Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lil Kitkatt píše:
Mně Lada přijde hrozné jméno, jako šicí stroj, co jsme měli doma. Nelíbí se mi. V okolí mám jednu dospělou a ani na ní mi to nesedí. To zlatá Nela.
Ale když vy to chcete, tak to dejte. Vybírat jméno podle toho, co chtějí příbuzní, je nesmysl.
No vidíš a ja říkám zlatá zlatá Lada před Nelou, kterou bych nedala já. Sto lidí, sto názorů.
@debra.morgan píše:
protožže pokud to rodič nedokaže tak děcko muže cely dětství slychat, že ma hnusny jmeno, nebo, a to tu taky bylo, na něj budou přibuzni volat jinym jmenem. To pro děcko fakt chceš.jinak mi jmeno lada přijde hrozny, evokuje mi auto a až pak tu princeznu.
No jako dobře, ale pokud by příbuzní byli schopni se takhle chovat, myslím, že to problémem se jménem dítěte neskončí. Vždyť je to jejich dítě. To se jako budou přizpůsobovat ve všem aby náhodu někdo něco neříkal? A navíc nikdo nezaručuje, že když dají jiné jméno, tak s ním budou všichni spokojení a nestane se to stejné co popisuješ.
@Anonymní píše:
Dobrý den, čekáme druhé dítě a opět holčičku.Máme ovšem problém se jménem. Já jsem Nela a to jméno nesnáším
nelíbí se mi atd. Moje mamka před lety chtěla, abych tak pojmenovala i dceru což jsem odmítla a chtěli jsme dát s přítelem jméno Lada, ale okolí nám řeklo, že to jméno je hrozné atd… Tak jsme dali jméno Barbora se kterým už souhlasili víc, ale nejradši by všichni dali Nela, Natálie, Anička, Tereza nebo Ema. Všichni furt říkají to samé… a teď mám zhruba 5 týdnů do porodu a jméno už by jsme měli vybrat. Hrozně moc chceme Ladu
je to opravdu tak hrozné jméno?
Ahoj, předně gratuluji k druhému těhotenství.
Ptáš se na názor na jméno Lada, mně se osobně moc nelíbí, ale pokud vám ano, tak dcerku tak pojmenujte, je to vaše dcera a na okolí bych se vykašlala.
Jinak jméno Nela, které tobě se nelíbí, se mi naopak moc líbí. Pak se mi hrozně líbí jméno Malvína, pak Gabriela a Adéla…
Já děti nemám a mít nebudu, tak jméno nemusím řešit, ale někdy si i tak představuji, že bych chtěla Malvínku.
Ať vyberete jméno, které se vám líbí.
Příspěvek upraven 28.09.22 v 20:11
@Anna766 píše:
No vidíš a ja říkám zlatá zlatá Lada před Nelou, kterou bych nedala já. Sto lidí, sto názorů.
Já bych Nelu taky nedala, zvlášť když si tak tchýně pojmenovala psa, ale zas lepší než Lada.
@terien píše:
No tak Lada a Mercedes mi přijdou tak na stejný úrovni, prostě auto. A možnosti oslovení taky nic moc, Lada a všechno ostatní je stejný jako na Laďku, což je za mě jedno z nejošklivějších jmen.
Přesně z těchto důvodu se vsichni dozvěděli jméno dítěte až po porodu..chtěla jsem si tohle ušetřit..každý mel chytrý rady s hezkými jmény a naopak “hlavně nedávejte xy”..talze když došla debata na jméno, tak jsme vzdycky s manželem řekli “sami nevíme uvidime až ho uvidime a nechte se prekvapit”..
Vyslechla jsem náhodný rozhovor jednoho pána se známou, která měla u sebe asi dvouletou vnučku Elvíru(toto jméno je oblíbené na Slovensku, v ČR jsem se s tím setkala jednou v životě). On jí začal vyprávět, jak jeho dcera chtěla pojmenovat kluka Jonáš a on jí řekl, ať s Jonášem k nim domů nechodí. Vnuk nakonec dostal jméno Vojtíšek.
