Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
no tak rada bych, aby ti vratili vic a ja se spletla:D kazda korunka dobra, ale zase lepsi 2,5 tis. nez nic na druhou stranu:D a ted kdyz jsi na matersky tak at si aspon tvuj partner uplatnuje slevu na dite, myslim, ze to muze i kdyz nejstve svoji, ale to musim overit, nejsem si jista (je to skoro 1 tis. mesicne)
Kdo má nárok na daňové zvýhodnění
Daňové zvýhodnění může uplatnit každý zaměstnanec nebo samostatně výdělečná osoba (OSVČ), žijící s dítětem ve společné domácnosti.
Na vyživované dítě si může vždy uplatnit jen jeden z poplatníků v kalendářním měsíci u jednoho zaměstnavatele. Nic nebrání tomu, že po část roku si uplatňuje daňové zvýhodnění jeden z manželů, případně partnerů a po zbytek roku druhý. Toto rozdělení je především výhodné v případě, že manželka (případně partnerka) v průběhu roku porodí. Již od nástupu na mateřskou dovolenou je výhodné, aby si daňové zvýhodnění na první dítě uplatnil manžel (případně partner), protože manželka již od nástupu na mateřskou dovolenou nemá příjem. V případě, že manželka porodila první dítě, manžel uplatní daňové zvýhodnění v měsíci, kdy se dítě narodilo.
Cosmic píše:
Tak pri 13 tis. hrubeho je zaloha na dan ve vysi 555 Kc (dan vychazi 2625, je to 15 % ze superhrube mzdy, která je o 34 % vyssi nez HM, sleva na dani 2070 - rozdil je tech 555) to si zaplatila v lednu, unoru — az kvetnu, tzn. 5× tuto castku ti musi vratit, vic nez si zaplatila ti nedaji:( Odviji se to proste od platu, nekdo kdo bere treba 20000 a je na tom stejne jak ty, tomu vrati logicky vic, protoze na danich zaplatil vic… pak pisni jak ti to vyslo:D jestli tu nepisu naky bludy, ale vzdy si to takhle pocitam a vyslo mi to, je pravda, ze ucetni rok a pul nedelam, ale neco mi v hlave snad zbylo:D
A to daňové prohlášení jsi jí podepisovala teď ze začátku roku? Respektive část, kde jsi měla uvést, že žádáš o roční zúčtování (případně nežádáš?) Jestli jsi ji o roční zúčtování do 15. února nepožádala, tak se asi na to vyprdla. Pokud teda bylo co zúčtovávat.
Byla jsem taky od června do konce roku doma, přiznanej hrubej plat před nemocenskou jsem měla 12 tis., budou mi vracet na daních 1720,– Kč. ![]()
Rocni zuctovani se tyka vsech, bez ohledu na to, jestli maji nebo nemaji deti, ale jak je psano vyse, musi se o nej pozadat (do 15.2.) pokud jste nepozadaly, tak smula.. ale jak uz jsem psala ja vyse, aby vraceli naky zavratny castky, musi mit clovek vyssi prijem, platit dane a nepracovat cely rok:D a pri nejlepsim mit jeste nejake polozky na uplatneni v rocnim zuctu.. napr. ty uroky z hypo, ziv. pojisteni, dary apod. jo a kdo daruje krev,taky se tam neco odpocitava..
Cosmic píše:
Rocni zuctovani se tyka vsech, bez ohledu na to, jestli maji nebo nemaji deti, ale jak je psano vyse, musi se o nej pozadat (do 15.2.) pokud jste nepozadaly, tak smula.. ale jak uz jsem psala ja vyse, aby vraceli naky zavratny castky, musi mit clovek vyssi prijem, platit dane a nepracovat cely rok:D a pri nejlepsim mit jeste nejake polozky na uplatneni v rocnim zuctu.. napr. ty uroky z hypo, ziv. pojisteni, dary apod. jo a kdo daruje krev,taky se tam neco odpocitava..
Tak účetní by to měla dělat, ale je nutný ten podpis na růžovém prohlášení a do kolonky žádám o roční zúčtování napsat ano, datum a podpis:D pro účetní je to práce navíc, tak to dobrovolně nedělají, většinou si ale každý žádá, ale většinou je to v řádu desítek, stovek korun, pokud člověk normálně celý rok pracuje, ale pokud je tam prac. neschopnost či něco jiného, jsou vratky vyšší.. V případě 21 tis. hrubého je by měli vracet měsíčně něco kolem 2200… za předpokladu, že nebyl celý měsíc zdanitelný příjem, tzn. byla prac. neschopnost apod.
