Volební manuál - vyznáte se?

15319
15.10.10 11:48

Volební manuál - vyznáte se?

Ahoj, potřebuji ujistit, že vyplním správně. :-D

Ráda bych vybrala jednu stranu a zároveň ještě jednoho člověka z jiné.

Zakřížkuju tedy (ve větším políčku) vybranou stranu a zároveň konkrétního člověka z jiné strany.

Jak se pak vyhodnocuje taková volba? Vyhodnotí se můj hlasovací lístek tak, že konkrétní člověk bude na prvním místě a doplní ho do počtu lidé z volené strany? Pochopila jsem volební systém správně?

A ještě jeden dotaz, myslím si, že můžu zakřížkovat jen jednoho kandidáta, žádnou stranu a pak by se to vyhodnotilo jak?

Ještě že jsem nešla studovat politologii… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7631
15.10.10 11:59

Jejda, nevím, jak se vyjádřit. Já to pochopila takto a opravte mě, pokud se mýlím. V případě, když zaškrtneme stranu a ještě např. 2 kandidáty z jiné strany, tak tím zamícháme tak, že přijdou poslední v tomto případě dva lidé ze zaškrtnuté strany o hlasy a ty připadnou těm dvěma s křížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.10.10 12:04

V případě zaškrtnutí jednoho kandidáta dostane hlas jen ten jeden kandidát…myslím :think: :think: Zaškrtnout můžeš i více kandidátů , ale max. do počtu členů zastupitelstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
15.10.10 12:18

nevyzname, ja nevolim:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
15.10.10 12:19

No a musím volit stranu? Nemůžu volit jen jednotlivé lidi? U nás jsou tři strany (a ani jednu nechci volit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
15.10.10 12:21

Ráda vysvětlím, včera jsem vysvětlovala své babičce, u nás v obci se do zastupitelstva volí jen 7 kandidátu, u někoho je počet jiný. Takže si zvolíš jednu stranu a pak jednoho kandidáta ze strany jiné, takže pokud máte v zastupitelstvu 7 členů, tak ti vezmou toho jednoho a zbytek vezmou z té strany, kterou si zvolila, takže zvolíš jednoho z jiné strany a 6 kandidátu z té strany, kterou si zaškrkla. Chápeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
15.10.10 12:22
radúna píše:
No a musím volit stranu? Nemůžu volit jen jednotlivé lidi? U nás jsou tři strany (a ani jednu nechci volit).

Můžeš, jsou tři tipy volby: 1)zvolíš si počet členů do zastupitelstva z různých stran, tzn. že si prokřížkuješ různé lidi. 2)zakřížkuješ jen stranu 3)zakřížkuješ stranu a k tomu pár kandidátů a ten zbylý počet se bude brát z té strany, kterou si zaškrkla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
15.10.10 12:23

Jenom nesmí být třeba zakřížkovaných 7 lidí a nějaká strana k tomu, to by bylo neplatné, můžeš vždycky zakřížkovat lidí 6 a jednu stranu, tzn. že toho posledního člena vezmou z té strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.10.10 12:26
radúna píše:

Můžeš jen jednotlivce, ale max do počtu zastupitelů v obci.LadyRebeca to pěkně napsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12735
15.10.10 12:29
Kaczenka píše:
radúna píše:
Můžeš jen jednotlivce, ale max do počtu zastupitelů v obci.LadyRebeca to pěkně napsala.

Děkuji, děkuji, jsem ráda, že můžu pomoct, jinak ničemu moc nerozumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
15.10.10 12:29

Děkuju moc :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65393
15.10.10 12:35

Holky.....a když nevolím stranu,ale chci jen zaškrtat,máme 17 zastupitelů u nás…
můžu jich zaškrtat míň????
Třeba jen 8????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
15.10.10 12:37
Petra Z píše:
Holky.....a když nevolím stranu,ale chci jen zaškrtat,máme 17 zastupitelů u nás…
Třeba jen 8????

Já pochopila, že ano…ale raději bych byla, kdyby mi to ještě někdo potvrdil :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
15.10.10 12:40
TehotnaTerezka píše:
Petra Z píše:
Třeba jen 8????
to nemuzes, pak by tvuj listek byl neplatny

No já zas myslím, že to lze, protože v manuálu je uvedeno „nejvýše“ kolik členů lze, ale není tam nejméně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TehotnaTerezka
15.10.10 12:41

eviah uz jsem svuj prispevek smazala, taky jsem se pro jistotu koukala do manualu :wink:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová