Výchova dětí v minulosti a dnes

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22093
5.8.14 20:01

@bamba, trochu jsi překroutila smysl mého příspěvku - nepolemizovala jsem o žádném neučení ani jsem netvrdila, že k tomu má dítě dojít úplně samo.

Samozřejmě je potřeba ho to naučit. Jen ho to nepotřebuji učit jako cvičenou opici - tj. tohle je dobře, dostaneš cukříček, tohle je špatně, dostaneš pohlavek (nebo „týden bez televize“).

Považuji za přínosnější učit ho to metodou přirozeného důsledku - tj. udělal jsi tohle… tohle to způsobilo, k tomu to vedlo, tato pravidla jsi porušil (přičemž o těchto pravidlech jsi předem věděl), toto následuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 20:05
@Bábi Zlopočasná píše:
Ja pisem o treste, Ty oponujes ze viem(e) len placnut :nevim: Aspon tak som to pochopila, ale vcera som si pri prvej nocnej strihla 27 hodin bez spanku a dospavala necelych 6, mozno spomaleny procesor :oops:

Ne, to jsem nenapsala - jestli to tak vyznělo, nebylo to tak myšleno.

Šlo mi o to, že důsledek a trest jsou dva různé pojmy - bez ohledu na formu toho či onoho.

Trest je trest - to je jedno, jaký… jestli fyzický nebo jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
5.8.14 20:06

Já bych řekla, že v tom rozdíl neni..
Jenom v každé době je buď maminka přísná a nebo poprděná- píšu přesně co psala zakladatelka..
Mám kolem sebe maminky, co fakt jsou přísné až moc a mám kolem sebe maminky, co si nechají na sebe vyplazovat jazyk, křičet na sebe, a prostě s klidem pořád dokola to se nedělá a dítě stejně na to ohled nebere.. Např. 5 leté.. co už ví co dělá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 20:22
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
5.8.14 20:27

Nebudu se omlouvat, ale to co vy říkáte období vzdoru, já říkám nevychovanost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
5.8.14 20:36
@Majulis píše:
Zajímalo by mě, jak velké jsou rozdíly ve výchově dnes a když nám vychovávali naši rodiče. Přijde mi, že jak dnes mají ženy děti později, jsou z nich více poprděné, samé ťuťu ňuňu, děti jsou nevychované. To oproti výchově našich rodičů nebylo. Rodiče nám dávali lásku, ale zároveň byli přísný a když jsme byli drzí, prostě jsme dostali pohlavek/na zadek a jelo se dál. Jaký máte názor na takovou výchovu?

ale houbeles… vždycky byli rodiče poprdění a rodiče zastávající tvrdší výchovu… a starší maminka vždycky nemusí být z dítěte poprděná… tohle je o jednotlivcích, ne o době… já jsem ročník 71, na zadek jsem nedostala ani tenkrát a nejsem nevychovaný jedinec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
5.8.14 20:40
@BohunkaP píše:
@bamba, každý má svou metodu výchovy. Někdo používá fyzické tresty - a osvědčuje se mu to. Někdo je nepoužívá - a osvědčuje se mu to také. Kočka se po kotěti ožene tlapkou, vychová si životaschopné kotě - já nejsem kočka, tlapkou se neoháním, přesto si (jak doufám) vychovávám životaschopné děti.Odsuzovat metody druhých jenom proto, že JÁ je aplikovat neumím… to svědčí především o mně samotné, ne o těch druhých ;)

Strašně hezky řečeno, já malýmu když už hodně zlobí na zadek „nandám“ a respektuji matky, které to tak nedělají / někdy i jejich trpělivost opravdu obdivuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 20:48

V současnosti ze společnosti získávám pocit, že se vytrácí elementární slušnost a „dobré vychování“. Souvisí to i s naší výchovou dětí. Nevzpomenu si, kdy mě naposledy pustil muž do dveří, nemluvím ani o tom, že jsem byla o víkendu na obědě v restauraci a můj chlap byl jediný, který si nechal oblečenou košili… chyba je v kterém matrixu? Tento úpadek už bereme jako normu, a k lepšímu ani nevychováváme? Dostala jsem se dokonce do diskuze, kde všem matkám přišlo normání od prvních krůčků dítěte jej učit vrátit ránu…
Druhou věcí, ktrá mě zaráží, je jistá stádnost chování - nevím jestli je to trednd poslední doby, mám první a to batole, ale setkávám se s tím čím dál častěji. Bez výhrad přijímat většinové normy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
5.8.14 20:58

@Evka73
Pokud můžu reagovat pouze na tu nevděčnost s levnými čokoládami. Má matka mě irituje, že něco donese, dá to dceři a řekne: Maminka Ti to rozbalí. A já vidím tu věc co tvrdí, že je čokoláda a mám to dobrovolně dát dceři?
Máti se mě ani potají nezeptá, jestli už dceři čokoládu dáváme. Mi vadí, že mě staví do role té nepřejícné matky, která dítěti vezme to kokino co přinesla ta hodná babička.
Měla jsme přísnou výchovu, nestěžuju si. Ale nesnášela jsme větu: budeš tady sedět, dokud to nesníš :poblion:.
Možná to přeženu, ale už když jsem otěhotněla, jsem se zařekla, že to dceři neudělám. A stále se toho držím. Dávám malé porce a raději jí 3× přidám, než by měla jíst něco co jí nechutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
5.8.14 21:01

@neschopná mamka půjčím Ti naše antistádní dítě, mi to vyhovuje.
Učitelky ve školce jsou z toho trochu vykolejené. Jsou zvyklé říct dětem, sedněte si do kroužku a naše malá stojí u okna a ani za zlaté tele si k ním nesedne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
5.8.14 21:11

Jsem ročník 76 a výchovu jsem nijak přísnou neměla, tresty skoro žádné a sem tam nějaká povinost. Co si pamatuju tak většina mých vrstevníků na tom byla podobně, vždyť jsme lítali po venku a rodiče ani kolikrát nevěděli kde. Dneska se spousta rodičů věnuje dětem mnohem víc, tak uvidíme co z nich vyroste ;) Co vidím ve svém okolí, připadá mi že zrovna z naší generace vyrostlo spousta blbů a chlapům jako by ubyli schopnosti postarat se o rodinu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
5.8.14 21:12

@bublinek - neříkám dávat to dětem potají, to by se mi nelíbilo také. I když jsem nezažila babičky, které by rozmazlovali, tak jak jsem to vždycky slyšela. Nejde se s maminkou domluvit? Nebo ukázat, co třeba dcera dostává od Vás? Že opravdu nestrádá nebo tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 21:18

@Evka73 Ano, to je pravda - nelze paušalizovat, podobný případ mám totiž přímo v rodině, kdy děti jsou vychovávané jako skleníkové panenky, a podle toho taky vypadají.. Ve svých školních letech v lese nesejdou z cesty, mají strach i z berušek, věčně nemocné a taková polena, že si neumím představit, že by kdy zvládly aspoň kotoul, či vylezly do schodů, aniž by si zlomily nohu :roll: Samozřejmě nyní trochu přeháním, ale opravdu jsou to jelítka bojácná :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 21:22
@luthy píše:
@Sluka
ono záležalo na tom, kde človek býval a v akom prostredí žil. Ja som vyrastala vo 80 rokoch a vtedy si rodičia mohli dovoliť ma mňa čo nič nevidím nechať na ulici pred domom. Nechodili autá, sama som sa vozila na bicykli. )tedy sme to vôbec tak nebrali, že sme vonku, bolo to pre nás prirodzené prostredie, proste sme sa hrávali v piesku, skákali cez gumu, naháňali to bolo blbé to som potrebovala doprovod :DD hrali karty proste bolo to iné a nemám pocit, že by ma naši zle vychovali. Dnes to nejde, lebo mnohí bývajú v panelákoch, a ak aj v domoch, tak aj na bežnej dedine je doprava tak hustá, že človek po tej ulici potrebuje mať prehľad.

Pamatuji si to, vyrůstala jsem též za doby před revolucí a je pravda, že auto naší ulicí projelo tak dvakrát za den, dnes je to dvakrát za půl hodiny..
Nicméně přijde mi, že to srovnání i tak sedí - dříve se děti „odložily“ ven (ony z toho samozřejmě měly radost, zabavily se v partě lezením po stromech či skákáním gumy), dnes se odloží k počítačům, z čehož mají opět radost, protože si zahrají hry a virtuálně pokecají s kamarády.. Ten princip je stále stejný, byť konkrétní způsob se liší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 21:24
@bamba píše:
Tos mě rozesmála. Tak se k tobě chovali tvoji rodiče? Vychovává hlavně poznání, vyzkoušení si. Tím se člověk učí. Ne neustálým vysvětlováním, to můžeš, tamto už ne. Chápeš Pepíčku? Pepíček vše odkývne a udělá přesně to, co byy neměl. Vidím kolem sebe dost rozmazlených rozjivených ovšem velmi chytrých spratků, kteří s matkou mavají jak s hadrem na holi a ona trpělivě vysvětluje.
Dítě se učí příklady, ne vysvětlováním. Jestli mu matka vysvětluje sedíc celý den u PC a dítě má jako něco, co ji z toho občas vyruší…tož to mu určitě dá víc, než když ji vidí třeba u vaření…Jenže na co jsou skleničky. Byla jiná doba.Dnes se hodně mluví o zajištění dětí, aby měly všechno a to je ta největší chyba.
My dostaly se segrou pytlík bombonů na měsíc, neměly jsme koloběžku ani kolo.No a jsme tu taky.Dnes mají děti všechno a podle toho se chovají. Neví, že za všechno se platí. Že poníze se nelíhnou v bance. Neví nic, ale jsou tak moc chytré. Mohla bych pokračovat, je toho na román.

Jsem ráda, že jsem ti, aspoň na chvíli, zlepšila náladu, děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí