Od června do prosince na neschopence,mám nárok na vrácení daní?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
9.1.12 22:06

Prosim mam dotaz v lednu a unoru jsem byla na uřadu práce, občas jsem musela být s malou na paragrafu a ted v půlce prosince jsem šla na neschopenku. Muj hrubý plat je 12tisic. Budu mit nárok na vráceni daní?
Moc dekuji :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.12 09:46

Anonym 2

Taky by mě to zajímalo. Od začátku září jsem na nemocenské, můj hrubý plat je 26 tis. Vůbec netuším, jaký na to bude mít nemocenská vliv.

• Citovat
  • Upravit
8506
10.1.12 12:10

Takový, že nemocenská není zdanitelným příjmem. V ročním zúčtování se sečtou veškeré příjmy, které jste měla za rok (mimo nemocenské) a vypočte se daň, ze které se odečte sleva na poplatníka za celý rok. Takže zjednodušeně řečeno: Zatím jste měla slevu odečtenu jen za 8 měsíců (do září), pak se odečte za 12 měsíců, takže pokud vám strhli v zaměstnání nějaké zálohy (což u příjmu 26tis. asi strhli) pak Vám nějakou pěknou sumičku vrátí. Musíte ale u svého zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani do 15.2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.12 12:27

Tak to je bezva, ještě mi docvaklo, že mám úvěr ze stavebního spoření, jen mi ještě nic nepřišlo. Doufám, že to do toho 15.2. pošlou.

• Citovat
  • Upravit
8506
10.1.12 12:37

Neboj ve stavebních spořitelnách to znají, takže potvrzení posílají tak, aby se to stihlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
10.3.13 17:50

daně

Dobrý den, hledam nějaký příspěvek jak si spočítat daně a narazil jsem na vás :-) můžete mi říct jak daně spočítat a jestli se mi něco vrátí?? za munulý rok jsem dělal 9 měsíců a vydělal asi 120 tisíc, zbylé tři měsíce jsem byl na pracáku. zajímá mne to, protože jsem momentálně bez práce a hodí se každá koruna. moc děkuji za odpověď. marek :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
10.3.13 17:57

Uplatňujete nebo uplatňoval jste si dítě? Nebo jiné slevy, jako např. inv. důchod, studium atd.? Pokud ne, pak z hrubé mzdy cca 13tis. byla srážena daň asi 550/měsíc. Takže tyto sraž. zálohy by měly být vráceny. Tedy 550×9.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6095
19.3.13 13:41

@Hanula1212 nemyslim si, ze by meli byt vraceny cele srazene zalohy.. porovnava se skutecna danova povinnost oproti zaplacenym zaloham.. nevime, zda je vyse uvedena suma 120 tis. cisteho nebo hrubeho.. kazdopadne at tak ci tak..(bud tedy cca 13/mes. nebo nakych 17+-) hlavni, co budou vracet je sleva na poplatnika za ty tri mesice, co pan nepracoval..(v rocni zuctovani se kalkuluje se slevou na poplatnika za cely kalendarni rok, nikoli za mesice, kt. clovek pracoval) tzn. za minuly rok to bylo nemylim-li se 2070/mesicne.. x 3.. pokud tedy na zaplacenych zalohach bylo aspon toto vybrano, resp. vic, nez je sleva na poplatnika (a pri HM cca 17 tis. je zaloha na dan 3420.. tzn. po odecteni slevy na poplatnika se stale dan plati ve vysi 3420 - 2017= 1403.. to kdyz vynasobime 9 mesici… tak az do vyse teto castky by stat mohl neco vracet.. nikdy nevrati vic, nez jsme zaplatili..pan zaplatil tedy za vyse uvedeneho predpokladu 9×1403 = 12 627 tis… a rocni danova povinnost bude nizsi nez skutecne zaplaceno na zalohach, protoze se zapocita sleva na dan za celych 12 mes. vracet budou neco pres 6 tis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6095
19.3.13 13:50

@Hanula1212 jasne, pri HM 13 tis. by to opravdu byly ty srazene zalohy.. ale jen diky tomu, ze jsou nizsi nez 3×2070 coz v tomto pripade jsou:) ale neplati to vseobecne, ze se vraci srazene zalohy, abychom nekoho nematly:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
19.3.13 14:21

Nebudu tady slovíčkařit, ale když už nechceš nikoho mást, tak nepiš, že bude vrácena nějaká sleva na poplatníka! Sleva je prostě sleva, ta nejde vrátit! Ta může jen něco snížit. Ano, máš pravdu v tom, že moje odpověď platí u hrubé mzdy ve výši 13000. U čisté je to poněkud jiné. A taky jsem to nemyslela všeobecně, ale odpověď platila pouze pro tu konkrétní otázku. Proncip srážení záloh a jejich zúčtování, si myslím, znám docela dobře, i když taky nevím spoustu věcí. A pokud tady napíšeš, že pokud je člověk nemocný 3 měsíce, pak se mu vrátí sleva na poplatníka 3×2070,–, budeš tu mít do hodiny další 3 otázky typu: Byla jsem celý rok nemocná, tak se mi vrátí celá sleva na poplatníka? Tedy 12×2070,–?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6095
19.3.13 18:06

@Hanula1212 nebyl to utok na tebe, tak se hned necerti, prosimte, od toho to tady snad neni ne… taky jsem pak napsala druhy koment, protoze vim, jak si to myslela, ale jinak jsem nic o nemoci myslim nepsala — ale stejne clovek, ktery do toho neni zainteresovany tak ten princip nepochopi, takze se tady zbytecne nema cenu rozcilovat ne.. a jeste k te tve posledni vete, myslim, ze jsem napsala dost jasne, ze stat nemuze dat cloveku neco, co nezaplatil, takze kdyz byl clovek nemocny tak neplatil zadne dane, tak mu tezko nekdo neco vrati ne.. omlouvam se, ja myslela, ze princip emimina neni se hadat ale spis si normalne neco edit: „vysvetlit“ a tohle nemam zapotrebi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
19.3.13 21:17

@Cosmic Omlouvám se, asi jsem to fakt trochu přehnala, ale když si to teď po sobě čtu, tak ta moje reakce vyzněla fakt blbě a ani jsem to tak nemyslela :oops: :oops: :oops:. Ale zkus si tady přečíst pár diskuzí, kde je otázka toho typu, co jsem napsala a na to hned reakce: „jo já jsem loni půl roku marodila a za každý měsíc jsem dostala 2tisíce. To ti vrátí tu slevu“ a já se snažím furt vysvětlovat a vysvětlovat :zed: :zed: :zed: Tak jsem teďuž reagovala nepřiměřeně a ještě jednou se omlouvám. :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6095
20.3.13 07:45

@Hanula1212 v pohode, ja to i chapu, ja jsem totiz taky takovej „strelec“ napisu a pak az si to po sobe ctu:D ja se tez omlouvam. Asi bychom sem meli udelat nejaky vzorec na vypocet rocniho zuctovani a nak polopaticky to vysvetlit:))) ale ono to opravdu cloveku, kt. o tom nema anung asi nevysvetlis a kor takhle po emiminu:D Hezky den :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
20.3.13 07:56

Já jsem taky střelec :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
509
20.3.13 08:29

Prosím může exekutor na daně? Když je to na složenku? A podávam si to sám né zaměstnavatel, moc děkuji za odpověd :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák