Výchova dětí a další generace

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Scarlett2011
7.11.12 15:41
@lucenka píše:
@K.Black ty uniformy jsou na první pohled hezká věc, ale myslíš, že by děti přestaly porovnávat jiný věci, co jsou vidět na první pohled (to čím přijedoudo školy, mobil…). Takže tomu srovnání se stejně nevyhneš. A samozřejmě po škole budou chtít mít zase in oblečení, takže akorát ti přibudou náklady na uniformu.

Uniformy jsou neuveritelne levna zalezitost. Aspon v zemich, kde jsou bezne. ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.11.12 15:42

@Scarlett2011 Ano, souhlasím s tebou. Je to citlivé téma, u které věta nepřesně napsaná vyzní jinak. Hlavně jsem chtěla najít porozumění s nesouhlasem stále větší problematikou - špatná výchova matek, ale ohladně tohoto téma se zaplétá mnoho jiných témat - o kterých by se dalo dikutovat dlouze zase jinde. Stejně se názory nedostanou k matkám - kterých by se to týkalo a i kdyby - tak je to nezmění nebo nedonutí nic změnit.

Výchova je možná zcharakterizovat, ale je nutno vidět to i z jiné země.

Jinak @cilly : Moje anonymita je už napsaná v horních příspěcích. Je to citlivé téma a chtěla jsem jmenovat mnohé příklady z mého okolí - ale asi se k tomu nedostanu - jak vidím kam až toto citlivé téma se dostalo. A možná je to „zbytečné“ téma na diskuzi tady. Jinak totalitní režim jsem nezažila - nebo kousek moje já ještě ano - a myslím, že většina maminek tady vlastně. Nemohu teda napsat blíže nebo objektivněji o tomto tématu. Ale toto téma už je něco jiného než důvod této diskuze.

• Citovat
  • Upravit
8566
7.11.12 15:43
@Scarlett2011 píše:
Ceska vychova ma daleko vic specifickych rysu, nez bychom si mysleli. Clovek to pozna, kdyz zazije vychovu v jine zemi.
Ja konkretne muzu mluvit za Anglii, ale teprve po par letech zivota tady a po poznani mistnich lidi, muzu rict, ze dokazu popsat ceskou vychovu. V kazde zemi vychovavaji rodiny ruzne, ale ty zakladni prvky jsou spolecne.
Viz. treba placani pres rucicku u malych deti, davani na zadek, rikani ‚podekuj, pozdrav, popros‘ Na zapade zase dite respektuji a nerikaji mu neustale, co ma a nema delat. Z ceskeho pohledu z nich delaji nevychovane spratky. Ale jak jsem mela moznost videt, tak deti jsou tu mnohem slusnejsi a to i kdyz nejsou na blizku rodice, sve rodice daleko vic respektuji a vazi si jich a celkove vztahy tu jsou proste jine.
Ale po nekolika diskuzich tady na emiminu jsem zjistila, ze na tema vychovy moc nema cenu diskutovat. Jen jsem chtela napsat svuj nazor. :)

Tak mě třeba v životě přes ručičku nikdo neplácl.. :nevim: a popros a poděkuj mi úplně typické pro čr nepřijde, v některých zemích se prosí a děkuje mnohem více, třeba i za optání :mrgreen: Zdravení totéž - např. v holandsku mě zdravil v malém městečku úplně každý, lidi které jsem v životě neviděla, kdežto tady mě cizí člověk nepozraví, max na nějaké zapadlé dědině - a tam se ještě předpokládá, že pozdravím první páč jsem buď vetřelec nebo mladší :lol:. Plácání přes ručičku je zřejmě časté, ale že by to praktikovali všichni a byla to typická česká výchova, se mi nezdá.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22236
7.11.12 15:43
@Kla píše:
Jojo bud fiflenky, hlavne matky holcicke, ktere by tezce nesly, ze jejich Julinka neni nejkrasnejsi a nejlepe oblecena ve tride :-))). ja bych to brala z praktickeho hlediska :-))). Jinak mi to je jedno… Jenom me nebavi porad sledovat ty trendy co zrovna mezi detma frci, takze jsme vlastne lina :)))

Jo, tak přesně tohle jsem čekala, že tu zazní :lol:. Rýpání do toho, že má někdo pěkně oblečené dítě a že se v tom vyžívá. :mrgreen: :mrgreen:
Tebe to nebaví, já to mám ráda. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
7.11.12 15:44