Přišlo mi to hrozně smutné, jaké až tlaky jsou v rodinách jen k vůli jménu dítěte. Jonáš je oblíbené jméno dnešní generace, o tom ale důchodce asi nemá povědomí.
Ta paní mu na to řekla, že Elvíra je postava z filmu Kačenka a strašidla, že mladým se to líbilo a ona jim do toho nechtěla mluvit. Oni taky dřív vybrali jména svým dětem svobodně.
@NicknackEK to je absolutně nejlepší!! ![]()
u nás na JM se v mé generaci třeba dost drželo i dávání jmen po děděčcích… ačkoliv se mi nijak vůbec nelíbílo (ale bylo zcela normální, asi až moc), tak jsem s tím souhlasila a naopak bych tchánovi v tomhle moc ráda udělala radost (má švagrová ostatně takhle udělala radost mému tátovi)… ale jak řekl Woody Allen : Pokud chcete Boha rozesmát, řekněte mu o svých plánech ![]()
@Lil Kitkatt
Též máme štěně Nelinku.
A i já osobně mám velmi částé psí jméno ![]()
@Lucy75 píše:ale to je přece v pořádku… jména jsou stejně jako móda nebo vůně absolutně subjektivní entity
- prostě to člověk nějak cítí a má to tak
nic není špatně ani dobře (pokud to dítku neničí život jako Jitřní Záře- Bouře apod.)
za mne je Lada prostě nádherné slovanské jméno (Ladislava se mi naopak zcela příčí) a je jen správně, že se rodiče mohou svobodně rozhodnout - v rámci tisíců povolených jmen v čr..
Upřímně, některá povolená jména bych v zájmu dětí vyškrtla ![]()
@Lucy75 píše:
@NicknackEK to je absolutně nejlepší!!u nás na JM se v mé generaci třeba dost drželo i dávání jmen po děděčcích… ačkoliv se mi nijak vůbec nelíbílo (ale bylo zcela normální, asi až moc), tak jsem s tím souhlasila a naopak bych tchánovi v tomhle moc ráda udělala radost (má švagrová ostatně takhle udělala radost mému tátovi)… ale jak řekl Woody Allen : Pokud chcete Boha rozesmát, řekněte mu o svých plánech
Je to hezké
Já upřímně přiznám, že ač jsem velmi milovala své prarodiče, zemřeli brzy, jména po nich jsem dětem dát nechtěla, protože se mi nelíbí
Jde o staročeská jména, která by nebyla v kolektivu oblíbená. Vím to jistě.
Vybrali jsme moderní, ale celkem běžná jména, zase ale ne taková, že je jich plná třída. Až na jedno, které je méně obvyklé. Jedno dítě má dvě jména, druhé po své babičce. Jiné dítě má jméno po zemřelé příbuzné mého muže. Jsme limitováni i příjmením, aspoň mně to musí souznít. Zatím to vypadá, že všechny děti jsou se svým jménem spokojeny ![]()
Ale je to oříšek. Vždy jsem si představila, že dítě bude jméno nosit celý život.
@Kriss Tina píše:
A jak poznáš, jaké jméno se holčičce bude jednou líbit? To by ji musela nechat bezejmennoutřeba pak bude ráda, že je originální a není desátá Natálka v kolektivu.
nebo padesátá Ěééééliška
@Ledová káva píše:
No jako dobře, ale pokud by příbuzní byli schopni se takhle chovat, myslím, že to problémem se jménem dítěte neskončí. Vždyť je to jejich dítě. To se jako budou přizpůsobovat ve všem aby náhodu někdo něco neříkal? A navíc nikdo nezaručuje, že když dají jiné jméno, tak s ním budou všichni spokojení a nestane se to stejné co popisuješ.
no a o to prave jde, jestli se zakl. umí rodině postavit, což na mě působí, že neumí.
Lada je hezké
a niky bych to neříkala.. ja narovinu všem řekla, že jim jméno neřeknu, že nechci poslouchat že se někomu nelíbí.. a po porodu jsme napsali že se narodila ta a ta.. a nikdo mi do očí doteď nic neřekl
je nezvykle, v kalendáři a nam se líbilo. Tečka.