Výchova jinak aneb Naomi Aldort

Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?

Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Taona
16.2.14 21:08

@I_nea ano, mám to podobně, jsem ráda, že nepohrdáš.
Ale cesty druhých neovlivníš, tak je zbytečné se tím trápit.

• Citovat
  • Upravit
3907
16.2.14 21:12

@Dueliola nemyslím že by tady kdokoli někým pohrdal. Vlastně mi přijde že „co to tady řešíme“??! :think: když to máme stejně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.2.14 21:37

@I_nea nemáme to stejně. Vadí mi dogmatický přístup k výchově vyčtený z knížek a internetu. V prvním příspěvku jsi psala, že tě zajímá psychologie. Naomi je psycholožka? Možná jo, to nevím.

• Citovat
  • Upravit
Taona
16.2.14 21:41
@zlodcera píše:
@Dueliola Tady jde o to, že výchova podle „nás“ často dnes bývá výchova podle našich rodičů, či prarodičů, kteří ke svým dětem přistupovali právě s despektem a přitom se je snažili vychovat tak, aby z nich byli lidé s citem pro respekt. A to prostě nefunguje. Naomi mnohým maminkám, a já se mezi ně řadím též, otevřela oči a pomohla odpoutat se od těchto zažitých omylů ve výchově. Mrzí mě, že spousta maminek kroutí nad námi hlavami a bere nás jako neschopné matky, co si musely přečíst knížku aby uměly vychovat své dítě, jako matky, co nemají vlastní rozum a cit.. Ale tak to přeci není. Jen nechceme udělat stejné chyby jako naši rodiče.. Dřív mi přišlo normální dát dítěti přes ruce, přes zadek, vždyť se to tak dělá a je to jen lehké plácnutí, co nebolí, že.. Ale pak jsem díky Naomi pochopila, že psychologický dopad takového plácnutí je mnohem víc devastující než fyzická bolest.. Ale to je jen jeden z mnoha příkladů.

Mě jen zaráží, že z jedné knížky pochopíš, jaký je psychologický dopad plácnutí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Taona
16.2.14 21:47

A zrovna Kopřivovi, Nevýchova moc nemusím. Vychovat vyrovnaného člověka je obrovská zodpovědnost, chápu, že o to usilujete, taky to tak mám.

• Citovat
  • Upravit
3907
16.2.14 21:53

@Dueliola tak to tedy máme podobně když chceš. Nevím jak moc znáš Naomi a ostatní jak jsem je jmenovala, ale všichni ti se dají řadit do tzv. „přirozeného rodičovství“, s tím to souvisí. I kniha ti může otevřít oči a podpořit přirozené mateřské chování které je z různých důvodů blokováno.

Čímdál méně chápu tvoje příspěvky.. postrádám smysl. Jinak psychologie jako taková mne až tak enzajímá, zajímá mne dětská psýcha a to je rozdíl, vytrháváš z kontextu. A Naomi není psycholožka, naštěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.2.14 21:58

@I_nea ovoce mě nezajímá, já mám ráda jablka :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
3907
16.2.14 21:58
Mám dojem že štěkáš na špatný strom nebo jsi zabloudila :idea:
@Dueliola píše:
@I_nea nemáme to stejně. Vadí mi dogmatický přístup k výchově vyčtený z knížek a internetu. V prvním příspěvku jsi psala, že tě zajímá psychologie. Naomi je psycholožka? Možná jo, to nevím.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
16.2.14 22:03
Nejsem nejlepší řečník a debata s tebou spíše unavuje než že by byla podnětná.. tebe baví tahat za slovíčka. Hodně bylo již napsáno a pokud ti stále připadá že tady je to místo kde se sešlo pár slepic co si přečetly jednu knihu a mají tím moudrost nad ostatní, neztrácej s nimi čas. Ani já ho nebudu ztrácet a jdu spát.
@Dueliola píše:
@I_nea ovoce mě nezajímá, já mám ráda jablka :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
16.2.14 22:04
@I_nea píše:
@zlodcera ahoj tak to prožívám úplně stejně!.. taky v herně a hlavně u nás na písku/hřišti. Máme tu jednu hodně drsnou maminu, která je na svou dceru - nevím tak 5tiletou hodně drsná. jednou jsme ji viděli jak šla po chodníku, dceru nesla na boku a najednou ji prostě pustila, dítě spadlo z tý výšky rovnou na zadek a matka šla prostě pryč! tak to už ve mě fakt hooodně pěnilo ale neřekla jsem nic, čekala jsem co bude a nešetřila opovržlivými pohledy - to se fakt nedalo :nevim:. jednou si na pískovišti hodila písek do očí a plakala. matka na ni začala nepříjemně ať brečí že se jí to vyplaví z očí a pak ať už neřve jinak nedostane žádné dárky pod stromeček.. No každopádně na písku se nikdo na ni divně nedívá, spíš mám pocit že my tam byli jako vyvrhelové :nevim:

No moc pohodových mamin tu v blansku asi nemáme, dokonce muž viděl tady v obchodě jak matka vrazila facku asi 6M mimču :poblion: z toho jsem byla taky dlouho mimo.
No a herna u nás.. to je taky věc ale moc jiného vyžití tu nemáme.. právě kvůli okolní „mentalitě“ se asi brzy postěhujeme zpět do města :nevim:

Brácha s přítelkyní se teď snaží o dítě a ta jeho už teď ví, že se nenechá miminem nijak „vydírat“ a omezovat, takže já mám už teď noční můru z toho jak nechá toho drobečka plakat v postýlce.. magor no :oops:..ale jinak teda myslím že když to bude přes čáru a budu mít na to „náladu“ tak klidně něco řeknu, ani ne proto že pomůžu dítěti a rozčílím matku, ale přeci někdo musí „udat směr“.. některé věci by si naše společnost měla „hlídat“, pokud tedy chceme být společnost a ne individuality žijící „náhodou“ tak nějak pospolu :cert:..

ale ty cizí děti stejně neochráníš :nevim: mě jen napadá nějak se věnovat malým dětem - vést nějaký kroužek, kurz, tábor.. taky nad tím dost špekuluju od té doby co jsem máma :hug:

Toto považuju za pohrdání

• Citovat
  • Upravit
Taona
16.2.14 22:06
@I_nea píše:
@Dueliola tak to tedy máme podobně když chceš. Nevím jak moc znáš Naomi a ostatní jak jsem je jmenovala, ale všichni ti se dají řadit do tzv. „přirozeného rodičovství“, s tím to souvisí. I kniha ti může otevřít oči a podpořit přirozené mateřské chování které je z různých důvodů blokováno.Čímdál méně chápu tvoje příspěvky.. postrádám smysl. Jinak psychologie jako taková mne až tak enzajímá, zajímá mne dětská psýcha a to je rozdíl, vytrháváš z kontextu. A Naomi není psycholožka, naštěstí!

Součástí psychologie je psychologie dítěte. Ale nebudu už unavovat. Dobrou noc. :hug:

• Citovat
  • Upravit
Taona
17.2.14 07:55

@I_nea @zlodcera máte pravdu, do této diskuse jsem nepřinesla nic určitého, žádnou konstruktivní kritiku, jen tady mlžím a řečním, i když nejsem moc dobrý řečník. Vůbec mi to tady nepřipadá jako hejno slepic, to ne.
Omlouvám se ;)

• Citovat
  • Upravit
Taona
17.2.14 08:04
@zlodcera píše:
@Dueliola Myslíš k tomu, když někdo trestá svoje dítě? Nevím jak mám respektovat někoho, kdo nerespektuje svoje dítě. A z toho co jsem napsala jsi vyčetla jak že se zajímám o psychologii? Zajímám se o to, jak udělat ze svého dítěte šťastného člověka a v tom mi Aldort pomohla maximálně.

Nemusíš ho respektovat, ale pak se nediv, když nebude respektovat on tebe.

• Citovat
  • Upravit
Taona
17.2.14 08:09
@I_nea píše:
A že se člověk občas vyjádří s despektem k ostatním?? - pokud týrají dítě tak proč ne! to si zaslouží kritiku. Ale i tak je to důvod k zamyšlení - protože každé chování má svůj důvod. A tedy, pokud si mám brát tebou vypíchnuté příspěvky osobně, těžko můžeš posuzovat člověka kterého neznáš na základě pár vět které napsal. Nikdo není dokonalý a tak jak člověk viděl věci před měsícem může být jiné od toho jak je vidí dnes. A také nemusí. Ale každopádně díky Naomi se učíme pracovat na sobě, učíme se toleranci - nemůžeš nikoho měnit ani to po něm chtít nebo ho někam manipulovat. To je ale veliká a dlouhá cesta. Takže mne jen napadá proč ty jsi vlastně tu? Jestli ti Naomi, výchova jinak a někteří členové nesedí ;)

Pokud někdo týrá dítě, je namístě mu otevřeně říct, co si o tom myslíš a pokračovat v debatě s tím konkrétním člověkem. Ušetřila by sis rozčilování na internetu.

• Citovat
  • Upravit
13183
17.2.14 08:19

@Dueliola Chápu kam míříš, ale člověk většinou nemá tolik času, vnitřní energie a trpělivosti, aby usměrňoval s respektem každýho rodiče, co trestá svoje dítě a většinou taky na takové usměrňování, ať už je jak chce citlivé, reaguje ten cizí člověk jako na kárání, jako na výtku, že neumí vychovávat své dítě, což je pochopitelný, taky by se mi to nelíbilo. Proto, když vidím, že rodič je opravdu ubohý de.il (ano jsou tací, a není to z mé strany despekt, jen holé konstatování), tak se s nimi do řeči ani nepokouším dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí