Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lenka002 prvni noc delal monitor dechu tatinek
pak jsem si mamku nastehovala na par dnu k nam a v mnohem se mi ulevilo ![]()
Ale jsem moc rada, ze v tom nejsem sama ![]()
@zrnko Ahoj take chápu co myslíš…:-) měla jsem to tak než se narodil první syn… za tech 5 let co ho mám jsem ale dospěla a aktualne se citím dospělá teda už
a ted po porodu druheho dítěte i stará zároven…
naopak mi moji rodiče připadají tak nějak často nedospělí ted… že třeba maj nějaký plán ale den předtím vypijou 2 flašky vína, pak je jim blbě, zaspí..no jsou v duchodu mužou si to dovolit…ale přijde mi že nemaji žádný řád a v mých očích jsem ted ja ta dospělá a oni ti pubertáci ![]()
@axelina
jen je nech at si uzijou ![]()
Oni uz si deti vychovali a ted si teprve zrejme zacinaji užívat ![]()
@berďana píše:
@axelinajen je nech at si uzijou
Oni uz si deti vychovali a ted si teprve zrejme zacinaji užívat
A my budem užívat za pár let ![]()
@zrnko píše:
Divný název a divné téma, ale uvedomujete si své rodičovství a dospělost?
Ja si připadám, ze jsem pořád nedošla do stádia, abych sama sebe vnímala jako „opravdového“ (nebo jak jinak to nazvat) rodiče a dospělého člověka vůbec. Ikdyz mám svojí domácnost a děti, tak si nepripadam tak, jak jsem vnimala svoje rodiče. Spíš proplouvam, věci kolem se dějí, samozřejmě vychovavam, jsem samostatná a zodpovědná, ale tak nějak „neseriozne“. Hrozně těžko se to popisuje. A u některých jiných rodičů tu neopravdovost vidím taky.
Jak to máte vy? Pokud me vůbec chapete
Mě se to střídá. Většinou už se dospěle i „rodinně“ cítím, ale jsou chvilky, kdy mi připadá, že za rohem vykouknou naši a řeknou „tak, půjdeme se podívat na nádraží na vláček“? ![]()
Já třeba miluju zkušenosti starších lidí, ráda z nich čerpám, ale co nesnáším, když někteří starší se povyšují a dělají z člověka, místo dobré rady, hloupé pako, které neví, která bije. Snažím se i jinak chovat ke svým dětem, abych se nad ně právě takhle nepovyšovala stylem „hele, na to jsi ještě malá, já jsem dospělá, tak to vím nejlíp“. Zjistila jsem, že mnoho věcí stále dělám blbě nebo je nevím a dokonce se mi stalo i to, že moje 6 letá dcera byla v některých věcech rozumnější a vynalézavější, než já.. ![]()
@GabinkaCh
Vid? Ja to rikam taky ![]()
A nejlepsi na tom je, ze jsem mela deti jako mlada holcina, takze jsem mlada furt a mam jeste spoustu casu si uzivat dal ![]()
Zivot pro me a manzela teprve poradne zacal. Tedy, spatne jsem se vyjadrila. S detma jsme si uzivali taky, ale ted mame takovou tu volnost, jestli chapes, co tim myslim. ![]()
Proste je to bajo. Driv jsem na urcite veci proste nemela cas ![]()
@Evulina píše:
Mě se to střídá. Většinou už se dospěle i „rodinně“ cítím, ale jsou chvilky, kdy mi připadá, že za rohem vykouknou naši a řeknou „tak, půjdeme se podívat na nádraží na vláček“?Já třeba miluju zkušenosti starších lidí, ráda z nich čerpám, ale co nesnáším, když někteří starší se povyšují a dělají z člověka, místo dobré rady, hloupé pako, které neví, která bije. Snažím se i jinak chovat ke svým dětem, abych se nad ně právě takhle nepovyšovala stylem „hele, na to jsi ještě malá, já jsem dospělá, tak to vím nejlíp“. Zjistila jsem, že mnoho věcí stále dělám blbě nebo je nevím a dokonce se mi stalo i to, že moje 6 letá dcera byla v některých věcech rozumnější a vynalézavější, než já..
Z ceho soudis, ze se povyšují? Treba to tak vnimas jenom ty? Ale ja fakt nevim. Starsi lidi se mi vetsinou opravdu snazili jenom poradit. I kdyz
ne vzdy se mi to libilo ![]()
Brala jsem to ale pak s humorem. Ze spousty rad jsem si ale vybrala vzdycky neco. Vzdy to, co mi tak nejak vyhovovalo nebo prislo logicke ![]()
@berďana píše:
@GabinkaCh
Vid? Ja to rikam taky
A nejlepsi na tom je, ze jsem mela deti jako mlada holcina, takze jsem mlada furt a mam jeste spoustu casu si uzivat dal
Zivot pro me a manzela teprve poradne zacal. Tedy, spatne jsem se vyjadrila. S detma jsme si uzivali taky, ale ted mame takovou tu volnost, jestli chapes, co tim myslim.
Proste je to bajo. Driv jsem na urcite veci proste nemela cas
Jo, v tomhle je výhoda. Já první dítě ve 31 letech, druhé ve 36, muž je o rok starší, než já. Až odrostou, tak nám už půjde na padesátku a energie v tahu..už teď jsme někdy pěkně hotoví. Já nehonila kariéru, jen pořád nebyl nějak ten pravý, s kterým založit rodinu..že bych si nějak extra užívala naopak do doby, než jsem děti měla, o tom nemůže být moc řeč - trpěla jsem anorexií, pak bulimií, chvíli i přejídáním, pak jsem se z toho dostala, ale zas problémy s láskou, kdy mě pár „donchuanů“ jen tahalo za nos a tak jsem moc klidu neměla popravdě..Tak si tak říkám, že by bylo záhodno zdravě žít, zdravě žít a tak, aby jsme tedy měli s mužem nějakou tu energii na „užívání si“ i potom kolem té padesátky ![]()
@berďana píše:
Z ceho soudis, ze se povyšují? Treba to tak vnimas jenom ty? Ale ja fakt nevim. Starsi lidi se mi vetsinou opravdu snazili jenom poradit. I kdyzne vzdy se mi to libilo
Brala jsem to ale pak s humorem. Ze spousty rad jsem si ale vybrala vzdycky neco. Vzdy to, co mi tak nejak vyhovovalo nebo prislo logicke
Tak když se mi dotyčný snaží poradit stylem, že otáčí oči vsloup a přitom říká „jak to, že ještě nemáš tohle a tamto hotové, ty to teda vedeš“, tak to opravdu normální předávání zkušeností není. A pak se ještě doslechnu, že o mě dotyčný vykládá v hospodě, že jsem s odpuštěním „na h..o“. Ale vím, že dotyčný to takto říká o více lidech, poněvadž si myslí, že spolkl všechnu moudrost světa. Přitom je to ale šikovný člověk a moc ráda se od něj něco naučím
@Evulina píše:
Jo, v tomhle je výhoda. Já první dítě ve 31 letech, druhé ve 36, muž je o rok starší, než já. Až odrostou, tak nám už půjde na padesátku a energie v tahu..už teď jsme někdy pěkně hotoví. Já nehonila kariéru, jen pořád nebyl nějak ten pravý, s kterým založit rodinu..že bych si nějak extra užívala naopak do doby, než jsem děti měla, o tom nemůže být moc řeč - trpěla jsem anorexií, pak bulimií, chvíli i přejídáním, pak jsem se z toho dostala, ale zas problémy s láskou, kdy mě pár „donchuanů“ jen tahalo za nos a tak jsem moc klidu neměla popravdě..Tak si tak říkám, že by bylo záhodno zdravě žít, zdravě žít a tak, aby jsme tedy měli s mužem nějakou tu energii na „užívání si“ i potom kolem té padesátky
Tak ja ti kazdopadne preji abys byla s detmi a manzelem stastna. Ono se rika, ze kdyz zeny maji deti pozdeji, tak si toho vic uzijou. Ja to brala tedy taky vazne, ale tim, ze jsem byla jeste mladoucka tak jsem proste spoustu veci videla tak nejak lážo plážo. Kazdopadne me nic nevyvedlo z klídku ![]()