Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@medvidek No hele, dost nedost - nedat snaše chleba, když si ho zapomněla koupit, je podle mě už hodně daleko za hranicí slušného chování.
Souhlasím, že po čase je třeba cítit takové napětí, kdy už toho obě strany mají po krk, ale ty úplné základy civilizovaného soužití snad nevymažu, i když mi dotyčná už leze na nervy, ne?
Taky mám tchýni se kterou mám společného snad jen to, že máme rády stejného chlapa (její syn a můj muž v jednom, aby snad nedošlo k mýlce
), ale jsme schopné se respektovat. Naše děti si odtud vozí jako svátost ty hnusný kupovaný pudinky se šlehačkou a buřtama jsou přecpaný, protože maminka jim to tak často (některé věci vůbec) nekoupí. Mi je to fuk, jednou za rok na dvoutýdenních prázdninách se jim nic nestane, ona má pocit, že jim udělala dobře, děti mají pocit, že mohly sníst zakázané ovoce a je to.
Ale vycházíme spolu dobře a věřím, že by mi dala tu poslední kůrku, kdyby mohla. Je to normální ženská. Což bych o zakladatelčině tchýni teda asi netvrdila. ![]()
A k těm konfrontačním hovorům - já myslím, že můj muž by se „ze slušnosti“ zastal spíše matky. Je to maminka a starší osoba.
Jeho silná žena se ovšem dokáže ubránit sama a tak k takovým situacím nedochází. ![]()
V různonázorových situacích k tomu v soukromí a po společné domluvě zaujmeme společný postoj a není nutné se nikoho zastávat.
My to máme nastavené tak, že pokud mám problém mám to narovinu říct. Takže nějaký „Promluv si z mamkou o tom a tom…“nehrozí. Chceš něco řešit? Tak mě do toho netahej
(mi muž řekne)a vyříkejte si to.
A proč jsi u ní 14 dní bydlela když je tak hrozná? Proč si nešla k vašim?
Ahojky holky. Má tchyně má plný invalidní důchod, protože je na tom psychicky špatně - trpí depresemi atd., chodí k psychiatrovi např. celý týden jen leží v posteli a je jí špatně. Kamarádka jí ale doporučila nějakou léčitelku. Včera u ní byla a hned se jí udělalo lépe. Prý jí snad z toho vyléčí. Dnes mi volala, že jestli jí bude zítra dobře, přišla by se podívat na synka. Ale co mě dost naštvalo. Právě, že mi říkala o té léčitelce a já se ptala, zda to už říkala svému psychiatrovi. A ona, že mu to říkat přeci nemusí. že prý mu snad bude dále tvrdit, že jí je špatně a tak jí důchod nikdo nesebere. Řekla jsem tedy dobrá a rozloučili jsme se. Co si o tom myslíte? Mě to teda přijde dost nefér, aby dále chodila k psychiatrovi a říkala, že jí je zle, když se z toho třeba dostane. Nejhorší je, že ona i tchán vymýšlá stále takovéhle věci, jen aby jim z toho něco káplo. To byste je museli znát. Je tu takových lidí, co by si zasloužili víc peněz (ať už třeba samoživitelky s postiženými dětmi, apod.) a ona mi jako kdyby nic řekne, že to říkat nemusí. Chápete to?
Ahojky, omlouvám se, nečetla jsem celou diskusi, musím už pomalu letět. Hele, co se týče toaletního papíru atd., kašli na to. Kamarádka má fajn rodiče (ani to nejsou tchánovci, ale její vlastní). Znám je dlouho. Jsou celkem fajn, kamarádce teď dost pomáhají (je v šestinedělí s 2. dítkem a 1. má též doma, ne třeba v MŠ).
Denně jí vozí jídlo, starají se, máma pomáhá s domácností. Ale vše jí účtují do koruny. Ne tedy práci, ale jídlo, benzín… Radila jsem jí to staré. Prostě na to nemysli. Já bych byla šťastná, kdyby mi tchýně hlídala. Jenže od jara do podzima je na chalupě a v zimě k nám nemůže, protože by mohla uklouznout!
Je to sice divné, uznávám, ale co naděláš. ![]()
Taky mám super tchýni. Bydleli jsme u ní 3 měsíce s manželem a dcerou a to byl ošistec. Byla jsem doma, bylo to špatně, nebyla jsem doma bylo to špatně. Uklízela jsem sama celý byt. Tak to si stěžovala švagrové, že jsem spotřebovávala moc elektřiny a vody. Neuklízela jsem, tak mě pomlouvala sousedce, která byla u ní na návštěvě. Já to samo slyšela, přes dveře ve vedlejším pokoji. Ona byla po operaci, bylo před vánocema, tak vše jsem dělala já. To mě zdrbla, že cukroví peču už moc dlouho. No prostě některým lidem se člověk nezavděčí ať dělá co dělá. Já se jednoho dne zvedla a bylo mi jedno že my ve svém domě nemáme ani postel. Spala jsem na zemi jen abych nemusela být s tchýni v jednom prostoru. O od té doby spolu nemluvíme.
No, já taky nemám ideální tchýni a 14 dní bych sni asi nevydržela, ale co je moc je moc..to si musíte vyříkat mezi sebou, mě spíš zaráží, že manžel drží sní..to můj manžel se se svojí matkou radši pohádá, než aby nestál při mě..takhe do extrému to sice ještě nikdy nezašlo, ale vím, že se mě vždycky zastane, vždycky mě před ní vychválí do nebe a ona pak nemůže říct půl slova, takže bych si s manželem promluvila spíš o tomhle
žije přece stebou a né se svojí matkou