Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Už začínám být alergická na tchýni. Jsem v těhu na neschopence a tchýně skoro každý den i o víkendu volá manželovi, aby k ní přišel na oběd. někdy i na večeři. Jak kdybych byla neschopná a ani mu neuvařila, nebo co. Zrovna dneska mi manža hlásí, že mu maminka říkala, ať zítra příjde na oběd. A já si mám asi uvařit něco sama pro sebe. Manžel jí teda říká, že oběd má, ale někdy tak stejně jde, a já jsem naštvaná. Bydlí ve stejné vesnici a ještě kousek, a od doby, co spolu s manželem bydlíme a vzali sme se, je ona horší a horší. Už sem vážně naštvaná a asi si s ní budu muset promluvit, i když vím, že se urazí- je totiž jak malý, rozmazlený děcko - když není po jejím, tak se urazí a naštve!!
![]()
Tak promluvit si s maminkou by měl asi hlavně manžel - tohle Tobě moc nepřísluší. Měl by se vyjádřit ve smyslu, že má jídlo doma a buď může maminka přijít na oběd k Vám, nebo přijdete Vy oba k ní.
@Elis.bz Ať dojde na oběd a vezme ssebou jídlonosič, ať mu nandá porci i pro tebe.
Buď se panímáma chytne za nos a přestane zvát jen synka nebo to nemyslí zle a bude vařit i pro tebe. V tom druhém případě bych neměla nic proti.
To jsem si ze začátku taky říkala, že ušetříme, ale stejně si musím navařit pro sebe. Ono je toho víc, než jen ty obědy, jen tohle je momentálně nejaktuálnější. Hrozím se toho, co bude, až se nám narodí prcek, to u nás bude pečená vařená.
Po svatbě mi dokonce vyčetla, že mám svoji mamku radši než ji. Tak je normální?
Napadlo me, jeslti ti spis nechce pomoct, kdyz ses na nemocensky, ale proc vaas teda nepozve oba dva??
Jo to mi vyčetla moje tchyně taky
![]()
Tchýně jsou prostě tchýně v těch se nevyznáme
To moje tchýně u nás denně sedí na netu a honí chlapy
Včera v jedenáct v noci už i přítelovi došla trpělivost a slušně jí vyhodil
Dnes ještě nepřišla ![]()
@Loll píše:
@Elis.bz Ať dojde na oběd a vezme ssebou jídlonosič, ať mu nandá porci i pro tebe.Buď se panímáma chytne za nos a přestane zvát jen synka nebo to nemyslí zle a bude vařit i pro tebe. V tom druhém případě bych neměla nic proti.
přesně
Ona to dělala i když jsem chodila do práce, ale teď jak jsem doma, tak to je ještě horší. No kdyby pozvala aji mě, ale né, ona vyloženě pozvě jenom manžu. Jednou mi volala, jestli už došel z práce, že na něho čeká s večeří, a když sem jí řekla, že večeři máme, tak se urazila. Kdyby neměla pro koho vařit, ale chlapa doma má, tak já nevím
@Loll píše:
@Elis.bz Ať dojde na oběd a vezme ssebou jídlonosič, ať mu nandá porci i pro tebe.Buď se panímáma chytne za nos a přestane zvát jen synka nebo to nemyslí zle a bude vařit i pro tebe. V tom druhém případě bych neměla nic proti.
Souhlas, přesně tohle bych udělala, resp. instruovala manžela
pokud přiběhne oběd i tobě, tak bych to brala.
U nás naštěstí nevysedává, nesmí se u nás totiž kouřit:D Ale zase mi každej den volala několikrát, jen tak, co dělám. Až sem jí to přestala zvedat, tak přestala. teď volá tak 3× týdně. Manžovi každej den a ještě za ním jezdí do práce.
SOuhlasím s holkama - manžel ta si nasadí koule a chová se jako chlap a řekne mamince pevně a jdnou provždy, že jídlo doma má a že buď bude vařit pro vás pro oba, když jsi na neschopence a měla by ses šetřit, tak je to od ní hezká pomoc, ale že on jen sám k ní chodit nebude, že se to nehodí a on doma jídlo má, že se o něj postaráš a nepotřebuje její „laskavosti“.Ty se neangažuj, otočilo by se to proti tpobe..chlap by se měl teda chovat jako chlap podle mě… ![]()
To mi něco připomíná, když jsme s přítelem spolu začali žít, vozila mu máti zamražené jídla na celý týden
No kdyby zůstala jen u toho tak by mi to bylo fuk. Minulý týden mi přijela nadat, že se dozvěděla, že si na veřejnosti stěžuju na to, že si chci koupit hospodu a přítel mi na to nechce dát peníze, označila mě za vše možné a jemu řekla, že jestli si někde půjčí nějaké peníze, že s ním končí. Nebyla na tom ani špetka pravdy jako na všem kvůli čemu jsem se s ní vždy dohadovala, když jsem s partnerem spolu začínali, tak jsem byla dle ní coura, co se peleší s několika zaráz, mám jen pitomou maturitu, pracuju jako barmanka… no už jsem vypěnila, slušně jsem jí řekla, že u mě doma mě ona urážet nebude a má zákaz překročit náš práh. Prototyp tchýně, o kterých jsou vtipy. Dokud jí sama něco neřekneš, nikdy nepřestane
Asi ji je smutno po synovi, ještě se nesmířila s tím, že je v jine životní etapě. Jednání rodiny by ji v tom mělo pomoct. Jeji syn utvořil SVOU úzkou rodinu jinde, tak neni mozne zvát pouze jeho a on by měl tedy tuto zalezitost mamince jasne vysvětlit. Uz neni jeji maly chlapeček, ale nastávající otec jejího vnoucete. Zmena rolí. To si tchynka potrebuje uvědomit.