Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Počkejete, počkejtejako jestli jsem to dobře pochopila, tak přítel má již ted' ke mě nějakou povinost? Jako kdyby jsem od něho odešla, nebo s ním zůstala, tak se musí finančně podílet se na mém těhotenství? Myslíte tím výbavičku na dítě atd.?Sice to mám vše koupené ale účtenky mám schované. Já jen vím, že má ke mě a k dítěti vyživovací povinost až se miminko narodí ale tohle jsem vůbec nevěděla! Jako nejsme nějaká zlá mrcha, která by ho chtěla sedřít z kůže to vůbec ne ale pokud ta možnost ze zákona je, aby se alson' trochu finančně podílel a zaplatil mě část výbavičky, určitě by jsem toho využila. Jako nechci to hrotit přes úřady, pokusím se to řítelovi rozumně vysvětlit ale pokud by to odmítl, na koho se mám obrátit?
Ano, má vyživovací povinnost k dítěti, dva roky k tobě a ještě se musí podílet na výbavičce pro dítě.
„příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce“ Tak se to jmenuje. Tam je zahrnuto i těhotenské oblečení, boty v těhotenství, vitamíny a pak ty věci pro mimi, na všem se musí podílet.
@Anonymní píše:
Počkejete, počkejtejako jestli jsem to dobře pochopila, tak přítel má již ted' ke mě nějakou povinost? Jako kdyby jsem od něho odešla, nebo s ním zůstala, tak se musí finančně podílet se na mém těhotenství? Myslíte tím výbavičku na dítě atd.?Sice to mám vše koupené ale účtenky mám schované. Já jen vím, že má ke mě a k dítěti vyživovací povinost až se miminko narodí ale tohle jsem vůbec nevěděla! Jako nejsme nějaká zlá mrcha, která by ho chtěla sedřít z kůže to vůbec ne ale pokud ta možnost ze zákona je, aby se alson' trochu finančně podílel a zaplatil mě část výbavičky, určitě by jsem toho využila. Jako nechci to hrotit přes úřady, pokusím se to řítelovi rozumně vysvětlit ale pokud by to odmítl, na koho se mám obrátit?
Tvuj pritel je dost divny, ale tento prispevek mne take prijde jako ulet. To si neumite sdelit sve potreby normalni lidskou/partnerskou reci? To musis vytahnout nejaky zakon o jeho povinnostech? Jako chapu to v pripade rozchodu, neumim si to predstavit v prubehu vztahu, ktery chci zachovat.
@Anonymní píše:
Zkus se podívat do zákona o rodině na přesné znění. Najdeš to v části o výživném a jmenuje se to přibližně náklady spojené s těhotenstvím a slehnutím (hrozný termín tedy, ale v zákoně furt je)
. Obrátit je třeba se na soud s návrhem, ale s tím ti zdarma pomůže každá pracovnice na oddělení péče o děti příslušného městského úřadu (nebo magistrátu), kam spadáte ![]()
@Cuddy Přečelta jsem si všechny její příspěvky a nedivím se jí, že už smýšlí tímto směrem. Všechno si platila sama a chlap se jen vymlouvá a slibuje a nic. Takže ta „normální lidská/partnerská řeč“ na něj evidentně nefunguje, takže se nedivím, že zakladatelku potěšilo, že i na takvé situace myslí zákon a že nemusí celou výbavu kupovat jen ona, protože miminko čeká ona..
@Cuddy tak když to jinak nepůjde, bohužel to bude muset řešit takhle ![]()
Ono by tím možná při té diskusi stačilo pohrozit, pak si milý tatínek snad dokáže dát dohromady dvě a dvě, spočítat tu potupu, kterou by z toho měl a třeba i ta diskuse by byla plodnější ![]()
@Cuddy píše:
Tvuj pritel je dost divny, ale tento prispevek mne take prijde jako ulet. To si neumite sdelit sve potreby normalni lidskou/partnerskou reci? To musis vytahnout nejaky zakon o jeho povinnostech? Jako chapu to v pripade rozchodu, neumim si to predstavit v prubehu vztahu, ktery chci zachovat.
No ale s ním se prostě člověk rozumně nedomluví, pořád si mele svoje a proto jsem napsala, že si s ním o víkendu naposledy promluvím. Nebudu do toho rozhovoru samozřejmě tahat zákony ale pokud se s ním nedohodnu a nebude se chtít podílet na základních věcech, jako je výbavička na miminko atd. a budu to i nadále vše kupovat a zařizovat ze svého, odcházím od něho a v tom případě budu muset být prostě tvrdá a prostě mu to říct na rovinu!
Ty jo před 5 měsíci bylo všechno tak super, že jste se rozhodli pro dítě a teď se bude vyhrožovat odchodem a zákony? nějak nechápu ![]()
HLAVA PÁTÁ
Příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce § 95
(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená,10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.
Přesné znění. Vidím, že už jsem dlouho nekoukala do zákona (to slehnutí tam sice je, ale až v textu) ![]()
Je fajn, že jde žádat i docela dost zpětně…
@Anonymní píše:
No ale s ním se prostě člověk rozumně nedomluví, pořád si mele svoje a proto jsem napsala, že si s ním o víkendu naposledy promluvím. Nebudu do toho rozhovoru samozřejmě tahat zákony ale pokud se s ním nedohodnu a nebude se chtít podílet na základních věcech, jako je výbavička na miminko atd. a budu to i nadále vše kupovat a zařizovat ze svého, odcházím od něho a v tom případě budu muset být prostě tvrdá a prostě mu to říct na rovinu!
A jsi připravená na to, že mu budeš muset vždy takto složitě vysvětlovat VŠE???
Nechci tě ponoukat nějakým směrem, nejsem tam s vámi, nicméně ti znovu připomínám i tvou vyživovací povinnost vůči němu, pokud si jej vezmeš! A stanete se manželé.
Tak vezmi prosím tě rozum do hrsti, jo?
@Kamila Jakub @jiji Ja jsem take precetla vetsinu prispevku. Ja jsem asi natolik hrdy clovek, ze pokud bych musela resit neco timto zpusobem (viz. mas povinnostprispet i na vybavicku), tak uz bych to resila pouze ve fazi rozchodu. Neexistovala by nejaka posledni moznost. Jinymi slovy, pokud bych musela necim takovym hrozit, nechtela bych jiz dale tohoto muze za sveho partnera.
A moc děkuju za rady
no snad si dá přítel říct a pořešíme to v klidu a když ne, jeho problém. Já už také pitomá, aby jsem vše cálovala sama nebudu. ![]()
![]()
@G12 píše:
Ty jo před 5 měsíci bylo všechno tak super, že jste se rozhodli pro dítě a teď se bude vyhrožovat odchodem a zákony? nějak nechápu
Takových diskusí tady je. Ale pokud by se zachránila minimálně tato zakladatelka před takovým mamrdem (pardon, nemohu jinak), tak mé štěstí nebude znát mezí.
@Trojlístek píše:
Takových diskusí tady je. Ale pokud by se zachránila minimálně tato zakladatelka před takovým mamrdem (pardon, nemohu jinak), tak mé štěstí nebude znát mezí.
Počkejete, počkejte
jako jestli jsem to dobře pochopila, tak přítel má již ted' ke mě nějakou povinost? Jako kdyby jsem od něho odešla, nebo s ním zůstala, tak se musí finančně podílet se na mém těhotenství? Myslíte tím výbavičku na dítě atd.?Sice to mám vše koupené ale účtenky mám schované. Já jen vím, že má ke mě a k dítěti vyživovací povinost až se miminko narodí ale tohle jsem vůbec nevěděla! Jako nejsme nějaká zlá mrcha, která by ho chtěla sedřít z kůže to vůbec ne ale pokud ta možnost ze zákona je, aby se alson' trochu finančně podílel a zaplatil mě část výbavičky, určitě by jsem toho využila. Jako nechci to hrotit přes úřady, pokusím se to řítelovi rozumně vysvětlit ale pokud by to odmítl, na koho se mám obrátit?