Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak to tu čtu, všechny píšete o klucích. To jako holky nekramaří nebo jak? Já nevím, mám 2 kluky a kramáři jsou/byli oba.
@adam75 Já slečnu mám, ta sice nekramaří, to už má za sebou, ale zato je aktivní ve stříhání a lepení. Což by bylo moc pěkné, kdyby výtvory nelepila lepidlem na okno, aby všichni viděli, jak moc šikovná je, nebo si podepíše zeď u posltele, aby všichni viděli, že je to její místo. Rozstříhala mi občanku, slepila ji na papír a napsala tam maminka. Není nad to mít kreativní dítě v jakém-koliv věku ![]()
@Bunny puella píše:
Jasně, stroj ne, ale jde snad i o jeho bezpečnost, ne?Takový olíznutí špinavé štětky…no, děkuju pěkně, ale z toho může být taky pořádná nemoc…
To samý lezení po stolech…pád z výšky na hlavu…
Kamarád je záchranář a občas vypráví, k jakým případům jel a že je to vždy úplně zbytečný úraz u takto malých dětiček..
souhlasím, když syn byl malej s zkoumal tak jsem tomu přizpůsobila domácnost, takže jsem neměla strach že se o něco zraní, takže si mohl vytahovat co chtěl a hrát si s tím, takže jsem ho neprudila tím tohle nesmíš - když dospělácké „hračky“ ho bavili víc než jeho, jen jsem hlídala aby na něco nelezl aby nemohl spadnout - bezpečnost na prvním místě, teď už je starší a rozumnější, ale stejně to mám pořád tak zařízené jako když byl malej protože nikdy nevím co ho napadne a čím překvapí
a s tou štětkou špinavou to bych vysvětlovala že né, že to není hračka určitě by bylo zle a brečel by, ale časem by pochopil že to není na hraní, ale teď už se to moc neodnaučí, protože nepochopí to, že dlouho si s tím mohl hrát a najednou né, to bych koupila jednu novou za 30kč a tu bych mu dala tahat než tu na kterej je takovej sajgon a může to olíznout, nebo ruce, pochybuju že to bere vzorně za držátko
, a doba než ho to nebude bavit a objeví něco jiného může bejt dlouhá
Příspěvek upraven 22.12.13 v 23:38
@Anonymní píše:
Ahoj všem, chtěla bych si pokecat, zda to má někdo podobně jako já. Docela mě mrzí, že jako máma si celkově moc neodpočinu, ale na Vánoce to na mě nějak padá. Že nemám ani den volna, že si nemůžu sednout u pohádky s čajem a mít klid, kdykoliv moct cokoliv dělat nebo prostě nedělat nic. Jasně, nejsem dítě, ale nějaký ten klid bych zrovna teď o svátcích klidu uvítala.Mám chlapečka 19 m a vůbec si nehraje sám, po bytě jen běhá, sype hračky, pořád leze na stůl, přesunuje židle, skáče po naší posteli, krámuje šuplíky na kterých nejsou dětské zámky (už jsou skoro všude), tahá po bytě boty apodobně. Nějak tenhle věčný zápřah, pořád říkat NE, pořád po něm uklízet, pořád ho odněkud sundavat, venku nechce chodit za ruku, nechce být v kočáru, všechno chce sám. Nejsem k němu nějak tolerantní, umím mu dát jasně najevo, co smí a co ne, kolikrát mu přiletí jedna na zadek, ale asi to má v povaze tu touhu všechno vyzkoušet, dělat něco natruc, honem honem vytáhnout světýlka ze zásuvky než přijde máma. I za cenu, že přijde nějaký trest. Vysává to ze mě energii. Nějak to na mě padlo tenhle věčný stereotyp a únava z mateřství. Když všude čtu „sednu si s dětmi k pohádkám, a bude klid“, je mi úzko, já klid nemám, malý dělá binec, jídlo chce jíst sám a matlá, nic nemůže být na stolech, hned všechno bere, cukroví matlá a drobí po zemi, rozmatlá po sedačce, všechno musí být ve výšce a za tím si doleze, že si k tomu dá židli, to samé svíčky.
Chodíme hodně ven aby se unavil a aby utekl čas, ale taky to člověka už pořád nebaví, když by chtěl mít chvíli klid, ale zase musí ven a pořád a dokola to samé.
Začíná mě to rozčilovat. Najde se někdo, kdo to má podobně? Jsem nějaká vyčerpaná z této situace.
Není to dítě v popisu nahodou má holčička? ![]()
@mischelinmisa No jo, ona umí být zlatíčko, ale většinou je to spíš ďas. Momentálně máme skoro holobyt (a přitom já bych to doma chtěla mít tak hezké), protože je schopná se dostat skoro všude a 14-ti měsíčnímu dítěti to sice vysvětluju a zná slovo „ne“, ale zatím z toho opravdu moc nemá rozum. Např. provedla i pokus o vylezení na štafle
![]()
Takže ja sa tiež idem troška posťažovať…mám dve ratolesti a to sa nesťažujem, ale chválim
, lebo som na ne hrdá a sú moje
…ale dievčatá mi ochoreli…samozrejme ako to už býva naraz obidve…už som mala hlavu v smútku, že ako to všetko stihnem…lebo to je samé mama…mama…mama…ani na WC nikdy nejdem sama
(zato manžel tam sedí aj polhodinu a nikto od neho nič nechce
) ale čuduj sa svete celkom to zvládam…aj keď niekedy ma počuť až u susedov
, vrieskam ako najatá, však to poznáte…ale potom…potom na ne pozriem a stisne mi srdce a zasa je všetko super… ale dnes dostala staršia vysoké horúčky
,po týždňovom liečení antibiotikami… a to sa zrazu prípravy na Vianoce celkom zmenia…
Nebudu se tvářit, že mě to neunavuje, ale přesto se na Vánoce těším, i když už jsem teď totálně unavená. Nicméně jsem si udělala žebříček hodnot, co je potřeba určitě udělat (nazdobit stromeček, udělat jídlo atd.), co je dobré udělat a co udělat, pokud to stihnu a bude chuť
a je mi tak nějak líp.
Mám holčičku skoro 19m, druhou téměř 5m. Starší taky pořád krámuje, mladší začne brečet vždy v nejmíň vhodnou chvíli.
U starší už jsem u mnoha věcí rezignovala, někdy je lepší nechat ji krámovat a zabaví se hodinu, uklízení mi pak zabere pět minut, než dvacetkrát něco vracet do poličky a za hodinu mít akorát protivné dítě a prd hotovo ![]()
a nejlepší je dítě zapojit do činností, dnes jsme spolu zdobily stromeček, hodina klidu, sice polámala pár ozdob, ale užily jsme si to, ona nadšená, že se jí podařilo sem tam zachytit ozdobu mezi větvema, já jsem mohla na chvíli vypnout a ne se pořád strachovat, že někde leze, zpívaly jsme si koledy a bylo fajn. Když jsme balily dárky, tak jsme nad tím strávily téměř celý den a tak hodné dítě jsem nikdy neměla, to byla sranda mačkat papír, pomáhat lepit štítky
někdy je dobré se rozhlédnout okolo a udělat všední věci pro děti nevšední, u nás stačí kbelík, pár věcí z šuplete a zabaví ji to i na hodinu, kdy to do kbelíku dává, vyndavá, pak si na kbelík sedne apod. Nejhorší je nudící se batole
Vis zpetne vidim ze s jednim to bylo taaak snadny:-))ted mam tri a litam abych pro ne mela vse krasne pripracene…tak jak jsem byla zvykla kdyz jsem byla dite.Je to narocne moc toho nenaspim a cely den se nezastavim ale stoji to za to. pohadky sleduju za provozu a sednout si chvili v klidu nehrozi a i kdyz jsem ko…miluju vanoce kvuli tomu okamziku kdy vidim jejich ocicka a radost.jako mama z vanoc moc nemam ![]()
Holky, u nás ještě zabírá to, že malému strkám vlhkou hadru do ruky a pošlu ho něco umývat. On je spokojený, že pomáhá a já mám klid na dodělání úklidu
Zavriet dvere nepomoze vzdy, maly si otvori a kluce sme schovali, aby sa niekde nezamkol. Ked je chvilku ticho, mozem si byt takmer ista, ze mi rozbalil toaletak, hodil ho do zachoda, vybral a porozbaloval vlozky, vybral ozehlene veci zo skrin, pripadne si robi trampolinu z postele
samozrejme ho priebezne kontrolujem a vacsinu dna sa mu venujem, ale je sikulko
minule sme boli doma OBAJA s manzelom a maly nam prepol trubu, kde sa pieklo kura, na 280 stupnov bez toho, aby sme si to vsimli.
U nas teda funguje telka, vtedy rychlo nieco porobim, tiez maly rad pomaha, vtedy je dobry, vykladame mycku, zameta, utiera handrickou, vesiame pradlo a pod. Ale tiez musime chodit von, inak je nevybehany a vystraja.
Co sa tyka Vianoc, vypustila som vacsinu pecenia, urobime s manzelom len polievku, rybu, salat, a nazdobime stromcek. Mam len dva kolace. Na upratovanie sme sa vykaslali.
Jaj a rozpravku som este nevidela ani jednu. Teda jednu asi pred dvoma tyzdnami, ked som piekla medovnicky a maly bol s babickou.
@skoromamuška píše:
Když jsem naposledy zapoměla zavřít dveře na záchod tak si v něm malý namáčel piškoty, jo a týden předtím tam míchal vodu ovladačem od TV takže KLÍÍÍÍÍD…
Poprskala jsem si mobil,jsme na tom stejně. Včera jsem řešila,proč je wc ucpané a nasla jsem tam kelímek id jogurtu a zapalovač. Už tam byl ovladač,mobil, spousta hraček. Takže taky klid… ![]()
@zuzouš píše:
Tak zavři na záchod dveře. Mladší mám dvouletou a je to teprv pár pátků, co nechávám záchod volně přístupný. Já mívala takové ty gelové kytičky do mísy od Brefu a nebavilo mě je umývat z ročních ručiček, tak se záchod začal zvírat a byl klid.
Záchod bohužel zavřít nemůžu, jsou tam potkani a neni tam skoro okno, takže tma. A byli by chudáci celý den ve tmě. K veceru je to lepší, to jim zavřu a rozsvitim. Ale na potkanech má wc kočka. Takže je to nerealny. A v kuchyni dcere nemáme.
@renda81 píše:Štětku neměl povolenou nikdy, zakazují neustále, efekt nula. Už dostal i na zadek, ale proste mu to nedochází. Kdyz vidi, ze se zlobim, jde jí vrátit zpět a začne si tleskat, ze je tak sikovny a vratil ji zpet..
souhlasím, když syn byl malej s zkoumal tak jsem tomu přizpůsobila domácnost, takže jsem neměla strach že se o něco zraní, takže si mohl vytahovat co chtěl a hrát si s tím, takže jsem ho neprudila tím tohle nesmíš - když dospělácké „hračky“ ho bavili víc než jeho, jen jsem hlídala aby na něco nelezl aby nemohl spadnout - bezpečnost na prvním místě, teď už je starší a rozumnější, ale stejně to mám pořád tak zařízené jako když byl malej protože nikdy nevím co ho napadne a čím překvapía s tou štětkou špinavou to bych vysvětlovala že né, že to není hračka určitě by bylo zle a brečel by, ale časem by pochopil že to není na hraní, ale teď už se to moc neodnaučí, protože nepochopí to, že dlouho si s tím mohl hrát a najednou né, to bych koupila jednu novou za 30kč a tu bych mu dala tahat než tu na kterej je takovej sajgon a může to olíznout, nebo ruce, pochybuju že to bere vzorně za držátko
Příspěvek upraven 22.12.13 v 23:38, a doba než ho to nebude bavit a objeví něco jiného může bejt dlouhá
@sonam píše:
Zavriet dvere nepomoze vzdy, maly si otvori a kluce sme schovali, aby sa niekde nezamkol. Ked je chvilku ticho, mozem si byt takmer ista, ze mi rozbalil toaletak, hodil ho do zachoda, vybral a porozbaloval vlozky, vybral ozehlene veci zo skrin, pripadne si robi trampolinu z postelesamozrejme ho priebezne kontrolujem a vacsinu dna sa mu venujem, ale je sikulko
minule sme boli doma OBAJA s manzelom a maly nam prepol trubu, kde sa pieklo kura, na 280 stupnov bez toho, aby sme si to vsimli.
U nas teda funguje telka, vtedy rychlo nieco porobim, tiez maly rad pomaha, vtedy je dobry, vykladame mycku, zameta, utiera handrickou, vesiame pradlo a pod. Ale tiez musime chodit von, inak je nevybehany a vystraja.
Co sa tyka Vianoc, vypustila som vacsinu pecenia, urobime s manzelom len polievku, rybu, salat, a nazdobime stromcek. Mam len dva kolace. Na upratovanie sme sa vykaslali.
Nemáš doma moje dítě??? ![]()
@Granda píše: Štětku neměl povolenou nikdy, zakazují neustále, efekt nula. Už dostal i na zadek, ale proste mu to nedochází. Kdyz vidi, ze se zlobim, jde jí vrátit zpět a začne si tleskat, ze je tak sikovny a vratil ji zpet..
a ty ho pochválíš že je šikovný a vrátil ji zpět,
protože pozitivní motivace funguje líp než na zadek… aspon s tím mým šídlem nějaký naplácán í absolutně bez efektu zato pro pochvalu by se přetrhl..