Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Mě IKEA jako shit nepřijde, ale mám zkušenosti především 10 let zpátky. Půjčovat si na nábytek mi přijde blbost, stejně jako kupovat předražený.
To si radši koupím každých 15 let nový v IKEY. ![]()
@warita nový drahý nábytek není nezbytnost
Nadčasové…takže tobě se ve 20 líbí to samé co ve 30 atd. Vždyť i potřeby rodiny se mění- skříně, postele, botniky i ta kuchyně ![]()
@warita píše:
nabytek JE nezbytnost a blbost je kupovat ten shit z ikei. Pokud je nabytek krasny a nadcasovy, tak je snad nasnade, ze nebudes mit problem v nem zit cely zivot. Proc taky? Nadcasovost nepodleha modnim trendum.Co jsi rikala o tech doplncich, to delam taky, to ale neni nabytek a presto dokaze uplne zmenit raz zarizeni.
Tak konkrétní zkušenost z mojí rodiny - šatní skříně IKEA PAX jsem stavěla 4× (kupovala jsem do studentského bytu, pak přežily ještě 2 podnájmy a po stěhování už do svého bytu jsem je šoupla do chodby s tím, že časem si koupím vestavěnou skříň - celkem je mám jedenáctý rok a zvenku pořád jako nové, za čtvrtinovou cenu oproti skříni na míru).
Před dvěma lety zemřela vzdálenější příbuzná a její vnoučata nabídla krásný nábytek po ní na bazaru - zájemce o krásné nadčasové kusy se ozval, ale ejhle - v bytovém domě se mezitím vyměnila okna i dveře, a ty nadčasové kvalitní lepené kusy nábytku nebylo jak dostat ven (prostě ty velké kusy nikudy neprošly - nakonec to snad někdo rozřezával s tím, že si to zase opraví, ale z původní ceny zůstalo torzo). Takže ona ta nadčasovost občas taky narazí.
@unuděná píše:
Me celkem prekvapuje, kolik lidi na takovou otazku reaguje jako potrefena husa :„my z Ikei doma nic nemame!!!“
My z ikea nic nemáme.
Asi proto, že ji nemáme nikde poblíž. Ale myslím, že být tu ve městě, tak tam chodím dost často na čumendu.
Je teda ale pravda, že na netu mě ten jejich nábytek nijak neoslovil. Na živo by to třeba bylo lepší. Mám v plánu tam jet nakoupit do novýho baráku nádobí a možná nějaký doplňky. Uvidíme.
Jo, vlastně kecám. Děti maj z ikea, aspoň myslím, že je to ikea, takový plastový barevný vysouvací boxy na hračky.
@catherine100 píše:
@warita nový drahý nábytek není nezbytnostNadčasové…takže tobě se ve 20 líbí to samé co ve 30 atd. Vždyť i potřeby rodiny se mění- skříně, postele, botniky i ta kuchyně
To jako nekdo meni kuchyn kazdych 10 let? ![]()
@Moise píše:
tak u bydlení je to snad něco jiného, ne? A zadlužovat se kvůli autu považuju za stejnou blbost jako kvůli nábytku
jo a kdyz to auto potrebuje, aby ty penize vydelal? Mel se tam jak dostat? A nez nasetri, tak bude chodit pesky?
Jsou i takovy lidi, si predstav, ze nenasetri a jsou radi, ze zijou…
@TopSecret tak kuchyň třeba ne, i když znám takové lidi
a popravde, kdybych se nestehovala, měla jsem taky v planu měnit dvířka, abych to trochu oživila…
@TopSecret píše:
jo a kdyz to auto potrebuje, aby ty penize vydelal? Mel se tam jak dostat? A nez nasetri, tak bude chodit pesky?
Jsou i takovy lidi, si predstav, ze nenasetri a jsou radi, ze zijou…
auto je spotřební zboží a každým rokem ztrácí hodnotu.. vezmeš si na něj úvěr, splácíš x let a když splatíš, máš doma vrak a půjčíš si na další a už se motáš ve smyčce a ve finále tě to vyjde na úrocích docela draho.
Ono to chce totiž přemýšlet trošku dopředu, málokdy ti ta potřeba auta vyvstane ze dne na den ![]()
@Moise píše:
auto je spotřební zboží a každým rokem ztrácí hodnotu.. vezmeš si na něj úvěr, splácíš x let a když splatíš, máš doma vrak a půjčíš si na další a už se motáš ve smyčce a ve finále tě to vyjde na úrocích docela draho.
Ono to chce totiž přemýšlet trošku dopředu, málokdy ti ta potřeba auta vyvstane ze dne na den
No trosku premyslet. Ale jak rikam. Z ceho maji ty lidi setrit, kdyz to maji akorat. Chapes. Nemaji z ceho.
Ale mas pravdu. Shaneli jsme auto. Zasli jsme si i pro nabidku noveho. A zustali jsme zirat. Na nove auto, za 300-400 tisic a tak maly uroky
maly povinny ruceni+havarijko. No koukali jsme. Kdyz mrknes na uroky ojeteho auta, co preplatis, za to mas nove ![]()
@TopSecret ale to už je každého boj
Když nejsem spokojená a mám akorát, tak se snažím s tím něco dělat… v době nízké nezaměstnanosti a rostoucích platů to není nic až tak hrozného. Na takové to „nemají z čeho“ moc nevěřím.
A taky si koupím auto, na které prostě mám. Proč jít s napjatým rozpočtem do nového auta
to mi přijde jako nesmysl ![]()
Ikeu mam rada, je kvalitni a levna. Hodne retezcu ji ted kopiruje jako sconto, moebelix i kika. U me ikea presto vede. Nemam od ní vse, jsem minimalista. Nemam rada ty velke masivní skrine v rustikalnim stylu. Kombinuji vice levnějších retezcu. Ale taky rada predelavam, kazdych 6-10 let menim nabytek ve vetsine pokoju nebo to minimalne prehazuji vcetne místnosti. Ted chci treba z detskeho pokoje delat pracovnu.
@Newday Milovala jsem Ikeu, když jsem byla studentka. Bylo to cenově dostupné, každý si tam najde svůj styl (od rustikálního po moderní), ale kvalita mě neuspokojovala. Postel po roce šíleně vrzala, potah na sedačku strašně rychle vyšisoval, koberec mi přišel dost umělej, ručníky také neměly zrovna 2× savou schopnost, u skříně se rozklížila dvířka. Takže Ikeu uznávám, vizuálně jsou ty věci pěkné, určitě je dobrým řešením ve chvíli, kdy člověk chce zařídit celý byt za levno, ale není to nábytek, který spolehlivě vydrží 10 let. A není to nábytek do atypicky řešených prostor. Jediné, s čím jsem byla hodně spokojená, byla matrace. Teď v pozdější dospělosti dávám přednost kvalitě a originalitě. V současném bytě jsme si hodně věcí nechali vyrobit od příbuzného-truhláře, který to zhotovil podle našeho návrhu, a jsme spokojení.
@TopSecret píše:
To jako nekdo meni kuchyn kazdych 10 let?
Proc ne? U nas treti bydleni treti kuchyn, ta stavajici je desetileta, okoukana a planujeme vymenu, co je na tom?
@catherine100 píše:
@warita nový drahý nábytek není nezbytnostNadčasové…takže tobě se ve 20 líbí to samé co ve 30 atd. Vždyť i potřeby rodiny se mění- skříně, postele, botniky i ta kuchyně
Napodobne, nedovedu si predstavit mit doma 30 let stejny nabytek, ted menime po deseti letech obyvak. A ano ten puvodni je z Ikei, slouzi dobre, funguje nez problemu, drzi, ale proste se nam okoukal, stejne jako kuchyn…
![]()