Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bunny puella píše:
A upřímně, holky, když víte, že vám mlaĎoši vysypávají misky, kramaří, proč si domácnost nezařídíte tak, aby to nedělali?!No tak misku na stůl nedám, banány oloupu, nakrájím na kolečka, zásuvky zajistím pojistkou…vše, co jim nepatří do ruček dám prostě tam, kam nedosáhnou…nechápu, no…
asi tak
u nás už to nějaký pátek vypadá jak v holobytě ale zase mám klid ![]()
@Anonymní píše:
Ty jsi taky četla jen nadpis diskuse?Proč všichni píšete o KLID, neuklízej, nestresuj se, o štědrém dnu budou pohádky, klídek, vždyť to je přesně to, o čem mluvím. Že my žádný klídek ani pohádky mít nebudeme…
Přijde mi to jako odpověď do úplně jiné diskuse, kde se řeší vánoční gruntování a kvůli tomu si maminka neodpočine. Já si neodpočinu, protože jsme psychicky i fyzicky unavená ze synova řádění jak doma, tak venku, tak neustálé potřeby se zabavit, všude vlézt, skákat po stole apod… Nikde se leštění stolu a věšení záclon neřeší.
Děti obvykle všude lozí a mají potřebu se zabavit. Po stole jsem tedy dětem skákat nedovolila, to už je o nastavených mantinelech. Tak holt nebudeš mít o Vánocích klídek ani pohádky, protože nejsi malé dítě, ale máma.
@sonam píše:
Bunny to by mi muselo vsetko visiet zo stropumame dvojgarzonku a veci je vela. Neda sa vsetko odlozit a nie vsetky supliky sa daju zabezpecit, skusali sme. Ked maly chyti kramovaciu naladu, tak je to fakt radost.
taky jsem matka a neznám, že by m dítě rozsypalo misku s cukrem a hrálo si v tom…že by vzalo starou štětku na WC a promenádovalo se po bytě…
My jsme i ovladače od elektroniky dávali prostě pár měsíců na poličku, kdy po nich toužili a chtěli je pořád mačkat…v Kuchyni to mám tak, aby prostě nevzali nic, co jim nepatří do ručiček…
Mě totiž příjde, že kolikrát si to ty maminky dělají samy…a pak je to tady na e-miminu diskuze jsme unavená, dělá bordel…už nemůžu, je akční…apod.
Jasně, moi potomci taky rádi kramařili. Uvolnili jsme jeden šuplík v obýváku ve stěně, kam jsme dali staré ovladače, baterky ( na svícení, ne články) pár časopisů pro dospělý. A měli o zábavu postaráno. Čas od času jsme obsah zásuvky vyměnili…
Nevím no, je snad lepší si to doma zlehčit, než se pak vyčerpáním hroutit… ![]()
Buď v klidu a užívej si Vánoce, to nevadí, že není všude naklizeno. Malý je malý a chce objevovat svět. Většina dětí se časem uklidní
U nás je to stejné jako u vás a to mu budou za měsíc už čtyři. Všude leze, kramaří a na vteřinu nedá pokoj. Po novém roce začínáme řešit hyperaktivitu. Krásné Vánoce všem ![]()
@Anonymní píše:
ano, asi je to o způsobu výchovy, tobě to možná přijde takto lepší, já bych to nesnesla, tohle je když dítě skáče rodičovi po hlavě… aby nespalo v 11 večer a místo toho sypalo cukr, tahalo wc štětku, vylívalo vodu a rodič, aby měl klid, tak ho nechá ať si dělá co chce.to mi přijde jako přesná ukázka toho, jak bych se svojí rezignací nechtěla dopadnout.
nejde o to, že dostane jedno plácnutí, jde o to vymezit hranice, když vleze jednou na stůl, řeknu ne, a sundám ho, podruhé už zvýším hlas a sundám ho, potřetí už jsme naštvaná a plácnu ho.
souhlasím. Vše musí mít pravidla…a aby mi dítě udělalo z bytu kůlničku na dříví, to fakt ne…
Vánoce neVánoce, pravidla prostě platí celý rok… jako, jsem milující máma, s dětma se denně mazlíme, tulíme, ale vědí, že prostě umím i zaječet a nenechám si od nich skákat po hlavě…
![]()
@Anonymní píše:
jojo, 25. a 26. jsme u babičekale nevím, zda mám na ně takové štěstí, ale starost o malého je vždycky na mě. Moje máma mi říkala, že už mi ho nebude hlídat, že tak strašně hyperaktivní dítě ještě neviděla, že to nezvládá. Hlídala ho párkrát o víkendu.Ale jo, prostě jen jednovečerní úzkost, prostě to na mě dolehlo a vidím všechno černě a celej svět mě štve, to bude dobrý.
fakt si kvůli jednomu dni a večeru nenech zkazit náladu. ![]()
Máme doma dceru 20m a je to téměř to samé…všude leze, všechno krámuje, hraje si tak, že vezme krabici s hračkami a obrátí ji, vysype hračky, rozhází je po místnosti a jde krámovat dál…prostě to beru tak, že si hraje, neřeším, pokud neubližuje sobě, nebo někomu jinému, tak neokřikuju, netrestám…tak nějak ví, co má zakázané, a ostatní neřeším…uklízím když spí, někdy i průběžně přes den, ale to většinou zbytečné, protože do 10 minut to stejně není vidět…pokud si chci odpočinout, tak pustím pohádku a nebo odpočívám, když spí…taky jsem měla ráda pořádek, uklizeno, ale prostě se to teď snažím ignorovat, jinak by mě z toho kleplo…nezabírají u vás třeba pohádky? nebo prohlížení knížky? U toho můžeš ležet a „odpočívat“ aspoň chvilku (dát kafe apod.)
@terien píše:
asi taku nás už to nějaký pátek vypadá jak v holobytě ale zase mám klid
tak u nás to jak v holobytě není, děti už mám větší, že i misku na stole s cukrovím mám to ještě předloni nešlo), nazdobený stůl v kuchyni a prostě oni vědí, že na to nesmí sahat. Stačí vysvětlit…jasně, rok a půl starý dítko si to ještě vysvětlit nenechá, ale nesmím mu zase ustupovat moc…
@Bunny puella píše:
A upřímně, holky, když víte, že vám mlaĎoši vysypávají misky, kramaří, proč si domácnost nezařídíte tak, aby to nedělali?!No tak misku na stůl nedám, banány oloupu, nakrájím na kolečka, zásuvky zajistím pojistkou…vše, co jim nepatří do ruček dám prostě tam, kam nedosáhnou…nechápu, no…
Protože. je to v planu a zatím jsem se k tomu nedostala. na stul se jeste před par dny nedostal a zásuvky mu by fuk, bohuzel roste no
a na nakrájený banan mi hodí bobek… Radši si stahne ze stolu celý.
@Anonymní píše:
ano, asi je to o způsobu výchovy, tobě to možná přijde takto lepší, já bych to nesnesla, tohle je když dítě skáče rodičovi po hlavě… aby nespalo v 11 večer a místo toho sypalo cukr, tahalo wc štětku, vylívalo vodu a rodič, aby měl klid, tak ho nechá ať si dělá co chce.to mi přijde jako přesná ukázka toho, jak bych se svojí rezignací nechtěla dopadnout.
nejde o to, že dostane jedno plácnutí, jde o to vymezit hranice, když vleze jednou na stůl, řeknu ne, a sundám ho, podruhé už zvýším hlas a sundám ho, potřetí už jsme naštvaná a plácnu ho.
Ale to neni o klidu. Proste nemohl usnout, do pul desaty skakal v postylce, tak jsem ho chvili vytáhla a pak ho dala zpet. To vis že na něj zakricim, až si kolikrát říkám, ze je to moc, na zadek už taky dostal, ale tenhle vek je u me o ppznavani, objevování. Vím, že začal stahovat věci že stolu a linky a byla moje chyba nechat cukr na kraji… Bohužel no, zabijet ho kvuli tomu nebudu… A linku předkládám ![]()
@Anonymní píše:
mnoooo, devce, mas obrovske naroky… na sebe… na nej… neni to pes a neporidila sis ho pro vycvik. Je to OSOBNOST… a jen to, ze jsi starsi, te neopravnuje k tomu delat mu ze zivota vojnu.
Ovsem: KÁŽDÉHO HRÁČE VĚC…
Preji krasne proziti Vanoc a dosazeni vrcholu ve sve honicce po dokonalosti ![]()
@Anonymní píše:…ani počítač nefunguje? doufám, že tady nedostanu čočku, ale prostě ten počítač pouštím, když už nemám sil a chci si odpočinout…krteček nebo medvědi od Kolína mě většinou zachrání
Kdyby zabíraly pohádky, tak jsem ta maminka, co tráví vánoce u pohádek… televize vůbec, je to typ dítěte, které se baví a hraje pohybem, ne hračkama a sezením u bedny. Jo a knížky prohlíží rád, přinese knížku, vezmu ho na klín, a někdy vydrží i minutu
@AniNevim píše:
mnoooo, devce, mas obrovske naroky… na sebe… na nej… neni to pes a neporidila sis ho pro vycvik. Je to OSOBNOST… a jen to, ze jsi starsi, te neopravnuje k tomu delat mu ze zivota vojnu.
Preji krasne proziti Vanoc a dosazeni vrcholu ve sve honicce po dokonalosti
Takže nenastavit dítěti mantinely znamená, že dítě je OSOBNOST? No panejo, tedy. ![]()
@Anonymní píše:
Kdyby zabíraly pohádky, tak jsem ta maminka, co tráví vánoce u pohádek… televize vůbec, je to typ dítěte, které se baví a hraje pohybem, ne hračkama a sezením u bedny. Jo a knížky prohlíží rád, přinese knížku, vezmu ho na klín, a někdy vydrží i minutu
Víš co pomáhá? Pořid mu psa a máš klid
malý si se psy i kocourem fakt vyhraje. Klidne se pul hodiny honí kolem gauce ![]()
@AniNevim píše:
Preji krasne proziti Vanoc a dosazeni vrcholu ve sve honicce po dokonalosti
jasně, a protože je to OSOBNOST, tak ho nechám tahat starou špinavou WC štětku…SUPER!! Vždyť proč ne, příště dotáhne v ruce psí lejno z venku a já mu s úsměvem na tváři řeknu, jak je šikovný
![]()
Moje děti taky objevovaly a objevují svět, ale všechno má své meze
Až bude po bytě běhat s nožem v ruce, tak ho taky necháš? Protože je to OSOBNOST a rozvíjí se? Asi těžko, co?
A večer má rodič nárok na klid a dítko má chrnět… ![]()