Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sophinka1 píše:
Uklízej až večer. nenervuj se zbytečnostmi, dělej jenom důležité věci -jídlo a odpočinek
presne tak… sama sobe dovol odpocivat - jinde, nez v hlave to neni. Jeste donedavna jsem cely den levitovala nad nescetnym mnozstvim hracek a kuchynskeho nacini a az nekdy ted (28 mesicu) nepozorovane a pomalu prichazi zmena, ze jakmile zanecha „vareni“ a ja to po nem sklidim, tak nejde okamzite vyhazet dalsi 4 veci na podlahu. Take jsem se musela prepnout a dovolit si odpocinek… Proste jakmile me nepotreboval, nezacinala jsem ihned litat a uklizet po nem, ale take vypla (at uz kafe, net, rychla sprcha nebo jen drepeni na koberci a tupe zirani na nej pri hre
). To same, kdyz sel spat odpoledne - to jsem driv podavala nejvetsi vykony. Dnes jsem sice take stihla okna a spolecnou chodbu, ale je to naprosto vyjimecne. Bud v poklidu varim u netu nebo mam vareno a drimnu si 30-60 minut s nim a pak vylezu neco delat.
Proste jsem si to dovolila a nehrotim to. Moje „ne“ meho syna naramne rozciluje, tak jsem ho naprosto vyloucila ze slovniku. Krmim hop a uzivam si to.. kdyz chce jist sam, necham, ale hned je mi smutno, protoze vidim, jak je to moje „miminecko“ kazdym dnem samostatnejsi a zive vidim, ze me za chvili nebude potrebovat, jak uz tady holky psaly.. ![]()
Vanoce je stejna doba jako jakakoliv jina, jen jsou vsude svetylka a zivot je rozzarenejsi a take je na co vecer pri prochazce koukat a lidi jsou mene obhrouble. Prave proto tu dobu mam rada. Ne proto, ze vetsine lidi praska lednice a u kazdeho obchodaku jsou muceny kapry ![]()
Vánoce mají být o klidu a spokojenosti a jediný co potřebuješ je dokázat zahrnout do pojmu Klid a Spokojenost nějaký ten binec kolem
Taky jsem chtěla být vždycky dokonale tradiční, cukroví, vánočku…pak to žrali psi, protože to nikdo nechtěl. Na klobásu kašlu, stačí, co bude večer za dietní vraždu. Na Silv. čočku taky dělat nebudu, 99% ostatních jídel nám chutná víc. Mám to holt takhle ošizený, odměnou mi je za to že se nestresuju, co všechno ještě uklidit, nebo jestli není něčeho moc nebo málo
U dětí se mi vyplatilo maximum věcí neřešit- ve smyslu, že když se učily jíst polívku, tak je prostě načuněno kolem, nějak se to naučit musí. Chce štrachat v šuplíku, tak jeden udělám pro děti a dám tam věci, co mi nebudou trhat žíly, když je dítě vyhodí ven. Stromeček budeme mít nepříliš lahodící oku, spodní půlku budou dělat holky samy, ale budou spokojený a já mezitím budu dělat něco svýho. Můj smysl pro obsedanci se s tím musel dlouho smiřovat, ale je mi takhle fakt líp ![]()
@hanka.br. píše:
Tohle by si měly přečíst všechny ty mladičké slečny toužící po miminkách, aby se zbavily svých naivních představ o tam, co znamená mít dítě.
proč zrovna jen mladičký slečny?
možná maji ty mladičký slečny víc energie než ženský po čtyřícítce co mají malé děti. Tim samozřejmě nechci nikoho urážet, ale jen nechápu proč si zrovna tohle napsala ![]()
Já to takhle nemám, takže ten pocit moc nechápu. Proč se pořád tak hrotí úklid? Proč se ženská, která nenapeče 15 druhů cukroví a echt nenazdobí perníčky má cítit jako trubka? Za dva tři roky ti nemusí chybět pohoda a klid o Vánocích, ale mohl by ti chybět ten čas, kdy jsi mohla to kouzlo atmosféry předávat dítěti jinak než s hadrem v ruce, vynervovaná, že je na zemi drobek nebo v pokoji rozházené hračky. Okna nevypadnou z rámů, když se neumyjou. Výzdoba se taky může omezit. ![]()
Uklidila jsem zhruba, okna jsem myla před měsícem a už jsou zase zaťapaný. Cukroví mám pár druhů, dárky balím večer. Malej pomáhal s výzdobou, zdobení stromečku u našich ho nadchlo, tak si ozdobil před týdnem náš a celé dny ho chodí kontrolovat a obdivovat. Navečer obcházíme domy v okolí a prohlížíme si světýlka. Je z toho nadšenej a pro mě je to větší relax, než kdejaká ptákovina v televizi. S hrnkem si sednu, když spí nebo se s ním zamknu v obýváku a on si hraje tam. Já jsem ale obecně flegmatická, pokud jde o úklid. Moje sestra vyšiluje obdobně jako ty. Ta je zvyklá mít naleštěný i kliky u dveří, takže jí dítě dost narušuje psychickou rovnováhu.
Nadechni se, sedni si, ono se to nepo…, když to nebude na 100%. ![]()
Mám doma to samé (21 měsíců), na léto čekáme sourozence, takže já furt utahaná..
zítra mě čeká den u sporáku a trouby a přítel bude dopoledne spát po 24 hodinové směně a odpoledne si jede dokupovat poslední dárky a pak je balit k rodičům.. ![]()
edit: prcek má navíc antibiotika, takže ven nejdeme.. ![]()
@hanzbl00 píše:
proč zrovna jen mladičký slečny?možná maji ty mladičký slečny víc energie než ženský po čtyřícítce co mají malé děti. Tim samozřejmě nechci nikoho urážet, ale jen nechápu proč si zrovna tohle napsala
Protože to nejsou ženské po čtyřicítce, ale naopak ty 16 - 17ti leté, co sem chodí psát, jak touží po miminku a jsou na vše připravené. Proto. ![]()
Bude líp, neboj
tohle je takovej „nejnáročnější věk“, s každým dalším měsícem se to bude lepšit, až tě bude mrzet, že už tě vůbec nepotřebuje ![]()
Synovi je 16m, dělá úplně přesně to, co popisuješ, holt se to musí vydržet a hlavně neřešit, zda mám či nemám doma naklizeno
@hanka.br. píše:
Protože to nejsou ženské po čtyřicítce, ale naopak ty 16 - 17ti leté, co sem chodí psát, jak touží po miminku a jsou na vše připravené. Proto.
tak jasně já to vim, ale proč tohle nacpe do diskuze „vůbec si přes vánoce neodpočinu“
tohle přece neni jen o vánocích, celej ten kolotoč s dětma je denodenně, a že si někdo přečte že děcko zlobí ho určitě neodradí
U nás: nejen, že není kudy projít, aby člověk něco nepřelézal a nepřeskakoval, ale dokonce si není ani na co sednout. Malé jsou 2, manžel s „ženskýma pracema“ nepomáhá a já chodím do práce na plný úvazek, babičky nemáme, takže se holt s bordelem raději smířil (než by se účastnil úklidu). Čekáme druhé, takže klidných Vánoc se jen tak nedočkám…prostě první 3 roky je to o „přežít a zůstat nad věcí“ ![]()
Klíííííd, mám doma dva (skoro tři a skoro šest). Napečeno teda mám, vánoču koupím, zítra je den plný vaření, ale kluci mi ochotně asistují a my si to prostě užíváme. Uklízím celý rok, každý den, takže nějaký gruntování před Štědrým dnem fakt nevedu. Dělala to mamka, že ještě 23. večer věšela vypraný záclony
nikdo jsme to neocenil, ale ona byla tahaná jako kůň. My budeme mít zítřek akčnější. polévka, salát, naklepat řízky, večer ozdobit stromek a ještě musím zabalit dárky, ale máme to rozplánovaný a vím, že to dáme bez stresu…a 24. prostě NIC neděláme a jen si užíváme pohádek, cukroví, pohodičky, jdeme na rodinnou procházku a objedeme babičky, kde si popřejeme. Jako, dělat si stresy z jednoho dne, to fakt ne…
Takže maminky!! KLID!! Hlavně jde o ta natěšené stvořeníčka, naše dětičky, které budou pozítří od rána natěšené a bud ejim úúúúplně jedno, jestli je stůl naleštěný, záclony vypraný a tak…oni chtějí svůj Štědrý den prožívat v klidu, s odpočinutou maminkou a tatínkem.
Na uklízení máte dalších 364 dní ![]()
Ber to tak, že vánoce jsou hlavně pro děti a to znamená, že rodiče moc pohody nemají. Dej si skleničku vína, vykašli se na úklid a uvidíš, že ráno bude líp a hlavně nikdo nepozná, jestli jsi večer šůrovala nebo ne
a až se to všechno přežene, tak si slib, že jako dárek k novýmu roku si dáš den sama pro sebe ![]()
@Anonymní píše:
Anonymní proto, že mi to přijde citlivé a asi i trochu jako selhání. Že si každý ty svoje děti užívají, ňuňají, mají ten svůj klídek, to domácí útulno a já bych ho nejradši strčila do krabice a poslala někomu na dobírkuAsi na mě doléhá pořád to „vánoce - klid - odpočinek - pohoda“ jede to ze všech stran a já pořád dokola tu únavnou rutinu.
klid starsich by som tiez najradsej niekam poslala a v zaujme zachovania psychickeho zdravia neuklizim ale navarene uz skoro mam a na vanoce nepohnu prstem (no to je skor moje zelanie) a budem koukat na pohadky.. ale pomahal mi manzel.. mam trri deti, najmladsie ma 6 tyzdnov tak to inak neslo ![]()
Ja se drzi toho, ze vse mas tak, jak si udelas.
Deti zabavim vsim, cim vim ze si neublizi
a to ze byt neni naklizeny opravdu neresim.
A pak deti maji velikou intuici vycitim kdy je maminka na nervy a umi byt o to vic nesnesitelny
Takze hod nohy nahoru, nech malyho hrabosit a uzivej si Vanoce 
Mam 2 det - 3 roky a 2 roky - 2 letej je kluk a teda je silne temperamentni, je hodny kolikrat az roztomily, ale je to rostak a proste takovyho ho beru. Nesnazim se nic hrotit, svatky mam opravdu klidne
Ale chapu, ze to na nekoho muze padnout, ale ted to musis brat tak jak to je - stejne to jinak nezmenis - zapoj mladyho do vanocnich priprav - moje decka to miluji - vanocni pripravy - maji to po me.