Výchova dětí v minulosti a dnes

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9023
5.8.14 22:19
@natyber píše:
Já teda nemůžu pochopit dnešní vzpouru proti našim matkám a babičkám. Když jsem byla malá, bylo to stejné jako dnes. Taky se maminy snažily dbát na zdravou stravu a sladkosti dávali zřídka, ale jak přijely babičky a tety voněla ve vzduchu čokoláda. Když mamka donese dětem sladkosti tak max. si povzdechnu, ale dětem to dám. Mamka ví co jim chutná a když místo toho přinese čokoládu tak bych si nedovolila odporovat. Babička přeci může. Nechodí k nám třikrát denně a necpe mu celou tabulku. Zrovna tak nechce zabít naše dítě když ho občas posadí nebo chytne za ruce a ťape s ním je to všechno občas a babičkám by se to mělo dopřát. Taky se s mamkou občas přeme o výchově, ale zase moc dobře vím, že nás mamka dvě holky vychovala, živila a vodila za ruce a nic zlého se nám nestalo.

Jenže u nás to právě ta celá tabulka je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 22:36

@Sluka nechcem Ti oponovat, ale moja rocna slecna aj tretikrat strcila prst do plamena sviecky a obvinujuco sa na mna pozrela ze to ZASE pali. Zabralo placnutie po rucicke a prestala tam ten prst strkat, a skusat, ci sa ten plamen predsa len nezmenil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 22:43

@Bábi Zlopočasná, někomu to poučení prostě trvá déle.. nestačí jednou.

Je to jen o nás - maminkách - že nevydržíme dívat se na to, že si dítko pálí prst už potřetí a ještě nám za to vynadá. To je Tvůj problém - ne problém Tvé dcery. Ona jenom potřebuje delší čas než bys Ty chtěla (resp. než Ty nervově sneseš).

Plácnutí znamená trest… což ona ví. Jinak řečeno (jak má zautomatizováno), „máma mne plácla, tohle nesmím, SICE NEVÍM, PROČ, ALE NESMÍM“… takže už to neudělá.

A maminka je spokojena, že to plácnutí po ručičce krásně zabralo.

Jsi-li s tímto výsledkem spokojena i Ty… je všechno v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 22:50
@BohunkaP píše:
@Bábi Zlopočasná, někomu to poučení prostě trvá déle.. nestačí jednou.

Je to jen o nás - maminkách - že nevydržíme dívat se na to, že si dítko pálí prst už potřetí a ještě nám za to vynadá. To je Tvůj problém - ne problém Tvé dcery. Ona jenom potřebuje delší čas než bys Ty chtěla (resp. než Ty nervově sneseš).

Plácnutí znamená trest… což ona ví. Jinak řečeno (jak má zautomatizováno), „máma mne plácla, tohle nesmím, SICE NEVÍM, PROČ, ALE NESMÍM“… takže už to neudělá.

A maminka je spokojena, že to plácnutí po ručičce krásně zabralo.

Jsi-li s tímto výsledkem spokojena i Ty… je všechno v pořádku.

Mne je jedno ze sa v teraz viac boji placnutia nez nasledkov. Radsej nech je z nej cvicena opica nez behat po doktoroch.
Mam este jeden priklad - lozi mi do otvoreneho okna. Na vysvetlovanie ze to nesmie urobi z oci dve ciarky, hodi taky ten usmev „ale obe vieme ze len tak kecas“ a donesie si stolicku aby do toho okna vyliezla. Dostavala na zadok, az sa naucila ze to robit nema. Nema este ani dva roky a ja ju fakt nenecham vypadnut z druheho poschodia len preto, aby si ona mohla uvedomit ze je to nebezpecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6050
5.8.14 22:54
@bublinek píše:
Jenže u nás to právě ta celá tabulka je

No tak dám kousek a zbytek schovám na potom :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 23:07
@Regina Hero píše:
dobré je, že v časovém horizontu nějakých 15- 20 let už zpětně vidíš a uvědomuješ si, jaké chyby jsi udělala a jaké důsledky to má… takže se těchto chyb můžeš při dobré vůli ve většině vyvarovat… ale neznamená to, že neuděláš zase nějaké jisté… někdy si chybu člověk uvědomí ve chvíli, kdy ji udělá… a i tak je to stejně pozdě…

Čili ideál je mít děti se zhruba 15letým rozestupem - to druhé již bude míc výchovné brouky vychytané :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 23:07
@Bábi Zlopočasná píše:
Mne je jedno ze sa v teraz viac boji placnutia nez nasledkov. Radsej nech je z nej cvicena opica nez behat po doktoroch.
Mam este jeden priklad - lozi mi do otvoreneho okna. Na vysvetlovanie ze to nesmie urobi z oci dve ciarky, hodi taky ten usmev „ale obe vieme ze len tak kecas“ a donesie si stolicku aby do toho okna vyliezla. Dostavala na zadok, az sa naucila ze to robit nema. Nema este ani dva roky a ja ju fakt nenecham vypadnut z druheho poschodia len preto, aby si ona mohla uvedomit ze je to nebezpecne.

V tomto se neshodneme. Já ji samozřejmě nenechám vypadnout z okna - ale zajistím, aby se (dočasně, dokud o pár měsíců nezmoudří) k tomu oknu nedostala. Za každou cenu to zajistím.

Totéž v předchozím případě.

Je to čistě o nervech maminek… a o ochotě a možnostech hledat jiná řešení.

Příspěvek upraven 05.08.14 v 23:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 23:09
@bublinek píše:
facan s výskokem? :think:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To mi připomnělo tu ředitelku z Policajta ze školky (taková velmi stará komedie a Arnoldem Schwarzeneggerem - on, asi dvoumetrový ocelý muž, ona asi ani ne metrová subtilní stařenka, sprdla ho tam do kuličky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
5.8.14 23:12

Děti napodobují rodiče, pokud je rodič slušný, pořádný, pracovitý dítě bude nejspíš taky.
Já jsem se setkala s názorem, že rozmazluju nebo mu ustupuju, pokud nosím v šátku, pokud spíme spolu, že kojím, že nechám běhat prcka v kalužích, nenechám ho vyřvat.. Pak na druhou stranu, že je chudinka, že jsme na něho přísní, když mu nedávám slazenou vodu, nekupujeme sladkosti, darované hračky daruju dál, protože nechci aby měl moc hraček a věcí, na chatě ho umyju i ve studené vodě, nosí obnošené věci, na TV se nedívá apod.

Nemáme dětem dávat všechno (protože děti budou rozmazlené apod), ale na druhou stranu dát hračky, sladkosti od babičky, tetičky, x příbuzných „potřebným“ - k popelnici/na charitu je neúcta.

Osobně si myslím, že určitě jde vychovat slušného člověka bez řvaní, bez trestů, bez fyzických trestů, i bez podplácení apod.
Já ani nevím, jaký trest bych měla dát a za co a proč? Třeba na to přijdu později :-) (Syn 20m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 23:13
@Bábi Zlopočasná píše:
@Sluka nechcem Ti oponovat, ale moja rocna slecna aj tretikrat strcila prst do plamena sviecky a obvinujuco sa na mna pozrela ze to ZASE pali. Zabralo placnutie po rucicke a prestala tam ten prst strkat, a skusat, ci sa ten plamen predsa len nezmenil :nevim:

:lol: Tak tohle se u nás naštěstí neděje - dít se, volila bych jiné postupy, funkčnější.. :think:
Ale připomnělo mi to nedávnou scénku s elektrickým ohradníkem - kluk si sáhl jednou, pak podruhé, aby se ujistil, že se mu to nezdálo.. A od té doby se tomu vyhýbá obloukem.. Dcera si sáhla.. A nepustila se asi tak několik minut.. Její výraz tváře byl těžko definovatelný, nicméně nebrečela, tak jsem si řekla, že je to její boj, ať si sama rozhodne, kdy už stačí.. No, přišla chvíle, kdy i ona se pustila.. Ovšem netuším, co si z toho vzala za ponaučení - Je to legrace a příště to zkusím zase? Je to divný a příště už na to sahat nebudu? U ní fakt občas nevím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 23:16
@BohunkaP píše:
V tomto se neshodneme. Já ji samozřejmě nenechám vypadnout z okna - ale zajistím, aby se (dočasně, dokud o pár měsíců nezmoudří) k tomu oknu nedostala. Za každou cenu to zajistím.

Totéž v předchozím případě.

Je to čistě o nervech maminek… a o ochotě a možnostech hledat jiná řešení.

Příspěvek upraven 05.08.14 v 23:10

Toz u nas varianta k otvorenemu oknu bolo nevetrat :nevim: Alebo zamknut izbu, az na to ze mame 2+kk.

A stale narazam na to, ze skriatok hlada nahradne riesenia rychlejsie nez ja :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 23:19
@AdaAda píše:
Děti napodobují rodiče, pokud je rodič slušný, pořádný, pracovitý dítě bude nejspíš taky.
Já jsem se setkala s názorem, že rozmazluju nebo mu ustupuju, pokud nosím v šátku, pokud spíme spolu, že kojím, že nechám běhat prcka v kalužích, nenechám ho vyřvat.. Pak na druhou stranu, že je chudinka, že jsme na něho přísní, když mu nedávám slazenou vodu, nekupujeme sladkosti, darované hračky daruju dál, protože nechci aby měl moc hraček a věcí, na chatě ho umyju i ve studené vodě, nosí obnošené věci, na TV se nedívá apod.

Nemáme dětem dávat všechno (protože děti budou rozmazlené apod), ale na druhou stranu dát hračky, sladkosti od babičky, tetičky, x příbuzných „potřebným“ - k popelnici/na charitu je neúcta.

Osobně si myslím, že určitě jde vychovat slušného člověka bez řvaní, bez trestů, bez fyzických trestů, i bez podplácení apod.
Já ani nevím, jaký trest bych měla dát a za co a proč? Třeba na to přijdu později :-) (Syn 20m)

Schíza, co? Jsem špatná matka, protože děti neznají hranice (povídala tchýně, když jsem nereagovala na to, že se prochází u okraje metrové terasy nad měkkou trávou, nereagovala na to, že chodí po třech betonových schodech, a nereagovala ani na to, že si samy listují v časopise). A jsem taky špatná matka, protože jim nic nedovolím (povídala tchýně, když jsem dětem nedovolila lízat signálně žluté lízátko, tvořené ani ne cukrem, ale nějakým umělým sladidlem, a když jsem dětem nedovolila místo zeleniny k obědu sníst tchýninu buchtu, a když jsem jim dokonce nedovolila ani napít se CocaColy, ale dala jim, chudáčkům čistou vodu).
Tak opravdu nevím :think: Dovoluji jim příliš, nebo jsem krutopřísná? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 23:24
@Bábi Zlopočasná píše:
Toz u nas varianta k otvorenemu oknu bolo nevetrat :nevim: Alebo zamknut izbu, az na to ze mame 2+kk.A stale narazam na to, ze skriatok hlada nahradne riesenia rychlejsie nez ja :zed:

My se (snad) budeme stěhovat do přízemí. Odmontovala jsem už kliky na oknech, syn přesto zjistil, jak ten vnitřek uvolnit tak, aby se okno otevřelo :zed: :zed: :zed:
Je pravda, že když jsem ho poprvé viděla stát v otevřeném okně v prvním patře nad betonem a rozhlížet se po kraji, tak poté, co jsem ho v klidu sundala, jsem propadla histerii a se slzami na něj křičela, že když náhodou ztratí balanc a spadne, tak ho to bude tak moc bolet, že třeba i umře a už vůbec nebude - tak na tyhle moje pi.dy koukal, asi nepochopil vůbec nic, ale pár dní dal pokoj a oken si nevšímal.. Nicméně dny míjely, zážitky s emočně labilní matkou upadly v zapomnění a syn se opět vloupával do oken.. Takže, jelikož nemůžu celý den koukat, kam leze, tak jsme požádali rodiče o výměnu bytů - držte mi palce, ať to projde :andel: Tohle fakt líp řešit neumím a vypráskání kožichu by u nás opravdu nepomohlo :( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 23:27

@Sluka coz o to, mna v skolke vykricali ze moja mladsia je dokonale dieta a sikovnejsia nez decka starsie od nej, ked som si dovolila povedat ze sa obe babicky zhodli na tom, ze je strasne urazliva :nevim: Ja sa vlastne v skolke ani nemozem poradit o vychove, pretoze skriatok vychovavat nepotrebuje 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
5.8.14 23:33

@Bábi Zlopočasná No, tak vidíš - tak si hoď nohy na stůl, do svatby máš vystaráno :lol: :think: A jestli si chceš přivydělat, tak napiš knihu, jak se to dělá - vychovat dítě, které je třech letech již další výchovu nepotřebuje :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí