Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jizvíková, 3 týdny stará zkušenost, porodnice pouze hlásí narození dítěte na matriku, ty máš 30 dnů na to, abys tam zašla s prohlášením rodičů o jméně a na základě toho ti vystaví rodný list i s rodným číslem, určitě nikdo nespěchá a nedojde rodný list beze jména. A rodné číslo se volá do prodnice, až je rodný list. Takže kdybych v porodnici před porodem cosi uvedla, pak na prohlášení pro matriku uvedla jiné jméno, bude mít dítě jméno z prohlášení bez ohledu na porodnici a jejich papíry. My šli pro rodný list až 7 dnů po propuštění, 14 dnů po narození a naprosto žádný problém.
Tak to jsme měli přesně my, vybrali jsme si Amálku pro holčičku a celá rodina to hrozně zkritizovala, pořád do nás hučeli, ať to určitě nedáváme… a nakonec máme kluka.
Takže za mě určitě neříkat, pak ať se s tím každý srovná jak chce, ale už s tím nic neudělá. Je boj se domluvit vůbec mezi sebou s manželem, natož ještě brát ohledy na příbuzný… ![]()
Někde jsem slyšela, že si udělali rodinný sraz a každý napsal na papírek jméno a to které se pak vylosovalo prostě dali… ![]()
Veruš1 píše:
Na každé jméno se něco najde a ne každému se bude zamlouvat a je jedno, jestli si jméno vymyslíte nebo to bude klasický jméno, ne každému se zavděčíte. Nicméně si myslím, že rozhodnutí o jménu je věc jen rodičů a ne okolí. I když já se přiznám, že mně názor pár lidí z okolí zajímá, ale jen lidí, kterých já sama si vážím, ostatní jsou mi putna
Tak mě taky trochu zamrzelo, když mi dobrá kamarádka řekla, že jménem Vendula chci asi svýmu dítěti zkazit život. A na Jindru se tváří 99% lidí divně. Moje máti se mi snažila naznačit, že když končí jméno na CH a příjmení na CH začíná, že jsem blbá, když chci takové dát. Byla rychle uzemněna, a to spolu máme hezký vztahy. Ale co..jsem ráda, že jsme se konečně na něčem shodli s přítelem a ostatní ať mi vlezou na hrb. Rozhodně bych kvůli okolí naše rozhodnutí nezměnila.
terinka4444 píše:
Jizvíková, 3 týdny stará zkušenost, porodnice pouze hlásí narození dítěte na matriku, ty máš 30 dnů na to, abys tam zašla s prohlášením rodičů o jméně a na základě toho ti vystaví rodný list i s rodným číslem, určitě nikdo nespěchá a nedojde rodný list beze jména. A rodné číslo se volá do prodnice, až je rodný list. Takže kdybych v porodnici před porodem cosi uvedla, pak na prohlášení pro matriku uvedla jiné jméno, bude mít dítě jméno z prohlášení bez ohledu na porodnici a jejich papíry. My šli pro rodný list až 7 dnů po propuštění, 14 dnů po narození a naprosto žádný problém.
mě dorazily rodné listy 4 dny po porodu, jeste jsem byla v porodce, takze jsem jim hned hlasila rodna cisla
My máme Miu.
Jméno jsme řekli až se malá narodila. Každý nám ho chválí a babičky si po prvotním asi šoku už zvykli. ![]()
Moje dcera je Luna a nasi ji nazvali Kunicka
. Predsudky cechaku
. Dalsi dite dam asi Sloninoha, aby se meli o cem lidi bavit ![]()
PetiteFillette píše:Veruš1 píše:Tak mě taky trochu zamrzelo, když mi dobrá kamarádka řekla, že jménem Vendula chci asi svýmu dítěti zkazit život. A na Jindru se tváří 99% lidí divně. Moje máti se mi snažila naznačit, že když končí jméno na CH a příjmení na CH začíná, že jsem blbá, když chci takové dát. Byla rychle uzemněna, a to spolu máme hezký vztahy. Ale co..jsem ráda, že jsme se konečně na něčem shodli s přítelem a ostatní ať mi vlezou na hrb. Rozhodně bych kvůli okolí naše rozhodnutí nezměnila.
Na každé jméno se něco najde a ne každému se bude zamlouvat a je jedno, jestli si jméno vymyslíte nebo to bude klasický jméno, ne každému se zavděčíte. Nicméně si myslím, že rozhodnutí o jménu je věc jen rodičů a ne okolí. I když já se přiznám, že mně názor pár lidí z okolí zajímá, ale jen lidí, kterých já sama si vážím, ostatní jsou mi putna
petite a co já slyším na Kryštof Felix …prababička pořád žvaní, že felix je kočka
valkil píše:
Tad v česku se nedá napsat jméno až po porodu
U nás v porodnici to taky jde,většinou to teda novorozenecký sestry chtějí aspoň do druhého dne.
terinka4444 píše:
A rodné číslo se volá do prodnice, až je rodný list.
To není všude pravda. Nevím jaká je praxe v jiných krajích, ale třeba u nás jsou RČ přidělená na každý den už jakou dobu dopředu, jen se k nim vypisují jména podle pořadí narození. Takže rč dostane dítě už v porodnici. Pak se vše posílá na matriku a pokud není jméno vyplněné, přijde RL s kolonkou jméno vyplněnou jako NEZNÁMÝ. Do měsíce je možnost jméno doplnit bez poplatku, poté už je účtovaný poplatek (nevím kolik).
Příspěvek upraven 19.01.12 v 13:10
My jsme s manzelem dlouho nemohli vybrat jmeno. Na holcicim jsme se shodli hned, ale ukazalo se, ze budeme mit chlapecka a to byl des - zadne jmeno se nam nelibilo, nebo to bylo takove, co ho dava kazdy. Nakonec manzel prisel s Brunem, hodi se nam k prijmeni (nemame typicky ceske), ale kdyz jsme to zahlasili pribuznym, tak byl ohen na strese, hlavne moje mati z toho mela div ne smrt a ze mu tak proste rikat nebude…no vybodli jsme se na vsechny okolo a to jmeno jsme proste dali a ted uz nikdo neremca:-) A taky jsme se rozhodli, ze kdybychom meli nekdy jeste druhe dite, tak jmeno nikomu dopredu nerekneme
PetiteFillette píše:terinka4444 píše:To není pravda. Nevím jaká je praxe v jiných krajích, ale třeba u nás jsou RČ přidělená na každý den už jakou dobu dopředu, jen se k nim vypisují jména podle pořadí narození. Takže rč dostane dítě už v porodnici. Pak se vše posílá na matriku a pokud není jméno vyplněné, přijde RL s kolonkou jméno vyplněnou jako NEZNÁMÝ. Do měsíce je možnost jméno doplnit bez poplatku, poté už je účtovaný poplatek (nevím kolik).
A rodné číslo se volá do prodnice, až je rodný list.
jj takhle to měla sousedka
PetiteFillette píše:Veruš1 píše:Tak mě taky trochu zamrzelo, když mi dobrá kamarádka řekla, že jménem Vendula chci asi svýmu dítěti zkazit život. A na Jindru se tváří 99% lidí divně. Moje máti se mi snažila naznačit, že když končí jméno na CH a příjmení na CH začíná, že jsem blbá, když chci takové dát. Byla rychle uzemněna, a to spolu máme hezký vztahy. Ale co..jsem ráda, že jsme se konečně na něčem shodli s přítelem a ostatní ať mi vlezou na hrb. Rozhodně bych kvůli okolí naše rozhodnutí nezměnila.
Vendula je pěkný jméno, sama jsem o něm na holku uvažovala, tak nevím, čím jí kazíš život a vendul znám docela hodně
a Jindra je můj taťka
Ne, že bych to změnila, jen že se to někomu nelíbí, ale prostě mně ten názor zajímá.
mimochodem jindřich je super, jindřich chalupecký byl nějaká osobnost a jak se hezky jeho jméno s píjmením pamatuje a to CH se mi obzvlast libi
Jindrich byl nas horky kandidat, hrozne se mi libilo, ze bych malymu rikala Jindrisku, zni to moc hezky:-)