Jo a pokud by dto účetní nedělala, nebrání nikomu podat vlastní daňové příznání, stále je do konce března čas. Pokud máš příjmy jen ze zaměstnání, není vyplnění složité, zadáš jen součet hrubých mezd a je to.. a i kdyby se během roku zapomnělo měsíčně na nějaké slevy, ala student, dítě, v ročním zúčtování se promítnou a o to víc vrací. A jestli mají vracet třeba desítku, určitě se to vyplatí! Potřebuješ jen povrzení o příjmech od zaměstnavatele.
Zavolej té účetní, pokud nemáš žádné úlevy (úroky, dary atd…), tak by Ti měla vyhovět a to zúčtování Ti dodělat. I zpětně, je to její práce a já osobně bych ve vlastním zájmu všechny zaměstanance obeslala, aby si to přišli dát dopořádku, než pak dodatečně řešit zapomětlíky a tím si přidávat práci při narovnávání zúčtování zálohových daní. No asi bude záležet jak bude ochotná, ony na to fakt serou. Mmch pokud jsi jí nepodepsala že žádáš zúčtování od ní, tak Ti měla navalit Potvrzení o zdanitelných příjmech, aby sis daňové přiznání (neboli vyúčtování zálohové daně pokud jsi jen zaměstnanec a i nepodnikáš) udělala sama. Na www.danovapriznani.cz nadeš formulář s automatickými výpočty, jen bys vyplnila své údaje a pak do jednoho oddílu údaje z toho Potvrzení o zdan. příjmech a sražených zálohách …, které Ti měla dát účetní, když Ti zálohy na daň nezúčtovlaa sama … Píšu to polopatě, snad se v tom vyznáš ![]()
Moc děkuji za rady,
zavolám účetní a zeptám se jí, jsou v pohodě, tak si myslím, že to bude dobrý
![]()
Já bych také potřebovala ohledně daní poradit a něco objasnit, budu ráda, když se někdo ujme a vysvětlí mi to
V roce 2010 jsem od poloviny srpna už byla na nemocenské. Nevím, ale vždycky jsem měla za to, že když je člověk na marodce, má vyšší daně a teďkom mi bylo řečeno, že daně nedostanu… Hrubý příjem nic moc, měla jsem zhruba 11500kč. Nějáké daně sice dostanu, ale jen z pojištění nic víc…
Kdežto moje kolegyně z práce, byla na nemocenské 3 měsíce a dostala 3000- máme stejný příjem. Když mívala odpracovaný celý rok bez nemocenské, tak dostávala jen nějáké drobné jako daně a s nemocenskou ji to hodilo tolik. Tak proč já nedostanu nic? Moc to nechápu… Díky za jakékoli vysvětlení…
Ahojky, no dane nejsou nejlehci zalezitost:D ale muze se to spocitat presne, fakt zalezi na hrubym prijmu, kolik presne platis na zalohach, pokud odvadis jen minimum, zakonite ti vic nez odvedes nevrati.. proto treba ta kolegyne odvedla o trochu vic a proto ji to vraceli, pri hrubem prijmu 11500 je dan 2325, v r. 2010 byla sleva na dani 2070 tzn pokud si nemela dalsi jiny slevy (na dite, na studenta ) platila si zalohu z tohoto prijmu ve vysi 255 kc.. mesicne.. tzn. tuto castku by ti pri rocnim zuctovani vratili, jestli si pracovala pul roku tak krat odpovidajici pocet mesicu, samozrejme pokud byl hruby prijem trochu jiny tak by se ta castka lisila, s pojistenim dane nemaji nic spolecnyho.. pokud budes chtit neco jeste bliz, pisni zpravu, muzeme projit konkretni pripady:DDD pa holky
Ahoj, vidim, ze ty danim rozumis…
Vim, ze je jeste casu dost, ale chci vedet zda bude jeste nejaka korunka na vic
Od ledna do pulky rijna jsem pracovala a pak nastoupila na neschopenku na ktere budu do konce roku urcite. Tak podle toho co jsem tu cetla, tak by me neco vracet meli na danich, ne? Moje hruba mzda je 13390 Kc a zalohova dan je 730 Kc. Jinak mam jeste pujcku, platim mesicne 3000 Kc, ale nevim jak to se da zapocitat do tech dani… Minulej rok jsem ji mela od prosince zalozenou, tak sem to neresila… Mohla by jsi me prosim poradit a naznacit ci vypocitat jestli me neco vrati… Byla by jsi moc hodna
![]()