Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
3 roky po seznámení s manželkou, jsme si vzali hypotéku a koupili si byt 2+1. Po deseti letech, když se nám narodilo třetí dítě, jsme byt prodali a koupili rodinný dům (4+1 se zahrádkou). Někteří nás od toho odrazovali, že se zadlužíme na x let a když vidím dnešní situaci okolo bydlení, jsem rád že jsem se nenechal odradit a dům koupil. Dnes bych za něj dal tak dvojnásobek.
@Katherinak píše:
@jkra kde žijete lidi??? Za jak dlouho člověk nasetri jen 100k?? Opakuji, nemáme ani jeden a ani druhý rodiče, které by nás furt něčím dotovali
Tohle jsou vážně jen výmluvy. Jsem sirotek, od 16 se živím defacto sama a první hypotéku jsem si brala už na VŠ. Chce to ale něco dělat a ne jen sedět a čekat kdo mi co dá nebo plakat jaká je situace. Jo byly časy, kdy jsem měla za měsíc odpracováno 200 hodin, chodila z noční do druhé práce, ale vyplatilo se mi to. Jo a po rodičích jsem vážně nic nezdedila, kdyby někdo chtěl mít řeči.
@Aduš8 jak je to pak v duchodu? To prece se najem utahnout neda, ne?
@Anonymní píše:
@Katherinak 100 tisíc? Kdy jsme nerozhazovali a platili skutečně jen bydlení, pevné náklady (školkovné atd.) a jídlo dejme tomu 12 tis pro 3 lidí, tak 100 K ušetříme za cca 3-4 měsíce.
Prosim nechat anonym- finance…
Se mi nezdá.
Máme přes 40 čistého. Po zaplacení všeho a pokud se něco nepo… Tam dáme pravidelně pryč 5 tisíc. A to nejsme ti, kteří vymetání hospody, kina Apod.
Fakt těmto báchorkám nevěřím a nebo ano za situace, že mají dotycni dost naprumerny plat. 100 tisíc za 3-4 měsíce o tom vypovídají
@Anonymní píše:
No já nevím, ale my kdybychom se uskromnili, tak těch 100 tis. dáme s přehledem za tři až čtyři měsíce. Ale člověk by si musel odpustit ty páté letní sandálky, obědy v restauracích nebo dovolenou.Ale chápu, že ne všichni to mají takto. A taky je nám mnohem víc než vám a opravdu nemáme průměrné platy…
I kdyz nepujdes do restaurace ani jednou a nekoupis si zadne sandaly a nepojedes nikam, tak z urciteho platu 100 tis. Kc za 3 mesice neusetris. A dve tretiny lidi ten prumerny plat ani nema, na to by se nemelo zapominat. Pokud by 2 meli dohromady kolem 50 tis. Kc cisteho, coz bude realita hodne ceskych rodin, tak ve 3 az 4 osobach daji za jidlo minimalne 12 tisic Kc, nejaka drogerie, doprava, telefon, obleceni muze dat, co ja vim, 6 tis. Kc (rozpocitano na mesic, obleceni se nekupuje kazdy mesic apod.), a inkaso a nejake opravy a veci do domacnosti dejme tomu 5 tis. Kc? Tak pokud by teda neplatili najem a zili takto za ca. 20 tis. Kc mesicne, tak potom se mohou priblizit usporam 30 tis. Kc mesicne. Ale nevim, jestli mnou uvedene castky jsou vubec jeste realne.
@nikinnna píše:
@janickaIII no, pak jsou milionáři. Prodají dům, který vzrostl na hodnotě a ještě mají něco splaceno. My to teď prodat a vyplatit banku, máme 4 miliony a nemusíme žebrat o dávky.
Jj máte 4 mio a budete bydlet kde? ![]()
@Královna Kosmíru píše:
Nam zbyva jeden německej plat + kindergeldy a trinkgeld. Z meho německeho platu tady uživím v ČR naši rodinu. Ale nevyskakujeme si a hakujeme tam jako Ukrajinci. Planujeme stavbu, nebo pořízení většího bytu. Jeste uvidíme kam se to stočí. Chceme hlavně zabezpečit děti.Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:22
Trinkgeld? Vzdyt jsi psala, ze tam delate kvalifikovanou praci.
@janickaIII píše:
Jj máte 4 mio a budete bydlet kde?
No tak koupi si maly byt nebo vetsi byt v levne lokalite nebo pujdou do pronajmu.Co je na tom k nepochopeni? Na ulici se 4.mil.nezustanou ![]()
@Královna Kosmíru píše:
Ano je to tam jina kultura a bohaty socialni system. Je to vyspěla ekonomika. Dodrzuji tam pravidla. U nas nic takoveho fungovat nemůže. Každej by toho hned zneužil a snažil se vymyslet kličky jak z toho vytřískat maximum.Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:25
Jj je to přesně o tom. Hlavně tady se každý ohání Německem, ale aby se jako Němec choval to už ne.
@Josefuna píše:
I kdyz nepujdes do restaurace ani jednou a nekoupis si zadne sandaly a nepojedes nikam, tak z urciteho platu 100 tis. Kc za 3 mesice neusetris. A dve tretiny lidi ten prumerny plat ani nema, na to by se nemelo zapominat. Pokud by 2 meli dohromady kolem 50 tis. Kc cisteho, coz bude realita hodne ceskych rodin, tak ve 3 az 4 osobach daji za jidlo minimalne 12 tisic Kc, nejaka drogerie, doprava, telefon, obleceni muze dat, co ja vim, 6 tis. Kc (rozpocitano na mesic, obleceni se nekupuje kazdy mesic apod.), a inkaso a nejake opravy a veci do domacnosti dejme tomu 5 tis. Kc? Tak pokud by teda neplatili najem a zili takto za ca. 20 tis. Kc mesicne, tak potom se mohou priblizit usporam 30 tis. Kc mesicne. Ale nevim, jestli mnou uvedene castky jsou vubec jeste realne.
Tak zakladatelka píše, že manžel má průměrný plat. Takže cca 28 čistého? Bydlí v 1+1, energie tak 3 tisíce? Jsou tři, náklady na jídlo max 12 tis a další naklady třeba 5 tisic/měsíc? Má rodicak. Můžou dát každý měsíc bokem třeba 14 tis., když budou chtít.
@Katherinak píše:
@janickaIII kde prosím?
Co kde? Nevim na co reaguješ.
@Anonymní píše:
@jkra jsi mimoprej stavebko
![]()
![]()
![]()
když jim rodina nic nedá, nemá kdo dát. Už vidím jak obyčejný student někdo v marketu našetří 100 tisíc
![]()
Spodni z toho svého obláčku. Mě naší dali na stavební spoření 200 tisíc, po xx letech tam bylo sotva 350 tisíc a to ještě díky tomu, že jsem si dávala vše co jsme dostala nebo vydělala z brigád.
Jsi fakt vtipná
A pro zakladatelku: ne ceny nemovitostí dolů nepůjdou, spíš naopak. A to samé s materiálem. Výhledově tak 20 let.![]()
Vtipná?? Že dva dospělí si ani nezaložil stavebko? Nepotřebuju padat, jsem realista.
@Anonymní píše:
Se mi nezdá.
Máme přes 40 čistého. Po zaplacení všeho a pokud se něco nepo… Tam dáme pravidelně pryč 5 tisíc. A to nejsme ti, kteří vymetání hospody, kina Apod.Fakt těmto báchorkám nevěřím a nebo ano za situace, že mají dotycni dost naprumerny plat. 100 tisíc za 3-4 měsíce o tom vypovídají
Jenomže 40 čistého je 20 na osobu a to je dost podprůměrný plat. Osobně nikoho, kdo by za takové peníze dělal ani neznám. Průměr je myslím nějakých 28 tis.
Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:36
@jannina1 píše:
No tak priklad velke sidliste Praha- vse pres realitky.Ale samozrejme majitele i inzeruji sami, to nepopiram.
Vše určitě ne. Jen ty neprodejné nemovitosti, z mnoha důvodů. Často vídám na místních skupinách pronájmy 3+1 cca kolem 14k.
@Dobrej_tym píše:
@Katherinak
Dřív nebylo zvykem, že by lidé bydleli sami. Bydlelo několik generací u sebe. Natož, aby si kupovali nový byt nebo dokonce stavěli nový dům. Navíc řada lidí si ty věci dělala sama svépomocí. To už je dnes taky čím dál méně zvykem.Kupovat nebo stavět v době, kdy žijete jen z jednoho příjmu, byl a je prostě luxus, který si nemůže dovolit každý.
V zahraničí je také běžné, že většina lidí žije v nájmech a navíc, že za bydlení se dává zhruba 50 % příjmu domácnosti.
Ještě mě napadá, kolik starších domů je neobydlených, protože se v nich nikomu nechce bydlet, opravit je apod.
Nechci říct, že si vymejšlíš a že jsi zmlsaná, to vůbec ne. Já tě chápu, mám to podobně. Jen prostě chci říct, že není ve vaší aktuální situaci nic zvláštního na tom, že na nové bydlení nedosáhnete. A věřím, že s dvěma příjmy to bude jiné.
No ono je rozdil davat za bydleni 50 % z prijmu domacnosti, ktery cini 50 tisic Kc nebo 300 tis. Kc
A neni to zase tak pravda, ze v zahranici zije vetsina lidi v najmu, to je nam akorat predkladano, abysme nenadavali. Na druhou stranu u nas zije 80 % ve vlastnim jen diky privatizaci.