Výchova do života našich "velkých dětí"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4062
8.9.16 12:25

Mně tedy příprava na život tímto způsobem přijde divná. Tedy, nemyslím si, že by jim měla maminka posluhovat, ale když bydlí v jedné domácnosti, tak mi připadá uhozené dělit poličky v lednici a chtít, aby si každý sám pral a vařil. Spíš bych rozdělila povinnosti ve společné domácnosti mezi všechny její členy - dneska vařím já, dcera pro všechny vepere a syn uklidí koupelnu, zítra si to vyměníme. A ano, chtělo to s tím začít tam před 10 lety, možná i dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
8.9.16 12:25
@vozdula píše:
Psala jsem na téma"velkých dětí„!!!
Jsem sama s dětma od 7a10let, celý první stupeň jsme se spolu každý den učili a každý den se psal diktát a matika, na druhém stupni začali dojíždet do vedlejší vesnice, dostali peníze(autobus, obědy, kapesné) a museli vyjít, mimoškolní aktivity, telefon, jsem platila já a taky pro některé jsem vařila, prala a nakupovala. Každé dítko mělo své domácí povinosti dle schopností a věku. Často děti vzpomínají(dcerka 22 studuje pedagog. a syn elektro -“mami ty diktáty nás zachránili a měla jsi nás dokopat do více věcí"

budu za rýpala, ale pokud jsi jim dávala diktáty a neovládáš shodu přísudku s podmětem, otázka, jaký byl výsledek… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
8.9.16 12:27

Asi chceš pochválit, jak jsi to pěkně vymyslela a vyřešila. Sorry, ale že se osmnáctiletý ptá, jestli se do žehličky lije voda, to je především tvoje blbá vizitka. V osmnácti si už dávno má žehlit sám. Pokud jsi to po něm nikdy nechtěla a nikdy mu to neukázala, tak proč by to dělal, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
8.9.16 12:31

Tak jen přispěju - syn se od nás odstěhoval, když mu bylo 22 let do podnájmu, známý mu výhodně nabídl garsonku, neuměl vařit, prát, nic..garsonku jsme mu tak nějak vybavili, aby měl pro začátek a já trnula hrůzou, jak tam bude hospodařit..no a ono to dopadlo tak, když jsem ho chtěla vidět, nenápadně jsem se nahlásila na návštěvu, syn si koupil žehličku, začal prostě hospodařit sám. K vánocům chtěl ruční šlehač :lol:,tak to už jsem pomalu vyprskla smíchy..dnes je ženatý, mají vlastní byt, jsou spokojený. Dcera letos bude maturovat, je zvyklá, když řeknu, tak jde a udělá to. Děláme si večeře na střídačku a vyhovuje mě to, je fakt, že děti se musí zapojovat od mala, hlavně když studují, tak aby chodili na brigádu. Dcera chodí pravidelně a je spokojená, že má vlastní příjem. I když bude maturovat, vše se dá stihnout, brigáda, pomoc v domácnosti, studium, kluka a to ještě cvičí závodně aerobic. Takže nebojte se na ně krapet přitvrdit, vůbec jim to neuškodí :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
307
8.9.16 12:33

@Kassy přesně, s tím fakt souhlasím, myslet taky ekonomicky a strategicky :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
942
8.9.16 12:34

?

Příspěvek upraven 24.07.18 v 11:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
8.9.16 12:35
@terulína píše:
Tady se zase sešlo supermatek :roll:
Já budu radši, když budou děti studovat, než aby vypadly ve 14 na intr a pak hned ke známosti a šup do práce.
Však jim nic neuteče, ne? Holt budou vařit později a to ostatní taky není věda pro medvěda :jazyk:Zakladatelko, nic si z toho nedělej. Jen to vaření byste mohli skloubit, každý den vařit někdo pro všechny apod. ;)

To je zajímavé kolik názorů, je to super, každému vyhovuje něco jiného, dcerka bydlí na koleji doma je jen od čt. a říká jak jsou holky nesamostatné a neschopné a neumí ani vařit ani šetřit, některé si neumí ani koupit přes net jízdenku…
Právě to vaření nám vyhovuje, dcerka vaří jen celozrně a námto nechutná, synek posiluje a potřebuje mnoho bílkovin…a já mám ráda norální jídlo, samo že když chtějí tak si dají jídlo s námi ale málokdy. Samotnou mě doma překvapilo že se náš způsob dětem líbí a vicím že nejsem nenahraditelná, a mohu odjed na měsíc do lázní a doma v poho!!! děkuji všem za názor, fakt super!!!
PS: na každém rodičáku nám učitelé řeknou" no jo dědi S… sen každého rodiče, slušné, zdraví, nekonfliktní a pořád obě vyznamenání a to je pohlazení na duši-mojí :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
8.9.16 12:36

Můj brácha poprvé pekl kuře a zapínal pračku v okamžiku, kdy se jeho teď už exmanželka rozhodla, že se rozvede a odstěhovala se. To mu bylo přes 35 let. Někteří to prostě neumí, protože je to nikdo nenaučil :nevim:. Není to chyba těch dětí, ale rodičů.
Jo a nerozvedli se kvůli tomu, že neuměl upéct kuře nebo zapnout pračku :mrgreen:.

• Citovat
  • Upravit
15503
8.9.16 12:40

@vozdula Tak u nás tento stav vznikl samovolně, dcera 18letá má svoji fitnes stravu, takže si nakupuje a vaří už asi rok sama, já jí dávám peníze. Jiné domácí práce po ní moc nechci, protože je buď ve škole, na brigádě, ve fitku, paří, nebo randí, takže bych se asi nedočkala :lol: Ale všechno umí, dokáže si vyžehlit, zapnout pračku, o myčce nemluvím, to snad zvládne i malé dítě, pokoj jí neuklízím už x let. Například snídaně se chystala sama už snad v první třídě, svačiny do školy asi od třetí třídy, nepamatuju si to už přesně… V každé rodině to funguje jinak, někde mívají dětičky opravdu i v dospělosti komplet sevis, například švagr se asi ve 22letech odstěhoval od rodičů a stejně mu tam maminka lítá s kastrůlkama, žehlí mu, meje okna atd. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7220
8.9.16 12:42
@terulína píše:
Tady se zase sešlo supermatek :roll:
Já budu radši, když budou děti studovat, než aby vypadly ve 14 na intr a pak hned ke známosti a šup do práce.
Však jim nic neuteče, ne? Holt budou vařit později a to ostatní taky není věda pro medvěda :jazyk:Zakladatelko, nic si z toho nedělej. Jen to vaření byste mohli skloubit, každý den vařit někdo pro všechny apod. ;)

Jasně, není třeba dítě v 15 vyklopit z domu. To vůbec.
Ale aby 22 letý člověk nevěděl kde se kupuje maso, jak se pere 8o To ti příjde ok? Nejde o to aby byly samostatní ale tak snad kurňa musí dítě vědět jak se zapíná pračka, myčka apod. Jestliže ne tak to je podle mě fakt smutný, hodně smutný.
Promiň ale mě dítě říct: „Jaktože nemám to tričko vyprané.“ Tak ho na ten intr klidně pošlu protože to je hodně přes čáru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
8.9.16 12:44
@vozdula píše:
Vaříme si oopravdu každý sám, ale praní je snad jasné že když někdo pere tmavé tak doplní pračku do plna tmavým i ostatních ale nemusí čekat na maminku! S myčkou to stejné když je plná tak ji zapne ten kdo ji doplní a vyklidí. Musíme si vzájemně pomáhat. Už to nejsou ty děti co všechno sní, každý má rád něco jiného a chuť na něco jiného.

Tak abys to pak s tou samostatností až moc nepřehnala. Nechtěla bych doma chlapa a děcka, kde si každý bude „hospodařit“ sám na svém písečku. Rodina má fungovat společně a být schopna dělat i ústupky ;)

• Citovat
  • Upravit
1815
8.9.16 12:45

@Svistice předškolákům UM? 8o U nikoho jsem to nezažila, neslyšela. Beru to jako vtip :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
8.9.16 12:46
@vozdula píše:
Tak jsem musela uznat že moje děti 18,22let už nejsou děti! ve škole stále vyznamenání ale praktický život nic moc spíše nic! Doma stále nakoupeno, uklizeno, vypráno…a to se dělá všechno samo(já-maminka)doma dost často padne"to mi nechutná, to není zdravé, proč nemám vyprané tričko…pokojíky- katastrofa!!! :cert: Tak dost!!!nastavila jsem režim: každé dítě dostalo částku peněz, v ledničce svoji poličku, ve špajzu svůj košík na pečivo a nakupjí a vaří si sami, :potlesk: mají dovoleno používat moje nádobí a spotřebiče pod podmínkou že bude vše umyto a uklizeno. Moje překvapení u syna18let- jak se kupuje maso? kde se pouští pračka? proč máme tolik prášků na praní? do žehličky se dává voda? večer není otevřeno v obchodě? chleba nevydrží týden-dovolil si zplesnivět!! No jo když to se samo doplňovalo… Moje reakce druhý den jsem si připadala jako krkavčí matka a ptala se dětí zda to zrušíme a oni byli nadšené že jim to moc vyhovuje a jedí si podle sebe!! Já chodím do práce s kabelkou jako dáma, nakupuji dle potřeby a vždy vím kolik mám doma pečiva a co mám uvařeno z minulého dne. Pokud děti chtějí abych jim uvařila třeba o víkendu tak si musí dopředu nahlásit. Jsem překvapená jak to krásně funguje a všichni jsme spokojení a jíme comáme rádi.

Nečetla jsem komentáře na víc než první straně a možná se budu opakovat.

Dle mě jsi udělala dobře. Pravda sice je, že já do dnes, a to je mi už dost let, neumím kupovat maso :oops:, nevím jaké se na co používá, ale to zase dobře zvládá manžel :mrgreen:.

Jinak my jsme s bráchou měli podobný režim, jen snad o dva roky později a z důvodu, že se rodiče rozvedlii. Jen o víkendu vařila vždy mamka a pokud zbylo, tak jsem si to v týdnu mohli s bráchou sníst :)

Edit: jinak nějaké povinnosti chci už od svých malých dětí (5 a 3 roky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
8.9.16 12:49

@vozdula Já jsem ze tří sourozenců a ani jeden z mých dvou starších bratrů nebyl v 18 takový tele, aby si neuměl vyprat a uvařit. Od mala jsme se o sebe přes prázdniny starali sami, chystali si snídaně (tak od 2.třídy), o prázdninách buď ohřívali nebo vařili oběd (někdy jen přílohu), uklízeli po sobě. V druhé půlce domu teda bydlela babi a měla nás na starosti, ale ta by přišla asi jen kdyby hořelo.
Takže ti to řeknu tak: jak sis je těch 18 a 22 let vedla, takoví teď jsou. A plácat se po rameni, jaks jim to teď nandala mi přijde úsměvné, vzhledem k tomu, že jejich výchova je zásluha tvoje a jejich otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4421
8.9.16 12:53

Já jsem se o sebe starala už od 17ti cca. Bydlela jsem teda s otcem a s jeho manželkou, ale ta mi neprala, nežehlila, uklízeli jsme barák tak na půl. Nevařila mi, prostě nic. Takže jsem se starala sama. Otec mi dával kapesný na měsíc a z toho jsem si kupovala svačiny atd…ale opravdu sama jsem se o sebe starala až v 19, bydlela jsem u máti ale jezdila pozdě z práce a o víkendech nebyla doma. Takhle to bylo cca půl roku a pak se mamka odstěhovala a ke mě se nastěhoval přítel. Ten měl doma teda full servis od maminky ale přizpůsobil se rychle :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí