnu. Prostě jsem to přizpůsobila všem ![]()
Takový guláš s hlívy ústřičné máme rádi všichni ![]()
@mari1912 guláš z hlívy ústřičné zní báječně! To zkusím.
A tak mi zkus napsat co takhle jíte za celý den ![]()
A kolik je dcerce? Jak dlouho je vegetarián?
@Sammy88
Dceri je 16 let. Snidane klsika, nejake cerealni pecivo, syrymaslo, nekdy marmelada, med
Obed- zaklad vzdy zelenina. A prilohy brambor, ryze, kus kus, jahly, pohanka, cizrna…
Ji cocku, fazole, spenat, zeli
Treba udelam bramborovy knedlik, spenat a nam k tomu pecu maso a pna bez nej
Klidne si da i knedlik s vajickem ![]()
Miluje kase, bud doma delane ovesne, nebo i instantni ze zdrave vyzivy
ruzne placicky brokolicove, kvetakove, ovesne, zelne
Bramboraky, zeleninove polevky, i obalovany syr, cuketu, hermelin. Dokonce hranolky kdyz prijde chut
Ale naprosty zaklad je zelenina a obiloviny a lusteniny. Kvuli zivinam
Ozivuji diskuzi a prosim vegetariany a vegany o nejake stranky, kde se daji hledat dobre a vyzivne recepty. dekuju predem za odpovedi ![]()