Mě by se taky iniformy nelíbily..
Kolik by jich člověk musel mít, kdyby mu dítě chodilo denně zaprasené od něřeho :mrgreen:?
Já si myslím, že to neni v oblečení to srovnávání… To by se musely zakázat mobily, různé, značkové batohy, různé drahé značkové penále atd..
Já si porstě myslím, že bohužel ty děti s tím musí bojovat od malička, že prostě jsou rozdíly..
A nevěřím, že by ve třídě 20 děti bylo 19 dětí s lepšíma věcma a jedno ne.. Vždycky to bývalo, že byla skupinka dětí co chodilo lépe oblečeno a bylo vidět, žče mají kde co, a pak skupinka co ne, ale prostě byla to už skupinka, nebyl to jedinec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.11.12 15:46
@cilly píše:
Já bych chcípla, kdybych musela chodit ve školní uniformě. Ano, potírá to určité sociální rozdíly mezi dětmi, ale na druhou stranu to také potlačuje jejich osobnost. Jsou potom jak stádečko ovcí.

Pak ale v zaměstnání nemají problém obléct firemní stejnokroj nebo pracovní oděv, jak už tu někdo psal. Měla bys vidět, co vyvádějí ty „osobnosti“ na dílně, když si jdou vydělat jako agenturní pracovníci a mají dodržovat elementární bezpečnostní předpisy (boty, pracovní brýle, overaly, zástěry, náhlavní pomůcky atd…) Všechno má svoje pro a proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
7.11.12 15:48

U nás se hodně lidí asi vzhlédlo na západě a v amerických filmech :mrgreen:.Jenže, to jsou filmy, kde většina žije v nížší sociální vrstvě. A u nás se to přenáší do střední né - li vyšší, takže za pár let budou Češi stejní burani a hulváti jako americký plebs.
Prostě vše co bylo před rokem 89 bylo špatně. I to, že děti byly slušnější. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
7.11.12 15:48
@Kallkapa píše:
Tak mě třeba v životě přes ručičku nikdo neplácl.. :nevim: a popros a poděkuj mi úplně typické pro čr nepřijde, v některých zemích se prosí a děkuje mnohem více, třeba i za optání :mrgreen: Zdravení totéž - např. v holandsku mě zdravil v malém městečku úplně každý, lidi které jsem v životě neviděla, kdežto tady mě cizí člověk nepozraví, max na nějaké zapadlé dědině - a tam se ještě předpokládá, že pozdravím první páč jsem buď vetřelec nebo mladší :lol:. Plácání přes ručičku je zřejmě časté, ale že by to praktikovali všichni a byla to typická česká výchova, se mi nezdá.. :think:

Spatne jsi me pochopila. :)
Uz v zacatku jsem psala, ze v kazde zemi kazda rodina vychovava jinak, ale daji se najit spolecne rysy.
Ano, na zapade, v Anglii, Holandsku, Nemecku…male deti zdravi a dekuji za vse mozne. Delaji to automaticky, aby jim kdokoliv rikal: ‚a jak se rika?‘ Vii to u svych rodicu, u vsech lidi kolem. Lidi jsou k sobe ohleduplni, usmivaji se na sebe, dekuji a prosi temer za vse. Kdyz do nekoho narazis kocarkem, tak se ti ten clovek omluvi. :)
Deti to proste vidi a kdyz dorostou do mistniho skolniho veku -4roky, tak uz to delaji sami a prirozene.
V CR se vetsina lidi rozciluje, proc deti nepozdravi, nepodekuji, nepoprosi, biji ostatni…Ale uz se nikdo nezamysli nad tim, proc to tak je a proc v zemich, kde jsou fyzicke tresty protizakonne, toto deti delaji a celkove jsou slusnejsi. :think:
Snad uz jsem to napsala srozumitelneji. Pokud jsi z rodiny, kde jsi nikdy nedostala na zadek nebo jako batole pres ruku a rodice ti nerikali, co mas delat, tak bud rada a vaz si toho. Neni to v Cechach tak bezne, to mi ver. ;)

• Citovat
  • Upravit
K.Black
7.11.12 15:49
@cilly píše:
Já bych chcípla, kdybych musela chodit ve školní uniformě. Ano, potírá to určité sociální rozdíly mezi dětmi, ale na druhou stranu to také potlačuje jejich osobnost. Jsou potom jak stádečko ovcí.

to si nemyslím, protože ty děti se většinou scházejí i po škole, a tam už uniformu nenosí. Ale nebyl by psycho teror už ve škole, protože tzv. jiné děti jedou po škole většinou domů, tak by nebyla možnost šikany. Nevím jak máš staré děti, pokud školáky tak víš jak to je, pokud ne, tak to poznáš.

• Citovat
  • Upravit
22236
7.11.12 15:50
@Jura007 píše:
Pak ale v zaměstnání nemají problém obléct firemní stejnokroj nebo pracovní oděv, jak už tu někdo psal. Měla bys vidět, co vyvádějí ty „osobnosti“ na dílně, když si jdou vydělat jako agenturní pracovníci a mají dodržovat elementární bezpečnostní předpisy (boty, pracovní brýle, overaly, zástěry, náhlavní pomůcky atd…) Všechno má svoje pro a proti.

Tak jim od mala budeme všem navlíkat stejné oblečení a bude to. :mrgreen: Trochu mi to připomíná jednu knížku od Párala, tam tohle krásně popsal. Tuším, že to bylo Romeo a Julie 2300. Rád googluješ, tak si to jistě pohledáš. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
7.11.12 15:52

V dnešní době ti v zaměstnání tak potlačí osobnost, že nějaká uniforma je slabota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
7.11.12 15:53
@lucenka píše:
@K.Black ty uniformy jsou na první pohled hezká věc, ale myslíš, že by děti přestaly porovnávat jiný věci, co jsou vidět na první pohled (to čím přijedoudo školy, mobil…). Takže tomu srovnání se stejně nevyhneš. A samozřejmě po škole budou chtít mít zase in oblečení, takže akorát ti přibudou náklady na uniformu.

náklady ti sice přibudou, ale na normoš oblečení ti ubydou, protože holčičce třeba v 7 třídě fakt 3 kalhoty nestačí, kluk je věc jiná, ti jsou jednoduší.

• Citovat
  • Upravit
14335
7.11.12 15:53

Já už vidím nedělní večery, jak v pár domácnostech máma večer ještě rychle hází do pračky uniformu a ráno brzo vstává, aby ji oprala, protože klik jim bude mít, jednu, dvě??
Jako za mě rozhodně ne.. vidím mámu, jaké to je, když její přítel má do práce dva kusy uniformy pracovní a prostě jaké pak to jsou rychlosti je oprat, když se na to zapomene :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
7.11.12 15:54
@kvaček píše:
Mě by se taky iniformy nelíbily..
Kolik by jich člověk musel mít, kdyby mu dítě chodilo denně zaprasené od něřeho :mrgreen:?
Já si myslím, že to neni v oblečení to srovnávání… To by se musely zakázat mobily, různé, značkové batohy, různé drahé značkové penále atd..
Já si porstě myslím, že bohužel ty děti s tím musí bojovat od malička, že prostě jsou rozdíly..
A nevěřím, že by ve třídě 20 děti bylo 19 dětí s lepšíma věcma a jedno ne.. Vždycky to bývalo, že byla skupinka dětí co chodilo lépe oblečeno a bylo vidět, žče mají kde co, a pak skupinka co ne, ale prostě byla to už skupinka, nebyl to jedinec

Ale jak uz jsem psala, uniformy nejsou jen o popirani socialnich rozdilu. V dnesni dobe to ani neni moc mozne. Ale je to i o te hrdosti za vlastni skolu, tymovosti…
Navic si musite uvedomit, ze lidi vychovavani po celou dobu v liberarni spolecnosti takto nepremysli.
Ja muzu jit v roztrhanych teplakach do mesta a nikdo se ani nepoohledne, protoze vsem je uplne jedno, co kdo ma a nebo nema. Kdezto v Cechach si asi dokazete predstavit ty pohledy.
Je to asi jako kdyz se vzteka male dite v ceskem obchodaku. Kazdy den tu ctu od maminek, jak musi trpet ty pohledy.
Jedine, ceho jsem se dockala od lidi v anglickem obchodaku bylo, ze ke mne prisla maminka, usmala se a rekla, ze jeji deti jsou uplne stejne a ze to prejde.
Proste se neda aplikovat neco z jine zeme na tu nasi, kde jsou lide uplne jini.

• Citovat
  • Upravit
Scarlett2011
7.11.12 15:55
@kvaček píše:
Já už vidím nedělní večery, jak v pár domácnostech máma večer ještě rychle hází do pračky uniformu a ráno brzo vstává, aby ji oprala, protože klik jim bude mít, jednu, dvě??
Jako za mě rozhodně ne.. vidím mámu, jaké to je, když její přítel má do práce dva kusy uniformy pracovní a prostě jaké pak to jsou rychlosti je oprat, když se na to zapomene :mrgreen:

Vy me holky snad nectete? :lol:
Uniforma je tak levna, ze jich muzes mit treba 20, kdyz budes chtit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová